icon

Chůvička a monitor dechu. Ano? Nové nebo bazar (půjčené)?

inah91
6. únor 2021

Ahoj holky,

moc bych vás chtěla poprosit o rady...
Monitor dechu - chceme ho, resp. manžel chce a já jsem prvorodička neznalá a málem jsem nevěděla, že to exstuje, ale jsem pro. A teď: porodnice půjčuje, to vím, tuším že 900,- / půl rok. Manžel je pro to koupit nový - protože jsou v plánu dvě děti (samozřejmě nevíme, jestli vyjdou) a to je hned 1800,- a "nemožnost" mít ho déle např... (ani nevím, jestli ten půl rok je akorat?) A bazarový nechce, že to není spolehlivé. Mě je "líto" peněz trochu, vše kujupem bazarové nebo jsme podědili po někom, tak i když je to pro zdraví dítěte samozřejmě - nestačí bazar? Někde jsem slyšela, že se to dá zkrontrolovat výrobcem - ale nevím, jestli to není nesmysl 😀 ?

A další věc - chůvička - máme dům, z obýváku do ložnice (kde bude miminko spát) je to asi 10 kroků - mám "plán" tvořit mimču rozdíl den/ noc - v noci na spaní opravdu ticho (zavřené dveře) a ve dne "běžný" hluk (možná mi řeknete, že je to hloupý plán, a beru to, jsem fakt neznalá 😀 ) - tak na tuto vzdálenost to asi uplně třeba není... ale zas když mimčo usne a my pujdeme třeba ven něco pracovat - asi se chůvička hodí... nebo naopak když mimčo usne v kočáru venku a my budem vevnitř... nevím.... tak jestli kupovat bazarovku a nebo "jen" spárovat mobil s tabletem (nebo 2 mobily) a řešit to s nějakou aplikací, když nastane ta situace, že budeme "mimo" mimčo? 🙂

Moc děkuji za cenné rady a tipy 🙏😍👶

amazonkajanik
6. únor 2021

@inah91 chuvicku neporadim, ale monitor dechu nám půjčil známý. Nechala jsem ho až do roka a pak použila znovu v 15měsících,když měl syn těžký kašel. Jistota je jistota. Pokud je u toho certifikát,lze nechat zkalibrovat. Nemocniční jsou automaticky,bazarove si musíte sami zajistit.

fifinka2020
6. únor 2021

Za me: monitor jsem take mela, bazarovy, ale mela jsem fakt stesti - co ctu, vetsinou uz jsou starsi a nefunguji presne. Kontrola pry moc k nicemu neni, chce to novou desku... podruhe bych resila pujcenim. Ono kdyz by pak nahodou mimco spalo s tebou, je na nic 🙂.

A chuvicka je podle me super...my mame za par stovek z lidlu a staci, je bezva i na nejake cestovani (spani u rodicu...), ale daji se poridit i lepsi s videem. Mobil mi prijde divne miminku nekde nechavat (ale jen muj nazor).

inah91
autor
6. únor 2021

@amazonkajanik aha! takže když bazar, tak s certifikátem, moc děkuji! 🙂 👍

@fifinka2020 můj záměr je aby dítě se mnou nespalo, ale povíme si za 3 měsíce, no... 😀 😀 😀
Ano, ten mobil je takový kontroverzní, když se říká, že by ani u dospělého neměl být např. na nočním stolku, s tím souhlasím... 🙂 moc děkuji 👍

klokanka31
6. únor 2021

@inah91 Monitor dechu je skvělá věc, to doporučuju koupit, a nový. Nevím co máš za zdravotní pojišťovnu, nám ale pojišťovna celý monitor proplatila 🙂

inah91
autor
6. únor 2021

@klokanka31 vážně? tyjo! Tak to omrknu na pojišťovně 🙂 Děkuji!

honatko092
6. únor 2021

Chůvičku nemáme, v bytě není potřeba. Monitor jsem koupila z bazaru, používaný, nenechala jsem ho kontrolovat a funguje bezvadně. Malý má půl roku a jede furt, bez něj bych nechtěla být. Hlavně bliká tak rychle nebo tak pomalu jak mimčo dýchá a já z postele vidím, jestli se jen převaluje a spinká nebo jestli je vzhůru a potřebuje mě.

merope
6. únor 2021

Jdou zkontrolovat / zkalibrovat, to je potom certifikát na 2 roky. Jen pozor - Babysense kontrolovat jde, ale jsou desky, které kontrolovat nejdou a doporučují se pak vyměnit.

