Život maminek v domácnosti v době ekonomické krize. Jak to vnímáte v dnešním světě?
Zdravím všechny v diskuzi,
z pochopitelných důvodů anonymně, možná se i trochu stydím...ale zajímá mě, kolik je tu maminek v domácnosti nebo maminek, které částečně pracují z domu nebo po mateřské vědí, že už se do práce nevrátí?
Jak to vnímáte v dnešním světě, kde jednak je samozřejmě ekonomická krize a dva platy jsou velmi často potřeba(pokud jeden plat nevydá za dva), jak se cítíte, když vlastně nezapadáte do tradičního modelu, který žili naši rodiče?
A poslední otázka, konzumujete takový obsah, řekněme "housewife" "tradwife" nebo Vás to zajímá?
Díky moc a krásnou sobotu 🙂
Já jsem se stěhovala za manželem a přišla o práci. Jasně jsme si ale ujasnili, jak to bude - mám ID, takže maximálně poloviční úvazek, tak jako jsem to měla v době seznámení, víc bych fyzicky nedala. Teď je synovi 3 roky, rodičák mám na 4 roky. Vloni jsme začali uvažovat o práci z domu jako SB - s tím, že to bude přes eshop. Tchán, jako OSVČ - truhlář, se nám to snažil vymluvit. O to více jsme o tom uvažovali. Letos bychom chtěli vyzkoušet nabídku na přelomu léta/podzima - hlavně na Vánoce. Zda se to uchytí. Pokud ano, dali bysme tomu alespoň rok, zda se to udrží. Pokud by to bylo prosperující, tak bychom šli i do nějakých prostor a třeba jsem otevřela časem i obchod. Ale proč chceme i OSVČ, když se mi rozjede relaps, syn bude nemocný apod., můžu být v klidu doma. A tím, že bych dělala na sebe, vidím plus v tom, že jsem pánem svého času a když bude chuť a síla mohu pracovat na víc jak 4 hodiny.
Moje mamka byla s námi "žena v domácnosti" a zároveň měla živnosťák, kde pod ní pracoval taťka na vedlejšák (tehdy to byly žaluzie). Mamka byla cca do mých 10let doma (mám starší sourozence). Ale nedělala to proto, že se jí pracovat nechtělo, ale právě proto, že chtěla být s námi doma co nejdéle to šlo.
Ať si každý dělá podle sebe. Kdyby ale manžel neměl splacenou hypotéku, vyžili jsme s odřenýma ušima, nebo manžel by musel dělat dvě práce, tak bych tedy doma nezůstala. To by pro mě bylo totálně nezodpovědné a nefér i vůči němu.
Já jsem doma mnoho let, vlastně jsem nikdy nepracovala, když vynechám pár let, kdy mě "zaměstnával" manžel.
Hlídej si sociální pojištění, není povinné ho platit, pokud plánuješ být doma chvíli, tak nemá cenu si ho platit, ale pokud delší čas, budou ti ty roky chybět na důchod.
Sociální si můžeš platit jako samoplátce, ale pouze asi 15 let.
Zdravotní pojištění si platit musíš, to je povinné, pokud se přihlásíš na pojišťovnu jako osoba pečující, tak ti ho platí stát, ale děti mají omezenou školku.
Jinak já se nenudím, mám čtyři děti a mezi nimi velký věkový rozptyl. Velký dům a zahradu a zvířectvo a mnoho koníčků. Popravdě nestíhám.
A obsah pro "housewife" nekonzumuji, vlastně ani nevím, co si pod tím představit. Uklízecí videa? To mě neba.
A do budoucna, určitě bych chtěla být doma ještě alespoň první a druhou třídu posledního dítěte a pak pracovat na zkrácený uvazek. To je plán, v reálu zkrácený úvazek asi neseženu.
Mě třeba baví moje práce, dokonce jsem vždy během rodičáku, když dětem bylo přes rok, měla malou brigádu z práce z domu (vycházelo to asi na 1-2 h denně během jejich spánku, takže jsem nic nešidila). Přesto jsem ještě hodně dlouho měla poloviční úvazek a možnost práce z domu. Byla jsem v práci jediná, ale moc mi to vyhovovalo. Měla jsem práci, kde se potkám s lidmi, řeším něco jiného než děti, vlastně i celkem kariéru, a zároveň i dost času na děti a domácnost i svoje koníčky. Kdybych měla plný úvazek, musela bych něco z toho šidit.
