Co je ve výbavičce MUST HAVE a co je jen marketingová masáž?

adamkovapetarus
24. dub 2020

Zkušené maminky, koukám se na již sepsané výbavičky pro miminko a našla jsem třeba toto: https://www.tomikup.cz/stat/vybavicka-pro-miminko Nepřijdou vám tam některé věci už přehnané? Třeba trubička do prdelky? Použila to některá z vás? Bylo to i za nás? 😀

vaseli16
24. dub 2020

Ja treba misto rourky pouzivala teplomer kdyz to malemu neslo.

leniczka23
24. dub 2020

Jo bylo to i za nas..ja ji teda nikdy nepouzila ani u jednoho ditete a ani ji nekupovala..jinak mi tam.nic zbytecneho neprijde.

lenatko91
24. dub 2020

Určitě bych předem nekupovala dudlíky, sterilizátor (stačí hrnec s vodou), léky kromě lihu na pupík ani rektální rourku. Nevíš, jestli to budeš potřebovat. A za sebe bych jako must have přidala žlučové mýdlo. To oceníš u pokaděných bodýček i pak u fleků od jídla.

syrinxka
24. dub 2020

Já se taky obešla bez rourky, bez očních kapek a dudlíku. Ani jedno z mých děti dudlík nechtělo. Sterilizuji v hrnci s vodou.

ginnyw
24. dub 2020

Já měla všechno ze seznamu, krom kapek do očí. I když tedy nabalilo se to postupně. Vojta hodně trpěl s prdíky, takže i rektální rourku. Ovšem více pomohlo cvičení a čas. Léky jsem koupila, až byly třeba. Stejně tak dudlíky nebo sterilizátor.

martiniquest
Autor odpověď smazal
Zobraz
martiniquest
24. dub 2020

Za me je tam zbytecnosti mnoho. Postylka, monitor, sterilizator, dudliky, rektalni rourka (proboha!!!), odsavacka na mliko, vlhcene ubrousky, sprchovy gel.
Dneska se da vsechno dokoupit a povazuju za zbytecne kupovat tyhle veci do zasoby. Naopak bych prihodila nahrivaci polstarek do mikrovlnky. V zacatcich kojeni snadno dojde k retenci mleka a potrebujes rychle zasahnout. Polstarek je dobry pomocnik a stoji par kacek

me_druhe_ja
24. dub 2020

Tohle je brutálně individuální. Každej potřebuje něco jinýho. S někým mimca spí od začátku v posteli a tudíž je postýlka k ničemu. Někdo jenom a výhradně nosí a tudíž nepotřebuje kočárek pomalu. Někdo zase naopak. Já se například nikdy nenaučila s kojícím polštářem, ale využila jsem ho aspoň v těhotenství. Zbytečnost je pro mě chůvička a monitor dechu bez čehož by 90% dnešních maminek umřelo strachem okamžitě. V dnešní době si nezbytné věci můžeš dokoupit okamžitě, takže raději méně a později dokoupit. 🙂

eithelwing
24. dub 2020

Tak třeba nosítko či šátek bych vybírala až s miminkem. Tedy nevím jak šátek, ale nosítko je na výběr opravdu individuální a s dcerou nám sedlo až třetí. 🙂
Monitor dechu jsem měla půjčený z porodnice.
Odsávačku jsem nepořizovala, říkala jsem, že se uvidí. A nakonec nebylo třeba. Stejně tak mi přijde zbytečný sterilizátor, pokud se tedy UM neplánuje od začátku.
Rourku jsem pořídila, až když se mi zdálo, že nic jiného dceři nepomáhá. Ale nakonec stejně nebyla třeba.
Něco se dá určitě snadno dokoupit, jen momentální situace tomu úplně nenahrávala.

veruuu_kubesovic
24. dub 2020

Měla jsem vše kromě rektální rourky, tu jsem nikdy u dětí nepoužila

puhelin
24. dub 2020

@martiniquest Souhlasim 🙂 Vsechno, co jsi tu mela, jsem nikdy nepouzila 🙂 Zbytecne bych vyhodila penize 🙂

tensorflow
24. dub 2020

Za mne byla rektalni rourka super pomucka. Je to hrozne individualni - ja se treba v pohode obesla bez sterilizatoru, prsnich vlozek, kojiciho polstare, chuvicky, prebalovaci tasky a rukavkovniku na kocarek (i kdyz ten bych asi i ocenila).

