icon

Matka vegan, dítě vegan

tynar
11. bře 2016

spíše než otázku mám dotaz, zda je tu nějaká veganská matka, která by chtěla, nebo od začátku začlenila dítě do veganského způsobu života? já jsem v rodině jediná a tak zatím dítě vegan není ( 13měsiců), ráda bych ale, aby bylo. Potřebuji podporu někoho, kdo to tak doma má. Je tu někdo takový? Zajímá mě hlavně skladba jídelníčku?

lajla
11. bře 2016

@zaludova nadsázka prosím, proto dále in ten 🙂, každopádně pořad nechapu co tu dělají ty, které se veganství vysmívají a ztrapnuji

lajla
11. bře 2016

@zaludova sója ano, ale záleží jaká, nejime, jíme tempeh a tofu v omezeném množství
Jo..jedna babka povidala, a pak to nemá na diskuzích takhle vypadat

zaludova
11. bře 2016

@lajla ja se veganstvi nevysmivam...at si ji kdo chce, co chce...ale prosim at do toho nenuti ostatni. Timto diskuzi koncim a jdu spat. Mejte se hezky a dobrou noc 🙂

lajla
11. bře 2016

@zaludova já jsem se ptala, proč by to měl rodič dělat když je přesvědčen že určité jídlo škodí zdraví... Ne že jsem něco někde četla

lajla
11. bře 2016

@zaludova nikdo Vás nenutí, jen jste se vetrela kde nemáte co dělat...viz název diskuze

zaludova
11. bře 2016

@lajla aha v tom pripade se omlouvam....nevedela jsem, ze jste vedkyne a vyzkoumala jste, ze to tak je 🙂

magdasan
11. bře 2016

@lajla Vy jste ale zla zenska,co?Ja Vam nic spatneho neprala,zakladatelce fandim,kazdy chce pro sve dite to nejlepsi,at uz tim spravnym je cokoliv.Jen jsem poukazala na to,ze to neni snadne.A vite,ze moje neter ani skocit z mostu nemuze?Kdyz ji srazil opily ridic,zustala na voziku.A do cukrarny a do mekace take nemuze.Ma poskozena jatra,ledviny,streva.Mozna bych Vam mela dat adresu a Vy ji prijdete rict,jak je vyjimecna.Jelikoz my,jeji rodina jsme podle Vas blbci,co ji spatne vychovali.Byt Vase dite,nad svyma omezenima jasa!

lajla
11. bře 2016

@zaludova když dojdou argumenty... Pořad říkám, když o něčem nic nevím, tak to nekomentuju...taky bych nelezla do diskuze, matka všežravec, dítě všežravec... Neměla bych čím přispět

suzanna123
11. bře 2016

@zaludova zkus se také podívat na tyhle stránky http://deliciouslyella.com/. Máš pocit, že to není pestré? A to, že dítě není vegan, neznamená, že má pestrou stravu nebo že jí vše. Jsou děti, které netuší, co to je pohanka (to ani nemluvím o quinoe, bulguru, chia semínkách, řasách...) Mušle ani krevety by taky nestrčily do pusy, protože to neznají - mnohdy ani brokolici... Já se snažím, aby moje děti měly pestrou stravu, ale některá jídla taky vynechávám - sladkosti, smažená jídla, polotovary, fast foody... Protože jsem přesvědčená, že to pro ně není nic prospěšného - naopak. Stejně, jako jsou veganky přesvědčené, že živočišné produkty dětem neprospívají. Až budou moje děti větší, tak to už úplně ve svých rukou mít nebudu, nicméně doufám, že díky tomu, jak je vedu teď, budou mít jiné preference než cpát se hamburgery u mekáče. Každopádně opravdu nevidím jediný důvod k tomu, aby tu možnost měly už teď

kolibricek36
11. bře 2016

@magdasan jejda, obdivuju všechny kdo se o tu holčičku starají - to se stalo není vaší výchovou,

zaludova
11. bře 2016

@lajla mne argumenty nedosly...spis vam 😉 mne o soje jedna babka povidala a vam o mleku kdo? 😀 asi naka tetka

kika_21
11. bře 2016

@zaludova Nehádejte se a spát, nejen jídlo, ale i spánek je třeba. No a u nás jede nějaký Pán prstenů, takže nemůžu na gauč. ☹

lajla
11. bře 2016

@magdasan zla? Zlé mi přijde říct, že mě dítě bude vyčleněno z kolektivu, kvůli stravě! A ano pokud není dítě vedeno k sebevědomí a samostatnosti, může to napáchat velkou škodu..
Můj syn má vzácnou vadu oka, to bude taky vyčleněn z kolektivu? Zlí a špatní jsou ti, co se vysmívají a zavrhují druhé, protože jsou jiní
Nikdy bych si nedovolila říct že Vaše neteř je nebo bude vyčleněna z kolektivu, nemám na to pravo

