Značkové oblečení nebo cenově dostupné vybavení. Jaká je vaše preference?
Dáváte přednost dražším, značkovým věcem, které dlouho vydrží, nebo koupíte, co je levné s tím, že to klidně časem vyměníte?
Ptám se hlavně na oblečení a vybavení domácnosti spotřebiči.
@ninive211 ano u dětského oblečení kupuji
co nejlevněji, i z druhé ruky, z hrabaku, protože dítěti to je maximálně rok.
@kolibricek36 dětem - Pepco, Kik, občas Lidl. Občas Takko...když jsou slevy a výprodeje (to taky nepovažuju za nějakou super značku). Tchyně nakupuje v Sinsay. Z druhé ruky jsem brala, když děcka byly fakt menší, teďka většinu věcí fakt unosí dýl, tak radši koupím nový (navíc ve velikosti 146/152 a větší už se na bazárcích moc neobjevuje...a teda V. shop nejedu, no). Z druhé ruky beru třeba bundy, softshellky a tak.
Ono taky záleží, co je dražší věc. Mně se teď líbily jedny šaty v přepočtu za cca 200 000. Tak ty si třeba nekoupím 😄
Obecně to mám tak, že už při nákupu myslím na to, jaký má mít věc dlouhodobý osud. Věci pro děti kupuju nejčastěji drahé značky z bazaru, protože vím, že se pak snadno zase prodají dál. Nejde ani tak o finance, ale hlavně o ekologii. To je taky jeden z důvodů, proč se vyhýbám Pepcu apod, protože oblečení odtamtud je po jednom dítěti na vyhození a i kdyby ne, tak ho nikdo nechce ani zadarmo.
Ale i kdyby mi o finance šlo, tak je tohle asi nejlepší strategie. Po počáteční investici jsem teď už dlouhou dobu za oblečení dětí v podstatě na nule - z prodejů v pohodě dofinancovávám nové nákupy (navíc prodávám i boty, které jinak kupuju vždy nové, jinak by to nejspíš nevycházelo). No a jako bonus chodí děti v krásném, kvalitním oblečení, které se moc neničí, takže můžou s klidem do bahna a jezdit po zadku, protože vím, že to oblečení velmi pravděpodobně přezije. A když ne, tak co - byl to kousek z bazaru za pár korun.
Sobě kupuju nové i bazarové, záleží na účelu. Mám hodně věcí na donošení - i realtivně luxusní kousky, ale už v hodně nošeném stavu, aby po mě batole mohlo patlat banán a mě to moc nevadilo. Mám ale i luxusnější dražší kousky, které před dětmi chráním a nosím především do práce.
Moje logika je ale vždy taková, že už při nákupu nové věci myslím na to, na jak dlouho jí kupuju a co s ní bude potom.
U oblecenia kupujem drahe bundy a topanky. Rifle, saka, tricka kupujem hlavne z retazcov (hm, lindex, zara). Obcas si kupim nieco usite v CR alebo na slovensku. To su veci co vydrzia vsetko. Mam rada znacky youngprimitiv, kura collection, mile, gwc, withhopeclothing, lull,...
Spotrebice mame taky priemer a zatial drzia (klop klop klop).
@lauriak Lull ti vydrží? Tam mam problém s tím, ze koupím neco úžasného, příjemného a po par vypráních to je v šílené kvalitě. Mám to jen u nich,takže praním to nebude. Naposled jsem koupila dva svetriky, peru po každém nošení, po zimě šly do koše.
@zuzkasim jestli Tě to téma zajímá, tak Míša Tutko zrovna jede na FB ve skupině "Vylaď svoji image" podzimní výzvu a naťukává tam momentálně právě barvy
Na obrázku ukázka
@patypresdevaty Díky, na to se mrknu, fb používám, to mi vyhovuje, na instagram jsem si nezvykla.
Ono taky záleží, co je dražší věc. Mně se teď líbily jedny šaty v přepočtu za cca 200 000. Tak ty si třeba nekoupím 😄
Obecně to mám tak, že už při nákupu myslím na to, jaký má mít věc dlouhodobý osud. Věci pro děti kupuju nejčastěji drahé značky z bazaru, protože vím, že se pak snadno zase prodají dál. Nejde ani tak o finance, ale hlavně o ekologii. To je taky jeden z důvodů, proč se vyhýbám Pepcu apod, protože oblečení odtamtud je po jednom dítěti na vyhození a i kdyby ne, tak ho nikdo nechce ani zadarmo.
