icon

Maminky, jsou lepší pleny jednorázové nebo látkové?

janinka1984
8. čer 2012

Zajímá mě finanční rozdíl(samozdřejmě neberu v potaz jednorázové pleny nejhorší kvality 😉 ) a taky hlavně funkčnost,náročnost,opruzeniny a alergie.Děkuji za Vaše drahocenné a vyzkoušené informace 😀

Strana
z6
rickym
3. únor 2018

El je pouze na jednorázovkách. Možná štěstí, nevím, ale i když krémy na opruzeniny téměř nepoužívám, tak na opruzeniny netrpí. Od 3m jsem dávala čůrat a kakat nad umyvadlo, teď v 9m na nočník. Někdy se povede, někdy ne. Budu doufat, že bude šikovná a odplenkování se povede třeba v roce a půl. Jen zkušenost, každé mamince vyhovuje něco jiného☺️

astyna
3. únor 2018

@viki999

Potrefená husa 🙂 já jsem nikde neuvedla, že jsou to ty s jednorázem. To jsi pochopila jen ty. Mě jde o ten čas.

astyna
3. únor 2018

@verinikki

Vidíš a já, když někde řeknu, že nosím, vařím, dávám látkové pleny, tak na mě koukají jak na debila 😀 když mám dvě děti, práci na půl úvazku a k tomu pletu a háčkuju na zakázku 😀 Je to vše jen o organizaci času. Nerada ho plýtvám tam, kde to má smysl, proto se už ani do této debaty nezapojuju. Napsala jsem názor, tot vše. Ono je to nutné brát i z druhé strany. Navíc manžel je chemik, takže jednorázové plenky jen v nutnosti. Kdyby jsi tušila, co se tam všechno přidává, koukala bys.

viki999
3. únor 2018

@astyna Jak jsem psala, potrefená husa nejsem (bez dítěte to jaksi nejde jí být).. :-P jen mě bavíš a tímhle druhým příspěvkem co jsi psala Verinikki ještě víc..
Ukázka toho jak jsi dokonalá? Gratulace :D :D
Papaaaa

marketa11112
3. únor 2018

@ladyhacek dekuji..jen uz to vedet nepotrebuji...asi davny dotaz

ladyhacek
3. únor 2018

@marketa11112 toho jsem si nevšimla 🙂

mis_el
4. únor 2018

Já se tedy setkala spíš s názory "tak to jsi dobrá že chceš látkovat, já jsem na to líná", nikdo mi nikdy neřekl že jsou lepší jednorázovky a i kdyby, je mi to jedno. Používala jsem čtvercovky hned co jsme přijeli z porodnice (pár dní trvalo, než jsem si zvykla tak to bylo spíš tak půl na půl), ale hned na první kontrole u pediatričky se mě ptala, když viděla že přebaluji do čtvercovek, jestli mi to řekli v porodnici, že mám mít látkovky, tak jsem řekla že ne, že to chci já sama. Tak asi na to doktorka nebyla moc zvyklá 🙂

eviicka
4. únor 2018

Myslím, že se nedá říct, co je lepší. 🙂 každá si to musíme nějak vyhodnotit sama. Za mě u malého miminka jedině látkovky (kromě třeba cest) a čím je malý starší, tím více kombinuji (i proto, že jsme na těch cestách častěji, na noc...), ale doma stále raději látkuju.

katushenka
5. únor 2018

U mě byla poslední kapkou proč jsem (prozatím) skončila s látkovými ta vlhkost kůže když jsem chlapečka po 20minutách rozbalila a teda ten hroznej balík na prdelce kterej způsoboval, že chlapeček měl neustále hlavičku "o patro" níž a mnohem častěji pak plakal. Asi kdybych musela dávat abdukční balení tak bych to skousla ale kyčlíky a jadérka měl na jedničku s hvězdičkou už hned po narození i po dalších kontrolách.... Ale jako horší matka si opravdu nepřipadám🙂

