icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

lenicka07
29. zář 2014

@katynka78 Píšeš to naprosto přesně. Třeba moji prarodiče z obou stran vždycky říkali, že když se jim děti (tedy moji rodiče) narodili, tak byli chudí jak kostelní myši a to doslova, prostě neměli nic než nějakou tu střechu nad hlavou (žili v domě kde žilo několik předcházejících generací). A nebyli sami, měla to tak většina obyčejných lidí. Kdyby to naši předci brali tak, jak tady většina diskutujících, že dítě si můžou pořídit, pouze v případě kdy mají na to a na tamto, tak by tady asi značná část diskutujících vůbec nebyla 😀 A na spoustu životních situací se prostě nepřipravíš... můj děda zůstal sám se třemi kluky v pubertálním věku v době kdy neexistovaly žádné vdovské či sirotčí důchody, ani žádné dávky v nouzi a přesto to zvládl a sám se dožil 99 let. Vůbec nezáleží na tom, jestli je člověk chudý či bohatý, ale na jeho síle, odvaze, ochotě se obětovat. Solidarita s těmi kteří se ocitli v nezáviděníhodné situaci nemůže být vnímána tak, že dotyčný člověk bude pořád jen poníženě děkovat za všechny dary, je snad i morální povinnost společnosti v takovém případě pomoct.... Nezapomeňte že dokument je určitý pohled autora na věc, jeho tvůrci mohou ovlivnit názor diváka, záleží jak je sestříhán, které situace jsou do něj zařazeny a jak, určitě je spousta materiálu, který by taky stál za zhlédnutí, ale v dokumentu není... atd.

misaskul
30. zář 2014

Proboha, pořád tady neřešte redukce! Už je mi z toho slova špatně. Ten pořad je o paterčatech - všimly jste si toho? Takovéto "ona by měla...", "já na jejím místě bych..." Vás opravdu musí bavit a řešit tady dva dny redukce taky. Samy to nemáte rády (já bych, ty bys měla...) a samy to děláte.
Ty děti už jsou na světě. Zkuste se dívat na ten dokument bez toho, jak byste jednali vy, protože to je JEJICH příběh. Je to tak jak to je. Zkuste se taky zamyslet nad tím, kolik je toho v jednom díle sestříháno. Pokud se vám to nelíbí, tak se na ten pořad nedívejte. Přece když už zapnu TV, tak se dívám na něco, o co mám zájem a ne proto, abych se pak cítila pohoršena apod.
Taky mám na něco z toho pořadu svůj názor a myslím si, že bych třeba něco dělala jinak, ale jak už jsem jednou psala, je to mimořádná životní událost a veškerou pomoc, co dostanou, mají zaslouženou, ať se to někomu líbí nebo ne.

hedusska
30. zář 2014

Já teda tu maminku obdivuju, že to takhle zvládá...mě se narodit pět detí tak už se houpu na nejbližším stromě, prostě viim že bych to psychicky nedala...říkám si, že bych asi ani nezvládla dvojčata...představa že mi začnou obě dvě najednou brečet , nebo obe chtejí najednou přebalit...to si neumim představit , ani snad nechci..😀 mám co dělat s jednou roštandou...a jestě k tem paterčatům...pokud se vám nekomu nelíbí že dostávají dary( kočárky, postylky ,, plínky..) představte si , jak by jste to udelali vy...já bych byla za každý dar štastná, protože tolik penez by nedal dokupy snad nikdo...

kvakuska
30. zář 2014

@saminomimino ono se při redukci, neodsává, neodstraňuje, při redukci se "jen" usmrcuje, ale plod se nechává dál v přiše ... mrtvý plod se trochu scvrkne, ale je stále tam, porodí se potom zároveň s živým miminkem ... asi hrozný pocit nosit v břiše mrtvé dítě, které člověk nechal záměrně zabít ... co když potom to živé děťáko je nějakým způsobem poškozené nebo nemocné (nemyslím z té redukce) a to mrtvé by bylo naprosto zdravé? ... nezávidím těm maminkám, které stojí před rozhodnutím co s vícečetným těhotenstvím 😖

spagatice
30. zář 2014

@saminomimino Možná jsem to špatně napsala, ale já ji nesoudím za to, že si nechala všech pět dětí. Já z ní mám pocit, že vůbec neřešila, jak se o ně postará a jestli bude mít na základní věci. To mi vadí. Ale to je můj problém. A nejde jen o paterčata, tohle mě štve obecně. Třeba manželova sestřenice má děti dvě, nedokáže je sama uživit a chce třetí 🙄 .

