icon

Jak účinně odstranit plíseň z dětského oblečení?

10. lis 2022

Ahoj holky, nejraději bych si dala pár facek. Pro dobrotu na žebrotu se říká a tak jsem si to vyzkoušela. Kamarádka samoživitelka, která už není s otcem svého dítěte. Chodí po brigádách. Kupuje levné věci na úkor kvality. Bylo mi ji líto už když po narození dítěte zůstala téměř sama a tak jsem jí nabídla oblečení po našem dítěti. Naprosto normálně jsem ji řekla, že jí je půjčím a na oplátku bych ráda, aby je vrátila použitelné pro naše případné další dítě. Otěhotněla jsem a neřešila nic, protože oblečky přeci mám. Když mi je konečně vrátila, málem jsem se rozbrečela. Špinavý, zničený,, sražený, vytahaný, hrůza. Pokud si něco půjčím, chovám se k tomu slušně snad ne?! Jsem velmi chápavý a tolerantní člověk. Plínka neudrží obsah, při krmení jídlo upadne, stane se. Tohle?! Špinavý od jídla, ale celé bodyčko od hrudníku po zapínání. Jedno vytahané do šířky, druhé sražené. Když porovnám s těmi co jsem půjčit nechtěla, je o velikost menší nebo o třetinu širší. Na dně krabice, cca v posledních deseti centimetrech byla plíseň. Zelená, žlutá, černá. Příšerný smrad. Strašně mě mrzí, když na to koukám. Říkám si, jak z pomoci pro druhé vzniklo toto. Půjčila jsem většinu do roku. Pro další velikost si měla přijet. Psala jsem jí, ať se ozve až dorazí domů. V jakém stavu oblečení je atd. Na to mi odepsala "ale jdi ty, není možný". Od té doby se neozvala. Nekomunikuje, telefon nezvedá. Mám vztek! V dobré víře pomoci jsem chtěla někomu ulehčit život a takto se mi to vrátilo. Co s tím? Vyhodit? Vyprat, v čem? Bude plesnivé oblečení po vyprání bezpečné? Četla jsem, jak není jednoduché, ba i nemožné se zbavit plísně z oblečení. Poraďte, jsem z toho ani nevím jaká už. Že si za to můžu sama vím, jen jsem chtěla pomoct.

Strana
z4
mourovatakocka
11. lis 2022

Já jsem strašně ráda, že po mně švagrová nechtěla oblečení zpátky. O věci se snažím starat, ale prostě vytáhne se něco, něco se zašpiní a nejde vyprat. Plíseň může být skladováním. Kdyby šlo o dražší věci, ale oblečení pro mimčo seženeš prakticky nové za pár šupů nebo za odvoz. Asi bych tím zbytečně neničila přátelství, které funguje. Jen pro příště, nechtěj vracet a dávej jen, co nebudeš potřebovat. Taky mě napadlo, opravdu ty věci chtěla?

gdpr
11. lis 2022

Vyhodila by som to oblecenie... Ja tiez som pozicala par veci a nastastie mi vsetko prislo v dobrom stave (monitor dychu, prebalovaci pult, vanicku, zavinovacku, kocik, autosedacku..) ale oblecenie bud darujem alebo predam to nema zmyslel pozicat presne z toho dovodu, ze je mala pravdepodobnost, ze "prezije" druhe dieta. Ale mne este nikdy mi ziadne oblecenie nesplesnivelo a ani som doteraz nevedela ze sa to da 😂 ale zjavne u nej doma musia byt nejake hygienicke nedostatky...

zrzinda
11. lis 2022

@marcicek84 To je hrozná blbost 😊 Moje malá nosí na chalupě věci, které jsem nosila před skoro 30 lety já. A to některé z nich byly už tenkrát poděděné nebo ze sekáče. A bude je ještě určitě nosit druhé dítě.
Jde o to, jak se člověk k věcem chová.
Tyhle věci byly uskladněné v suchu v krabici a vůbec nic jim není.
Pro autorku - “kamarádce” bych už nic nepujcila. Ale chápu, ze vás to mrzi.. Každopádně bych to všechno radši zlikvidovala.

marcicek84
11. lis 2022

@zrzinda no blbost to neni,protoze kvalita pted 30 lety byla uplne jinde,takze argumentovat timto je za me uplne mimo...

guliii
11. lis 2022

Já osobně bych si půjčit oblečení od někoho nechtěla. Bála bych se, že to zničíme. Protože děti a štěně, no prostě raději koupím na bazaru něco za pár korun nebo mi občas něco přiveze švagrová po klukách. A netrápí mě jestli, když prolitnou křovím nebo louží něco zničí. Miminko toho tolik nezničí, ale občas někde nějaký flíček zůstane, i když se ho snažím vyčistit. Takže když mi někdo oblečení daruje jsem ráda a když já mám něco po dětech také daruji, ale nepůjčuji.

tereza0111
11. lis 2022

Nezlob se na kamaradku za tohle, nezaslouzi si to. Zalezi na diteti, stari oblecku i mnozstvi ... Je dost rozdil, jestli toho mas hromadu a dite kazdy kousek sotva oblece nebo jestli par kusu a ty tocis tak, ze pomalu susis zehlickou abys mela co dat na dite (nebo pouzivas susicku, ta hodne nici..)