alkuska
5. únor 2018

@mis_el @verinikki @viki999 Tak já tu netoleranci znám přesně z opačné strany. Do mě okolí (hlavně moje sestra a tchyně, občas i moje mamka si přisadí poznámku) v pravidelných intervalech hučí proč nedávám "normální" plenky (tím myslí jednoráz). Malá má už dva roky a pořád to rodina není schopná pochopit, že nám to tak prostě vyhovuje, už mi s tím fakt lezou na nervy. Já jsem nikdy, ani jednou, nikomu neřekla "děláš to blbě, dělej to jako já", jen když se mě někdo zeptá proč, vysvětlím důvody. Hlavně že zejména moje sestra v tom má jasno, její děti neměly látkovku ani jednou, viděla to jen z dálky, ale stále do mě hučí kolik to dá práce, jak je to nepraktické, nechutné, objemné... Ona se štítí i vypraných plen, vadí jí když třeba na návštěvě u rodičů si je někde položím, vyprané, čisté, voňavé, ne, je to prý nehygienické... Přitom to ani jedinkrát nezkusila. Já dávám jednoráz na dovolené a podle potřeby i na ven a tak, takže to můžu přece líp porovnat, ale ne, ona má jasno. Musím říct že mě to fakt trochu štve, jak může takhle kategoricky něco odsuzovat co vůbec nevyzkoušela? A tchyně to samé, pořád mi vykládá jak to musím žehlit, hrabat se v hovínkách a podobné nesmysly, už jsem jí to několikrát vysvětlila jak se to dnes dělá, ale to je jedním uchem a tam a druhým ven a furt dokola jak ohraná deska, grrrr.

terulin
5. únor 2018

@alkuska To já měla v rodině oporu. Naši už u nás používali perlan jako separačku a když jsem řekla, že budu látkovat, tak jsem jako první dárek dostala roli separaček 😀 A můj táta pak chodil a pořád říkal, "já tak zbožňuju tyhle prapory míru" 😀 😀 :-d jak se na zahradě furt třepatali čtvercovky 😀

viki999
5. únor 2018

@alkuska Tchýně jsou kapitola sama o sobě, mohla bych vyprávět.. :D Ony to přece dělaly správně, když mi vypráví, jak aby se mohla vrátit do prace, tak syna obkladala na nočníku polštáři, tak se mi otvírá kudla v kapse. Už jen proto, že ma teď velké problémy se zády ..
U sestry mi přijde spíš, že ma potřebu shazovat tvůj způsob protože možná má dojem, že to přece jen děláš líp? Ale těžko soudit...
Sama se trochu bojím jak se v tom budu babrat, jsem cita na bacily :D

mis_el
5. únor 2018

@alkuska tak ať si všichni trhnou! Mě dokonce moje rodina za to chválí, že je to zdravější, bydlí s námi v baráku moje 80 letá babička a když jsem byla nemocná a zapomněla jsem plínky v pračce (máme pračku společnou), tak dokonce plínky pověsila a přinesla mi je suché složené 🙂 já byla ráda že si chvilku odpočinu a na pleny jsem si vzpomněla až když mi je přinesla 🙂 a to máme sušičku, ale že bylo zrovna venku hezky tak je pověsila.
Jenom tchýně na mě divně koukala když jsem jí říkala že budu používat látkovky, jako že proč to dělám když jsou ty jednorázový a s těmi není žádná práce...ale nijak víc už mi do toho nekecala.
Ono si pak na nás děti vzpomenou, že mají zdravé kyčle, četla jsem kdysi o nějaké německé studii kde psali že hlavně ženy - generace kdy se začali používat jednorázové pleny mají ve 30 letech problémy s kyčlemi, oproti pár lety před nimi kdy ještě jednorázové nebyli.

blackhole
5. únor 2018

Já jsem začala s látkovkama, bohužel se syn po 2,5 měsících začal šíleně opruzovat v tříslech, nepomáhaly žádné masti ani častější přebalování. Zkoušela jsem všechno možné, změnit druh separačky, pracího prášku, nedávat fleece (prý některým dětem může vadit)... Pak mě to už přestalo bavit, vyzkoušeli jsme 3 druhy jednorázových plen, poslední nám sedly perfektně, po opruzeninách ani stopa a syn je spokojený. I se mu v tom lépe pohybuje, než s balíkem na zadečku. No a odpadla nutnost drhnout skoro z každé pleny vaječinu (syn donedávna kadil 5-6x denně velmi řídkou stolici, prakticky až do zavedení příkrmů). Asi bych byla radši, kdybych u něj mohla používat látku, tak ale když mu holt nesedla, nebudu to hrotit. Třeba ty pleny využiji při dalším dítku 🙂

alkuska
5. únor 2018

@viki999 Tak sestra má takovou povahu, ona se vždycky pro něco rozhodne, často na radu kamarádů, a nedokáže vůbec tolerovat že někdo to má jinak. Máme spory pořád dokola kvůli různým věcem, protože nedokáže nechat nic být a furt se mi snaží "radit" (šátkování, výběr kočárku, borefoot/obyč boty, partner, výběr kamarádů - moje nemá ráda). Ona je v tomhle po našem taťkovi, prostě povaha, a jak se rozhodne že je něco "špatně", nevynechá příležitost to komentovat.

