icon

Opravdu je tak velký hřích ohřívat příkrm v mikrovlnce?

jkur
12. bře 2015

Opravdu je tak velký hřích ohřívat příkrm v mikrovlnce? Zkusila jsme to jednou a oproti vodní lázni to je za 30 sekund ohřátý. Všude to ale nedoporučují.

Strana
z5
lenka5731
18. bře 2015

@chris_n omáčky nevařím vůbec, nejvíc asi to, co popisuješ a ohřívá se mi to v pohodě, pokud zbyda na druhý den.
dnes to byla třeba směs červených fazolí, krůtího, brambor a syrové žluté papriky a pórku. Když teda pominu, že jakkoliv ohřívaný brambory jsou hnusný samy o sobě 😀

chris_n
18. bře 2015

@lenka5731 a jak ohříváš třeba maso? takové pečené kuře? zapékané brambory, šunkofleky, atd...? Mě furt vrtá hlavou ta rychlost ohřevu 😀

hojda
18. bře 2015

@chris_n na pařáčku

chris_n
18. bře 2015

@hojda tak to už je tak na čtvrt hodiny 😀

lenka5731
18. bře 2015

@chris_n zapékané brambory nedělala asi rok 🙂, pečené kuře sníme celé a pokud něco zbyde, jde to druhý den do rizota a vše se sní ten další den. Zbylé (samotné) těstoviny normálně ohřeju ve vodě, kterou pak sleju. Maso asi jíme oproti jiným poměrně málo a že bych druhý den ohřívala kus masa ... to se mi tedy dlouho nestalo a pokud jo, normálně pod něj dám trochu oleje a vody. Většinou tedy ohřívám opravdu buď polívky a nebo nějaké eintopfy jako dnes, které se ohřívají snadno. Dost vařím luštěniny, a s těmi je to jednoduché.

hojda
18. bře 2015

@chris_n Za 15 minut máš vodu vyvařenou 😀. Žít bez mikrovlnky je fakt na zvyku, ale nikomu jí neberu 😀.

chris_n
18. bře 2015

@lenka5731 jo, ale vás je pravděpodobně na jídlo mnohem víc. Já vařím na minimálně 2 dny dopředu, protože jsme jen dva. Malá ještě nejí jídlo s náma. A vařit se jen s dvěma porcema a kazdy den nové jídlo, to se mi nechce, ani na to nemám pomyšlení (co uvařit)

chris_n
18. bře 2015

@hojda nevim, zeleninu jsem na páře vždy dělala do měkka tak 15 minut 😉

ninive211
18. bře 2015

Já mám tedy zkušenost podobnou jako @chris_n, v mw vše ohřáté za minutku, dvě, na sporáku ohřívám trošku polívky daleko dýl a ještě to musím míchat, aby se to nepřipálilo. Já jinak v mw nevařím (někdo tam vaří brambory, rýži, polévky, dokonce snad jsem i viděla recept, jak dát do mw vykynout těsto, prostě používá to místo klasické trouby a sporáku), my pouze na ohřívání už hotových jídel, ale už si bez ní absolutně nedokážu představit život! Když jsem se stěhovala do prvního samostatného podnájmu, tak mikrovlnka bylo úplně to první, co jsem okamžitě pořizovala!

lenka5731
18. bře 2015

@chris_n si to někdy změř, pokud nepoužíváš nějakou elektrickou plotýnku z 80. let (takovou jsem kdysi měla) a rozpalovala se docela dlouho a nepoužíváš hrnce s extrémně tlustým dnem, je podle mě nesmysl, aby ohřátí 1-2 porcí trvalo tak dlouho jak píšeš 🙂

Je to fakt o zvyku. Mikrovlnku doma máme, ale používám ji málo. Pro děti minimálně.

chris_n
18. bře 2015

@lenka5731 však vím, jak dlouho vařím třeba těstoviny ne? jak dlouho čekám na vroucí vodu, atd... 😉 mam hrnce od BECK (i našeho dědu bohužel tihle blbci jednou nalákali).

hojda
18. bře 2015

@chris_n To jí ale vaříš jako syrovou, já mluvím ohřívání hotového jídla. U rodičů natahujeme mikrovlnku na cca 5 minut při ohřívání třeba kuřete s knedlíkem, ani omáčka se mi na talíři za minutu neprohřeje (okraj horký včetně talíře a prostředek studený).

chris_n
18. bře 2015

@hojda tak je špatná mikrovlnka 😉

hojda
18. bře 2015

@chris_n Já ohřívám vodu v rychlovarné konvici, tím se čas dost zkracuje.

lenka5731
18. bře 2015

@chris_n ty hrnce neznám. Mně prostě občasné ohřátí jídla na sporáku jako žádná práce nepřipadá, je to rychlé, nezdržuje mě to od ničeho důležitějšího ani mi to nepřijde namáhavé, tak nevidím důvod, proč bych to nedělala. 🙂 Je to stejná debata jako ohledně vlhčených ubrousků, jednorázovek a já nevím čeho všeho.

