Tykání a tchyně. Jak to máte vy?
Týkáte si s tchýní? Žiju s partnerem 4 roky, máme spolu dům a plánujeme miminko. Se všemi jeho příbuznými si tykám, ale jeho matka mi ani po 4 letech vztahu s jejím synem tykání nenabídla. Moji rodiče mému partnerovi nabídli tykání téměř okamžitě. Když jsme celá rodina pospolu, včetně jeho matky, mých rodičů a příbuzných, cítím se dost blbě, když si všichni tykáme a jediná já jeho matce "musím vykat". Jak to máte vy?
Tchýni vykám, stejně tak tchánovi, to mi ve zprávě chybí.
Tchánovcům vykám, manžel mé mamce také (a to bydlíme v 1 domě), nikomu to neva, ani to nepřijde podřadné. Jsme spolu 17 let, 10 let manželé. Absolutně normální mi to přijde. 🙂
Moji rodiče manželovi navrhli tykání, když jsme oznámili těhotenství (první dítě jsme měli před svatbou), od té doby si tykají. Tchánovci mi to nikdy nenabídli. U tchána jsem vnímala, že ho to asi hlavně nenapadlo, i když mě má rád, až při poslední návštěvě jsme večer povídali, manžel otci řekl, jestli si se mnou už konečně nechtěl potykat, on souhlasil a od té doby si tykáme. Tchyně nic, pořád jí vykám, oslovuji ji babi nebo paní J... Přijde mi to trapné, ale je to její trapas, ne můj, už jsem se naučila nebrat si to osobně. Pravda je, že nakonec i mně to pomáhá si udržet odstup, který už si po těch letech udržet chci.
Tchánovcům vykám, tchán mi tyká, tchyně někdy tyká, jindy vyká, podle toho, jestli mě "trestá". Tykání mi nikdy nenabídli. Manžel si s mou mámou vyká, nabízel jí několikrát, aby mu tykala s tím, že on by nadále klidně vykal, ale nechtěla. Někdy mi to přijde úsměvné, protože mi tykání nabídla i tchyně manželovy sestřenice, takže na rodinných srazech je toto vykání tchánovcům asi jediné, které tam je. Na druhou stranu už o tykačku nestojím, přes některé věci mezi námi se nedokážu nebo nechci přenést.
Tchýně mi nabídla týkáni někdy během příprav na svatbu (cca po 4letech). Je pravda, že jsem to čekala trochu dříve, ale na druhou stranu mi to nijak nevadilo. Do dneška mi to občas nejde přes pusu 😁 Naopak celá moje rodina to mému muži nabídla téměř okamžitě. Ale třeba u mě babičky se po pak pokusech nenápadně vrátil k vykání, nebylo mu to příjemné.
Manželovi nabídli moji rodiče tykání na svatbě ( brali jsme se po 7 letech vztahu). Mě tchanovci ne. Ale u nich se to nedělá, i tchýně vykala své tchýni 😁. Vadí mi to, páč máme spolu v pohodě vztah, ale tak jako v jiných věcech se nezmění.
A tobě to vadí? Jestli jo, prober to s mužem, třeba mámu nějak naťukne.
U nás je to stejně. Manžel si s mými rodiči tyká, dokonce i s babičkami Tchýně ani tchán mi tykání nenabídli. Jsme spolu 15 let, dvě děti. Vlastně mi to takhle vyhovuje, nedovedu si představit, že bych takhle po letech šla za tchýní a řekla jí "čau Maruš" 🙈
Jediné, co mi přijde trošku nefér, že když se vdávala manželova ségra, jejímu muži bylo po svatbě tykání nabídnuto 🤷
Tchýni i tchánovi vykám. Tchýně mi týká a tchán vyká. Je ze staré školy. Nikdy mi tykání nenabídli. Moji rodiče tykání nabídli manželovi, ale zůstal u vykání. Ted uz mi to po těch letech nepřijde a neřeším to. S ostatní jeho rodinou si tykánm už dávno.
S mužem se známe osm let, šest let jsme manželé. Tchánovcům vykám a je mi to nepříjemné. Nějak nevím, jak je mám oslovovat, tak je většinou neoslovuju nijak 🤭 Manžel své tchýni tyká - seznámili jsme se všichni na dovolené, tak tehdy ještě netušil, že to bude jeho zlá tchýně 😁 ( která mu pokaždé uvaří kafe a zastává se ho před svou nezdárnou dcerou 😂) Tenhle vztah manželovi docela závidím.
