icon

Rozhodnutí o druhém dítěti: Zkušenosti a rady ostatních rodičů

6. led 2024

Ahoj holky, předem se omlouvám za anonym ale mám tu kamarádky, co me znají a nerada bych toto téma rozebírala před nimi. Mám 2 letou dceru a stojíme pred rozhodnutim druheho ditete. Jsem hrozna a vsechno strasne hrotim a nad vsim silene premyslim az je to nekdy na skodu😂. A takto premyslim i nad druhym ditetem. Vzdy sem chtela dve. Ale ted najednou si vubec nejsem jistá. Dcera ukazkove spi, je to proste pohoda muzeme jet kamkoliv kdykoliv no máme svoji pohodlnost a komfort a takto ve 3 je nam fajn. A je mi jasny ze s 2 ditetem se to zmeni. Vice prace, mene moznosti, vetsi narocnost. Pohoda to asi jako ted nebude. Stojime pred rozhodnutim 2 ditete a ja sem z toho nejaka nervozni. Nejsem si jista vubec zda si chci nechat narusit ten nas klidny zivot. Ale kdyz se dohodneme treba ze zustaneme u jednoho, tak taky nejsem spokojena a porad to ve me hloda, zda je to tak spravne a neustale nad tim premysli.. Myslim ze i dcera by ocenila sourozence, bylo by krasny kdyby mela partaka a s kym si hrat. Ale mam v hlave tolik myslenek a takovej chaos ze sem z toho uz uplne hotova. Jsem pomerne mlada a jeste tak 7 let mám cas nez budu na hranici biologickych hodin😃. Ale kdyz uz, tak je chci mit vekove bliz a mit to za sebou nez je mit treba po 5 letech. Dokazu si predstavit byt 4 celnna rodina i se na to tesim a pak mam obdobi jako ted, kdy mam z toho hruzu a predstava ze uz si v poklidu nezaletime na dovcu nebo vylet tak si rikam zda opravdu chci...manzel pomaha jak nejvic to jde, takze pomohl by i s druhým.
No mam opravdu v hlave chaos kdy chci i nechci.🤦🏻‍♀️ Chapu ze mi to nereknete at mam nebo nemam druhy dite, to ani nechci. Rozhodnuti je samozrejme na nas. Ale zajimaji me vase zkusenosti zda vas dve deti naplnuji a je to lepsi, nebo zda jste radi, ze jste zustali u jednoho. Obcas se citim jak sobec, vim ze jsou maminky, ktere nemuzou mit ani jedno dite. Predem se omlouvam, ale opravdu me zajimaji vase zkusenosti, poznatky apod. Dekuji

Strana
z4
ninive211
8. led 2024

@rebe To dáte měsíčně v průměru cca 40 000 za aktivity dětí? Masakr! To je mnohem víc jak polovina našeho rodinného rozpočtu...

me_druhe_ja
8. led 2024

@andelka Já spíš myslela takový ty kecy od vicematek na ty jednomatky,.že co si jako stěžují, když mají jen jedno,.že nemají nárok být unavené, jedno dítě, žádné dítě atp...Ony mají jedno, jsou prostě unavená a nestíhají. A nikdo nemá právo se jim nadřazene posmívat, protože on má děti 5. Prostě pro každýho jsou ty jeho starosti a pocity jiné a nemůžem se srovnávat nebo zesměšňovat jiné...

rebe
8. led 2024

@ninive211 Soukromá škola je velký náklad. Ale i kroužky nám letos opravdu narostly, dva dělají sporty, kde se kromě zákaldní platby navíc platí turnaje, vybavení, víkendové tréninky, narostlo to. Ano, je to podstatná část našeho rodinného rozpočtu, můžeme si to dovolit za cenu přehodnocení priorit.

eviicka
8. led 2024

@me_druhe_ja přesně, děti mám dvě, ale tu hlášku taky nemám ráda. S druhým dítětem je obvykle člověk zkušenější, ví co a jak, vzájemně se mohou zabavit i obohatit.
Ano, pokud byl starší ve školce/mladší usnul, tak to s tím druhým byla větší pohoda, ALE obvykle to bylo i proto, že si to dítě užívalo, že mě/hračky má jen pro sebe. Být to tak pořád, bude vše zase jinak.