fram
30. zář 2014

@spagatice a jak to měla řešit jestli se o ně dokáže postarat když už byla těhotná?? Chtěli 1 dítě a na paterčata se přišlo pozdě. Většinu věcí dostali od sponzorů a dobrovolných dárců, takž ostatním do toho nic není,z jejich kapsy to nešlo . A myslíš, že by bylo lepší kdyby nedostali nic (za "trest", že si to s paterčaty nerozmysleli a nedali je pryč) a děti jim odebrala sociálka, protože bez těch darů by to samozřejmě nezvládli. Bylo by těm dětem lépe v ústavu??? Znovu opakuji, tady jde HLAVNĚ O DĚTI,aby měli šanci na slušný život, a to jim dá spíše láska rodičů než stát. A jestli něco dostávají od státu a dobrovolníků, je to naprosto v pořádku.

lenicka07
30. zář 2014

@spagatice Jenže jedna věc je odpovědnost rodičů za to, do jakého prostředí přivedou děti a druhá věc je právo dítěte na život a právo na pomoc společnost,i aby žilo ve slušných podmínkách. Ano spousta rodičů udělá nějakou chybu, chovají se nezodpovědně, to přece neznamená že to dítě odkopnu na okraj společnosti a nechám ho žebrat. Jednou se ty děti narodily a mají právo žít v určitých životních podmínkách, a to platí pro všechny děti. Neustále se tady řeší jen děti a peníze, jsme holt konzumní společnost. Jednou na nás důchodce bude vydělávat kdo??

lenicka07
30. zář 2014

@spagatice A ještě mám na tebe konkrétní otázku, jak by ses v její situaci zachovala tedy ty?

fram
30. zář 2014

A také by mě zajímalo, jak si propagátorky adopce představují "výběr" - ententyky dva špalíky....tenhle půjde z kola ven? Nebo by losovali jména z klobouku, kterého kluka dají pryč?

karlos12
30. zář 2014

jsem ze severu , viděla jsem rodinu v Tv, od té doby jsem nekoukala.Je očividná "národnost" rodiny.Humbuk, nespokojenost a vše se dalo čekat.A peněz mají jak nas...To by se Nám všem mohlo jen zdát.Jen je mi líto té maminy.Po mateřské bude muset jít do práce, což určitě neměla v plánu dalších 50 let.Jako matka a manžel a určitě zbytek rodiny.Myslete si co chcete, ale bydlet v centru těchto lidí, také byste nefandily.Byla to jen jejich volba.

spagatice
30. zář 2014

@fram Já jsem nikde nenapsala, že jim nemá nikdo nic dát 😕 Už kvůli těm dětem jsem ráda, že nějaké věci dostanou.

spagatice
30. zář 2014

@fram
@lenicka07 Obě mě tady těma svýma reakcema cpete někam, kde vůbec nejsem. Takže bude lepší na to ani nereagovat. Nebudu se tady dohadovat 😉

zuzka_b2
30. zář 2014

Člověk pochopí, že někdo nějakou ženu odsuzuje za to, že šla na potrat, ale odsuzovat ženu za to, že na potrat nešla, je fakt brutální. Člověku opravdu nad některými de diskutujícími zůstává rozum stát ☹

saminomimino
30. zář 2014

@spagatice to samozřejmě souhlasím,plánované rodičovství s ohledem na vše,to ano,ale prostě pochybuji že když se v 5 měsíci těhu dozvíš že čekáš 5 dětí že je pozabíjíš,nebo ve třetím měsíci když ti řeknou že čekáš trojčata,prostě člověk plánoval jedno a hle je jich víc,je to sposta maminek co chce jedno dítě a čekají dvojky ale kvůli tomu je nezredukují,přemýšlí už v dané situaci jak je uživí a jak to udělat aby to zvládli,teď nemluvím o těch cikánech,těm je vše fuk,však si na tom trhli svý a věřím že brzy budou mít další dítě/děti
A k tvé sestřenici,to je jiné,ta děti má,neuživí je a chce další,to je úplně jiná situace a ta je odsouzení hodná,takových tu ale bohužel po světě běhá,ani děti nechtějí a mají jich po ústavech kopu,smutné

saminomimino
30. zář 2014

@kvakuska díky za doplnění infa,to odsátí bylo jen metaforické 🙂
jáosobně si myslím že žádná z nás by nenechala takto dobrovolně zemřít své dítě v břiše,to už by musel být sakra důvod,a takový já teda neznám

lenicka07
30. zář 2014

@spagatice Já se přece s tebou nedohaduji a reagovat klidně nemusíš 🙂 jen jsem se ptala, jak bys to řešila ty, na jejím místě, protože mě to zajímalo (o tom jaká byla situace, tu bylo napsáno dost). Chápala jsem z tvého příspěvku, že jí bereš asi jako nezodpovědnou (že máš pocit, že vůbec neřešila, jestli se o ně může postarat a jestli má na základní věci), tak se ptám jak by se tedy měla zachovat zodpovědná matka? Ona se totiž pro pět dětí dobrovolně nerozhodla, prostě se jí to přihodilo... plánovala druhé, koho by napadlo že dětí bude pět, jaká je pravděpodobnost, že se něco takového stane?

