Kritika rodiny na jméno pro miminko. Měli bychom ji ignorovat?
Ahoj, vybrali jsme pro miminko jméno, které se nám s mužem líbí. Jenže jakmile jsme ho řekli rodině, začaly komentáře. Že se tak jmenuje sousedův pes, že je moc obyčejné a že se k příjmení moc nehodí...
Teď mě to úplně rozhodilo, i když předtím jsem z něj měla dobrý pocit. Nechci vybírat jméno podle rodiny, ale od té doby to mám pořád v hlavě...
Nechat si ho a neřešit okolí, nebo je blbost dát dítěti jméno, na které má rodina hned takové reakce?
Díky.
Nikomu jsme jméno neřekli. Z porodního sálu volal manžel rodičům a první reakce místo projevu radosti, že mají vnouče byla "koho napadlo dát takové hnusné jméno?" Bylo to na hlasitý odposlech, já pár desítek minut po porodu a toto mě rozsekalo. Doteď když vnouče jednou za uherák vidí, oslovují ho chlapečku.
My jsme měli jméno pro holku vybráno, ještě než bylo znát pohlaví miminka. Bohužel jsme to řekli tchýni a ta udělala úplně hnusnou věc. Zašla ke kartářce, řekla jí to jméno i s příjmením a ta jí vyvěštila, že se holčičce stane nějaká smrtelná nehoda, nebo něco podobně strašného, takže takto mi oznámila, že to jméno nesmíme dát. Nakonec máme dva kluky a jména pro ně jsem po této zkušenosti už neříkala. Ale kdyby to byla holka, nevím zda bych tohle dokázala ignorovat.
My jsme měli jméno pro holku vybráno, ještě než bylo znát pohlaví miminka. Bohužel jsme to řekli tchýni a ta udělala úplně hnusnou věc. Zašla ke kartářce, řekla jí to jméno i s příjmením a ta jí vyvěštila, že se holčičce stane nějaká smrtelná nehoda, nebo něco podobně strašného, takže takto mi oznámila, že to jméno nesmíme dát. Nakonec máme dva kluky a jména pro ně jsem po této zkušenosti už neříkala. Ale kdyby to byla holka, nevím zda bych tohle dokázala ignorovat.
My máme Vincenta, za nás krásné jméno, které bylo jasné už někdy od začátku společného chození 🙂
No a stejně se stále, i když mu jsou skoro čtyři roky, najdou tací, kteří to komentujou 🙄
Třeba "a jak mu budou říkat ve škole?" No jak asi... Vincente, Vine a tak dále...., variant je několik 🙂
A teda k tomu se nám líbí možnost domácího vzdělávání, tak uvidíme, jak to bude.
Nicméně, to už asi vůbec nepřekousnou :D
A teda mi přijde paradoxní, že nejvíc protestuje starší generace, přitom to jméno vnímám jako tradiční a české 🙂
Ale ono to je možná tím, že ti ze starší generace, co si doted nezvykli, jsou poněkud méně chytří...
@petaov Tak to je fakt hnus... U nás mám nepříjemný pocit už jen z toho, že by si někteří přáli, aby syn byl po tchánovi, který zemřel v poměrně mladém věku...
Taky to mohlo být taky tak, že tchýně lhala, někteří jsou fakt schopni všeho, ale tak i tak to je fakt hnus... To bych zvážila, jestli tchýni chci ještě někdy vidět...
@petaov to si beztak tchyně vymyslela, ono totiž kartářka nesmí říct ze se stane smrtelná nehoda.
Tchyni bych po tomhle asi fakt nechtěla vidět. To je hnus.
Já se jmenuji Naděžda. To jméno mě připadá celý život hrozně, dokonce jsem v pubertě vážně zvažovala, že se přejmenují.
Takže při volbě jména pro své dítě jsem chtěla běžné a obyčejné jméno.
Tchánům jsme řekli, že se bude jmenovat po manželovi, tchýně dělala tlaky, ať dáme po tchánovi.
Nakonec jsme jméno změnili na Jakub a tchýně protáhlý ksicht a :"jak mu jako máme říkat?"