majkoz
11. bře 2016

@lajla Áno, v každém nanuku číhá nebezpečí

@merunkova Tak mu to kapesné ani nedávej 🙂
Jíme maso vyjímečně(mám zásobu ryb, nejstarší maso odmítá, nenutím ho, ale tresku "do ztracena" přijme fpoho a když se poráží beran je masa na dlouho), luštěniny samozřejmostí, klíčky taktéž, příloha bulgur, pohanka- normálka, děti chroupou zelí, sami od sebe si ho jdou vzít, to samé ostatní zelenina...přes léto se stravují převážně ve skleníku a bobulemi(maliny, josta......). To ale neznamená, že jim upřu sem tam Lipánka, sem tam koláč(když ho společně upečeme), u babiček to neřeším vůbec, znají mne a ví, že děcka by stejně práskly, že měly tři sladká jídla denně
....Z toho je zřejmé, že jsem úplně divná a nutím dětem jistý životní postoj

suzanna123
11. bře 2016

@majkoz to mi lichotí 🙂 Ale co píšeš není problém, že vedli mimino k veganství (raw už je asi diskutabilní), ale téma pro jinou diskuzi. Např. až se bude zakladatelka ptát za 5, 10 let, co má dělat, když její veganské dítě touží po mase 😉

magdasan
11. bře 2016

@lajla jenze ona je,tak to je a muze se nam to sebevic nelibit...a ano,podle me jste zla panovacna zenska,co tady ostatnim pise a urcuje,kdo tu ma a nema co delat.Vy sama jste netolerantni,ale kazete ostatnim.Neznam nikoho,at ma sebevedomi jakkoliv vysoke,ze by se dokazal probudit bez koncetin a prohlasit,ze to je super!Tedy ted uz asi ano,Vas a Vase deti.Presto Vam to nepreji.Sbohem

majkoz
11. bře 2016

@suzanna123 No vidíš, tak si aspoň trochu rozumíme 😉

lajla
11. bře 2016

@magdasan tak za prvé... Nejsem jediná kdo vykazuje ty, co tu nemají co dělat, ať jdou pryč
Za druhé... Název diskuze je je takový jako je, zakladatelka něco chtěla po těch co vegani jsou, není zvědavá na masožravé
Za třetí jste velice vztahovacna a unavená
Za čtvrté prispivam docela hodně peněz na dobrého anděla a jiné instituce, toto zlí lidé nedělají, a pokud je Vaše neteř zapsána je možné že také pomaham
Za další velice často nechávám zadarmo oblečení a boty potřebným lidem
Vždy když me někdo na ulici poprosí o peníze dam...na rozdíl od ostatních co prochází s hlavou mezi koleny
Naposledy jsem jednomu tatinkovi přispěla na ulici 500 Kč na dětskou stravu, malém se rozbrecel...
A mohla bych dal..takže prosím nemluvte mi nic o tom že jsem zla a panovačná, pokud jste naštvaná na zbytek světa, vylijte si tu zlost někde jinde

kulatakopriva
11. bře 2016

@tynar Ahoj, ja jsem veganka 15 let a mam trileteho syna, ktery je odjakziva take temer vegan. Vse je ok, k dr chodime jen na preventivni prohlidky🙂. Doporucuju skupinky kde najdes informace ktere potrebujes a ne negativni reakce tech, ktere o teto vyzive nic nevi... napr na FB skupiny Maly vegetarian, Maly vegan- recepty. Ohledne skladby jidelnicku- knihy Vegetarianstvi a deti, Pruvodce zacinajiciho vegetariana, Radost ze zdravych deti, brozura o vegantvi na webu Nesehnuti. Kdybys neco potrebovala vedet, ozvi se. Drzim palce!

majkoz
11. bře 2016

@lajla není zvědavá na masožravé... Jsi její mluvčí? Problém se zjednodušil na maso-mliko a nemaso- nemlíko....
Nevyháněj oponenty, jsme svobodná společnost a každý si může obhajovat svůj názor,ať se to ostatním líbí či ne.... Pozvi danou do skupinky a tím to hasne.. A ostatní nechť vyjádřií svůj názor. Ať se Ti líbí, nebo ne.. Čaj