Dvě jsou náročné, ale jedno dítě rozhodně není "žádné dítě".

andelka
8. led 2024

@me_druhe_ja no já jsem ještě nezapomněla, jak i jedno bylo náročné. Stereotyp, nevyspání, nemožnost si něco pořádně plánovat, kolikrát jsem vařila oběd natřikrát, člověk si musel všechno zjišťovat.. u druhého po 22 měsících už jsem jela na autopilota. Ale zas to bylo náročnější, to zajistit všechno oběma. Kolikrát jsem si za celý den nesedla ( kromě kojení). První dítě je velká změna.

andelka
8. led 2024

Je fakt,že my nevedeme ani drahé kroužky, sporty, soukromé školy ani dům. Každá rodina má holt život a podmínky jiné, i jiné výdaje. U mých puberťáku je největší položka asi jídlo. A školní potřeby na konci a na začátku roku. Oblečení moc neřeší, zimní bunda vyšla na 400, boty 1600, vyloženě nějaké zimní, lyžařské vybavení nekupujeme. Mladšímu teď občas něco na sport, rukavice, míč, hokejku.. hraje za klub, jezdí na turnaje, ale nehroti se to. Příspěvek je 1200 ročně, oblečení, boty jako na TV. Starší má zájmy dopravní, kroužek je zdarma. Nejmladší je skolkovy, nemá zatím nic. Ale potřebuje aktivity a děti, a my občas něco nakoupit sami, tak chodí do herny nebo dětského koutku, necháme tam 100-200 Kč, ale některý je i zdarma, třeba Ikea. Letos nám i odpadnou náklady na tábory. Možná nějaký nejmladšímu, ať je mezi dětmi. Ale to bude přes rodinné centrum, nic extra drahého.

95newmommy2020
9. led 2024

@ee.liska Podle mě musíš, když nemáš dostatek peněz, je to problém.
My třeba máme 3+kk 65 m. Ten dětský pokoj je opravdu jen pro jedno dítě.
Máme hypošku a teď dva plné úvazky. Kdybychom se rozrostli, už by to chtělo větší byt, vypadl by jeden příjem, ten by nepokryl větší splátku.
Nehledě na to, že by právě skončily dovolené a výlety, herničky, bazény, což máme se synem moc rádi.
A do budoucna ty náklady jedou s věkem dětí.
V prosinci se mi zvýšila mzda ze 43 hrubého na 47, manžel zůstává na 50.
Já ať počítám, jak počítám. My si dvě děti finančně dovolit nemůžeme.

drago49
9. led 2024

@95newmommy2020 tvl díky bohu za tyhle uvědoměly úvahy!!! Tleskam, ze to mas takhle srovnany👍🏻👍🏻👍🏻♥️

ninive211
9. led 2024

@95newmommy2020 Hm, tak to máte o dost vyšší příjem (chápu, Praha, vysoké náklady a i vyšší platy, i když v Brně ty životní náklady se pomalu blíží těm pražským). My máme o dost nižší příjem (byť oba vysokoškoláci - státní správa je státní správa + já má lehce zkrácený 7h úvazek a plný si zatím nedovedu představit) a dvě děti máme (a taky definitivní konečná, třetí bychom také neměli kam dát, prostě fakt ne, nemáme ani kam dát kočku, o které jsme lehce uvažovali, resp. kočka se vždy někam poskládá sama, ale záchůdek, pelíšek, takový to škrabadlo...). Je fakt, že nechodíme do herniček, na bazény a nejezdíme na drahé dovolené typu letcky týden all in za bezmála 100 000. Stčí výdaje na školní akce a výlety a letní příměšťák (letos zatím jen jednou, syn je ještě odklaďák a v létě je možnost 14 dní školky, ale od příštího roku to bude x 2-nebo je fakt na celý prázdniny narvat k babičce, ale ta z těch našich dvou rarachů je hotová už po týdnu, už má svůj věk a lepší to nebude-ale hlídat stále chce, díky bohu za ni)

95newmommy2020
9. led 2024

@ninive211 Brno je drahý, kolikrát je už i dražší. Já Brno miluju a moc rádi tam jezdíme. A levný fakt není.

ninive211
9. led 2024

@95newmommy2020 Není, no. Díky bohu za městský byt (jen o málo větší než ten váš)...mít hypotéku nebo tržní nájem u soukormníka (i 24 000 za 3+1), to fakt není pro rodiny s průměrným nebo ani ne průměrným příjmem...ale zase i v okruhu 30 km od Brna je už draho a co ušetříš na bydlení, to projezdíš, nemluvě o čase.

