Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@marketa233 S názorem na dokument samotný naprosto souhlasím, chápu že jeho cílem je primárně legislativní změna, která by pomohla rodinám s vícerčaty, ale forma není úplně nejstravitelnější...taky mi chybí spousta situací z péče o děti, koupání doma nebylo vidět ani jednou, oblékání, hraní si s dětmi sporadicky....že je babička nesnesitelná ani nezmiňuji, za to chudáci paterčata už vůbec nemůžou. Že Klára zanedbává děti, s tím nesouhlasím - vždyť jsou evidentně už všechny 4 velké, skoro dospělé, jakou péči by jim jako měla věnovat? Zničení manželství je úplně pasé, je přece vdova.
@tarra27 Nechci Kláru soudit, neznám ji. Jen v tom dokumentu zastupuje jistý typ lidí, u kterých vidím podobné rysy. Třeba je vše jinak, než je nám ve zkratce servírováno, ale pro mne by byla rodina na prvním místě. Ale nemám za sebou, co ona...
@hojda "Dokument" Čtyři v tom 2 mne také zklamal. Já bych radši sledovala obyčejnou rodinu - taťku, mamku v pětadvaceti čekající druhé, třetí dítě. Proč ČT hledá výjimečnost? Proč lesba, workoholik a další?
Navíc mi tam chybí hloubka. Jak ti lidé myslí, jak se připravují. Jací chtějí být rodiče a proč. Chtějí látkovat, nosit, kojit? A jak to u nich bude po roce, dvou, třech?
Tak by se měly dělat dokumenty. Na pevných základech, ne emocích a schématech. Vždyť kolik je tam návodných střihů, záběrů vytržených z kontextu...
@eileenk Kdy končí výchova dětí a kdy společný život rodiny?
@eileenk Pokud by cílem bylo rozpoutat věcnou diskusi, byl by seriál nastaven jinak. Dozvěděli jsme se příjmy rodiny (a jejich skladbu)? Známe výdaje (a jejich skladbu)? Víme, kdo financuje všechny ty pomocnice? Máme srovnání s čtyřčaty, trojčaty? Co srovnání se zahraničím? Návrhy řešení?
Mimochodem víme, jak žila rodina předtím? Nežijí nyní v mnohém lépe? Opět platí - chybí fakta, informace.
@marketa233 Je pravda, že druhá řada, byla extrém, proto mi asi v pamětí víc uvízla ta první, taková obyčejnější.
@marketa233 a co je podle tebe "obyčejná" rodina? 😉 kdyby to bylo moc obyč, tak na to nikdo nekouká ne? 😉 klasika dnešní doby - nabídka je jen odpovědí na poptávku a lidi přeci chtějí "senzace"..a hlavně, je mnohem přirozenější sledovat, studovat a pak kritizovat životy jiných než ty vlastní, to je bohužel mentalita spousty lidí 😉
s tím že nevíme o podstatných věcech v Paterčatech souhlasím ale třeba se to ještě dozvíme, taky na to čekám 😉 každopádně, za chvíli šupajdím sledovat další díl
pěkný večer ženy 😵
Tak ze včerejšího dílu na mě padla úzkost. Neumím si představit nechat doma šest dětí...
Bylo mi Saši hrozně líto....Bylo na ní i vidět, že si kompenzuje strach z operace vztekem na všechno a na všechny. Úplně mi to připomnělo můj hrozný strach z první plánované sekce, tenkrát jsem se taky se všema hystericky hádala kvůli blbostem..🙂 A stejně jako ona jsem manželovi před druhým porodem předhazovala, že péči o naši prvorozenou a domácnost asi nezvládne, a to mám manžela naprosto úžasného tatínka... 🙂 Tonda se stará, je vidět, že i tu práci opravdu má - konečně potvrzeno pro všechny, co mysleli, že nepracuje. Dneska mám pro Sašu a její náladičky velké pochopení... 😉
Holky a vy co máte školáky: Vím, že to tu nepatří, ale... Proč toho malého nevzali do školy, všechno pěkně uměl... Byla jsem dost překvapená. Jen kvůli té řeči???? Celkem mě to zaráží. Moje malá si šlape na jazyk a šišlá, jinak umí to co on, barvy, počet, geo tvary... Ale uvažuji, jestli teda už nezačít raději s logopedií. Aby ji potom nedali kvůli tomu odklad...