Autorko,ja mam svuj barak bez hypoteky,nove auto a dluhy zadne.Jsem tez doma a nekoukam na nikoho,jestli to nekomu vadi.Bez chlapa a jde to.A jsem takto moc spokojena😊👍
Ahoj, ja byla skoro 5 let housewife, no za tu dobu jsem vypiplala dve deti - mame je rychle po sobe. Pak prislo na lamani chleba a chtela jsem jit do prace, jenze se prihlasilo o zivot treti ditko. Trochu se nam zmenili priority, se tremi detmi si myslim budu stejne nezamestnatelna, takze mam ted tri roky na to vybudovat podnikani, ktere bych pak rada po skonceni rodicaku, delala. Hlavni prijem bude mit vzdy muz a ja budu pecovat o domacnost, deti, slozenky, nakupy, plus podnikani. Tohle je muj plan… uvidime, jaka bude realita. Ale vylozene byt jen housewife - nemit zadnou pracovni napln - byt treba podnikani- tak to asi ne. Chybu mi kontakt s lidmi, potrebuju i neco delat
@jane46 Před deseti lety byl trend uplne opacny a ja jsen byla strasna hyena ze jsem chodila do prace aspon na vypomoc od peti mesicu mimina. Kez by jedniu vyl trend nechat to na kazde mame jak se rozhodne
@jane46 Ono to s tou glorifikací v reálu není tak žhavé. Já šla v roce na částečný úvazek a syn na 3 dny na pár hodin do dětské skupiny, protože mi doma opravdu už hrabalo, práce mi hrozně chyběla, nejsem domácí typ. A neglorifikoval to nikdo. Naopak jsem si vyslechla řeči o tom, proč jsem si dělala dítě, jaký je chudáček a já kariéristka 🤷♀️
Já jsem si tenkrát s dcerou nastavila mateřskou na čtyři roky, abych mohla být co nejdéle doma a ve věku necelých tří jsem zjistila, že už mě to prostě těch 6 let (ještě máme syna) nebaví a spíš bere sil....přesně si vzpomenu na ten moment. Zaseklo se mi kolečko od sporťáku a zabouchly se mi před nosem dveře do sklepa, protože jsem tam nestihla vjet. Hlavou mi proběhlo a já chci už jít do práce. Pracovala jsem první tři roky do 12.00 a úplně jsem ožila. Skvělé kolegyně, společný oběd a domů plná energie. Do toho stále rodičák plus plat. Třeba tě časem žena v domácnosti taky přejde 🙂
@alexandria80 a z čeho žiješ? Není to rýpani, jen mě to zajímá.
Já budu v součtu doma 9 let se 3 dětma. Nebaví mě to, ale dává to největší smysl. Manžel by mě nejradši viděl doma dál, to už opravdu ne. Ale prostě někdo všechnu tu péči zastat musí. A aby dítě trávilo 5 hodin denně před televizí nebo abych do 2 do rána na úkor spánku něco tvořila na HO, tak to nemá cenu. Nebo denně stresovat s batolaty v jeslích a ještě si někoho platit na výpomoc, abych si přivydělala pár korun, to prostě smysl nedává. Během té doby jsem si udělala další školu a celé dny se nezastavím, opravdu nerozumím tomu, kde se berou takové ty pojmy “válí se doma na rodičáku". Občas se samozřejmě najde nějaký rypák, co má potřebu to řešit - vždycky se ptám, kolikrát v týdnu přijde hlídat a navařit, že si klidně do práce půjdu odpočinout. 😁
@martina1317 proč bys byla se 3 dětmi nezaměstnatelná? 🤷♀️Zaměstnatelný je každý, kdo chce pracovat.
@ruzova_pastelka Já v tom moc rozdíl nevidím, jestli žena pečuje o domácnost a dítě nebo k tomu dřív měla hospodářství a hospodarřli, aby se uživili. Akorát dnes je ta péče o dům a rodinu považováno za něco, co se dělá samo a kdo k tomu nechodí do práce, je automaticky líný a hloupý. 🤷♀️
Pokud si to můžete dovolit a oběma to vyhovuje, proč ne. Co si o tom myslí ostatní vám může být putna. Pro mě by to nebylo, protože mně by to jednak nestačilo, za druhé by se mi hodně nelíbilo být plně finančně závislá na manželovi. Nejen momentálně, ale i v budoucnu, protože na rozdíl od jiných zemí v ČR alimenty na manželku prakticky neexistují, takže když se manželství rozpadne, tak je dotyčná dost namydlená - i kdyby nastokrát byla doma kvůli tomu, že to manžel vyžadoval nebo to bylo potřeba, aby se on mohl plně věnovat kariéře.
Jsem na RD, nemám teď žádný přívýdělek, po RD doufám v nějaký zkrácený úvazek, budeme to finančně potřebovat. Když slyším, že je někdo v domácnosti i po RD a může si to finančně dovolit, tak spíš trochu závidím, než abych odsuzovala. Zmíněný obsah nesleduji.