OZP mi proplatila půjčení.

tynka9
6. únor 2021

Monitor jsme měli půjčený z porodnice. Za mě je těch 900kc dobrá investice, i když plánujete další dítě. U nás budeme půjčovat potřetí. Stejně to u nás dopadlo vždy brzy tak, že prtě spalo s námi v posteli (i když jsme to původně neplanovali a manžel se z počátku u prvního dost bál),
Kvůli kojení to bylo strašně pohodlné a já si i hezky odpocinula. Za monitor jsem byla vděčná hlavně při očkování, rýmě. A to, že jsme ho mohli vrátit a neválela se nám doma v mezičase další krabice byl super bonus. Nemám to nijak podložené, ale z bazaru bych měla obavy kupovat sama, a tak bych se asi bála i jestli bych ho nějak rozumne poslala dál.

Chuvicky moc nepoužíváme, mimčo v kočárku si kdyžtak nechávám na zahradě pod oknem, abych na něj viděla, okno třeba má ventilačku. Když jsme někde na výletě, máme aplikaci na mobilu. Chuvicka, co mám doma je blbá v tom, že dětská stanice nemá možnost fungovat na baterie, jen zapojená do sítě, takže třeba na ven je úplně nepoužitelná. To spíš jako varování na co si dát pozor při koupi. Mě to ani nenapadlo, že by to takhle blbě mohlo být, zvlášť u aventu

janina228
6. únor 2021

@inah91 Monitor dechu jsme měli půjčený pokaždé z porodnice. Mají je tam pravidelně kalibrované, tak jsem byla klidná.. kupovat novou jsem nechtěla, běží tam záruka a nevěděla jsem jak se brzy zadaří druhé.. Chůvičku jsme využili taky, ta se hodí i třeba na dovolený a tak.. tu máme bazarovou a občas se u nás ještě použije jako jednosměrná vysílačka 😄

honatko092
6. únor 2021

A k tvému spacímu plánu..já měla úplně stejný plán a dodržovali jsme jej od příchodu domů a u nás funguje 😊 Malý usíná na noční spánek maximálně v 8, přes den spinká za provozu. Akorát teď ho trápí zuby, tak občas k ránu putuje ke mně do postele 😀 Držím palce, ať máte taky tak hodné miminko 😊

mamikry
6. únor 2021

@inah91 Mame starsi typ od znacky AngelCare. Je to monitor dechu v kombimaci s chuvickou a ted ceka na treti miminko. Vcelku jsme ho vyuzili. Maly sice spal sem tam i s nami, ale kdyz ne, tak byl clovek klidnejsi. Chuvicku jsem vyuzila i v byte, kdyz jsem sla do sprchy nebo varila.

jako_mala_holka
6. únor 2021

Máme monitor dechu pujceny z porodnice 🙂

rejalin
7. únor 2021

Já bych si ten monitor dechu půjčila z té porodnice. Máš jistotu, že je prekontrolovany a zkalibrovany (doufám, že používám správné slovo 😁). Když si ho koupíte, tak byste ho stejně pak u druhého dítěte měli dát zkalibrovat před použitím (což samozřejmě ne každý dělá, ale mělo by se). Ale určitě bych ho pořídila, alespoň na těch 6m, ono uvidíš, že se ti pak bude klidněji spát 😉 my ho půjčovali na 3m a pak prodlužovali do těch 6. Zrovna týden zpátky jsem ho už uklízela do krabice, že ho půjdeme vrátit.