A ještě jen malý postřeh: děti by potřebovaly hernu s kobercem a jen bezpečnými předměty, vyndat z lehátek, šupnout na koberec a jeden dospělý k nim sednout na zem... To by se hned hýbat naučily...
Saši mi bylo taky líto, jak tam bezmocně ležela v nemocnici po operaci ☹
To vypravování ven a sestavování kočárků mi tedy přišlo taky šílený, zajímalo by mě jak často se ty děti dostanou ven...
@valik Tonda je určitě šikula, ale ta řeč mi přijde tedy fakt hooodně bídná. Určitě bych taky na jejich místě uvažovala o odkladu. Asi taky berou v potaz to, že do školky se s ním nikdo připravovat nemusí, jakmile začne škola, tak přibude i práce navíc... Kolik je dcerce? My chodíme na logopedii od necelých 5 let a určitě jsme mohli začít chodit i dřív.
@renca_hanych Jasně že nejde "obyčejnou rodinu" nějak přesně definovat. 🙂
S tou nabídkou a poptávkou je to složitější, média si své zákazníky dlouhodobě vychovávají. Je smutné, jakým způsobem to dělá ČT.
Že by byl příběh moc obyčejný? Nebyl, pokud by šel dokument do hloubky a nespokojil se s tím, že bude šokovat už jen výběrem a pak žít z principu.
A k té mentalitě spousty lidí. Třeba u paterčat mi přijde, že autor jen využívá (zneužívá) našich špatných stránek - rasismu, závisti a další. Umě to využívá a bohužel i podporuje.
@pajafra
@evab.
@katchula Právě ty sykavky jí taky nejdou. Rozumět jí je, ale zní to legračně, prostě šišlá. Jenže ona má po setkání s obrubníkem bohužel půlku jednoho předního zoubku vybitou a druhý je lehce vpáčený dovnitř. Tak nevím, jestli je to tím... Jinak má velkou slovní zásobu, pusu celý den nezavře. A jsou jí tři a půl... Nechci to právě nechávat na poslední chvíli, aby jsme pak z toho zbytečně před nástupem neměli nervy. Známá mi říkala, že logopedie se řeší až na preventivce v pěti...Ale teď co jsem viděla, že tomu malému dali kvůli řeči odklad, jsem na vážkách, zda to už pomalu neřešit...
@valik můj má 4,5 a má opožděný vývoj řeči. Už teda se rozkecal, slovní zásobu má bohatou, ale nezvládá třeba určení místa (na stole, pod židlí apod.). Ale on se rozmluvil teprve letos na jaře, do té doby nedal dohromady větu. Na logo chodíme od ledna, takže už skoro rok. Výslovnost má strašnou, ale zas moc toho po něm nechceme, protože fakt loni touto dobou ještě nemluvil skoro vůbec. Nicméně už jsme řešily s logopedkou odklad, a říkala že na té řeči bude hodně záležet. Že zatím nemůže říct jak to bude vypadat za 2roky, kdy nejdřív by mohl do školy jít. Jestli má malá 3,5, tak je to hodně brzo. Nás ani ve 3 nechtěli nikam vzít, musela jsem si vynutit aspoň foniatrické vyšetření po 3leté prohlídce, protože tady šlo o to, že on fakt byl hodně pozadu, to nebyly jen nějaké hlásky, sykavky..Takže já bych počkala. Na sykavky má ještě čas.
Jinak ano, Tony mi připomínal mého syna, takže myslím že i kvůli té řeči má odklad.
@valik ja tomu chlapeckovi vubec nerozumela, videla jsem ho v sama doma jeste rok po nataceni. Nebo nejakou dobu po nataceni to bylo, nevim presne jakou. Mel skoro 6 let. Zakrocila bych daleko drive, chodila bych s ditetem na logopedii. Je to skoda, ze mluvi tak strasne spatne, protoze jinak je sikovny a pekny kluk.
