Je nutné, aby desetiměsíční dítě jedlo kousky jídla?
Zdravím mému dítěti je osm měsíců a doktorka mi řekla ze 10 měsíční děti musí jíst striktně kousky jinak to může byt ukazatel špatného vývoje.Co na tom je opravdu pravda? Kousky zatím jíst nechce do jídla ji nenutím kdyz nechce tak nechce a dokoji se. Celkově se mi ten výrok moc nezdá. Předem děkuji za odpověď.
Dceři jsem musela mixovat snad do roka. Z jakéhokoli kousku se jí nadavovalo a nechtěla to jíst. Pak přešla na větší kousky, co si sama rozžvýkala. Má 4 roky a žádné problémy ve vývoji nemá.
Syn 10 měsíců a oproti dceři mu kousky nedělají problém a zobe a okusuje všechno.
@hennrietta Díky za odpověď malá to zatím stejně a nemyslím si ,ze by to melo byt nejak špatně. Však každé dítě je jiné.
@nikysek321 Já dceru měla na skleničkách, takže nějaký mini kousek v tom byl, ale nic velkýho. Je jí 5 a je naprosto normální 😊 Nechápu doktorky co jen plaší a myslí si že ví všechno nejlíp 🙄
@nikysek321 Já dceru měla na skleničkách, takže nějaký mini kousek v tom byl, ale nic velkýho. Je jí 5 a je naprosto normální 😊 Nechápu doktorky co jen plaší a myslí si že ví všechno nejlíp 🙄
@klokanka31 To jsou takový ty starý školy. A běda, jestli to nebude podle tabulek. 🤦♀️
@klokanka31 To jsou takový ty starý školy. A běda, jestli to nebude podle tabulek. 🤦♀️
@hennrietta No nevím, mně spíš přijde že to jsou mladý doktorky...My máme pediatra, tomu je nějak kolem 55, a naprostý pohodář 😊
Do roka jsem mixovala oběma, udávit se mohly
Nechci pediatru nejak pomlouvat opravdu je pečlivá ale v tomto je opravdu stara škola. Děkuji za uklidnění, ze se nic nestane i kdyz bude mit mixovanou stravu dyl jak v 10 měsíci
V tomto případě nejde o psychomotorický vývoj ale o oromotorický a logopedický...takže není to o nějakém zanedbání péče spíš prevenci. ☺️
V tomto případě nejde o psychomotorický vývoj ale o oromotorický a logopedický...takže není to o nějakém zanedbání péče spíš prevenci. ☺️
@sasui1 s tím bych i souhlasila a věřím tomu, že to má vliv i na mluvení... první dcera mi jedla kousky snad od sedmi měsíců a mluvila velmi brzy, druhé dítko mojí vinou začalo až tak po desátém - jedenáctém měsíci (jelikož se mi první skoro ve dvou letech malem udusilo,tak jsem se hrozně bála kousků) a začalo opravdu mluvit až ke dvou letům a třetí mělo reflux a moje bojacnost dohromady zapříčinilo, že kousky zacalo zvládat fakt ve 12-13 měsících a teď má dva roky a stale nechce mluvit.
Nechci pediatru nejak pomlouvat opravdu je pečlivá ale v tomto je opravdu stara škola. Děkuji za uklidnění, ze se nic nestane i kdyz bude mit mixovanou stravu dyl jak v 10 měsíci
@nikysek321 můj syn začal jíst až v roce, takže neměl do té doby jak mixovanou tak ani s kousky stravu. Za chvilku mu bude 6 let a je ok.
Mě by strašně moc zajímalo, jak se to stane, že laik zpochybní názor lékaře. Myslíte, že doktorka to doporučuje pro vlastní zábavu?
Kousky v tomto věku důležité jsou, ale naštěstí ne každé dítě, co je nejí, má pak problémy. Ale není nic špatného na tom doporučit rodičům, aby to zkoušeli.
Je to jak s tabulkami ohledně tělesné hmotnosti. Ne každé dítě v pásmu podvýživy má zdravotní problém, ale je povinností lékaře zpozornět, dítě hlídat, případně poslat na vyšetření. Nejsou to jen nějaké hloupé tabulky, které šikanují rodiče.
Mě by strašně moc zajímalo, jak se to stane, že laik zpochybní názor lékaře. Myslíte, že doktorka to doporučuje pro vlastní zábavu?
Kousky v tomto věku důležité jsou, ale naštěstí ne každé dítě, co je nejí, má pak problémy. Ale není nic špatného na tom doporučit rodičům, aby to zkoušeli.