Jinak chůvičku jsem původně také nechtěla s tím, že to máme kousek z obýváku do ložnice, ale nakonec jsem ji dokupovala. Jednak ty dveře relativně izolují hluk a je fajn tam dorazit dřív, než se prcek rozerve víc (rychleji ho pak uspim), pak se mi to hodí, když spíme u babičky - tam spí malý v patře. Také je to dobré teď, když už válí sudy, tak když spí vedle přes den, tak ho hned slyším, že je vzhůru, a nemusím se bát, že vymyslí nějakou kulišárnu jak spadnout. Ale fakt je, že ji můžeš pak kdykoliv dokoupit 🙂 já koupila nějakou novou v akci za 500 a úplně to stačí, jinak klidně bych šla do bazarové.

guliii
7. únor 2021

Taky nám pojišťovna na monitor přidala. Má to v tom programu pro maminky. Za mě je lepší koupit nový. Ale nám se syn narodil o něco dřív. Pro další si pak koupíme jen tu desku nebo ho necháme zkalibrovat. A chuvicku máme takovou kameru a jde nám obraz do mobilu přes wifi, to je super. Ale já mám zvířata a velký dům, kde by normální chuvicka nedosáhla. Do malého bytu stačí asi nějaká úplně obyčejná. I když tahle byla dokonce levnější než klasické chuvicky.

ondul
7. únor 2021

U nas z nemocnice pujcene jsou pokazde zkalibrovane. Na to bych si dala pozor. Bazarovy, nebo pouzivany po letech na dalsi dite nemusi spravne fungovat. Za me tedy pujcit, jednak nemas dalsi detsky kram do baraku a jednak mas jistotu spravneho nastaveni

klchudik
7. únor 2021

Jsem také prvorodicka a řešili jsme s manželem úplně to samé co ty. Usoudili jsme, že místo chuvicek pouzijeme telefony.
O monitoru dechu jsme vedli fakt dlouhý rozhovory protože mám zkušenosti od kamarádky, kdy se monitor rozeřval a mimču nic nebylo a od druhé, kdy se bohužel nerozerval a miminko 14 dní po porodu přestalo dýchat a umřelo. Tyhle pocity se ve mě neskutečně tloukly.. Nakonec jsme usoudili, že koupíme nový... Sice to jsou 2 tisíce, ale pak si nebudeš vyčítat, že jsi nedala blbý 2 tisíce a stalo tě to nedej bože život dítěte.
Taky máme věci podedene nebo bazarovky , ale tohle koupíme... 😊

pinkyy
7. únor 2021

Monitor dechu bych urcite poridila, u nas bylo vse ok, ale kdyz jsem ho pujcovala sestre, tak diky nemu zjistila, ze dcera ma apnoe- zacal houkat. Chuvicku mame taky, taky mame loznici 10 kroku od obyvaku, ale mame vsechny dvere zavrene, zaplou tv a dceru bych vubec neslysela, kdyz by brecela, coz breci obcas i ted ve skoro 4 letech 😀 za me to nejsou zbytecne investice, popr. pak muzes prodat na bazarku.

lovemusicsun
7. únor 2021

Ahoj, my dostali monitor dechu od našich k Vánocům. Používali jsme ho u obou dětí tak první 2 měsíce max. Pak obě začaly spát u nás v posteli a monitor ležel v postýlce nepoužívaný. Prodávala jsem ho téměř jako nový. Osobně bych si ho asi nepořizovala, popřipadě půjčila v té porodnici.
Chůvičku máme, i v bytě ji používáme. Dětem večer zavřeme dveře do ložnice a v obýváku ji máme zapnutou a slyšíme aspoň každé šustnutí. A na chalupě ji hodně využíváme, když děti spí a my můžem být na zahradě. Máme obyčejnou od Aventu, žádné video jsme nepotřebovali. Hlavně aby měla dosah. Nebála bych se koupit bazarovou.

lennus
7. únor 2021

@inah91 Monitor dechu lze půjčit z porodnice, třeba na půl roku, my to tak měli u prvního a stačilo

me_druhe_ja
7. únor 2021

Chůvičku klasickou nemám, ale mám kameru Xiaomi spárovánou s telefonem a je to daleko levnější a funguje skvěle. 🙂 Sice ji taky nijak extrémně nepotřebuju, ale když sem tam na to mrknu a aspoň nemusím chodit zbytečně kontrolovat, jestli se neodkopal, nestoji v posteli a tak. 😀

Monitor dechu nemam. 🙂

martt
7. únor 2021

@inah91 Ja jsem mela na obe dvě děti půjčeny z porodnice . U nás půjčují s dvěma deskami. Takže jednu jsem mela v postýlce druhou v kočárku. Na víc,když by bylo potřeba tak by šlo domluvit prodloužení doby půjčení až na rok. Každopádně u mých deti jsme desku používali cca do 4 měsíce a pak už ne ,protože jak se začali více otáčet a vrtet ,tak ten monitor pak třeba rval i 5× za noc . Takže bude i záležet ,jak budeš mít hodně "zive "dítě.