malinkaelinka
12. bře 2016

Nečetla jsem celou diskuzi, ale ráda bych přidala názor toho dítěte, ale už dospělého 🙂 můj táta byl vegetarián, jeden čas i vegan, moje mamka ne, nám dětem maso dávala, ale méně, spíš bych řekla, že jsme jedli hodně zdravě...a ano poznamenalo nás to, ale v pozitivním slova smyslu 🙂 moje ségra je vegetariánka, já jsem experimentatorka, zkoušela jsem Raw, makrobiotiku...dneska se stravuju tak, že se snažím jíst jen to, co mi dela dobře 🙂 a z kolektivu jsem vyčleněna nebyla, do jídelny jsem na obědy moc nechodila, protože mi ta jídla prostě nechutnala...doma do mě nic nehustili, jakože jestli si někde venku das salám, budou kravičky plakat a upadne ti noha(nadsazka)...prostě doma jsme jedli zdravě, táta vege, jeden čas vega, ale nic nebylo striktní a nikdo nám nic nenutil...a jsem šťastna za tuto výchovu ohledně jídla, dali mi to do života hodně 🙂

dana3262
12. bře 2016

@tynar můžu se zeptat jak dlouho jsi vegetarián a jak dlouho vegan? A jak doplnujes b-cka. Hlavně B6 a B12.
Moje děti maso jí, ale sní průměrně pár drobečku za týden. Já maso také jim, ale spíš tak, že o víkendu uzdibnu že zbytku po dětech. Sama mám jiné, bezmase jídlo. Ani nevím, jak se to stalo, ale vyhovuje mi to. Přes týden se stravují ve vegetarianske (v 99% veganske) restauraci. Doma pak už nejim. Mám problémy s váhou a depresemi, tak mě zajímají ty b vitamíny právě.

dana3262
12. bře 2016

Jenže problém je, že máme tatínka "praso žraso". Kolem sebe u postele má chipsy a plechovky od coca coly. Děti to vidí. Starší dokonce nedávno v obchodě řekl "tati, nekupuj ty chipsy, já to pak vidím a mám na to chuť". To ve mě zůstane snad na věky. Když byli kluci malí, krásné se mi s jídlem dařilo. Maso nedostávali, vejce až jako starší. Zelenina, luštěniny..a teď?? Nedají do pusy prakticky nic zdravého :( je to bída. I když u mě vidí, jak se stravuji.. prostě na to natáhnou ruce a "odstup satane" a daj si palacinky, špagety atd..furt dokola.. :(

lajla
12. bře 2016

@majkoz pokud umím číst, tak ano není zvědavá... Hned v úvodu to píše... Blik🙂

magdasan
12. bře 2016

@kolibricek36 děkujeme

dzogobela
12. bře 2016

@eficenka ja ale netvrdim,ze ten 'normalni' zpusob zivota je ten spravny,protoze podle me proste neni,jak dokazat,co je nejzdravejsi ...

dzogobela
12. bře 2016

@lajla neverim, ze je to z masa... Spis obecne zpusob stravovani. A imho plno lidi ma rakovinu ackoliv delaji vsechno mozne k zdravemu zivotnimu stylu... Bohuzel,zivot je v tomhle dost nespravedlivy.

zmuzle
12. bře 2016

Já nejsem vegan ani vege, ale fandím tomu. Jídla to jsou chutná a rada si je dam. Jsem líná a pohodlna to dodržovat, kdo to zvládne, ma můj obdiv. U deti si to dovedu představit, dokud jsou male. Zajímalo by me jen, jak se to resi s nástupem do školky a skoly? Kdyz je tam dítě cely den? Tusim, ze nas system je, ze kdyz to není ze zdravotních důvodů, nevyjdou ti vstříc, ne? Kamarádka ma dceru s celiakiii a i tam resili, jak to budou dělat! Zda si ani nosit kabicky s jídlem, kvůli nějakým směrnicím atd. Každopádně obdivuji rodiče deti, ze mají silu připravovat pak dětem jídlo sebou každý den.😊

lajla
12. bře 2016

@dzogobela ale to já nikde netvrdim, ze jen z masa, maso je jen velkým podílem
Jen říkám že tazatelka se zajímá o vegan zp života, recepty...a místo toho se tu řeší jak je to špatne, reagují vsezrave, rakovina, vysrtnadeni z kolektivu, vegani jsou tu napadání... A když napisu že ti co se o ten zp života nezajímají, ať neprispívají, tak jsem netolerantní
Ono jak tak koukam v poslední každá diskuze na Mk se stočí v hádky a šarvátky

lajla
12. bře 2016

@zmuzle ano je to těžké, a musím říct že dnešní systém tomu ne napomáhá.. Ani že zdráv důvodu, já na každém.rodiči ať si to zařídí...
Nejhorší jsou koutky a dětská centra, zákaz donaseni vl potravin, o jablko tam nezakopnete... Zato mražený toast, pizza, brumik, čokoláda, oplatky, jupiky...jsou k dostání

Strana