Já jsem s přítelem 2.5 roku a jeho mamce i jejímu příteli tykám. Mamka mi to navrhla hned první víkend, co jsme u nich byli, ale asi je to tím, ze jsme si spolu s mamkou hrozně sedly. Přítel moji mamce týká, ale můj táta mu to ještě nenabídl 🤔 možná po svatbě😀😀
Táta i tchán si nechávají vykat, mamka a tchyně nabídly hned tykání. Já vykání v rodině nemám ráda, přijde mi to jako nepřijetí do rodiny, jako by byli zeť nebo snacha cizí. Oba otcové nám taky týkají a vůbec jim to nepřipadá divné, ale podle mě se to na tom vztahu prostě odráží, taková ta snaha být něco víc. Buď si někoho vážím nebo ne a nepotřebuju mu to dávat takhle najevo. Navíc když si někdo ve vykání libuje, působí to na mě přesně opačně (vážím si ho méně).Chápu vykání v zaměstnání, cizím lidem, ale v rodině absolutně ne.
@biscuit Tchána jsem nezmínila, protože jsou jeho rodiče rozvedení a nežijí spolu, má už jinou rodinu, ale tchánovi tykám 😅
Má tykani nabídly ale je jim řekla že ze zdvořilosti jim budu vykat. 😊 nějak by mi to nešlo přes pusu, a to bydlíme v jednom baráku. Ale říkám jim mamino a tatko 😊
nabídli mi tykání po svatbě, ale neměla bych problém pořád vykat.
Nedivim se,ze ti to vadi.U nas v rodine si vsichni tykame,prijde mi vykat si v ramci rodiny divne.Kdyby mi chtel jednou budouci zet vykat tak mu jednu natahnu :D
Mě tcháni týkají. Já jim vykám a to jsme s manželem 12 let z toho skoro 8 let manželé. Manželův strýc i teta mi už dávno nabídli tykání. Z naší strany rodiny si manžel týká se všemi včetně mého 80 letého dědy, který mu to nabídl 2 roky zpátky.
Mně zas bylo nepříjemný zvyknout si na tykání.
Osobně bych využívala vykani víc než je u nás zvykem. Na stuhou stranu, ldyz si chce někdo tykat, nějak se mi příčí mu to odmítnout.
Mně se tchyně ptala, jestli mi může tykat, já tehdy mladé tele řekla, že jo. Teď bych klidně řekla, že ne, protože je to i po 20 letech jednostranné tykání. S mými rodiči si manžel tyká dost dlouho. Nechce, nechce, není jí to blbé, když si všichni kolem tykají 🤷. Ona je obecně na román, ale to sem nepatří, vždycky si řeknu, že jsou i horší, mám postavení takové, že si všechno řeší přes manžela, takže já mám klid 😁.
Dámy. Je to již přes rok, co jsem diskuzi založila. Za tu dobu jsem přivedla na svět dítě, tedy tchyně se stala babičkou. Tak nějak jsem myslela, že to bude ten pomyslný milník, kdy mi bude tykání nabídnuto. Bohužel ani po této události se nic nezměnilo. Opravdu netuším, na jakou vhodnější příležitost čeká. 😁
Nečeká na žádnou příležitost, ona to nenabídne... Tím pádem tam bude vždycky ten odstup.
Třeba na žádnou příležitost nečeká a bere to "normální" tak jak to je, že jí vykáš. Tchýně třeba svojí tchýni taky vykala a tak jí to přijde přirozené.
Já z manželovy rodiny nemám nikoho, takže z téhle stránky netuším jací oni byli, umřeli mladí.
Ale mí rodiče nabídli manželovi tykání až na naší svatbě po 11.letech našeho vztahu 🙂 . Dítě jsme měli před svatbou.
Už jsem ti psala na začátku diskuze, mám dvě děti, s m jsme 18 let, 14 let manželé a jeho rodičům vykám. Ani jsem nečekala, že po nějakém události- svatbě, nebo porodech mi to nabídnou. Prostě jsou zvyklí na vykání, tak to tak beru.
gratuluju k mimču🙂
@betelgeuzz jako ano, ale zamrzí to, když všichni ostatní v rodině si tykají, týkání bylo nabídnuto např. i těm, kdo přišli do rodiny později...tak červíček hlodá...
@victress to někde autorka psala?
@betelgeuzz ne, nepsala, to píšu o sobě...
Já tchýni i tchánovi vykam a není mi to příjemné. Můj tatka příteli nabídl tykání, když se narodila malá , mamka ne. Vadí mi to i u mamky, že to příteli nenabídla, ale nikomu nic neříkám. Já vím,že budu v budoucnu preferovat tykání, je mi to příjemnější. Paradoxně pratchyne už mi několikrát říkala, ať ji tykám a strýcům od přítele taky tykám.

Mně tchán i tchýně tykají. S manželem jsme teď měli 10 let výročí od svatby. V zásadě mi vykání nevadí, ale cítím, že tchýně si tím ode mě drží odstup. Tak to tu už někdo psal a já to cítím stejně. Přijde mi to chvílemi až hloupý, poněvadž bydlíme v jednom domě.