martinka0209
9. led 2024

@95newmommy2020 ty jo,ale mě se zdá ,že máte dobrý příjem,narozdíl od nás,teď vydělává manžel a já mám jenom rodičák,máme tři děti,bydlíme 2+kk, pokojíček není moc velký,ale tři děti do budoucna tam dáme,jenom to musíme vymyslet,na výlety jezdíme,na dovolené taky,sice nejezdíme každý rok k moři,no a co ,nám to nevadí,ale každý rok jezdíme do autokempu,je tam voda na koupání a to mám stačí, každý léto se chodíme koupat do Biotopu,ono záleží jestli vnitřně toužíš po dalším dítěti,nebo ti stačí jedináček,já vždycky chtěla tři děti a litovala bych kdybych měla jenom jedno dítě a necítila bych se jako úplná rodina

sarihy
9. led 2024

@martinka0209 Tohle je to samé jako porovnávat výdaje na vánoční dárky - každý žije jinak, nelze srovnávat. To, co stačí vám, jiným stačit nebude, a ani jedno není ani dobře, ani špatně...

martinka0209
9. led 2024

@sarihy to máte pravdu někdo rád jezdí každý rok k moři,někomu dovolená stačí v Česku

sarihy
9. led 2024

Naopak mi přijde zásadní přemýšlet o finanční náročnosti. My bychom uživili další dítě, ale na úkor lyžování 2x za rok, ježdění v létě na lepší dovolené, nemohli bychom asi platit jen tak bez mrknutí oka dětem veškeré výlety, lyžáky, soustředění, museli bychom hodně dětem osekat tyhle věci, a to já nechci, chci jim dopřát. Jen třeba prázdninové aktivity dětí nást stojí 52tis....přes rok se pohybujeme taky ve vyšších desetitisících při započtení sportu, lyžáků, výjezdů se školou do zahraničí....o 1/3 víc by už bylo neúnosné, a proto jsme rozumní a 3.dítě nemáme, a nemusímte tedy naše děti omezovat. Ale to je můj pohled, naše potřeby, náš život. Někomu stačí Mácháč na týden a v zimě bobování za barákem, děti bez kroužků atd. Nelze prostě srovnávat.

teate
9. led 2024

@martinka0209 Mně ten příjem na Prahu přijde jakš takš. 😅 Tady je to fakt všechno hrozný. Kde žiješ Ty? Taky v Praze? Ono je to ale osobně i o tom nastavení. Vy máte 3 děti + 2 dospělí. A žijete ve 2kk? To bych třeba v životě nechtěl a touha po X dětech by šla stranou. Než aby se mačkaly v jednom pokoji a my v obýváku. To je za mě katastrofa, ač vím, že takto žije docela dost lidí. Muž chce (potřebuje) pracovnu. To je hned pokoj navic. A je to pak znát. Sice Vám to nevadí, nejezdit k moři. Ale potom se to může projevit u dětí. Řešíte sebe, ale třeba děti nechtějí pořád být v biotopu. Kdo ví. Ta rozmanitost je podle mě taky důležitá. 🙂 My máme děti dvě a chodíme a jezdíme všude, kde chceme. A toulavý boty máme všichni 4. Se třetím dítetem už by toho holky tolik nezažily. Raději to tedy máme takto. Dvě děti a k tomu komplet zážitků. Než 3 děti a zkrácené/polovičaté prožitky. Všichni lyžujeme - podle mě na zimní dovolenou jezdí dnes čím dál méně lidí, protože je to fakt drahý. A je to škoda. To samé cizina (nejen moře ale prostě poznávačka Evropy nebo i světa - klasický Řím, Paříž, Londýn, Amstr). Takže já v tomto (taky z Prahy) souhlasím s @95newmommy2020. 🙂

teate
9. led 2024

@sarihy Děkuji za tento komentář. Zcela souhlasím.