anakolut
24. dub 2020

@adamkovapetarus Tak zrovna ta rourka byla pro nás nezbytná. Tu jsem dokupovala hned jak začly kolíky. Ale záleží na miminku.

jjasmina
24. dub 2020

Je to individuální, ale u nás se zatím nepoužilo nositko/satek, rukavnik, dudlik, chuvicka, monitor dechu, kojící polštář, odsavacka mléka, prsní vložky, sterilizator, oční kapky, rourka.jinak od narození vibrační lehátko( vibrace nepoustim)

dejvitka
24. dub 2020

Ja kupovala jen uplny zaklad, u spousty veci jsem si rikala, ze je pripadne dokoupim pokud budou potreba a dobre jsem udelala. Nakonec jsem tak pulku dokupovala. Odsavacku mleka (po cisari neslo chvili kojeni), dudlik (prcek snese jen jeden urcitej typ), rourky (mel koliky), BioGaiu a Espumisan (opet brisko). Vse az kdyz bylo potreba. Nekupovala jsem a nevyuzila bych sterilizator na lahve, vahu (malej byl velkej), monitor dechu (spal nakonec s nami v posteli), nositko/satek (mela jsem pujcene, prckovi nevyhovuje), latkove pleny na latkovani (i kdyz bylo puvodne v planu).

zelenaesmolda
24. dub 2020

@lenatko91 ja jsem treba nemela lih na pupik.A lepsi nez zlucove mydlo je na skvrny jelen

sdzu
24. dub 2020

Kocarek jsme napriklad nekupovali kombinaci, ale na zacatku jen hluboky (z bazaru) a sportak pak uz z urcitymi zkusenostmi co u kocarku ocenime.
Novorozenec take podle me nepotrebuje perinky, ale radsi spaci pytel nebo zavinovacku. Monitor dechu jsme take nemeli i pres vlastni postylku. Satek jsme nemeli vubec, nositko az po nekolika mesicich, kdy jsem si ho vyzkousela na vylete s kamaradkou. Leky jsme kupovali az na doporuceni doktorky, rektalni trubicku jsme take nemeli. Rukavnik, kojici polstar a sterilizator jsem take nemela a nechybelo mi. Latkove pleny na latkovani jsem poridila az casem po sestinedeli, kdyz jsme se trochu doma zabehli. Odsavacku jsem take poridila az kdyz jsem potrebovala nekam na par hodin bez miminka. Jen tech ctvercovych plen jsem potrebovala mnohem vic nez 10.

ivis_b
24. dub 2020

Ja pouzivala asi skoro vsechno z toho... bez rourky to v jednom obdobi neslo, nic nepomahalo, takze i tu. Akorat nositko bylo k prdu, syn ho nenavidel, radsi se natahnul do kocaru. Jo a sterilizator jsem nemela. Odsavacku jsem porizovala az dodatecne, to nema smysl porizivat dopredu. Detske nuzky na nehty byly na nic, strihala jsem normalnima.

kristyn.g
24. dub 2020

Mně to přijde třeba jako celkem strohý seznam.... Já jsem všechno co tam píše využila a do to hodně . Navíc si třeba kolébku na kolečkách kterou jsem měla v obýváku. Nevím kam jinak bych přes den dítě dala. Rektální rourka je určitě dobrá věc za pár korun a je super to doma mít než někde shánět narychlo po lékárna když dítě brečí bolestí. My jsme používali hodně. Samozřejmě to přizpůsobí ročnímu období . Příště bych zkusila i ten hojdavak. Seznamu není ale kamarádka moc doporučovala a všichni si ho chválí tak mě mrzí že jsem si ho nezkusila když malé trpěl na bříško

kristyn.g
24. dub 2020

Dudlíky pravděpodobně dostaneš. Syn dostal už v porodnici. Od sester na JIP když měl problémy po porodu. Ale být určitě nemusí. Lahvička vyvářečka atd můžeš koukat až potom. Kdyby se ti nedařilo kojit. Já ukončila kojení z hodiny na hodinu a dojeli jsme do nejbližšího obchodu pro děti nakoupili tam všechno potřebné. Jinak to rourku jsem taky kupovala až když měl problémy.