Plisen je vec jina, ale taky to nemusela vubec vedet, proste to od spodu zavlhlo bud z podlahy nebo nedopatrenim dala neco nedosusene...

U detskych veci za me plati, ze pujcuji jen to u ceho pocitam s tim, ze se mi mozna nevrati. Trochu jsem upozornovala, ze bych chtela zpatky byly jen kombinezy a fusaky do kocarku a prvni boticky (ty pro dite, ktere jsete spise nechodi). Ale i tam jsem byla v duchu smirena s tim,ze to mozna nedopadne... Staci jedno necekane poblinkane miminko a hned tam muze byt flek, co nikdy nevyperes....

dianemash
11. lis 2022

Mě hodně nas*alo když jsem v dobré vůli půjčila hrací deku,houpátko, autosedačku na cestu z porodnice... a a dopadlo to tak,že dítě té dotyčné skončilo u pěstounů a věci rozprodané. A co si na ni vezmu,nic, akorát ponaučení 🤦‍♀️😏
Jinak já si po synovi nechala jen věci co buď vůbec nestihl unosit a nebo jen málo,takže jsou pořád jako nové,kdyby náhodou bylo někdy druhý. Zbytek jsem předala dál se slovy "co budeš chtít si nech,co ne vyhoď" , ani já bych si od nikoho věci pro miminko nepůjčila s tím,že je někdy budu muset vrátit , to bych je radši rovnou odkoupila

ele_nka
11. lis 2022

@marcicek84 my točíme i oblečení z Pepca už u čtvrtého dítěte. 😃

martiina_k
11. lis 2022

@tereza0111 přesně to mě taky napadlo, že maminky, co mají věci skoro na pět dětí, ty mají věcičky prakticky nové, miminka je mají na sobě párkrát. Maminky, co mají pár kousků a točí je dokola, ty mají věci víc zničené.

ondul
11. lis 2022

My mame v parte tedy balik obleceni a furt se toci a kdyz dite odroste z velikosti jde balik dal. Vzdycky se doplni veci, co kde kdo dostal a znicene se vyhodi. A hader peknych je furt vsude dost.

klokanka31
11. lis 2022

Je blbost někomu půjčovat oblečení (především na děti) a chtít aby se vrátily v původním stavu. Tak buď to daruju, nebo pokud je šance že budu mít další dítě, nechám si to pro sebe.

gracinka7
11. lis 2022

@sudylichozrout díky bohu za tvůj komentář 🙏
Pro přečtení komentářů nad tebou jsem získala dost silný pocit, že buď jsem naprosto neschopná matka nebo totální prase. 🙈 Kluci mají fleky i díry všude 🤷

somalicats
11. lis 2022

@sudylichozrout Mela jsem taky blici deti, prokadily se mi kolikrat, ale znicene to obleceni fakt nebylo. Zakladem je to zaprat hned v ruce. Pokud nechas fleky od cehokoli na tom obleceni zaschnout, tak je jasny, ze je to pak flekaty. Plus je taky otazka, v cem peres.

krisstina93
11. lis 2022

Stane se, budiž poučení pro příště, nepůjčuj věci co chceš ještě využívat, hlavně to oblečení. Já bych si ani netroufala půjčovat oblečení, ani pro sebe, protože u nás se oddělá všechno, i svatební šaty sem si radši rovnou koupila, než abych je půjčovala a riskovala zničení :D dětské jsou bez šance. Nehody s plenou, barevné přesnídávky, syn třeba i hodně slintal a je to na oblečení vidět, něco sem dala v rámci úspory času do sušičky a nepřežilo to (nebo aspoň ne v té původní velikosti), tohle se prostě nevyplácí a nejspíš to neudělala schválně. Plesnivé bych vyhodila rovnou, na dítě bych oblečení co bylo v plísní nedala, to je nechutné a radši bych si koupila komplet novou výbavu. Tohle je taková nevděčná pomoc, moje děti většinou zničí právě to, na co se snažím dávat největší pozor :D

klokanka31
11. lis 2022

@somalicats Taky ale ne vždycky je možnost hned špinavý oblečení sundat a vyprat...

sudylichozrout
11. lis 2022

@somalicats Peru v Persilu sensitive. Pracka nova. Stejne tam ty fleky zustavaly... I kdyz jsem zapirala rucne.