Ale i kdyby mi o finance šlo, tak je tohle asi nejlepší strategie. Po počáteční investici jsem teď už dlouhou dobu za oblečení dětí v podstatě na nule - z prodejů v pohodě dofinancovávám nové nákupy (navíc prodávám i boty, které jinak kupuju vždy nové, jinak by to nejspíš nevycházelo). No a jako bonus chodí děti v krásném, kvalitním oblečení, které se moc neničí, takže můžou s klidem do bahna a jezdit po zadku, protože vím, že to oblečení velmi pravděpodobně přezije. A když ne, tak co - byl to kousek z bazaru za pár korun.
Sobě kupuju nové i bazarové, záleží na účelu. Mám hodně věcí na donošení - i realtivně luxusní kousky, ale už v hodně nošeném stavu, aby po mě batole mohlo patlat banán a mě to moc nevadilo. Mám ale i luxusnější dražší kousky, které před dětmi chráním a nosím především do práce.
Moje logika je ale vždy taková, že už při nákupu nové věci myslím na to, na jak dlouho jí kupuju a co s ní bude potom.
@ruzova_pastelka tak to ja musim rict, ze kvalitni veci detem do bahna nedavam (parkrat se stalo omylem a ta vec je stejne dale neprodejna - osoupana, zazrana spina). Protoze mam zkusenost, ze luxusni slow fashion kousek se znici uplne stejne snadno jako sunt z Pepca. Pokud se to tobe nestava tak to mi teda rekni jak to delas - kdyz dite jezdi v bahne s kaminkama po zadku a po kolenou, jak ti ta draha vec muze prezit? 🤣
Moda levnejsi (mohito, ccc), protoze nikdy nevim jak moc to vynosim. Driv jsem si kupovala veci treba za 3000,- ks, ale nakonec jsem to nenosila, tak me to mrzelo. Drazsi si kupuju veci do bytu, protoze mi na tom zalezi, abych to mela doma hezky, clovek to ma porad na ocich a je to uz na furt.
@ruzova_pastelka tak to ja musim rict, ze kvalitni veci detem do bahna nedavam (parkrat se stalo omylem a ta vec je stejne dale neprodejna - osoupana, zazrana spina). Protoze mam zkusenost, ze luxusni slow fashion kousek se znici uplne stejne snadno jako sunt z Pepca. Pokud se to tobe nestava tak to mi teda rekni jak to delas - kdyz dite jezdi v bahne s kaminkama po zadku a po kolenou, jak ti ta draha vec muze prezit? 🤣
@amenophus A tak jasně, že občas se to stane. V tomhle počasí to krajkový šatičky prostě nedaj, pokud přes ně nepřetáhneš softshellky. A asi bych se taky cukala, kdyby v tomhle chtěla některá z dcer vyrazit na hřiště v šatech s vlečkou, protože to je likvidační tutovka. Možná je část kouzla i v tom, že mi sem tam odepsaný kousek nevadí. Ale ta kvalita je znát taky. Ono třeba ani z něčeho hodně kvalitního ty skvrny nezmizí okamžitě, ale po 2-3 vypráních (a chvilce na sluníčku) jo. A zatímco kousek z Pepca po téhle proceduře můžeš vyhodit, protože bude vytahaný a možná i děravý, tak Mayoral bude vypadat, jako kdybys ho právě koupila nový. Vyzkoušeno opakovaně 🙂
Drahé oblečení si nekupuji. Mám zvířata a malé děti. Prostě se někdy stane, že na něčem udělám nevypratelný flek nebo dírku. U drahého oblečení by mě to štvalo.
Jinak drahé kusy oblečení jsem doma měla 3. Na jedněch šatech se mi úplně zničila výšivka při praní, na mikině se po dvou letech udělaly žmolky. Takže za mě to cenu nemá.
@anonym_autor ono dneska už není ani ta značka zárukou výdrže. Kupuju s čím mám dobrou zkušenost, žádné šmejdy za pár korun, ale zároveň neplatim za značku, když tomu kvalita neodpovídá. Spotřebiče treba radši kvalitnější a dražší, ale například oblečení detem značky neřeším, maji vše na chvili, takže kdyz jim to vydrží jednu sezonu, tak sem spokojena.