zelenaesmolda
24. dub 2020

@sdzu kojici polstar je super hlsvne ke konci tehotenstvi nebo jako mantinel do postylky

puhelin
24. dub 2020

@kristyn.g U nas v porodnici jsou dudliky nepodporovane.

baruz
25. dub 2020

Nevím, jestli něco nevynechám, ale za mě je zbytečnost serilizátor (ten naprostá většina lidí nepotřebuje) totéž odsávačka. Ta rourka je podle mě taky navíc (když je nejhůř, použiješ teploměr nebo se dá sehnat dodatečně). Z léků bych koupila něco na snížení teploty ve formě čípků (když se pak něco náhle objeví během noci, je lepší mít než zmatkovat) a samozřejmě líh na pupík. U oblečení bych nakupovala s rozumem. Nepříklad je tam teplá kombinéza... když máš letní miminko, tak je to kravina, nevíš, jak poroste a dá se vždycky koupit později. Pak je tam položka šátek nebo nosítko. Za mě neocenitelná věc, obě holky jsem nosila (ne výlučně), ale tady u toho bodu ROZHODNĚ doporučuju si nejdřív nastudovat a projít si skupiny na internetu, abys vybrala něco ergonomického, co miminku neuškodí a zpříjemní vám život... dudlíky jsou trochu sporná věc, někdo je pro a někdo proti (já dávat moc nechtěla, ale první dcera ho vyžadovala, tak jsem nakonec dala... jenže v porodnici jsem neměla, tak jsem musela vzít erární, takže aspoň jeden doporučuju a když bude miminku vyhovovat, dokoupíš další, případně můžeš pak zkoušet různé typy, někdy jsou děti vybíravé). Jo a moje zkušenost taky je, že zbytečnost jsou peřinky do postýlky. Sice vypadá načančaná postýlka krásně, ale v konečném efektu jsem to ankonec vyndala, protože spaly obě jen v zavinovačce nebo v létě jen tak a to dost dlouho... tak do půl roku určitě... takže spíš tak trojí zavinovačku a prostěradlo, případně kvalitní mantinel, když jsou šprušlíky od sebe, může se miminku zaplést ručička..někdo psal žlučové mýdlo přidat do základu - určitě a rovnou nějaký prací prostředek vhodný pro miminka (a prát výbavičku rovnou v něm a bez aviváže) a ještě, nevím, jestli tam byl, ale já doporučuju monitor dechu, pokud chceš mít miminko v postýlce (kdo s ním chce spát, ho samozřejmě nevyužije). Někomu se to zdá zbytečné, ale mně to tedy za ten klid v duši stálo...

viki999
25. dub 2020

Jak tady padlo, je to individuální.. třeba léky jsem taky neměla v plánu nakupovat, PA i v porodnici radili mit doma aspon nejake balení cipku, teplota většinou přichází v noci.. takže tu radši neustále něco mám.. 🙂
Odsavacka se mi hodila, když jsem měla záněty (kupovala jsem po návratu z porodnice)..
Nechtěla jsem, aby dítě spalo s námi v posteli, takže postýlky nezbytnost..
Za sebe radim promyslet co a jak chceš aby fungovalo.. pak se případně přizpůsobí a dokoupis co bude potreba..
Někdo tu psal pytle a zavinovacky.. to zas je za mě zbytečnost, do zavinky jsem nedávala, ale monitor dechu jsme meli.. když spal najednou celou noc, clovek byl klidnejsi..