sudylichozrout
11. lis 2022

@gracinka7 Ne, nejsi. 🙂

krisstina93
11. lis 2022

@somalicats nevím jak ty, ale já třeba nestojím non stop u umyvadla s práškem v ruce, někdy se mi děti třeba zmažou na výletě, dovolené nebo těsně před tím, než někam vyrazíme a už nestíhám něco prát, takže fakt ne vždy jde všechno okamžitě přeprat a samozřejmě jako naschvál vždy zmažou něco pěkného, když není možnost to zachránit :D jako příklad si dcera poblila nádherné princeznovske šaty co měla na vítání občánků, předtím měla přesnídávku takže hodila šavli nějaké oranžové barvy a než sme se dostali domů, převlékli a zapli pračku, tak to bylo dávno zaschlé a šaty v háji :D

martiniquest
11. lis 2022

Kamaradku bych kopla do riti, obleceni vyhodila a vzala si z toho pouceni pro priste. Ja nepujcujo noc, na cem mi zalezi. A zaroven si odmitam cokoli pujcit, abych tomu nahodou neco neudelala a neresila pak neshody kvuli veci za par penez.

zuzkasim
11. lis 2022

Schovávala jsem si oblečení pro mladší dítě, když jsem po pár letech krabice vybalila, dost jsem zírala. Samozřejmě jsem vše uložila čisté, ale najednou vylezly různé fleky, některé oblečení mi připadalo seprané a už vůbec ne tak hezké, jak jsem ho při ukládání vnímala🙂 A to ho v mezičase nikdo nepoužíval!

somalicats
11. lis 2022

@krisstina93
@klokanka31
Tak já taky nestojím u umyvadla nonstop, ale žádné dramatické fleky teda na dětském oblečení nemám. A i na výletě nemám problém s tím někde v umyvadle přemáchnout pokydané oblečení a pak ho v pytlíku donesu domů, to přemáchnutí je záležitost pár minut.

somalicats
11. lis 2022

@sudylichozrout Ono je taky otázka, co jsou vlastně ty tak strašné fleky. Jo, to používané oblečení nikdy nebude vypadat jako nové, ale pokud je na bodýčku flek od krku k rozkroku, tak to sorry, ale to to oblečení ta dotyčná nechala zaschnout a prala bůhvíjak.

marcicek84
11. lis 2022

@somalicats no tak kdyz jsi v lrsich na ture,tak uz vidim,ze hledas po lese umyvadlo 🤣🤣🤣

somalicats
11. lis 2022

@marcicek84 V lesích na túře nejsem 24 hodin denně. A když přijde na věc, tak potok udělá stejnou službu jako umyvadlo 😉. Šmarja, ženský, to si dneska už žádná nedokáže poradit s poblitým, prokaděným nebo ucintaným oblečením? Když pomíjím fakt, že prokaděné dítě musíte nejdřív umejt, než ho budete převlíkat? 😀

sudylichozrout
11. lis 2022

@somalicats Helejt, ja urcite nesoutezim o titul bydlenka roku, nemam doma nacancano a ano, nekdy to pokydane body letelo nejdriv jen do kose na detske pradlo a pak az do pracky, ale vetsinou jsem se snazila ty fleky resit hned, kdyz to bylo mozne. A stejne mi na tom tricku mnohdy zustaly. Treba repa sla prat kupodivu dobre, ale domaci bolonska omacka fakt ne. 😂

somalicats
11. lis 2022

@sudylichozrout Hele, mně se nejvíc osvědčilo zaprat to studenou vodou s klasickým tuhým mýdlem, a pak to teprve hodit do pračky. Fakt chvilka (a ne, nemusí se to udělat hned potom, co člověk dítě svlíkne, já takhle zapírala většinou po obědě, když šly holky spát). Jo, netvrdím, že zůstalo všechno bez poskvrnky na sto procent, ale drtivá většina oblečení zůstala bez fleků.

sudylichozrout
11. lis 2022

@somalicats Tuhe mydlo se v tehle domacnosti nevyskytuje, nebot vobludy mely tendence ho jist. 😂 Ale jasne, to je asi nejlepsi postup.

somalicats
11. lis 2022

@sudylichozrout 😀 jo, to já měla schovávačku, protože tuhé mýdlo je přece super 😀. Teď nejmladší naštěstí nemá tyhle ochutnávací tendence, tak už je zas na umyvadle. Teď máme jinej problém, koťata, co kradou špunty z vany a umyvadel 😀

sudylichozrout
11. lis 2022

@somalicats Taky dobre bestie. 😂 Se priprav na to, ze budes mit asi brzy z vany sprchac. 🤭

martinka_33
11. lis 2022

@somalicats
@sudylichozrout uplne nejlepší je to před vypráním postřikat vanishem, to se krásně vypere i s původní barvou toho oblečení, takže jako bonus získáš batiku 😉 😁😁😁

Strana
z4