kvakuska
30. zář 2014

@karlos12 Bohužel ti nemůžu označit "to se mi nelíbí" nebo ti dát mínus, tak ti aspoň musím napsat, že s tebou nesouhlasím. Je úplně jedno, jestli jsi ze severu nebo z jihu, rasismus a závist z tvého krátkého příspěvku jen čiší. A k tomu, že to byla jejich volba, se raději nebudu vyjadřovat. Jen mi ve tvém příspěvku ještě chybí slova "potrat" a "redukce". 🙄

orchidis
30. zář 2014

@karlos12 Tak proč v centru těchto lidí bydlíš? To je taky tvoje volba, ne? 😉
Seš nesvobodná, nebo nesvéprávná? Nejsi? Nelíbí se ti to? Tak s tím něco dělej, jdi jinam 🙂.

A k paterčatům. Nezávidím jim, fakt ne. Jsem ráda, že mám plánované monoděti 🙂 a mám jich tolik, kolik zvládmeme.
Jen jsou mi šíleně nesympatičtí, uřvaní, všechno chtěj zadarmo, dělaj chudáčky a ještě o tom točej dokument. Vše pro prachy 😝.

Viděla jsem kousek a už nekoukám, bylo mi z toho nevolno 🙂. V jejich blízkosti bych teda nebydlela ani omylem. A fakt to není o barvě. Prostě se chovaj tak, jak já bych ve svém okolí nesnesla. Barva, nebarva, rasa nerasa.

Howg.

chris_n
30. zář 2014

@rajecka nečetla jsem příspěvky zatím. Ale zareaguju k té její matce... nakonec jí město stejně "zaměstnalo", jako pečovatelku a dostává plat....

elvira
30. zář 2014

Já neodsuzuju za to, že paní má paterčata - nebyl do úmysl, prostě se zadařilo a když se nad tím zamyslím, tak bych se dost možná pro redukci nerozhodla.
Ale vadí mi, že je ze strany rodiny paterčat hodně cítit ta natažená ruka... Prostě jsou to jejich děti, dostali větší byt, dostali pečovatelku - nic proti tomu, ale holt se budou muset ohánět, aby si na podstatnou část věcí vydělali sami. To, že dostanou sponzorským darem plíny a mléko - žádný problém, ale ať prostě přiloží ruce k dílu - maminka teď nemůže, ale holt otec musí zamakat, dostanou sociálku, příspěvek na bydlení - prostě stejně jako každý jiný smrtelník v jejich situaci.
Četla jsem tento článek: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/2418... - tak za pět stovek mléko denně, tak se prostě poohlídnu po levnější variantě...

chris_n
30. zář 2014

@fram no tak velký byt jaký mají s nájmem 14 tisíc je tady v Milovicích celkem normální. My platíme za velký byt se zahradou tady ještě skoro o tisícovku vyšší.

mimiveru
30. zář 2014

Vy, co tu odsuzujete rasismus 🙂 Už nerozlišuju lepší a horší Rom, od té doby, co bydlí nad námi prý ti lepší, tak není o co stát. I když to není ta spodní vrstva, bordelu nadělají až až. Milion návštěv denně, dupání, hulákání. My v prvním patře, takže nám pořád někdo huláká a píská pod balkonem. Rodina s paterčaty jsou taky Romové, takže si dokážu představit jaký humbuk nadělají oni, natož 5 mimin. A to, že Romové dostanou všechny dávky, na který si ukážou, si taky nemusíme připomínat. Ať už mají dětí kolik chtějí, jsou mi prostě už jen tímhle nesympatičtí, dáli se to tak nazvat 😀

zuzana_ka
30. zář 2014

@elvira Osobně se mi zdá blbost že by i pět dětí vypilo skoro dva celé nutrilony denně.