drep
25. dub 2020

Já bych velmi obecně poradila, že mateřství je “skvělá” příležitost, jak si zaneřádit byt kravinama. Což já jako minimalista špatně rozdýchávám. A v dnešní době lze opravdu prakticky cokoliv objednat přes internet a máš to doma za dva dny, tak opravdu není třeba hromadit dopředu.
Sice mě tu kojící přebornice ukamenují, ale já měla doma balení umělého mléka a lahvičku (dostala jsem od kolegyně, která taky kojila, ale chtěla být připravená na situaci “co kdyby” mastitida atd). Třeba chůva je fakt zbytečná v bytě, používám jí hlavně rodičů v baráku, kde dcera spí nahoře v patře a asi by nebyl slyšet přes zdi ani pláč. Monitor dechu bych si koupila na nedonošence, jinak to považuju (po konzultaci s kolegy z pediatrie) za marketing. Pokud máš jakékoliv přibuzné, tak oblečení se ti sejde tolik, až to nebude kam dát. Šátek fajn, nosítko bych bez dítěte nekoupila, sedělo nám jedno jediné. Kočár za mě ano, moje dcera v něm krásně spala a nemusela jsem ho venku vozit já. Postýlka ano, ale jistě ji někdo nevyužije.
Mám zimní dítě, takže za mě fusak ano, peřinka ano, rukávník rozhodně, stejně jako kombinéza.
Bez prsních vložek bych prala tak tři podprsenky denně už od třetího trimestru a intenzivně jsem je používala tak devět měsíců po porodu.
Jo a pokud chceš látkovat a nedostaneš sadu od kamarádky aspoň na vyzkoušení, tak toho taky moc nekupuj a hlavně ne od jedné firmy. Opravdu je třeba vyzkoušet, co sedí dítku a co vám za systémy i za značky. Často se doporučuje nakoupit jen čtverce (ty mají tisíc využití), abys zjistila, jestli jsi vůbec ochotná něco prát, ale mě by třeba odradily. Málo sajou, na pidiminimiminko se blbě skládají, je s nima nejvíc práce, při sušení na balkoně zaberou hrozně místa, takže bych musela prát denně, prostě za mě jsou lepší systémy.

nnnadja
25. dub 2020

Já nikdy nepoužila rourku, stelizirator, kojící polštář, rukavnik (za mě neexistoval 😁😁😁)

anuliinka2013
25. dub 2020

Taky záleží, co jsi za typ člověka - já jsem třeba obecně ráda na co nejvíc věcí připravená (takže podle toho jsem i vždycky měla nějvětší kufr 🙂), prostě se pak cítím víc v klidu. Manžel je zas úplný opak a problémy řeší za pochodu. Obojí má své 🙂. Každopádně já se radši víc vybavila a až na pár věcí pak i vše využila. Co se nevyužije, dá se dál prodat... Možná drobnost ještě - něco se tím dá i paradoxně ušetřit - když jsem si kupovala věci v klidu dopředu, mohla jsem vybrat dobrý typ i cenově něco vhodného. Co jsem pak musela dokupovat narychlo, musela jsem vzít, co bylo...

sudylichozrout
25. dub 2020

@martiniquest Monitor dechu je dost zasadni vec, si myslim...

martiniquest
25. dub 2020

@sudylichozrout Jak pro koho 🙂 Odmitam se svazovat strachem a prijimam do zivota vse, co mi nalezi, protoze mam silnou viru v to, ze se mi deje presne to, cim si mam projit. Ale chapu, ze to s mnohymi lidmi nemusi rezonovat. Navic obe deti spi od narozeni s nami v posteli, takze by to nebylo ani technicky proveditelne.

marti89
25. dub 2020

Zrovna tu trubičku jsem využila velmi často - malý trpěl 5 měsíců na strašné koliky a nezabíralo vůbec nic jinýho. A že jsem toho vyzkoušela. Stojí cca 30 Kč, tak zrovna tohle člověka finančně nezabije mít připraveno. Odsávačku hlenů jedině na vysavač, ty na ruční mačkání jsou naprd. Na kojícím polštáři jsem uspávala, rukávník nevyužila. Pokud spí miminko v samostatné postýlce, pro vlastní klid monitor dechu - už v porodnici si to vyzkoušíte. Pro nedonošence naprostá nezbytnost a ještě kojenecká váha (tam se hlídá přírůstek při kojení).