ninive211
9. led 2024

@teate Co se těch zimních dovolených týče, tak je to tak, no. Dřív umělo lyžovat až 95 % dětí, prostě se jezdilo na povinné lyžařské výcviky, lyžařské tábory, rodiče jezdili také na hory. Teď tě pětidenní lyžařský tábor pro děcko stojí i 10 000! Tady v ČR. (zrovna o tom byl dnes neo včera člínek na seznamu -že na lyžařské kurzy někde jezdí jen polovina třídy anebo lyžák vůbec nepořádají, prortože skrz financenení zájem). A to je fakt masakr, no. Lyžování už dávno je bohužel sport pro bohaté,ne pro každého. Už jen to vybavení (lyže, lyžáky si půjčíš, ale lyžařská bunda, kalhoty, termoprádlo, brýle...tisíce jen lítaj. My holt nelyžujeme, byť mě osobně to trochu mrzí, ale manžel je úplný nelyžař a já takový nic moc lyžař (sjezdovku sjedu rychle, ale styl, no škoda mluvit) a učit svoje děti si netroufnu, což by znamenalo dávat peníze lyžařským školičkám. A já teda radši navíc větší část dovolené vyplýtvám v létě, kdy si čerpám alespoň 3 týdny. Na zimní prostě není tolik dovolené.

martinka0209
9. led 2024

@teate jsme z Jesenice u Prahy,máme hypotéku (8000kč),teď se zvýší platba za elektřinu a radši ,, vlastní " byt než pronájem,který je dražší a jestli do budoucna budeme mít větší byt,to nevíme ,ale bylo by to fajn ,děti si stejně hrají většinou v obýváku a to mají vlastní pokoj,jak se říká v malým bytě roste láska,ale sním o větším bytě to jo,já jsem šťastná za tři děti a až malá vyroste bude mi líto ,že už nebude 4. a to malé miminko už nebude,ale víc bych dětí nedala

me_druhe_ja
9. led 2024

@ninive211 jen tak pro pobavení: my měli chatu v Jeseníkách kousek od kopce, kde se lyzovalo. A jeden vlekař měl chatu vedle a vnučky stejně staré jak já a.sestra takže jsme se hodně kamarádili. Já lyžovala od necelých 3 let. 🙂 hodně hodně moc (teď bohužel už jsem na lyžích nestála 6let :( ) a jednu dobu jsme na z toho vlekaře jezdily za 5, posléze 10 Kč na den. 😀 začátek 90. Let. 😀 jasně, nemůžem srovnávat dnešní i tehdejší ceny, ale i na svou dobu to bylo zadarmo 😀

glitterglue
9. led 2024

Ad zimní sporty. Víte, že existují i běžky? 😀 Vybavení po sobě děti dědí a náklady jsou benzín plus případně ubytování. A furt je to krásný zimní sport. Kdyby někdo trpěl tím, že by si s xxx dětmi nemohl dovolit lyžování 🙂

fatal_error
9. led 2024

@martinka0209 pardon, ze se takhle vtiram do tematu, ale my jsme kousek od vas, Praha Libus a take mame maly byt na 3 deti. 3kk 50 metru plus lodzie. ale prestoze stejne jako ty touzim po vetsim byte a je to i v planu, tak vlastne detsky pokojicek zeje prazdnotou. kluci si hrajou v obyvaku a temer veskery bdely cas doma travime vsichni v jedne mistnosti, navic starsi kluci spi v manzelem na dvouluzku v loznici. ja spim s mimcem (je mu 6 mesicu) v pokojicku. takze ano, mame malicky byt, ale vlastne jak rikam, v bdelem stavu jsou 2 mistnosti prazdne (loznice a detsky pokoj) a vsichni jsme kuchynoobyvaku, kluci chteji byt zatim porad s nama a ja jsem za to rada. 🙂 celkem casto nekdo rika, ze mame maly byt, ale kdybysme ted v tuhle dobu, nebo vlastne celou dobu, co mame deti, coz je pres 6 let, meli vetsi byt, tak by ten prostor byl vlastne nevyuzity, byl by zbytecny. tak by nezely prazdnotou 2 mistnosti, ale 3? v cem by to bylo lepsi? 🙂