Určitě je potřeba myslet i na budoucnost. Já jsem ( i s RD) doma celkem 17 let a v době kdy jsem nebyla na rodicaku si platím sociální, teď už i zdravotní - to musím. Dům, auto a nějaké investice jsou psané na moje jméno. Máme společný účet, takže mám přístup k veškeré hotovosti. Hledat si práci po tolika letech, by bylo určitě těžké, ale úplně bez prostředků bych nezůstala.
@alice180 taky mi prijde
Já mám neplacený volno v práci už přes rok. Dělám tam aspoň na dohodu, dětičky jsou malý, tak není kam spěchat. 🙂 Ještě se napracujem a nachodíme do škol. Když si to ta rodina může dovolit, tak proč ne.
@prejeta_zaba Ten rozdíl je naprosto zásadní. Ono totiž ženy dělaly přímou činnost vedoucí k obživě. Přepočítává se to na zisk kalorií (čím víc kalorií pro ostatní člověk získával, tím byl cennějším členem společenství). A čím hlouběji do minulosti jdeme, tím větší "kalorickou" hodnotu měly činnosti vykonávané ženami. Ono totiž ty činnosti "kolem domu" byly více spjaté se zemědělstvím a chovnými zvířaty, kdežto práce mimo domov byl v zásadě pouze lov a zemědělská činnost má výrazně vyšší výnosnost než lov. Ona ta feudální společnost, kde muźi odcházeli na políčka a dělat řemesla, byla v naší historii taky jenom relativně krátkým obdobím.
Má to mimochodem i zajímavé implikace v tom, že v do dnešních dob přeživších kmenových kulturách mají osoby s větším kalorickým přínosem obvykle vyšší rozhodovací pravomoci a z toho se usuzuje, ze ženy měly v minulosti pravděpodobně mnohem silnější společenskou pozici, než se donedávna soudilo.
@ai30 Souhlasím, jen bych ráda dodala, ze děti nevyrůstaly "svépomocí", ale vychovávala je celá vesnice. Doslova. Nedávno jsem četla analýzu jedné do dnešní doby přeživší kmenové společnosti, kde péči o dítě v bdělém čase zastává z 25 % matka, 7 % otec, 15 % sourozenecká skupina, 11 % bližší rodina (prarodiče, tety a strýcové), 14 % vzdálená rodina a nepříbuzní členové komunity zbylých 19 %. (Elena Bridges: Motherhood since yesterday).
Ono je dneska největší problém v tom, že péče o děti nyní spadá z drtivé většiny pouze na rodiče a z nich ještě víc na matku a to pak rodiny řeší různě, třeba tím "tradičním" vynecháním matky z výdělečné činnosti, které tradiční ale jaksi vůbec není.
A ještě bych chtěla dodat, že ze všech dostupných údajů je model výchovy dětí celou vesnicí pro ně samotné velmi výhodný, jsme dělaní na to, abychom v dětství zažívali výchovné působení většího množství lidí. Jen dneska ta vesnice v tomhle smyslu už bohužel neexistuje, takže to řešíme různě a žádné z těch řešení není úplně ideální.
@ruzova_pastelka naprostá pravda. Jen bych chtěla podotknout, že často si to matky dělají samy. Že je péče o děti z 90% na nich. Kolikrát by i rodina měla zájem: vozit kočárek, hlídat, brát si děti na noc ...ale matky nechtějí. Mají pocit, že jakmile nejsou s dětma 24/7 jsou to špatné matky. Vždyť kolikrát čteme v diskuzi: nedělám si děti proto, abychom je odkládaly k prarodičům. 🤷🤦🤦
No a pak jsou tu matky jak já co prostě nemají na výběr. 🤦😭😀
Teď tě tady sežerou. Já jsem přesně ten model co je doma a do práce nepůjde a užívá si to a jediný co tu schytá vám jsou urážky a že trolim 😂
Tak za mě, jak už jsem psala u jiného příspěvku, bych každé přála aby měla tu možnost být doma. Já jsem doma , deti mám 13 a 9 let. Zatím bych neměnila. Líbí se mi možnost, že ráno si udělám co je třeba a odpoledne jsem s dětmi. Můžeme kdykoliv vyrazit na dovolenou a nemusím se doprošovat volna.
Chlap dělá z domu jako OSVČ, takže pohoda.

Nejlepší na dnešní době je, že každej se může rozhodnout podle sebe a svých možnosti.
Je úplně v pořádku vrátit se klidně 2-3 měsíce po porodu na full time a je stejně úplně v pořádku zůstat doma s dětma napořád.