icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

odula
7. bře 2022

Ženy, ja to tady tak čtu, a ja si to prostě neodpustim. je to off topic, ale ja proste musim. Nedavno tady nekdo dal docela peknou analyzu stavu rusky armady plus analyzu postupu ruskych vojsk. čte se to dobře, protože to co se k nám dostane vypadá jako naprostej diletantismus, teď zmateny zakladaci, ktery nevedeli kam jdou, zastaveny konvoje, nedostatek paliva... vsak vite. Ted mi ovsem nedava klid otazka - tahle nedostatecnost je velice zrejma i naprostymu laikovi. Mohl by Putin, kterej se pohybuje v nejvyssi politice veky, a kterej peclive kalkuluje kazdej krok, udelat neco, co ma na prvni pohled tak malou sanci na uspech a zaroven riskovat obrovsky sankce od Zapadu? Kdyz vlastne hraje de facto o vsechno? Ja uz si to moc dobre nepamatuju, ale rusky sily nasazeny v Syrii byly uplne naprosto o necem jinym, tohle vypada ve srovnani s tim jako smesna fraska. Jo, mozna se Putin prepocital, a mozna mu hrablo a fakt to nerozchodi (a ja samozrejme velice doufam, ze to tak je), ale ja si fakt myslim, ze tohle neni jeho end game. Ty utoky na civilisty, na jaderky... on se imho snazi zapad vyprovokovat k vetsimu konfliktu, aby ho mohl vazat vojensky, vycerpat a znicit nebo aspon oslabit - vojensky a hlavne ekonomicky. A mezitim posiluje vztahy s Cinou (ktera minimalne musela vedet co se chysta - jestli uz to primo s Putou neplanovala, a Putina podporuje). Myslim, ze cela tahle zalezitost je mnohem sirsi a hlubsi nez nejaky pripitomely iracionalni pindy o denacifikaci ukrajiny. Strasne doufam, ze se pletu tedy. tak. A je to venku. at zije paranoidne konspiracni mindset :D

michaela666
7. bře 2022

@pampeliska1313 Být to moje máma tak jí řeknu, že mám doma přenosné velké ohniště, v bytě parkety a velký kotel pro celý barák. 🤦 Taky takové řeči poslouchám, ale naštěstí ne od rodiny.

michaela666
7. bře 2022

Když pan Diktátor rád používá výraz speciální operace, tak ať západ neobviňuje z vyhlášení války.

pampeliska1313
7. bře 2022

@odula bavila jsem se o tom s manželem, není odborník, ale je v tomhle klidnej. Rikal, že Čína sem dováží hromady věcí a tím pádem by byla v háji, kdyby šla proti západu. A že rusaci v Sýrii válci doteď už několik let a vlastně porad tak nějak marně.

tahejhula
7. bře 2022

No a chystá se zřejmě evakuace Zelenského.

simix22
7. bře 2022

@odula hele ale když chce takové super obchody a vztahy s Čínou.nemusel kůly tomu oslabit svoji zemi takovým způsobem ne ? 🤔 To mi nedává logiku..to si mohl nasmlouvat i bez tohoto..
Rubl je v prdeli..

betelgeuzz
7. bře 2022

@tahejhula také jsem četla, akorát nechápu, že to takhle zveřejňují
https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajine/clanek...

odula
7. bře 2022

@pampeliska1313 ok, dik za reakci. Jak jsem psala, cely je to tak absurdni, ze se tezko veri, ze by Putinovi slo "jenom" o "denacifikaci ukrajiny".

simix22
7. bře 2022

@odula on spíš vůbec nečekal, že se bude Ukrajina bránit to je celý 👌
Což není každý jak my v 68

tahejhula
7. bře 2022

@betelgeuzz tak není tam datum a že by zůstal do nekonečna, asi ne.

tahejhula
7. bře 2022

@simix22 prosím tě a umíš si představit, jak se Československo samo brání SSSR? Oni to tady tehdy byli zhusta právě Ukrajinci.

betelgeuzz
7. bře 2022

@odula já mám taky pořád obavu, že vytáhne něco ze zálohy, až se to bude nejmíň čekat :-/

pampeliska1313
7. bře 2022

@odula já doufám, že má manžel pravdu. Nebo, že se opravdu pokouší někdo o palácovej převrat. A upřímně moc nechápu to odpojení od internetu. Jako dobře, propaganda, ale tímhle se přece jen samotní úplně odriznou od světa a už tuplem budou v prdeli a odstrčený, nebo se mýlím? Přijde mi to jako krok jak se za každou cenu udržet v křesle a jet si na svým území to svoje do konce.