kdyby jedno dítě mělo spotřebu nutrilonu jako má naše malá, tak za měsíc spotřebuje cca 5 nutrilonu. Pokud ho seženu levně je cena okolo 299kč/nutrilon. čili měsíčně nás vyjde okolo 1500 kč.
Je jich pět takže jak počítám měsíčně by je to mělo vyjít na 7500 a tady píšou dvojnásobek... tak nevím nevím

fram
30. zář 2014

@elvira maminka paterčata 5 měsíců kojila, takže klobouk dolů.
@mimiveru já také cikány nemusím, ale neházím je do jednoho pytle. Pod námi v paneláku bydlela taky taková rodinka a byli bílí a hrůůza. Ale tady se pořád dokola mluví o tom, že ty děti neměla mít, že si to měla rozmyslet, kolik toho dostali... Kdyby to měla bílá maminka, nikoho by nenapadlo se nad tím pozastavovat, naopak, většina by jí ty dary přála a nejspíš by i sama něco přispěla. A že je kolem toho humbuk - samozřejmě, vždyť je to rarita a je fuk, jestli jsou paterčata bílá, černá, modrá nebo zelená.... jsou to prostě děti, které to rozhodně v životě nebudou mít lehké.

karlos12
30. zář 2014

@orchidis už tam nebydlím, ale jko malé dítě si vybírat nemůžeš.Vím že o barvě to úplně není, ale když se na Tebe několikrát za měsíc vrhne banda malých dětí z menšiny, Ty nemáš nikde zastání a odvolání, protože se jich na úřadech bojí, tak je to potom mazec.Ale nemá cenu se tu dohadovat, kdo nezažil, nemůže vědět.Což je smutné

karlos12
30. zář 2014

@kvakuska rasismus přiznávám, ale co mám závidět ? to mi prosím napiš, nějak nevím co.Já nezávidím.Vidím umírat mladé lidi, mám trochu jiné hodnoty než plno lidí.A slova Ti tam chybí ? To se Ti omlouvám.Ale prober se.Jak jsem psala výš.Když Tě napadne parta děcek, nebo jdeš z obchodu a střílí v ulici, nepřála bych to nikomu.Tak jsem rasista, alespoň to řeknu.Já jim to přeju, co chtějí to mají, ale ať si nestěžují.

kvakuska
30. zář 2014

@zuzana_ka ten článek o spotřebě mlíka je půl roku starý, v tu dobu měly děti určitě větší spotřebu mlíka než třeba teď ... navíc přece jen jsopu děti narozeny o dva měsíce dřív, tak možná i s příkrmama začali o trochu později, než se běžně začíná ... a zrovna dnes jsem myslím tady zahlídla diskuzi, kde maminka píše, že dítě do roku a půl nechtělo nic jinýho než mlíko, a takové roční dítko čistě na mlíku, to musí být spotřeba až hrůza, takže ono je to individuální 😎

andelka
30. zář 2014

@kvakuska
@zuzana_ka můj 2,5letý má spotřebu víc jak 3 pixly měsíčně UM. Je to závisláček, chce ho ráno, před spaním, před večerním spaním a někdy i během dne. Dávám mu menší dávky, ale prostě ten půl litr to denně bude. Krabici kupuju za 160-170Kč. Takže malé mimčo spotřebuje ještě víc.A u pěti dětí masakr. To samé plínky.

smirda
30. zář 2014

Dámy, které řešíte to, že kdyby maminka byla bílá, nedostala by nic - dostala by, jen se pěkně po skončení dalšího dílu podívejte na dokument "Tak, maminko, budou čtyři": http://www.ceskatelevize.cz/porady/10076980472-.... Budete koukat, jakej humbuk byl za komunisty, když se narodila ta čtyřčata a co všechno dostali. Oproti tomu čtyřčata před deseti lety byla úplně zazděna a i se mi zdálo, že haněna. Dost mě zarazila paní starostka, která v televizi vypočítávala, jak teď celá vesnice spadne kvůli penězům, které budou muset dát na pečovatelku. Schválně si najděte chvilku a mrkněte na to.
Na druhou stranu se opravdu maminka prvních čtyřčat zdá skromnější než maminka paterčat a nemá nataženou ruku po darech - ale přijímá je, stejně jako by je přijímal kdokoli jiný v jejich situaci.
No a tchýně - to je semetrika jak blázen.

pincola
30. zář 2014

Tak mě přijde nejvtipnější, jak se ti Romové mezi sebou hádají, kdo je bělejší a kdo černější. 😀 když to dělá neromská rasa, ta se řeknou, že jsou to rasisti, ale Romové? Mezi nimi koukám existuje daleko horší rasismus než mezi jednotlivýma rasama. On říkal, že nechtěl Romku, ale bílou, přitom sám je Rom. Její rodina zas, že ona jako cikánka nevypadá, kdyžto on jo a že ho proto do rodiny nechtěli. Fakt vtipný. Ale ty hnusný anonymy, co jim chodí, to se mi nelíbí. Viděla jsem jen jeden díl, kouknu i na ty ostatní.

Strana