fatal_error
9. led 2024

@95newmommy2020 tyjo, tak to je zvlastni s temi prijmy. protoze my mame vyrazne nizsi prijmy nez vy, muj manzel ma teda o neco vyssi nez tvuj, ale ne o moc, ja jsem na rodicovskem prispevku plus mam ted DPP 10 000, placam se na materske/rodicovske plus nejake ty privydelky uz pres 6 let, mame 3 deti a prijde mi to v pohode. jakoze fakt uplne v pohode. na krouzky starsi kluci chodi, nejstarsi i na plavani, ktere je nejnakladnejsi (5000), ja budu ted chodit na plavani s miminem, na dovolene letame kazdorocne, ho hernicek chodime, na vylety jezdime, doma urcite nesedime a prijde mi to v pohode. mame tedy celkem nizke vydaje na bydleni, vcetne hypoteky platime 16 000 mesicne, mesicne prozereme tak 15 000, to ted nevim presne, uz nejakou domu jsme si neudelali prehled, ale odhadem, nekvalitni potraviny nekupujeme.
docela casto narazim na to, ze ma nekdo vyrazne vyssi prijmy nez my a skoro nevyjde, vubec tomu nerozumim.
jo a mame 3kk (50m plus lodzie, takze malicky byt) na 3 deti a detsky pokojicek je nevyuzit, protoze starsi kluci (6 a 4 roky) chteji zatim travit veskery cas s nami v mistnosti. ano, za par let to bude jine, potom nastane cas na koupi vetsiho bytu, to jo, ale ted je to uplne v pohode. jediny smysl detskeho pokojicku je zatim ten, ze tam spim ja v 6 mesicnim miminem a ze tam maj kluci ve skrini obleceni a hracky, ktery si ale nosej do obejvaku s kk, protoze chtej byt s nami. 🙂

teate
9. led 2024

@fatal_error To se nevtíráte podle mě. Vždyť to je veřejná diskuze. 🙂 Naše holky milujou být spolu v pokojíčku a dělat si tam svoje věci. Furt tam spolu jsou. Tak uvidíte časem. Jestli za 5 nebo 8 let budou chtít být furt s Váma v obýváku. Nebo všichni spolu ve třech v jednom pokoji. 🙂

martinka0209
9. led 2024

@fatal_error Tak v pokoji děti spí ,občas si hrajou v pokoji,ale většinou jsou s námi v obýváku,třetí nejmladší spí ve své postýlce s námi obýváku a chtěli bychom aby v roce šla za holkami do pokoje spát,hlavně ,takže ten jeden pokoj je pro holky na spaní a už přemýšlíme jak tam narvat třetí velikou postel a v pokoji máme dvě velké skříně a jednu malou a časem budou chtít určitě mít svůj klid a rádi zalezou k sobě do pokoje

veru181
9. led 2024

Náročné, ale neměnila bych 🙂 Jen mě trápí právě to, že se ani jednomu nemůžu věnovat naplno, ale věřím, že se to zlepší, až budou větší. Teď se přece jen pořád jen jeden druhému přizpůsobují, protože starší je přesně už víc na pohodu a najednou miminko, takže jsem z toho dost unavená a smutná, ale opravdu věřím, že později to bude jen lepší, a i když nejvíc padám na pusu, nedokážu si představit být bez nich.

fatal_error
9. led 2024

@teate ano, take jsem napsala, ze vetsi byt je v planu. 🙂 pisu jak je to ted a ze ted (kluci 6, 4 a 6 mesicu) nam to takhle zatim staci, protoze nasi kluci chteji travit cas stale jeste s nami a kdyz se zrovna nespi, tak detsky pokoj i loznice jsou prazdne. 🙂

andelka
9. led 2024

Já teda ty starší děti vidím hlavně,když vylezou z pokoje, že mají hlad.

veroniquecz
9. led 2024

@95newmommy2020 jsme 4 plus kočka na 63 m2, prijem máme poloviční co vy a vše co píšeš, tak absolvujeme - bazény, hernicky, kroužky, dovolené…. Jsem ještě na rodicaku, takže příjmy půjdou brzy nahoru. Takže je to o nějakém finančním nastavení a fungování.

andelka
9. led 2024

Nás je 5 v 3+1 ( cca 75 m, bez balkónu), ještě před 3 lety nás občas bývalo 6. Bydlení a jídlo vychází asi jako u @fatal_error Příjmy zdaleka ne jako u @95newmommy2020
Že bychom se v něčem museli extra omezovat nepociťuji. Jediné co, tak dovolená pro 5 u moře zatím neproběhla, ale finance jsou jen jeden z důvodů proč ne. Zatím jsme dávali přednost dovolené v ČR. A nejezdíme na hory, natož třeba Alpy, ale to prostě že to u nás není zvykem, radši máme jiné vyžití a výlety.

Strana
z4