Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

Andrej Poleščuk🇨🇿
Dobré ráno. Je 265. den ruské války proti Ukrajině. Zde najdete aktuální
Zelensky řekl, že žádný Minsk 3 nebude, protože by Rusko při první příležitosti dohodu porušilo a mezitím by sbírali síly na nový útok.
Ruské ztráty ke dnešnímu dni:
- 82080 vojáků (+710)
- 2861 tanků (+13)
- 5773 obrněnců (+25)
- 1850 děl (+11)
- 393 kusů rak. děl.
- 208 kusů pvo (+2)
- 278 letadel
- 261 vrtulníků
- 1511 dronů (+2)
- 4351 aut (+35)
- 16 lodí
@levandule_k a má pravdu. Jen se bojím, aby ho k tomu nedotlačili, už i zmírnil požadavky, původně bylo, že s Putinem jednat nebude a dokud tam bude, žádná dohoda nebude.
@pampeliska1313 Asi bych se nebála, na začátku války, prostě nemohl říct, je čas sednout ke stolu a probrat to. Ukrajina vytlačuje ruské okupanty a pokud si vyjedná nějaké reparace bude to plus pro něj. Navíc je to potřeba nějak uzavřít. Ale můžu se mýlit. Ty země spolu sousedí a nejde dost dobře se ignorovat, dnešní svět je hodně propojený.
@levandule_k ja myslim, ze dokud tam nebudou nejaky garance od OSN a rusku se nezrusi jaderny arzenal, nebude mozne s nim vyjednavat :(
Tak, uf, taťka Xi to Vladimírkovi nedovolí, tak snad v rámci příprav nemusím začínat hrát Fallout :D
Aktualne.cz
"Prezidenti Joe Biden a Si Ťin-pching se podle Bílého domu shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat. Odsoudili také ruské atomové hrozby kolem Ukrajiny."
@amenophus No Rusko by se mělo probrat z těch svých imperialistických ambicí. Nějak nevidím schopnost, že by OSN byla schopna garantovat a vymáhat nějaké záruky, myslím si, že ta organizace je slabší než vypadá.
ČT24
Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce, včetně šoků elektrickým proudem a nuceného svlékání, uvedla dnes šéfka mise OSN monitorující humanitární situaci na Ukrajině Matilda Bognerová.
@levandule_k jako nečekala jsem úplně zacházení v rukavickach ze strany Ukrajiny. Ale stejně mě to trochu mrzí, že taky mučí.
Sice Seznam, ale..třeba na tom něco bude.
Novopečený britský premiér Rishi Sunak měl v úterý poprvé možnost ukázat světovým lídrům, jaký postoj zaujme ke konfliktu na Ukrajině. Na jednání skupiny G20 vyzval Rusko, že nejlepší by bylo, kdyby „vypadlo z Ukrajiny“ a „ukončilo tuhle barbarskou válku“. Přímo naproti si projev vyslechl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.
@sebestka objevuje se to i na různých kanálech na twitteru a vypadá to, že to v projevu opravdu měl. Vlastně se tam do Putina docela opřel.🙂
@pampeliska1313 Je otázka, v jaké míře to bylo ze strany Ukrajiny, jestli šlo vyloženě o selhání jednotlivce, protože ti přepne v hlavě nebo to tam bylo víc systematické, i když se prezentuje Ukrajina friendly k zajatcům.
@levandule_k doufám, že šlo o jedince. Ale v to samý jsem doufala u Ruska. Ale věřím tomu, že přestože udělali nějaký chyby, tak se Ukrajinci i tak chovají k zajatcům líp.
@pampeliska1313 No mám obavy, že v Rusku je šikana v armádě běžný jev a jede o tam ve velkém a více se tam seberealizují různá psychopatická individua. Rusové se totiž chovají hnusně i k vlastním lidem.
@levandule_k naprostej souhlas.
@levandule_k údaje byli ziskany výslechy zajatců. Ona je taky otázka, jestli vše co říkají je pravda... A samozřejmě chápu, že když nějaký ukrajinský voják dostane do ruky rusaka, co mu vyvrazdil rodinu, neudrží se... Je to dost specifický a myslím, že tohle se ještě ukaze-i Ukrajinci jsou jen lidi ve stresu, zejo...
Twitter Andrej Poleščuk:
Takže, pokud skutečně dojde k potvrzení dopadů ruských raket na polské území, kdy došlo k zabití dvou polských občanů.
Nejspíš ihned nedojde k článku 5 smlouvy o NATO. Existuje článek 4 a ten by mohl být pravděpodobně aktivován.
Článěk 4 říká:
"Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany."
