18měsíční holčička je závislá na mateřském mlíčku
Ahoj, jmenuji se Barunka a je mi 18 měsíců a vážím 9kg. Jsem závislá na maminém mlíčku. Trochu teď maminku zlobím ( víc jak týden v noci sosám každou chvíli a maminka se nemůže pořádně vyspat ). Možná proto ji napadlo, že mi zkusí dát místo MM Nutrilon. Jak jsem zahlédla lahvičku s UM spustila jsem takový hysterický pláč, že si sousedi museli myslet, že mi maminka ubližuje... Nechala mě asi 15 minut plakat, pak to nevydržela, dala mi od sebe mlíčko a teď spokojeně spinkám.... Už od půl dvanácté...
Máte to některá také tak? Kaše na spikání mi nechutnají a jogurty také nemusím. Poradíte mamince, co má se mnou dělat? Děkuji za ní.
Barunka
Dát pořádně navečeřet, před spaním nakojit a pak už nedat. Nebo např. jen 1x v noci. Podle mě 18m dítko v noci kojení nepotřebuje a v tomto věku hodně nabídku ovlivňuje maminka. Vždyť není potřeba úplně odstavit, jen vytvořit určitý režim, na který si dítko zvykne, např kojení ráno a večer (nebo jak vám vyhovuje). Nejhorší je přesvědčit sama sebe a dodržet to. Dítko obvykle se přidá. Taky jsem se bála nočního odstavení, ale už jsem nemohla, a třetí den spal celou noc. Pak jsem ještě kojila ráno a večer.
@romcilena já jsem Julinku nočnímu kojení odnaučovala někdy na 11ti měsících. Spala se mnou a když se vzbudila a hrabala se mi po prsu, tak jsem ji k sobě přitiskla, mazlila se s ní, zpívala jí nebo jí pustila písničky z mobilu. Odnaučila se to celkem bezproblémově
@andelka to dost odvisí od povahy a metabolismu dítěte - některé to noční kojení potřebují (fyzicky a/nebo psychicky třeba i ve dvou letech) ... u nás ve dvou a čtvrt letech jednoho dne (a dřív to neprošlo) zabraly asi tři věty o tom, že se klidně nakojí víckrát ve dne a v noci bude spinkat, od té doby se budí většinou asi jen 2x (pro někoho moc, pro nás zlaté) a obvykle se ani nekojí
@romcilena maminko večer dej najíst, nakoj, dej spát a v noci ať k malé vstává tatínek, může jí nabídnout vodu k napití, pohladit, podat dudlík, mlíko po něm malá chtít nebude, protože ví, že ho nemá ... možná se párkrát bude vztekat, ale když k ní nevstaneš, naučí se spát až do rána (maximálně s napitím vody) ... v 18ti měsících už je chytrá a ví že táta mlíko nemá, a také možná ví, že maminka je snadněji vydíratelná, takže to bude zkoušet, bude se dožadovat tebe, jde jen o to, abys to vydržela ... kaši zkus normální krupicovou, ne každému chutnají ty instantní ... jo a MM můžeš přece dát vypít normálně z hrníčku, vždyť ho nemusí mít v lahvičce s dudlíkem ... nevadí že nejí jogurty, hlavně že jí pěkně ostatní jídlo, ovoce a zeleninu 😎
@romcilena ještě můžeš vytkoušet některé rady z https://www.modrykonik.cz/nespavost - meduňkový čaj, étericky olej mandarinka navečer do aromalampy, úprava stravy (potraviny bohaté na tryptofan) ... ale u nás nefungovalo na snížení nočního buzení nic, dokud k tomu sama nedospěla, uspávání je doteď často "bojovka", než se podaří ji zklidnit, aby si v klidu lehla, je to na půl hodiny až hodinu, ale pak usne po zklidnění přitulená už relativně rychle
UM a mléčné výrobky k životu nepotřebuje, asi ví (intuitivně), proč to nechce - https://www.modrykonik.cz/vapnik a https://www.modrykonik.cz/kravske-mleko , to pokryje pestrá strava a MM k tomu je jen ku prospěchu 🙂.