Známí dali dceři jméno Božena a to je třeba jméno, které bych nikdy nedala. Ale taky bych si nedovolila jim jejich výběr jakkoliv komentovat.
V mé rodině, a to máme krásné vztahy ❤️ jsme neřekli ani termín (pouze měsíc, v který jsem měla termín), ani pohlaví, ani jména, která zvažujeme. Rodinu máme skvělou, ale toto byla naše osobní věc. ☝️
Ahoj holky, mám dotaz, kterým jsem nikdy nikoho ze známých neotravovala, ale tady si anonymně v diskuzi troufnu. Snad se nebudete zlobit.
My jsme dali dětem jména z kalendáře, která se nám líbila a nikdo se nad tím nikdy nepozastavil takže mě zajímá, pokud se tu tedy bavíme o netradičních jménech, která vy chcete a ostatní z toho mají psotník, co vás vede k tomu takové jméno vybrat? Je to touha po originalitě? Pro vás jako rodiče? Pro ty děti, aby byly v životě v něčem jiné? Kdo má chuť, nechť odpoví, jinak si nenechte kazit náladu, užívejte těhotenství a hodně zdravíčka.
Děkuji.
@anonym_autor - prosím Vás. Hlavně dejte dítěti jméno podle sebe, na rodinu se vůbec nekoukejte.
@anonym_b5f4e3 - já třeba nevybírala extra originální jméno, ale bylo mým cílem, aby se při zavolání jména mých dětí neotočilo deset dalších. Proto jsem zavrhla třeba Emu, Jakuba apod. Dalším aspektem pro mě bylo, aby jméno aspoň trochu ladilo s příjmením.
A postřeh pro všechny diskutující - dala jsem dceři jméno, které jsem měla vybrané desetiletí ale v jeho klasické verzi Alexandra. Z důvodu vyvdaného příjmení jsem nakonec zvolila krátkou verzi Alex. Tchýně se jednou zeptala s divným podtónem, kdy jsem asertivně odpověděla, že ano, naše holčička bude Alex. Bylo vidět, že nesouhlasí. Od té doby to ale již neřešila.
A už 10 let slýchám od dcery, že je to blbý jméno 😁. Její kamarádka je Bára, a říká to samé o svém jméně a že by raději byla Alex.......
Takže to prostě neovlivníte.
Já jsem třeba se svým křestním jménem spokojená celý život. A asi právě proto, že jméno Radka za dob mého dětství moc nebylo. Tam,kde jsem vyrůstala, jsem byla jediná, v ŠvP a podobně, kde bylo více nakumulovaných dětí, jich taky bylo málo.
Nesoudím proto výběr ostatních. Ono si nakonec zvyknete na vše a třeba i Kordula nám dnes již přijde tak nějak O.K., protože to jméno díky Žilkové slýcháme pravidelně.
A trochu očekávám, že proto, že Leoš Mareš pojmenoval svou dceru stejně, jako se jmenuje ta naše, za pár let už takovou raritou nebude 😉
Taky nikomu jmeno neříkáme. Nerikali jsme ani prvního syna. Pochopila jsem,ze to nebude dobrý napad vzhledem k tomu,jak mi vsichni kecali/kecaji do vyberu kocarku,kam mam dat postýlku,koho si vzit k porodu a co ještě nemam zapomenout koupit.Nevim proc si nekteri lide mysli, ze muzou do vseho ostatním kecat....🙄pohlavi jsme teda rekli,ale do jmena je kazdemu houbeles.
Nemohla by jsi to jméno říct? Docela mě to zajímá 😁 jinak mám Elen. V této formě není ani v kalendáři. Líbilo se mi s příjmením. Akorát teď furt poslouchám, že nikde není nic s jejím jménem 🙈
Ahoj holky, mám dotaz, kterým jsem nikdy nikoho ze známých neotravovala, ale tady si anonymně v diskuzi troufnu. Snad se nebudete zlobit.
My jsme dali dětem jména z kalendáře, která se nám líbila a nikdo se nad tím nikdy nepozastavil takže mě zajímá, pokud se tu tedy bavíme o netradičních jménech, která vy chcete a ostatní z toho mají psotník, co vás vede k tomu takové jméno vybrat? Je to touha po originalitě? Pro vás jako rodiče? Pro ty děti, aby byly v životě v něčem jiné? Kdo má chuť, nechť odpoví, jinak si nenechte kazit náladu, užívejte těhotenství a hodně zdravíčka.