@amenophus A tak jasně, že občas se to stane. V tomhle počasí to krajkový šatičky prostě nedaj, pokud přes ně nepřetáhneš softshellky. A asi bych se taky cukala, kdyby v tomhle chtěla některá z dcer vyrazit na hřiště v šatech s vlečkou, protože to je likvidační tutovka. Možná je část kouzla i v tom, že mi sem tam odepsaný kousek nevadí. Ale ta kvalita je znát taky. Ono třeba ani z něčeho hodně kvalitního ty skvrny nezmizí okamžitě, ale po 2-3 vypráních (a chvilce na sluníčku) jo. A zatímco kousek z Pepca po téhle proceduře můžeš vyhodit, protože bude vytahaný a možná i děravý, tak Mayoral bude vypadat, jako kdybys ho právě koupila nový. Vyzkoušeno opakovaně 🙂
@ruzova_pastelka tak nemluvim o sateckach s vleckou,.mluvim o leginach za 120 korun versus 750. Fakt se to po 2-3 vypranich vypere a ne zapere? 🤨 A kdyz uz koupim drahou vec tak to ze je "na odpis" pro me teda neni akceptovatelne, kdyz cela filozofie toho drahyho je, ze to ma vydrzet, ne ze se to ma po dvou pouzitich vyhodit zniceny. To je pak stejne fast fashion, jen neprimerene draha.
@anonym_autor Ad. elektrospotřebiče - u těch drobnějších - většinou jsem koupila u Lídlu, zjistila, zda je budu používat a co od té věci očekávám. Na základě toho jsem si pak koupila značku s dobrou recenzí, většinou ve slevě.
U větších spotřebičů - základ jsme vyměnili za Miele, ale nedoporučuji je kupovat přes Datart a spol. - jsou výrazně víc kazové, navíc nemají pro Prahu a Středočeský kraj dostatečné pokrytí servisem. Čeká se 2-3 týdny, SMS přijde den předem, člověk si na to musí vzít dovolenou nebo zůstat na HO bez schůzek.
Ad. oblečení - při rodičáku jsem nosila spíše levnější věci, při práci v domě a na zahradě se věci snadno zničí.
Teď preferuji věci, které mi sednou a sluší, cenu až na výjimky už neřeším. Raději si prostě koupím jednu blůzku než 10 triček / halenek. Mám ráda české návrháře, kteří umí pracovat s kvalitními materiály, klasickou a sportovní eleganci.
Podobně to učím naše dcery - jako malé měly většinu věcí z druhé ruky, pak to byl nájezd na HM apod., teď už si starší pomalu začíná uvědomovat kvalitu a pomalu ji zapojuje do šatníku. U bot ale u dětí od 2. stupně jednoznačně vede kvalita (do té doby měly na lítání po zahradě nebo na tábor klidně z druhé ruky, ty hlavní ale vždy nové a kvalitní).
@ruzova_pastelka tak nemluvim o sateckach s vleckou,.mluvim o leginach za 120 korun versus 750. Fakt se to po 2-3 vypranich vypere a ne zapere? 🤨 A kdyz uz koupim drahou vec tak to ze je "na odpis" pro me teda neni akceptovatelne, kdyz cela filozofie toho drahyho je, ze to ma vydrzet, ne ze se to ma po dvou pouzitich vyhodit zniceny. To je pak stejne fast fashion, jen neprimerene draha.
@amenophus mám zkušenost leginy Pepco/Sinsay jsou po vyprání kratší, bledší a opravdu se skvrny nevyperou, ale takové leginy Lindex/Kappahl ,které stojí v akci kolem 200-300Kč drží tvar, délku, barvu, skvrny vypereš a ještě je prodáš dál.
@amenophus mám zkušenost leginy Pepco/Sinsay jsou po vyprání kratší, bledší a opravdu se skvrny nevyperou, ale takové leginy Lindex/Kappahl ,které stojí v akci kolem 200-300Kč drží tvar, délku, barvu, skvrny vypereš a ještě je prodáš dál.