Je to jak s tabulkami ohledně tělesné hmotnosti. Ne každé dítě v pásmu podvýživy má zdravotní problém, ale je povinností lékaře zpozornět, dítě hlídat, případně poslat na vyšetření. Nejsou to jen nějaké hloupé tabulky, které šikanují rodiče.
@antoinet No paní doktorka mi toho doporučila nevhodného více tak uz v ní nemam moc důvěru
@nikysek321 Synovi hrozně dlouho vadily kousky v mixovaném. Byl schopný jíst kusy, plně mixované, ale nedostatečně mixované dlouho po roce měl ještě problém sníst. Ale je pravdou, že v necelých 5ti jsem zjistila, že v podstatě neumí našpulit pusu (udělat "kapříka").
@sasui1 s tím bych i souhlasila a věřím tomu, že to má vliv i na mluvení... první dcera mi jedla kousky snad od sedmi měsíců a mluvila velmi brzy, druhé dítko mojí vinou začalo až tak po desátém - jedenáctém měsíci (jelikož se mi první skoro ve dvou letech malem udusilo,tak jsem se hrozně bála kousků) a začalo opravdu mluvit až ke dvou letům a třetí mělo reflux a moje bojacnost dohromady zapříčinilo, že kousky zacalo zvládat fakt ve 12-13 měsících a teď má dva roky a stale nechce mluvit.
@anonym_a55b39 dcera jedla zasadne formou blw, lzicku vzala na milost az nekde kolem roku a mluvit zacala az ve skolce 🤔
@antoinet ja treba lekarum uz obecne neverim, informace se snazim overit a zjistovat hodne sama... X spatnych zkusenosti.. lekari uz dnes neleci, pouze ordinuji prasky.. nikdo neresi pricinu.. a premyslim kdy naposled nekdo chvalil, ze by mu lekar fakt pomohl (jako fakt pomohl, ne jen utlumil priznaky apod)..
@antoinet ne, tabulky to nejsou, jsou to doktoři... I ty informace z tabulek se dají použít s rozumem a ne k vyhrožování a strašení rodičů "je to všechno špatně a máte doma mrzáčka".
@anonym_a55b39 dcera jedla zasadne formou blw, lzicku vzala na milost az nekde kolem roku a mluvit zacala az ve skolce 🤔
@l_ píšu že je to prevence, ne vsehospasny návod. ☺️ Jedna z mnoha věcí co to ovlivni...a jako u všeho budou rodiče kteří tomu přilákají a ti kteří to vyvrátí. 🤗
@sasui1
@antoinet Holky, moc děkuju za vaše komentáře. Jako vystudovaná logopedka mohu vaše názory potvrdit. A ano, v každém oboru se najdou lidé, kteří se trochu minuli povoláním a nadělají víc škody jak užitku, naštěstí je jich minimum. Jinak lékaři nestudovali tak dlouho pro nic za nic, jen možná někdy nemají dost času na to, aby vše do detailů vysvětlovali svým pacientům a často pacienti něco špatně pochopí... Když dítě kousky dostávat nebude, nemusí se nic stát, ale obecně je v tomto věku dítěte na ně připravené a trénuje tím i mluvidla. Obvykle projevuje i samo zájem brát si jídlo do ruky a zkoušet ho po svém žmoulat. Opět se najdou i výjimky, což ale nebrání to zkrátka zkoušet.
@sasui1
@antoinet Holky, moc děkuju za vaše komentáře. Jako vystudovaná logopedka mohu vaše názory potvrdit. A ano, v každém oboru se najdou lidé, kteří se trochu minuli povoláním a nadělají víc škody jak užitku, naštěstí je jich minimum. Jinak lékaři nestudovali tak dlouho pro nic za nic, jen možná někdy nemají dost času na to, aby vše do detailů vysvětlovali svým pacientům a často pacienti něco špatně pochopí... Když dítě kousky dostávat nebude, nemusí se nic stát, ale obecně je v tomto věku dítěte na ně připravené a trénuje tím i mluvidla. Obvykle projevuje i samo zájem brát si jídlo do ruky a zkoušet ho po svém žmoulat. Opět se najdou i výjimky, což ale nebrání to zkrátka zkoušet.