Děkuji.
@anonym_b5f4e3 Já mám třeba pro děti taky jména z kalendáře a přesto jsou v generaci kluků silně originální. Takže ne každé jméno z kalendáře je obyčejné. Navíc kalendář není žádný předpis, matriční knihy obsahují tisíce jmen.
Nemohla by jsi to jméno říct? Docela mě to zajímá 😁 jinak mám Elen. V této formě není ani v kalendáři. Líbilo se mi s příjmením. Akorát teď furt poslouchám, že nikde není nic s jejím jménem 🙈
@te_reza To je fakt, že ač se setkávám se jmény holčiček Elen, popř. Ellen, tak v kalendáři je myslím jen naše klasická Elena. V době, kdy jsem jméno vybírala, že se mi líbilo, se vůbec nedávalo nebo jsem nikoho neznala (od dětství jsem se setkala jen s jedinou Elenou-spolužačkou na gymplu a to se mi strašně zalíbilo, že to pak byl jeden z favoritů). A najedou po narození začal docela boom všech různých variant El a Elenek (vedle Elišek, aby těch "Eli" nebylo málo). Jsem ráda, že dceři se jméno líbí a hrdě ho používá i v jeho základ í variantě bez zdrobněliny - Elena.
Ahoj, také jsme zažili nevhodné reakce v rodině po oznámení jména. Máme Benedikta a zazněla i věta, že Ben je pes. Dnes si nikdo nedokáže představit, že by se malý jmenoval jinak.
Nyní čekáme zase chlapečka a vím, že jméno oznámíme až po narození. Termín se blíží a vybíráme mezi dvěma a pořád nevím.
Co vám zní lépe? Jáchym Reichl nebo Metoděj Reichl? K Benediktovi mi jde lépe Metoděj, i se mi líbí víc domacké podoby tohoto jména než Jáša u Jáchyma, ale zase k příjmení mi zní lépe Jáchym 🙂
My vybrali Damián - tenkrát moje babička - to mu nedávejte, Damián - tymián. A když se narodil byla šťastná a neřekla mi jinak než Damiánku - byl to miláček obou praprarodičů. Je mu už 8 let a ani jednou jsem jména nelitovala. Je to na Vás. Já se u obou ptala "břicha" a vycítila jsem, že to je/není ono 😉. jméno mu prostě sedí a u nás teda každý chválí. My máme příjmení, ke kterému jde všechno.
Ahoj, také jsme zažili nevhodné reakce v rodině po oznámení jména. Máme Benedikta a zazněla i věta, že Ben je pes. Dnes si nikdo nedokáže představit, že by se malý jmenoval jinak.
Nyní čekáme zase chlapečka a vím, že jméno oznámíme až po narození. Termín se blíží a vybíráme mezi dvěma a pořád nevím.
Co vám zní lépe? Jáchym Reichl nebo Metoděj Reichl? K Benediktovi mi jde lépe Metoděj, i se mi líbí víc domacké podoby tohoto jména než Jáša u Jáchyma, ale zase k příjmení mi zní lépe Jáchym 🙂
@anonym_7f5710 Mně se víc líbí a sedí mně i příjmení Metoděj. Ta dvě ch mně dohromady nezní hezky nahlas.
@anonym_7f5710 a jak se Metodějovi "domácky" říká? Líbí se mi víc než Jáchym, ale nevím, jak bych ho oslovovala...
@anonym_7f5710 Benedikta jsme také měli ve výběru, nakonec máme ale Theodora. K vašemu příjmení se mi líbí Metoděj a navíc je to naprosto nádherné jméno 🤩 Jáchym mi přijde s příjmením Reichl jako jazykolam 😁
@anonym_7f5710 a jak se Metodějovi "domácky" říká? Líbí se mi víc než Jáchym, ale nevím, jak bych ho oslovovala...
@elvira Tady na Slovácku se dospělým říká "Metode"