@dandaa aha! Tak to teda zkusim jestli funguje, to zni jako zajimavej tip 🙂
@amenophus Dejme tomu, že se dá odpovědět, že ano 😄 Ale chce to taky trochu soudnosti - výdrž není jediné kritérium, které určuje cenu. Když koupíš něco z hedvábí či moheru, bude to drahé a vydrží to méně, než obyčejná bavlna. A bude to tak správně. Z mé zkušenosti je Lindex fajn na doma, ale kalhoty z něj se prodřou celkem snadno. Zase z něj vypereš 90 % skvrn od jídla. Kappahl je skvělý tip, dál třeba ten Mayoral, Bóboli... ty vydrží opravdu hodně. Ale jak říkám - nic nevydrží všechno a děti prostě věci ničí. A to nejenom oblečení. Sem tam se to prostě stane bez ohledu na pořizovací cenu a za mě to tak nějak nevyhnutelně patří k životu 🤷
@dandaa aha! Tak to teda zkusim jestli funguje, to zni jako zajimavej tip 🙂
@amenophus Lindex kupuji deset let a věci třeba po synovi nosí včetně něj čtvrté dítě. Tepláky s regulací v pase mají málokde. Dcera je zase žížala, potřebuje legíny s regulací a ty má Lindex nejlepší. Dávám je i do školky, na ven a vydrží vše. Potom je skvělý Next,pro syna beru do školy set triček, džíny jsou mu pohodlné. Obě značky prodám v perfektním stavu dál. Trička se nezkracují, s tím jsem měla problém u H&M ,triko po pár vyprání krátké a široké. Občas ulovím na Zalando Convers a musím říct jak jsem byla mile překvapená z kvality,pěkného materiálu i střihu.
@anonym_autor Ad. elektrospotřebiče - u těch drobnějších - většinou jsem koupila u Lídlu, zjistila, zda je budu používat a co od té věci očekávám. Na základě toho jsem si pak koupila značku s dobrou recenzí, většinou ve slevě.
U větších spotřebičů - základ jsme vyměnili za Miele, ale nedoporučuji je kupovat přes Datart a spol. - jsou výrazně víc kazové, navíc nemají pro Prahu a Středočeský kraj dostatečné pokrytí servisem. Čeká se 2-3 týdny, SMS přijde den předem, člověk si na to musí vzít dovolenou nebo zůstat na HO bez schůzek.
Ad. oblečení - při rodičáku jsem nosila spíše levnější věci, při práci v domě a na zahradě se věci snadno zničí.
Teď preferuji věci, které mi sednou a sluší, cenu až na výjimky už neřeším. Raději si prostě koupím jednu blůzku než 10 triček / halenek. Mám ráda české návrháře, kteří umí pracovat s kvalitními materiály, klasickou a sportovní eleganci.
Podobně to učím naše dcery - jako malé měly většinu věcí z druhé ruky, pak to byl nájezd na HM apod., teď už si starší pomalu začíná uvědomovat kvalitu a pomalu ji zapojuje do šatníku. U bot ale u dětí od 2. stupně jednoznačně vede kvalita (do té doby měly na lítání po zahradě nebo na tábor klidně z druhé ruky, ty hlavní ale vždy nové a kvalitní).
@brunetka11 Prosím Te, jak jsi dosla k tomu, ze spotrebice od Datartu jsou snadno poruchove?
Nemam dost penez na to, abych kupovala drazsi obleceni. Obcas neco lepsiho (slowfashion, ceske znacky) ulovim na bazaru 🙂 ale jinak v beznych obchodech. Detem jsem i prestala sit, protoze se to vuebc nevyplati a stalo me to mraky penez, tem kupuju co nejlevneji a jde mi spis o pouzity material. Nejvic pepco, lidl.
Spotrebice - parkrat jsem se vytrestala tim, he jsem nakoupila neco levneho a ono to nefungovalo, takze si radeji priplatim, ale zase nic extra luxusniho ne. Spis stredni trida.
@dandaa moje deti teda maji skvrny i na lindex obleceni a nepocituju, ze by se mi tam praly snaz, spis me tam stvou :D to stejne na sitem obleceni z kvalitnich latek, taky je prosoupou na kolenech a tak :D jako jo, pepco uz kupuju jedine vetsi, protoze se sepere a sestra, ktera nema susicku nam zase poslala spoustu tricek, co jsou sirsi, nez delsi (nevim proc, nam se to ale nedeje tak asi je to susickou).