@zuzkasim nevim jak ted, ale kdyz byla holka v tomhle veku, 90% maminek se balo dat kus jidla do ruky.. a nevericne koukali na nas, ze jsem s tim ok.. je fakt ze holka mi nedala na vyber 🤷🏻♀️ ale proste tak jedla od malicka - ve vsem se patlala po svym, vse velke zasadne na hranolky, aby to mohla vzit do tlapek.. a tim padem.odpadl problem s ucenim z hladke kase na kousky..
To je strašný některý ty příspěvky tady. Samozřejmě jako v každém jiném povolání se i mezi lékaři najdou dobří i špatní. Ale chtěla bych některé z Vas vidět co by jste dělaly např v Anglii, možná by Vám došlo, že to není u nás tak Priserne! Bože jsem se zas rozcilila. A ano i já šla od doktora několikrát neuspokojena s výsledkem ale budu tady vykrikovat jak jsou všichni doktoři špatní? Tvl
Za mě čím dříve se s kousky začne, tím lépe a člověk se vyhne možným problémům. V nižším věku je místo, které spouští dávicí efekt, poměrně vysoko, dítěti se proto rychleji nadavuje, nedostatečně zpracované sousto není tak hluboko a snadno se dostane ven, dítě tím dostalo od těla signál, tohle je třeba ještě rozžvýkat a učí se tím obsah pusy zpracovat efektivně. S věkem se toto misto posouvá hlouběji, dítěti se tak rychle nenadavuje, ale hrozí nebezpečí, že případný zapadlý kousek půjde špatně vykašlat. O cvičení svalů úst už se tady mluvilo výše. Když začnete později, asi se nic tak zvláštního nestane, ale za mě je v pořádku na to upozornit. Možná pokud by Vám to lékařka podrobněji vysvětlila, přijala byste doporučení lépe?
Nevěnovala by jsem tomu nějak zvlášť pozornost. Je to normální a přesně jak píšeš - každé dítě je jiné, neboj, ještě je malá, ono to přijde i samo.
@nikysek321 buď úplně v klidu. Dcera mi ještě dlouho po 1 roce plivala vše kde byly kousky. Ovoce z jogurtu atp. Maso požvýkala a nechala v puse jak křeček. Takže mixovat vše. Je jí 26 má vysokou školu a je úplně v pořádku 😂❤️
Díky všem za odpovědi samozřejmě to mam v plánu zkoušet, ale kdyz to nepůjde tak to nepůjde.Dozivotne jíst kašičky jíst nebude.
@nikysek321 No, já bych to úplně nebagetelizovala. Holku taky nadavovalo, tak jsem mixovala ještě po roce. A kvůli tomu, že nekousala jí ochablo lícní svalstvo. Museli jsme chodit na fyzio. No a s tím spojené bylo i mluvení. A mluví špatně pořád. Takže učit kousat. Kousek po kousku dávat mezi stoličky, střídat strany.
Starší syn příkrmy striktně odmítal do 3 let. Doktorka tvrdila, že je to tím, že kojím, tak jsem přešla na Sunar, pak radila nechat den dva hladovět, že se rozjí..., nic nepomohlo. Jídlo odmítal. Pozřel maximálně tak suché křupky. Mluvil od 16 měsíců tak, že pusu nezavřel. Rozjedl se až ve školce. Takže u syna to na mluvení žádný vliv nemělo.
Tak ono kdyz chtít jíst nebude tak ji stejne ničím nedonutim. Doktorka mi také říkala nechat vyhladovet,ale to bych upřímně asi nezvládla.
Tak ono kdyz chtít jíst nebude tak ji stejne ničím nedonutim. Doktorka mi také říkala nechat vyhladovet,ale to bych upřímně asi nezvládla.
@nikysek321 a davas neco do ruky? Banan treba? Nebo maliny? Proste neco, co ji ditko samo, nerozmackane.. ale ne kousky v pyre..
@nikysek321 a davas neco do ruky? Banan treba? Nebo maliny? Proste neco, co ji ditko samo, nerozmackane.. ale ne kousky v pyre..
@l_ Zrovna ten banán jsem včera zkoušela, ale úspěch moc neměl klouzalo ji to z ruky.Ale treba vařený brambor nerozmackany uz tak nejak zvládla sice se lehce dusila, ale spolkla ho.

Dceři jsem musela mixovat snad do roka. Z jakéhokoli kousku se jí nadavovalo a nechtěla to jíst. Pak přešla na větší kousky, co si sama rozžvýkala. Má 4 roky a žádné problémy ve vývoji nemá.
Syn 10 měsíců a oproti dceři mu kousky nedělají problém a zobe a okusuje všechno.