Došlo by ke svolání Severoatlantické rady, kde by se státy bavily o odpovědi. Jak by odpověděly? Těžko říct. Neumím si představit situaci, za které by se členské státy NATO zapojily do konfliktu.
Co bych ovšem čekal, bude větší podpora Ukrajině.
Víc systémů PVO. ATACSM. Možná se začneme vážně bavit o předání německých tanků a letounů F-16.
Každopádně, pokud se informace potvrdí, bude to mít dalekosáhlé následky pro Rusko a je otázkou, jak to budou sledovat v Minsku.
Teď jsem to také chtěla sdílet, že došlo k napadení v Polsku...
20:25
V Kyjevě je po ruském ostřelování téměř paralyzována veškerá doprava, ukazují záběry na sociálních sítích.
Americké ministerstvo obrany nemůže v této chvíli potvrdit zprávy o tom, že dvě ruské rakety dopadly na polské území, píše agentura Reuters.
Podle informací Rádia Lublin došlo k výbuchu v obci Przewodów v 15:40, mluvčí hasičů médiu potvrdil úmrtí dvou osob. "Dostali jsme hlášení o výbuchu v sušárně obilí. Po příjezdu potvrzujeme, že se něco takového skutečně stalo. Dva lidé byli na místě usmrceni. V tuto chvíli zabezpečujeme místo události a osvětlujeme terén," uvedl mluvčí okresního velitelství hasičského sboru v Hrubieszówě Marcin Lebiedowicz.
20:16
O dopadu ruských raket do Polska informuje také polská zpravodajská televize TVN24. Podle ní však zatím není oficiálně potvrzeno, že schůzka bezpečnostní rady souvisí s dopadem raket. "Veškeré informace, které budou dnes předloženy výboru, budou předány později veřejnosti, pokud to bude možné," uvedl mluvčí polské vlády k zasedání.
20:06
Kapitán Marcin Lebiedowicz z okresního velitelství státního hasičského sboru Hrubieszów v rádiu Zet potvrdil, že v lokalitě Przewodów došlo k výbuchům. Jejich příčiny v tuto chvíli neznáme, řekl.
19:58
Portál Gazeta.pl píše, že výbuch nastal v sušírně obilí v obci Przewodów v Lubelském vojvodství. Polská policie zatím neuvedla nic k tomu, co bylo jeho příčinou. Przewodów je asi 100 kilometrů vzdušnou čarou na sever od Lvova. Na místě je podle médií kromě policie také armáda i státní zástupce.
Dodávky ropovodem Družba, kterým ropa proudí do Maďarska, Česka a na Slovensko, byly dnes dočasně pozastaveny poté, co ruská raketa zasáhla transformátor na severu Ukrajiny u běloruských hranic. Uvádí to maďarská média a petrochemická společnost MOL.
Ve Lvově na západě Ukrajiny se v důsledku zásahu energetického objektu při útoku ruských raket ocitlo 80 procent města bez elektřiny. Kvůli tomu také neteče teplá voda a výpadek postihl dodávky tepla, uvedl starosta Andrij Sadovyj podle agentury Interfax-Ukrajina.
17:48Vlajka Ruské federace.
Při ostřelování města Šebekino, ležícího v Bělgorodské oblasti na západě Ruska, dnes dva lidé přišli o život a tři utrpěli zranění. O obětech informoval gubernátor tohoto regionu Vjačeslav Gladkov. Agentura TASS uvedla, že na město zaútočila ukrajinská armáda. Ukrajina se k útokům za svou východní hranicí oficiálně nevyjadřuje.
Petr Pavel
@general_pavel
Zachovat chladnou hlavu. Moje reakce na první zprávy o dopadu ruských raket v Polsku a smrt dvou tamních občanů.
Video zde: https://twitter.com/general_pavel/status/159260...
@levandule_k docela mě to uklidnilo. Teď se zachoval naprosto prezidentsky, profesionálne. Dám mu hlas, byla jsem mu nakloněna, ale teď mě stopro přesvědčil.
@78marcela Jsem si říkala asi nebude marné mít za prezidenta generála v těchto časech 🙂 Já se trošku směju tomu, že je to perfektní PR pro něj a zadarmo :D (jo je to svým způsobem morbidníVesmír je někdy úžasný. Já stále váhám, ještě nemám jasno.
A ku**a... Co ted? WW3 zacala? Nebo jim to projde? https://www.nzherald.co.nz/world/russia-ukraine...
Pozn. k ruským raketám v Polsku:
Zajímavé vlákno u uživatelky miki19 (raději neoznačím, nemám svolení, ale určitě si dohledáte).