@dandaa zajimave. Tak to moje dcera je asi kouzelnice, nevypratelne skvrny vzdycky vyrobi na tech nejdrazsich vecech. A nepomuze ani svecena voda 😀 A tim myslim vazne draha tricka treba, teta ji rozmazluje
@dandaa moje deti teda maji skvrny i na lindex obleceni a nepocituju, ze by se mi tam praly snaz, spis me tam stvou :D to stejne na sitem obleceni z kvalitnich latek, taky je prosoupou na kolenech a tak :D jako jo, pepco uz kupuju jedine vetsi, protoze se sepere a sestra, ktera nema susicku nam zase poslala spoustu tricek, co jsou sirsi, nez delsi (nevim proc, nam se to ale nedeje tak asi je to susickou).
@babka
@kacka1994
@dandaa Podle mě je nesmysl, že by se "nevypratelný" flek zůstal pouze na levném, neznačkovém oblečení, zatímco z dražšího se vypere. Vždy přece záleží na pracím prášku a způsobu praní. A flek od fixy nebo rajčete zůstane pořád flekem i na sebe dražším oblečení, Spíš to bude asi o tom, že na to dražší oblečení člověk dává o něco více pozor, nebere ho "na lítačku" na písek apod.
@babka
@kacka1994
@dandaa Podle mě je nesmysl, že by se "nevypratelný" flek zůstal pouze na levném, neznačkovém oblečení, zatímco z dražšího se vypere. Vždy přece záleží na pracím prášku a způsobu praní. A flek od fixy nebo rajčete zůstane pořád flekem i na sebe dražším oblečení, Spíš to bude asi o tom, že na to dražší oblečení člověk dává o něco více pozor, nebere ho "na lítačku" na písek apod.
@ninive211 tak logicky když drhnu flek na tričku z pepca, na kterém tak tak drží barvy běžné praní, tak sice flek vydrhnu, ale s ním i barvu/vzor toho trička 🙈 Z Lindex trika vydrhnu flek a ne barvu 🤷🏻♀️
@dandaa zajimave. Tak to moje dcera je asi kouzelnice, nevypratelne skvrny vzdycky vyrobi na tech nejdrazsich vecech. A nepomuze ani svecena voda 😀 A tim myslim vazne draha tricka treba, teta ji rozmazluje
@babka dcera nosí do školky i trika Guess ,Replay,MK a jsou pořád jako nová. S fleky není problém,ale moc jich s vyšším věkem nemá. Jen z Pepca nejde dostat nic a poslední dobou i z h&m u těch levnějších kolekcí. Sinsay je úplná tragédie, koupíš triko velikost 122,vypereš na 30 a máš z nej 110. To se z kvalitních značek nestane.
@babka
@kacka1994
@ninive211 já ti nevím, jak je možné, ale výběru asi 98%fleky i z trička z Pepco i Sinsay. Teď jsem vypraĺa i krém na boty - černý 🤦♀️a to jsem to chtěla rovnou vyhodit
@ninive211 tak logicky když drhnu flek na tričku z pepca, na kterém tak tak drží barvy běžné praní, tak sice flek vydrhnu, ale s ním i barvu/vzor toho trička 🙈 Z Lindex trika vydrhnu flek a ne barvu 🤷🏻♀️
@monny3 ja teda nikdy nevydrhla z pepca z tricka barvu :D tricka se seperou a jsou mensi, to jo - kupuju vetsi a nekdy je kvalita sesiti spatna, ze treba sev je nekde rozjety a nevsimla jsem si v obchode,ale neni problem to vratit.
Pokud pouzivam Vanish na skvrny, tak mi to teda sezralo barvu i na lindexovem... takze necham radeji tricko se skvrnama, vezmu to jen zlucovym mydlem a peru s perkarbonatem. Fleky mi trochu zustanou na vsech (treba kakao), barva taky :D
Kupuji hlavně to, co mi sedí a líbí se mi. Nemusí to být značkové.
@brunetka11 Prosím Te, jak jsi dosla k tomu, ze spotrebice od Datartu jsou snadno poruchove?