Ještě je problém v tom, že má sice svoji postýlku, ale spát v ní nechce a to má jedu bočnici odšroubovanou a ten bok má přitisknutý k naší posteli. Usne celkem brzy, ale jak ji pošoupnu do své, tak se s pláčem vzbudí..... Vstávání tatínka k malé.... No nevím, jestli nám to projde,,,, Manžel pracuje fyzicky a na ranní směnu vstává ve 4:30..... Večeřet nechce a ikdyž něco sní třeba kolem šesté a po sedmé jde spát, tak je to s tím spánkem stejné. Nevím, jestli nebude jediná možnost, nechat ji tzv. vyřvat.... Jen se obávám toho, jestli na to budu mít nervy 🙂
@romcilena nechat vyřvat není nic dobrého pro dítě ☹ (a sama to asi cítíš, když píšeš, jestli na to budeš mít nervy)... a je spousta věcí, co jde zkusit ... a i kdyby nic nezabralo, to buzení ani společné spaní nebudou trvat věčně, já tomu už málem nevěřila a najednou to šlo 🙂 a bez stresu
Pokus číslo 2 dopadl stejně jako 1. Nutrilon nechce ani z hrnečku ☹ Takže budu doufat, že dnes se nebude budit tak často 🙂
Moje starší byla taky problémová s jídlem, od roka odmítala jakékoli mléčné výrobky i mléko. Co bych za to dala, kdyby vzala aspoň ten zatracovaný pribiňák... 😉. Chtělo to trpělivost, neustále nabízet, časem se to trochu srovnalo a pořádně začala jíst až s ostatními dětmi...
já si myslím, že rok a půl leté dítě už v noci kojení nepotřebuje, je to zlozvyk. Budí se po jednotlivých fázích spánku a neumí jinak usnout, než s prsem v puse. Nemyslím si, že se budí hladem a pokud ano, bude muset sama změnit "stravovací návyky". Nejvíc teď záleží na tobě a tvém přesvědčení v noci nedat, nebo dát, kdy ty chceš. UM určitě nepomůže, tím bych to nenahrazovala. Prostě se v noci obleč tak, aby se malá k prsu nedostala a vysvětluj, že v noci mlíčko už není. Pokud chceš pokračovat v kojení třeba ráno a večer, tak říkej, že bude zase ráno a pak před spaním, ale že už je veliká a že mlíčko jinak už prostě nemáš. Začala bych v pátek, aby jsi na to měla víkend. Přitulit, pomazlit ale nedat mlíčko. Pokud máš pocit, že by mohla mít žízeň, dej vodu. Bude se vztekat, bude brečet, ale je to pro její dobro. Většinou to netrvá dlouho, někdy děti začnou brzo spát celou noc, nebo aspoň lépe, do dvou tří dnů. Bude to zkoušet, ale na to se musíš připravit 🙂. Nejsem zastánce nechat vyřvávat, ale i mateřská láska má hranice a pokud je toho na tebe už fakt moc a už nemůžeš, musíš dát jasná pravidla. Tak ať se zadaří.
Já jsme obě holky kojila do skoro dvou let a taky přišla chvíle, kdy jsem to musela omezit, jinak bych to nedala a obě to zvládly... a já taky 😀
@zuzana_ka zelenina, zelenina s masem, hustá luštěninovo-zeleninová polévka, odpoledne třeba krém na bázy kešu ořechů, ovoce rozmixované s chia semínky, jakékoliv jiné jídlo ... a vůbec, v jídelních albech toho mám dost, kdo se chce inspirovat, jsou veřejná 😉
@evulina77 naše malá mívá někdy v noci hlad doteď 😉 (i když se v noci obvykle nekojí, tak sem tam míváme kolem půlnoci pauzy na jídlo), prostě jí to rychle spaluje a jí často
@zuzana_ka plus jsem nikde nepsala, že je pribinák jed ... ale zdravý? To není (stačí se podívat na složení), pokud už, jde doma udělat aspoň trochu zdravější verze, ale nezakysaný mléčný výrobek to bude furt - https://www.modrykonik.cz/kravske-mleko
@romcilena jo ještě doporučuji stránky kojeni.net, je tam hodně rad, odpovědí na otázky a mě ty stránky vždycky hodně pomohly...
@romcilena a co jíte k večeři vy? Vždyť nemusí mít ani kaši (můj od roka kaši jen když si udělám já a jí se mnou) ani jogurt. Když se nají večer, tak v noci by mohlo stačit se třeba jen napít trochu vody kdyby měla žízeň. U nás to tak fungovalo. Místo 3x kojení 1x 50ml vody a hotové. Někdy si dal někdy ne. Od nočního odstavení se budí max. 1x. Ono taky proč by měla ve večer jíst, když se dojí v noci mlíkem.

koukni na https://www.modrykonik.cz/detsky-spanek a https://www.modrykonik.cz/nocni-kojeni 😉, třeba tě tam něco osloví.