veri0007
18. bře 2015

@lenka5731 máš pravdu, že je to o zvyku. Tchýně vždy ohřívala jídlo bez mikrovlnky, neznala jí. Jakmile í ale dostala, říkala že je to úžasný vynález a velmi rychle si odvykla od sporáku😉 Já osobně mám sporák nový, sklokeramickou desku a teda než se mi ohřeje na bod varu voda tak to u toho sporáku zestárnu, to jí raději nahřívám v el. konvici a pak přeliju do hrnce. Tudíž si ani nedovedu představit, jak ty můžeš tak rychle ohřát na svém sporáku dvě porce jídla jak píšeš. A co když ohříváš knedlo, zelo, vepřo. To jako dáš do kastrůlku zelí, do druhého pařáček a do trouby maso? A to je jako rychlejší než to mrsknout do mikrovlnky?? Bez mikrovlnky se dá žít, to je jasné, ale rozhodně to ohřívání není zase tak easy bez ní jak píšeš ty😉

hojda
18. bře 2015

@chris_n To je možný, už je starší a myslím, že novou si pořizovat nebudou. Myslím, že zlatá doba mikrovlnek už je pomalu pryč 😀. V mém okolí jí nemá hodně lidí.

hojda
18. bře 2015

@veri0007 Dám na pařáček i to maso a třeba i zelí když je bez šťávy, takže vše ohřívám najednou.

veri0007
18. bře 2015

@hojda tak zrovna zelí na pařáčku si neumím představit😀 Ale co zase uznávám, že omáčky ohřáté v mokrovlnce jsou na prd. Ty taky ohřívám raději na sporáku

chris_n
18. bře 2015

@lenka5731
@hojda nehledě na to, zajímalo by mě, kolik se spotřeby energií při každodenním vaření a ohřevu jídla na sporáku/troubě/s pomocí rychlovarné konvice. Versus zapnout na chvilku mikro 🙂

Jako já vám určitě nevymlouvam to, že by jste to neměly používat, chraň... Jen si to nedokážu tak uplně představit u sebe v praxi. Právě podložené tím, že jsem si to ted v únoru zkusila a každé ohřátí uvařeného jídla pro mě bylo dost otravné, a těšila jsem se na mikrovlnku.

vendullkaa
18. bře 2015

Já myslím, že jednou za čas se nic nestane, ale pravidelně teda určitě ne..

petratwin
18. bře 2015

Sporák mám plynový, jsem zastáncem vaření na ohni 🙂 Jestli má někdo starý sporák elektrický ještě s těma litinovýma plotnama, tak chápu, tam je na dlouho jenom rozehřátí. Na tom se snad nevyplatí ani vařit, natož jenom ohřívat. Ale moderní sporáky už jsou snad všechny šetrnější a rozehřejou se rychle. Souhlasím s lenka5731, že žádná energie navíc proti MW to rozhodně není.
Jinak pod slovem "příkrm", o kterém je tady řeč, si rozhodně nepředstavuju knedlo-zelo-vepřo ani půlku pečeného kuřete 🙂

chris_n
18. bře 2015

@petratwin příkrm byl na začátku diskuse, která se odbočila do obecného ohřívání jídel. Já mám sporák celkem "nový". (myslím si, že je tu max. 8 let a nebyl skoro používaný - nevím jsme v nájmu). Mám sklokeramiku. Jak jsem uz psala, jen přivedení vody k varu nebo rozehřátí třeba oleje mi zabere víc, než tu holky psaly na ohřátí celého jídla.

bubbligum
18. bře 2015

Pro příklad: Rajskou s hovězím a knedlíky ohřívám takto: omáčka na sporáku (pro všechny), maso a knedlíky v mikrovlnce (pro všechny), zapékané brambory v mikrovlnce (pro každého vlastní porci), polévka na sporáku (pro všechny), kuře na paprice: omáčka na sporáku (pro všechny), maso v mikrovlnce (pro všechny), těstoviny a brambory vařím většinou čerstvé... vepřo-knedlo-zelo bych ohřívala (nevařím to) takto: maso a knedlíky v mikrovlnce (pro všechny), zelí na sproáku (pro všechny) - prostě mikrovlnku používám jako doplňkové ohřívadlo 🙂

bubbligum
18. bře 2015

Příkrmy jsem v mikrovlnce ohřívala normálně, jen jsem si dávala pozor, aby to nebylo v plastové mističce a vždy jsem to promíchala...

chris_n
18. bře 2015

jinak abych uvedla taky na pravou míru.... já u sebe mluvím o ohřívání jedné jediné porce pro mě, protože zatím jím sama. Pokud bych ohřívala porcí více (2-3), tak už se mi asi vyplatí vzít hrnec a ohřát to celé najednou na sporáku (tam je zase dost vopruz dávat to po jednom do mv)

lenka5731
18. bře 2015

@veri0007 já to jako easy vidím, asi záleži na tom, jak to člověk chce vidět 🙂 Ale základ je asi v tom, co člověk vaří, já tyhle třísložkový pokrmy nevařím, natož abych je ohřívala.

iva_kucerova
18. bře 2015

@jkur Jinak než v mikrovlnce jsem neohřívala.

dokument
18. bře 2015

nedoporucuji to, protoze se to neohreje stejnomerne. Nakonec jsem to zacala ohrivat normalne v mikrovlnce. Ale to uz teda normalni jidlo (kolem roku). Kdyz to zamichas, tak je po problemu, akorat davat pozor, aby to nebylo moc horky nekde. Tkaze promichat.

veri0007
18. bře 2015

@lenka5731 nevím jestli jsi to tady v nějakém předchozím komentáři psala nebo jestli se tě vůbec tento dotaz týká, ale jak ty to děláš s jídlem pro děti na výletech?? V případě příkrmů? Jak bys je ohřála třeba někde v zoo když jsi odpůrce mikrovlnky??

Strana
z5