viki999
5. únor 2018

@alkuska To bych asi nedala... Já si zas vždy dělám vše po svém a mám svoji hlavu... když se mi někdo snaží do něčeho kecat, dobře to nedopada... moje rodina to ví... rodina od manžela na to jaksi narazí a pak se diví...
Až bude mrne na světě, bude zábava :D

alkuska
5. únor 2018

@viki999 No však my jsem taky věčně rozhádané a má to pořád tu samou příčinu, ségra mi do všeho kecá a neustále mě sekýruje. Mrzí mě to moc, ale jsme schopné spolu vyjít jen na dálku. Na dovolenou bych s ní nejela ani za zlaté prase, pořád jí něco vadí.

linbrno
25. bře 2018

Uf. Tak jsem si to přečetla spíš ze zájmu. A ač rozumím oběma stranám, tak stejně mi ve všech debatách ty zastánkyně ekopřístupů přijdou mnohem radikálnější a ihned druhé odsuzující. To asi není úplně to, co by nalákalo ty nerozhodné, ne?
Jinak za mě, ať si to každý dělá, jak chce. My máme malý byt, sušička není kam dát a s dvěma dětma i tak v zimě mám skoro pořád sušák někde rozložený. A klidně se přiznám, že sleduju akce na plenky, které nám sedí a když děláme velký nákup, tak to berem při jednom. Ale jsem z Brna Tesco máme téměř u nosu, ostatní obchody taky, takže i MHD si sjedu pro plinky do 20 minut. Látkovky jsou určitě eko, zdravé, ale už tak mám zaplácanou hlavu zdravou výživou a jinejma věcma a prostě se mi to enchce řešit. Žij a nechej žít;).

astyna
26. bře 2018

@linbrno
Vidíš a mě vždy připadá, že největší extrémistě jsou ty "po proudu". Když jde někdo mimo proud je hned divný, "ekoježibaba" s nemytýma nohama nebo co…Prvního syna jsem odlátkovala v 1+1 bez sušičky s malým balkonem, kde se vešla jedna dospělá osoba. Sušák stál v předsíni. Já ráda říkám, kdo chce, způsob si najde, kdo nechce, tak hledá důvody, proč to nedělat. Jak tu někdo psal - je to o pohodlnosti - pro mě jednodušší naházet špinavé pleny do pračky, za 2h je pověsit a ráno srovnat a mít na pár dní vystaráno. ALE! Nechávám žít ty, kteří to dělají osobně - nikdy jsem nic (viz výše) neřekla nahlas - zato "matky jednorázovky" se do mě pustí i na dětském hřišti. Přitom o tom ví kulový...

astyna
26. bře 2018

@viki999
Díky za uznání, to potěší 🙂))

linbrno
26. bře 2018

@astyna No, každá to vidíme ze svého úhlu. Ono ej to jak se vším - třeba nedávná zkušenost - prodávala jsem nosící mikinu - a vy už nechcete nosit? Není to škoda? A soucitný pohled na dítě.., ad mimo proud- ono jde o to, jak to prezentujete. Pokud je to tak, že daná "aktivistka" nemine možnost hlásat svou pravdu, tak pak asi holt za ekoježibabu bude;). Ale to je už jiná story a vím, že se dozvím, že nikdo z "alternativnějších" tak rozhodně nejedná;).

verinikki
26. bře 2018

@linbrno
No já myslím že to je prostě o povaze člověka. Někdo prostě musí být jedovatý, rýpavý a řešit ostatní, někdo to nemá zapotřebí a je spokojený sám za sebe. Obecně mám ze svého okolí ale také spíše negativní zkušenost u těch alternativních mamin, možná je to prostě tím, že to jsou většinou typy lidí nespokojených sami se sebou a svou výchovou, kteří hledají tu svou cestu a pravdu.
Bohužel ale, místo aby rozšířily a vychválili svému okolí to, co dělají jinak - látkování , nošení, atd. jsou na jakýkoliv sebenevinnější dotaz ohledně svého jednání okamžitě útočné a stylizují se do role mimoproudní bojovnice, která musí tvrdě hájit svou pravdu a naopak odsuzují všechny obyčejné.
Taky nosím, látkovala jsem dlouhou dobu, snažím se o bio pro děti, ale fakt to nikomu necpu a když se mně třeba mamka ptala, proč používám plenky takové a né makové, stojím si na svém, ale v klidu vysvětlím co a proč tak mám. Klidně se pobavím o výhodách a nevýhodách, nebudu ale nikomu vykládat jak zabíjí svoje dítě a přírodu, když používá normální plenky🙂