78marcela
7. bře 2022

@odula četla jsem myslím text od generála Pavla, kde píše, že nechápe, proč Putin nepoužije ve válce to prvotřídní letectvo, o kterém ví, že ho má.
Pak začaly ty nenápadne provokace- přelet nad švédským územím, potopena estonská loď, útok na jaderky..od té doby jsem přesvědčena, že nás tato neschopnost má ukolébat a že chce vyprovokovat válku s NATO, kam nasadí své profiky. Ukrajina měla sloužit coby lepší přístupová hranice ke státům NATO.
Pokud se pletu a je to opravdu jen diletantství, protože se mu boji říct realitu o jeho armádě...budu nejšťastnější.

tahejhula
7. bře 2022

@78marcela tohle už říkají mnozí, že tam ty kluky nahnal jako štíty, na kterých se UA vyčerpá a teprve potom přijdou profesionálové.

simix22
7. bře 2022

@tahejhula no to neumím!
A taky jsem si neuměla představit jak se brání Ukrajina obrovskému Rusku a vidíš.

odula
7. bře 2022

@simix22 nedava prave. Nedava to logiku vubec. Putin, kterej je zvyklej vest proxy konflikty, ovlivnovat vysledky voleb, dosazovat vlastni lidi, at uz spiony nebo politiky, se pusti do otevrenyho, a ponekud spatne pripravenyho konfliktu? a riskuje totalni izolaci cely svoji zeme?? Jinak rubl je v prdeli, jo. VISA a Master konci, jenze Cina, Indie a Rusko spolu obchodujou dal a ne v dolarech... ja nejsem makroekonom, ale nemohlo by tohle vest k devalvaci dolaru?

simix22
7. bře 2022

@78marcela to je ale strašná představa 😪

odula
7. bře 2022

@78marcela přesně tak, vidim to dost podobně a docela mě to děsí. jak jsi psala, třeba je to fakt jenom debil kterýmu hráblo a pak budu taky nejšťastnější.

simix22
7. bře 2022

@odula uricte to stojí za přemýšlení...ale co s tím že ???

odula
7. bře 2022

@simix22 no... nakoupit hodně konzerv. 🙈

tahejhula
7. bře 2022

@simix22 dobře, ale SSSR byla poměrně rozsáhlejší. Navíc se k tomu k tomu přidala Polská lidová republika, Maďarská lidová republika, Bulharská lidová republika a NDR. Takže si představ, že by na Ukrajinu fakticky vstoupila vojska devatenácti republik.

simix22
7. bře 2022

@odula neee 😭
Přesně tohle jsme řešili s holkama ve skupině o jídle a pod...já jsem spíš za pasy a uuufrk 🤔😥🥴

odula
7. bře 2022

@simix22 no my nanestesti mame jenom na ty konzervy, pac ja jsem ted nezamestnana 😒 vyborny proste.

simix22
7. bře 2022

@tahejhula já vím Varšavská smlouva.

tahejhula
7. bře 2022

@simix22 no hlavně samotný SSSR se skládal z patnácti republik. Ty síly byly úplně jinak rozložené.

simix22
7. bře 2022

@odula to mě mrzí 😪 jako kdyby jsme koupili letenky a vzali úspory asi máme taky brzo holou prdel v cizí zemi takže nevím..ale mám známé v Itálii, Španělsku, Norsku, Belgii..nevím co je nejlepší alternativa.. nejbezpečneji bude asi USA..ale 🤑

sudylichozrout
7. bře 2022
odula
7. bře 2022

@sudylichozrout strasne doufam, fakt ze jo.

sudylichozrout
7. bře 2022

@odula Je to podplukovnik, tak predpokladam, ze ma prehled.

Strana