martt
7. únor 2021

@klchudik Ono není ani záruka toho nového, ze to rozezná. Známá mela koupeny fungl nový monitor a zástavu dechu ji to bohužel nerozeznalo ☹

klchudik
7. únor 2021

@martt vždyť o tom mluvím, to se právě stalo té kamarádce, že to nerozeznal... Ale chtěla jsem tím říct, že mít ho nebudu a pak si to třeba budu vyčítat, že jsem pro to mohla aspoň trošku udělat, že kdybych ho třeba měla, tak to mohl zachytit...

martiniquest
7. únor 2021

Monitor dechu jsme nemeli ani na jedno dite. Za me je to zbytecnost, pokud je dite zdrave. Deti s nami spavali v posteli.
Chuvicku jsme taky nemeli a ani nepotrebovali. Dneska se da jako chuvicka pouzit mobil, ve kterem je appka

87pavlina
7. únor 2021

Monitor dechu: Taky jsem se nedokázala rozhodnout. Jeden den jsem chtěla nový, druhý den půjčený z porodnice. Nakonec jsem se rozhodla půjčit si ho z porodnice (900 Kč na půl roku a proplatila mi to VZP pojišťovna - ta dává mamince příspěvek 3 000 Kč - tak mi bylo líto to promrhat za nový monitor dechu, nakoupila jsem si pak plno věcí na kojení). Byla jsem v klidu, když jsem spala, probudila se a viděla, že bliká zelené světýlko - tak jsem se jen otočila a nemusela se zvedat a mimčo kontrolovat. Během 6. měsíce jsem ho přes den i zapomínala zapínat a všechno bylo v pohodě. Mimčo pak stejně začne cestovat po postýlce a zbytečně by to pípalo, takže jsem byla ráda, když jsem to mohla na konci 6. měsíce vrátit. Dneska vím, že bych si nový nekoupila a u druhého si ho zase půjčím.
Chůvička: U té jsem byla jistá, že ji chci. Mám obyčejnou, která se nedá spárovat s telefonem a nemá video, to mi přijde zbytečný. Máme barák, takže když dám mimčo ven pod pergolu, tak chůvička je super. Ložnici taky máme 10 kroků od obýváku, ale večer zavřu všechny dveře, můžu si pustit film, hudbu a mimčo neruším.
Tak přeji, ať se dobře rozhodneš. A kdybys chtěla chůvičku, tak mi jedna zbyla a budu ji prodávat, je to Motorola MBP140 😉

aneta_v
7. únor 2021

@inah91 já nevím, co to je za hoax s tou kalibrací, ale monitor kalibrovat nelze, lze pouze vyzkoušet funkčnost, což dokáže každý sám doma podle návodu (u Babysense tak, že se zapne v prázdné postýlce). https://www.nanny.cz/poradna/slovnik-pojmu/kali...
Já teda monitor mám, ač v prevenci SIDS se jeho zásluhy neprokázaly, je to pro mou psychiku 😁 stejně od půlnoci spí dcera u mě v posteli. Jinak já bych koupila nový, životnost desky je 2 roky a pochybuji, že v porodnicích každé 2 roky kupují novou desku, ale třeba se mýlim.

inah91
autor
7. únor 2021

Holky moc všem děkuju za odpovědi a za tipy! 🙂 Manžel prosazuje monitor nový, plus teda že využijem tu pojištovnu... akorát si stejně říkám - jestli vydrží ty dvě děti - plán je mít druhé do roka ale na první jsem si počkala 7 let, tak jakože ha ha 😀 nicméně, uvidíme... no a tak jestli ten monitor budu používat 6 měsíců a pak se uloží do skříně a vytáhne (třeba za půl roku, ale třeba za 3) - jestli to ještě bude mít tu funkčnost, když to bude "ležet ladem"
A chůvičku asi teda bazarovku koupím, i když doma mobilů a tabletů je plno... no, uvidím 😀 na to je fakt, že stačí "obyč" bazarovka, s tím monitorem je to "horší" 🙂

❤️👍 moc děkuji! 👏 ❤️