@valik opravovat můžeš, aby si to lépe zafixovala. Můj když se nesoustředí tak blekotá děsně, ale když ho donutím zpomalit a soustředit se, tak to řekne dobře (lépe).
Zkus to po tom 4 roce, oni někde ani děti do 4 let neberou.My jsme začali logo ve 3l a 8měs. a to hlavně proto, že předchozí vyšetření už jsme měli a i žádanku od pediatry.
@valik moje neteř se naučila mluvit hodně brzy, kolem roku začala a během krátké doby mluvila. Jenže blbě, ale my doma ji rozuměli a ona neměla motivaci se dal vyvíjet čekali jsme že se to spraví po nastupu do školky ale bohužel. Ve školce řekli že na logo až ve čtyřech letech, tak jsme poslechli.Tak ve čtyřech letech začala na logopedii, teď ma pět a změna moc výrazná za ten rok není. Myslím že měla začít dříve, ty hlasivky se prakticky za ty tři roky, co mluví, naučily mluvit v nějaké poloze a teď to přeučit jde hrozně těžko a pomalu. Navíc se ji nechce trénovat a cvičit, vzteka se už.. Takže když zpětně hodnotím, já bych šla co nejdřív.
@78marcela No právě, to si taky říkám. nechali jsme ji dlouho držet špatně tužku a teď když už to umí, má to špatné držení tak automatické, že si ji nejprve chytne špatně, pak přehodí dobře a pak začne kreslit... říkám si právě, aby si pak těžce nezvykala mluvit jinak. Ale těch pár měsíců ještě počkám a budu ji více opravovat... Ale je pravda, že ten malý Tonda mluví opravdu zle... Naší jde celkem dobře rozumět. Po novém roce půjde do školky, tak uvidíme, co mi poradí tam..
@evab. no, my jsme ji otravovali už před 3rokem. Obecně dost často se čeká do 4 let, manžel taky začal mluvit později, ale taky po 3 leté už nám psala žádanky. Napřed byly dvě kontroly na foniatrii, tam taky doporučení na logo, tak ve 3,5 už jsem obvolávala logopedie.
Malej je ve školce druhý rok, a tam teda taky se ptala učitelka jestli i doma málo mluví nebo jak, a jestli to řešíme. Řekla jsem že jo, a taky vidí pokroky během toho roku.
My mu rozumíme, většinou, ale cizím musím překládat. 😅
@valik Ahoj, ještě počkej, je fakt čas, po tom čtvrtým roce bych to řešila. K návyku na špatné držení tužky bych to nepřirovnávala, protože řeč se vyvíjí a chce to nějaký čas.... jinak samotné chození k logopedce nic neřeší, chce to pak doma denně trénovat podle pokynů logopedky. Jinak kvůli řeči se odklad dává, ale musí opravdu dítě mluvit špatně, pokud mu nejde jen třeba jedna hláska např. r/ř, tak to není takový problém, to dítě dožene. Někdy naopak nástup a čtení pomůže, ale to přesně nevím v jakých případech - logopedka nejsem..
K zatím poslednímu dílu bych napsala jen toto - opět klobouk dolů před Tondou - jak je klidný, jak docela chápavý, jak je starostlivý. Ten chlap je prostě na jedničku. A nejvíc se mi líbílo, jak vezl Sašu domů z nemocnice, že teď bude mít prostě místo šesti dětí sedm. 🙂
Toto je dost těžká situace všude, když vážně onemocní maminka a musí na operaci a je vyřazena z normálního chodu, tak to je. Na tož, aby to bylo u šesti dětí. Držím Saši pěsti, ať je jí čím dál líp a nic jí zdravotního netrápí, protože jak je zdraví pryč, je to na ....... Však určitě víme všechny.

@marketa233 Souhlasím, že od toho dokumentu jsem čekala taky něco jiného. Ono to těch paterčetech moc není.-(. Když si třeba vzpomenu na Čtyři v tom, tak tam to opravdu bylo o životech rodin kolem těch dětí.