normalnimatka
26. bře 2018

@alkuska šmarja, to je hrozný, to se divim, žes sestru ještě neustřihla vyjma nutnejch občasnejch oslav apod:D
bych se jí zeptala, jak to jako dělala, když se její děti třeba učily na nočník, nebo měly průjem nebo tak, když si zašpinili oblečení od hoven, nebo se počůraly.....to sestra běžela s oblečkama rovnou do konťáku?:D

barbara04
26. bře 2018

@verinikki ano, to je zvláštní, dnes je hodne časté, že na naprosto nevinných dotaz dostaneš morální přednášku od nejake superženy... ale já takové lidi ve dvěma okolí eliminují a razim pravidlo jednou a dost 😂 ... uz proste na posezení, sraz matek a cviceni nejdu...například na moje info ,že dcera mela po kohoutkove vode prujem a tudíž jsem koupila balenou jsem byla poucena ze produkuju hodne plastového odpadu 😂😂 mno... zak co dodat...
ad pleny- rada bych látkovala, ale me ditko den přebaluje jen ve stoje a na útěku 🙂 tak holt platím jak mourovata a kupuju eko pleny, ze kterých a) témeř neni odpad a b) dcera nema opruzeniny. 🙂
tak proste jen by to chtelo od všech toleranci a laskavost a bylo by nam všemu lepe

alkuska
26. bře 2018

@normalnimatka No to taky nechápu, jí se běžně miminko podělá tak, že to má až na zádech, mě se to v látkovce stalo co si pamatuju jen jednou s pořádnou batolecí náloží a to jsem tu plenku blbě utáhla. A teda při průjmu když malé tekla hnědá voda po nohách, ale to bych nepočítala, to by jednoráz taky neustál. Ale jí to vůbec nepřijde, akorát si postěžuje že ho zrovna načančala do parádního bodíčka a má tam hovínko... Samozřejmě to normálně hodí do pračky a nějak se toho neštítí, jí vadí jen moje látkovky (i ty vyprané). Ale zas abych nebyla jak saň, normálně si telefonujeme, občas se navštívíme ať si děcka pohrají, zajdeme společně na nákup nebo na kafe nebo se sejdeme u našich... ale jak píšu, na dovolenou bych s ní prostě nejela, tam by těch třecích ploch už bylo hodně.

normalnimatka
26. bře 2018

@alkuska :D jasně, já jen víšjak...že o plenky se staráme s větší péčí, než pak prát obyč pokaděný prádlo. tak mi nedává smysl, proč se štítí vypranejch plen:D

alkuska
26. bře 2018

@normalnimatka Protože proto, protože já to dělám alternativně když všichni to dělají "normálně", a protože ona se s kámoškama shodla, že je to pitomost a je potřeba mě pro MÉ VLASTNÍ DOBRO poučit, jak to dělat líp... a o tom to je. Ale já jsem nepoučitelná, tvrdohlavá a (jaká hrůza) si to stejnak udělám po svém, a vůbec, každý ať si to udělá po svém a dá mi svatý pokoj. howgh. 😎

lastovenka
4. dub 2019

Já ted taky uvažuju jestli látkovky nebo jednorázovky. Asi pujdu do jednorázovek protože jak mam malej byt, tak bych ty špinavý látkový musela prát fakt denně a to bych pračku zapínala pořád poloprázdnou........, protože nevěřím že budu mít 6kg špinavých plen denně...... no jako do toho se mi moc nechce.......... navíc mi přijde utěch látkových, že děti maji mnohem víc pak mezi nožičkama, že je pak maji moc od sebe, což asi nebude uplně nej..... nebo jo?

martiina_k
4. dub 2019

@lastovenka ty jsi předpokládám vyrostla taky na látkovkách, takže víc látky mezi nožičkama asi problém není 🙂 pereme opravdu denně, s plenama pereme i oblečení (prckovo). Rozhodnutí bude samozřejmě na tobě . My se rozhodli pro látku.

lastovenka
4. dub 2019

@martiina_k Vyrostla jsem na látkových a ségra u jednoho ze svých dětí látkové taky používala, ale mě těch děti bylo vždycky líto, jakou "bouli" mělo mezi nožičkama. Já zkusím obě možnosti a uvidím😀 jinak špinavé pleny perete i s oblečením, které není počurane nebo pokakané? To já bych asi nedělala..........

Strana
z6