@2veverka Psala jsem o značce Miele. Upozornili mne na to už 3 opraváři.
Miele před předáním výrobku zákazníkovi provede diagnostiku elektroniky výrobku, což se při prodeji přes obchodní domy neděje.
A ano, u pračky a sušičky jsme na to narazili.
Mimochodem - pračku této značky, zakoupenou přes Datart, jsme teď reklamovali počtvrté.
Nekupuju drahého vůbec nic. Vůbec v tom nevidím rozdíl. Myslím si, že v našich podmínkách člověk nepotřebuje nějaké náročné odolné oblečení nebo vybavení. Roky mi vydrží věc i ze Sinsay, když se k ní nějak chovám. Naopak když dítě třikrát sjede kopec po břiše, tak je úplně jedno, jestli mělo bundu s membránou na pětku nebo z Lidlu za 3 stovky, takže proč za to samé dávat násobky. Ohledne spotřebičů, aut a vybavení máme takovou zlatou střední cestu a vše drží v pohodě už roky, takže já na drahé značky nevěřím. 🤷♀️
@babka dcera nosí do školky i trika Guess ,Replay,MK a jsou pořád jako nová. S fleky není problém,ale moc jich s vyšším věkem nemá. Jen z Pepca nejde dostat nic a poslední dobou i z h&m u těch levnějších kolekcí. Sinsay je úplná tragédie, koupíš triko velikost 122,vypereš na 30 a máš z nej 110. To se z kvalitních značek nestane.
@dandaa ok, moje dite je teda prasatko, co nadelam. Prave na Guess trickach ma fleku nejvic (nechapu, co dela 😅) ale ja to nejak neresim. Jsou to porad jen "hadry".
Jen me pobavila ta predstava, ze se fleky z draheho obleeni vyperou. Naopak bych rekla, ze spousta levnych tricek je porad v perfektnim stavu. Po stovkach pracich cyklu.
Spotřebiče máme “obyčejnější”, tam je mi značka vcelku jedno. Spíš než na značce mi záleží na nějakém vyšším etickém principu. V domácnosti se snažím mít co nejméně věcí a když už, tak aby to mělo nějakou duši nebo příběh. Nekupuju sezónní nádobí, dekorace a různé serepetičky z Pepca, atd. Stejně to mám u oblečení, postupně přecházím na oblečení šité v ČR, je mi to zkrátka sympatičtější a ráda podpořím lokální podnikatele.

Na značkovou módu mě neužije. Dražší kupuji občas pouze boty (třeba zimní kozačky mi vydrží x sezon, to samé sandále od keen, narozdíl od sandálů od ťamanů, ty se manželovi rozpadaly po měsíci). Dokážu si představit koupit dražší kabát, bundu, pokud je to nadčasový styl a sedí to tzv. kapsulového šatníku (tzn. není to nějaká křiklavá barva, super moderní střih, o za rok bude out atd.) Trička kupuji prostě podle toho, co se mi líbí a mám limit tak do 400 tza tričko (což i tak mi přijde dost), nechápu že někdo může za nějaké jednobarevné "obyč" triko dát dva litry jen proto, že je to "značka" (ikdyby byla superkvalitní a snad ze zlata, dva litry za triko prostě nedám....navíc trička se prostě točí, doplňují ten univerzální outfit a není nutné mít tričko 15 let - i když já i taková třeba v šatníku mám -já jen tak nběco nevyhazuji, pokud se do toho vlezu a není to děravíé a žmolkaté, ale samozřejmě to stáří je na nich vidět, poznat a už taková nosím třeba jen na doma, na chatu, na výlet pod mikinu, nenosím je třeba do práce...
@kolibricek36 No zrovna H&M mi přijde jako hodně přeceňovaná značka (spíš teda je to začka "značka" - prostě je to fast fashion a vyráběné někde v Bangladéši). Na to, jaký mají někdy ceny, tak ta kvalita nijak zázračná teda není. Třeba co se týče dětského oblečení...prostě za nějaká jogger džíny nedám sedm stovek, když děcku je to za necelý rok malý anebo do toho stihne v průběhu udělat díru. Prostě ne.
@ninive211 ano u dětského oblečení kupuji
co nejlevněji, i z druhé ruky, z hrabaku, protože dítěti to je maximálně rok.