Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.
Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.
Jaderná elektrárna by měla být opět v rukou Ukrajinců..
@levandule_k Jj toto Js chápu všechno, jenže je rozdíl vést v podstatě řeknu zo idiotsky ferovou válku, kde se dodržují zásady a konvence a vést válku s šilencem, který se chová jako by neměl co ztratit… ten klidně bufe zavřeny zbytek života v multimilionovem krytu, Ake hlavně ze bude ten co se nevzdal. Myslím ze s tímto polemizuje NATO ze jo z tohoto důvodu vnímají jako velmi nebezpečného není nic horšího bez moc v rukou šílence… jinak je vojensky NATO jednou tak silnější… ale NATO rozhodne nechce jadernou válku …ano taky spoléhal ze jo odstraní někdo z ruské mafie nebo jiní ruští prachaci kterým takto sáhl ba přísun milionu z Evropy, Ake asi to není tak snadné, jinak věřím ze už to spousty lidi napadlo.
Holky, moc prosim (a nemyslim to zle)🙏 nechme tuto diskuzi tak jak byla myšlena- k sdělování informací. Mezi těmi úvahami už se mi ty podstatné informace ztrácí... moc diky.
@martinau5 to samozřejmě chápu Ake v případě jaderné války tu nepřežije nikdo… je třeba toto brát v potaz… myslím ze Ukrajina má teď maximální podporu snad skoro cele země…NATO vi Putin by sáhl po jaderných zbraních a nebude tu kde žít, nebude tu ani kde a koho zachraňovat, já pevné věřím ze se chystají tajné operace na odstranění Putina dříve než stihne situace vygradovat… NATO rozhodne vi co děla a proč, modlím se aby měly opravdu nějaký plán na odstranění šílence aniž by muselo dojít na 3 světovou válku… určitě to nevnimam zebyvhom zabírali oci… určitě ne
@martinau5 ono není těžký se do nich vcítit. Ale zelensky dostal tuny vojensky pomocí, jedou mu tam dobrovolníci, Evropa dělá přesně co může, aby nebyla vtazena do širšího konfliktu.... jo, smutný. Ale ty širší souvislosti jemu musi být jasný. Nelíbí se ta eskalacni retorika na obou stranách. Vezmi si třeba tu elektrárnu. Napřed jsem četla že se tam střílelo ze samopalu a rusove obsadili servisní budovu ( podle zpráv svědků. ) za hodinu přišel zelensky s tím ze na reaktory stříleli tankama? Vážně?? A za dalších několik hodin jsem četla že elektrárnu bombardovali(!!!). Tak co jako... ?? Kde jsou nejaky rozhovory na vyšší úrovni? Kde je nějaká snaha řešit to diplomaticky? Jo, macron volal putinovi, to je joke sám o sobě. Jenom se mluví o tom kdo pristoupí kdy do EU a do NATO... coz ty situaci velice pomůže. a kdyby náhodou někdo chtěl sympatizovat s obyčejnýma Rusama tak ještě pár videí, jak jsou vlastně všichni vymyty... Dámy nedokážu to úplně verbalizovat ale tahle situace mi smrdí. Že je Putin hovado víme všichni, ale ten obrázek o ty situaci, kterej dostávám z médií ( a doufám že je zkreslenej) mi moc o snaze to celý zastavit moc nemluví. A propaganda jede naplno na obou stranách ( pochopitelně). Mít prachy, taky balim a jedu.
Dobré ráno, Kyjev přečkal celou noc, podle původních plánů měla být 12. den vítězná přehlídka v Moskvě, zatím to tak moc nevypadá. Níže další přehled informací, které by podle mě neměly zapadnout. Samozřejmě se tu neubráníme osobním komentářům a projevům našich obav, což je úplně v pořádku. Zkusme ale nimi diskuzi úplně nezahltit.
Čipy už do Ruska nebude dodávat ani Samsung. Jedná se o zásah možná i citelnější než sankce na banky, veškerá moderní technologie bez čipů začne být šrotem.
V Rusku přestal fungovat PayPal, padla tak jedna z možností, jak obcházet sankce.
Ukrajinu opustilo nejméně 1,2 mil. uprchlíků. Nejvíce - 650 000 jich hledá bezpečí v Polsku.
V této věci opět panuje velký informační šum, ale vypadá to, že tato zpráva je pravdivá - Záporožská jaderná elektrárna je zpátky pod Ukrajinskou kontrolou.
Ozbrojené síly Ukrajiny nadále drží hranice a v některých směrech dokonce vedou protiútok a nutí nepřítele k ústupu se ztrátami, narušují týl, kde zasazují drtivé údery. Taktika je zaútočit především na konce konvojů, zničit zásoby.
@tahejhula Jestli Zelenskyi neubere na plynu, bude to kontraproduktivni. Ma veskerou podporu, ktera muze byt. Spousta lidi vi, ze se zlo musi porazit. Zbrane, humanitarni pomoc, sankce proti Rusku, starani se o uprchliky. Pocitame s tim, ze si budeme muset utahnout opasky a vetsina bez kecu. Jsme odhodlani k dalsi podpore UA. Ale vykrikovat, ze Ukrajinci budou umirat kvuli slabosti NATO? Chapu, ze je to uz zoufaly, ale tim si podreze vetev. Nikdo z nas nechce, aby se do toho NATO pustilo a ten kdo to chce nevi, co to muze znamenat.
@sudylichozrout co si myslíš o tomto? Článek z roku 2018
https://www.armadninoviny.cz/bez-ukrajiny-rusko...
Ovšem ruské síly také postupují, i když pomalu. Největší pozornost dnes bude zřejmě věnována tomuto - Ruská okupační vojska jsou asi 32 kilometrů od Jihoukrajinské jaderné elektrárny, druhého největšího zařízení tohoto druhu v zemi. Elektrárna se nachází asi tři sta kilometrů jižně od Kyjeva.
@estelle777 já ho nesleduji příliš, ale umím si to živě představit. V tomhle jsou podobní Rusům. Velká gesta, vzletné řeči. Nemění to nic na tom, že jim nadevše přeji, aby vyhráli a že si cením toho, že nezdrhnul, když mohl. Jsem také ráda, že konečně schoval rodinu.
@estelle777 jenže on je zoufalý, kdyby na to mel náhled jako my, kteří nejsme ve válečné zóně, jistě by to viděl jinak. On tam přihlíží na to, jak mu zabíjí jeho lid, ničí jeho zemi. Kdyby mohl, tak by se podle mě dal na vyvolání duchu, kdyby věřil, že to pomůže.
@europa00 přikláním se k tomu, ať toto nesleduješ, jsi těhotná, neprospívá ti to. Další věc, že toto si můžete napsat do zpráv, opravdu tady zahlcujete debatu a než se prokoušu někam na zprávy co se děje, tak musím přečíst x vašich.

Ruská vojska na Ukrajině od 8:00 SEČ zastaví palbu, aby umožnila průchod humanitárními koridory z měst Mariupol a Volnovacha, oznámila Moskva. Otázka co jim pak bude bránit to tam srovnat se zemí .