Základní výbava pro říjnové mimčo - na kolik vyšla?

texetka
28. bře 2016

Ahoj, na kolik vás vyšla výbava pro podzimní dítě ?
Zhruba jsem to spočítala a vyšlo nám kolem 30 000 kč i s kočárkem .
Kočárek - trojka i s vajíčkem ( bazárek )
postýlka dřevo ( bazárek)
matrace
rošt
cestovní postýlka s matrací v ceně - hooodně cestujeme, bude často využita
2 povlečení
2 ložní
1 prostěradlo nepropustné
1 obyč prostěradlo
základní set plínek
vložka do vany
základní kosmetika
fusak
zavinovačky
oblečení máme plno - tam jen nějaké kousky co se budou líbit
šátek na nošení - bazárek

Koukala jsem na debaty a docela mne zarazilo kolik věcí se na nich probírá ... Je opravdu všechno potřeba ? Třeba speciální teploměr pro děti - nestačí obyčejný digitální, co máme pro nás ? Nebo odsávačky na mléko - přiznám se, že když jsem je viděla, tak první reakce byla, že tohle se k mým prsům nepřiblíží 🙂)
Dudlíky nechci vůbec například.
Kolotoč nad postýlku - má smysl , nebo ne ?

kika_21
28. bře 2016

Za mne kolotoč stačí látkový z Ikey, v noci se spí, ve dne ukazuju svět a obrázky. Dudlíky dva obyčejné ano, nikoho to nezabije, kojení už vůbec ne.Prostěradlo a pod něj igelitovou podložku-ale ani ta není nutná. Teploměr digitální obyčejný.Měla jsem malou vaničku.Kosmetika ne-Rybilka, oliv. olej z lékárny, Možno modrou Indulonu, dětské mýdlo-ne s heřmánkem-vysušuje. Ne žádné parfemované věci-není třeba.Kočárek pro mimi houpací, pak třeba trojkolka do terénu jako sporták-ale to je na každém, co kdo upřednostňuje.Cestovní postýlka ano, je-li nutná-my jsme improvizovali a měli jen starou do 1 roku věku.Zavinovačka-jedna rychlo, 1 na parádu do porodnice, jinak jsme byli bez zavin-hýbali se a protahovali. Spíše při kojení zabalit do deky, do šátku-pocit bezpečí.Už končím, v prodejnách by mě neměli rádi-myslím s dětským zbožím. Jinak kupte si, co se líbí Vám, tohle je osobní zkušenost. Hodně zdraví. 🙂

lv
28. bře 2016

prostěradel jsem měla asi 6, to je hodně, ale tak 3 užiješ určitě, i když budeš podkládat klavičku plenkou, pročůrne se, ublinkne skrz podkládací plenu a pereš. Odsávačku předem určitě ne, já byla třeba ten typ, co neodsaje nic, a přitom mlíka pro dítě bylo dost.
Kolotoč jsme měli, pro obě půjčenej..

mapita
28. bře 2016

Také by mě zajímalo... Já tedy odhaduji podstatně méně, ale my vše podědíme, postýlku udělá manžel a kupovat budeme vlastně jenom matraci a pak látkové pleny a spol. Takový ten nadstandart jako vaničku, přebalovák, hračky dokoupíme až to bude aktuální (a pokud bude vůbec třeba), bůhví co se nám sejde za "dary" z rodiny, tak ať nemáme vícekrát.

marcicek84
28. bře 2016

@texetka - nás to vyšlo vč. kočárku na 35 000 Kč (z toho trojkombinace vč. příslušenství byla nějak za 18-19 tis. Kč) Kupovala jsem vše nové, nebazarové, vč. oblečení, odsávačky, monitoru dechu a chůvičky.

whitechocolate
28. bře 2016

Já si myslím, že to jestli něco bude či nebude potřeba, se ještě ukáže za pochodu. Kolotoč byl pro nás celkem dobrá věc a taky mantinel do postýlky.Odsávačka a kloboučky byly taktež nepostradatelné, ale to mi manžel dokoupil, když jsem byla v porodnici. Určitě bych pořídila chůvičky a monitor, to jsme užili na maximum. Kosmetika nebyla vůbec třeba jenom krém na zadeček. Teploměr úplně v pohodě digitální s ohebnou špičkou.
Stejně tak dudlík a lahev s Nutrilonem se dá koupit dodatečně a nikdy neříkej nikdy, já to taky neměla v plánu a nakonec nás to zachránilo před zešílením.

elu
28. bře 2016

dřevěnou postýlku bych ani nekupovala, když koupíte cestovní a normální matraci, tak na co dřevěnou...do té se stejně za chvíli bude mlátit 🙂, jestě bych koupila odsavačku hlenu na vysavač

olga_
28. bře 2016

My využili ještě přebalovací pultíky, teploměr taktéž digi s ohebnou špičkou, kosmetika - žádná, pouze 1 mýdlo od Sebamedu (máme doteď, syn 18 měsíců). Jinak stačí voda. Mastička na zadeček (ale ne na preventivní mazání, jen při problému). Dřevěná postýlka je fajn, protože tam může být úplně malinké mimi v té vyvýšené pozici, takže se k němu člověku nemusí moc shýbat dolů, nevím, jestli to má i ta cestovní). Ještě je fajn závěsná houpačka (hacka) na pružině. To u nás vedlo asi do 10 měsíců na denní spaní a byla to jedna z nejlepších věcí. Některé děti tam vydrží i do vyššího věku (dělají se i nějaké větší batolecí).
Obecně spíše kupovat méně než více a dokupovat operativně až podle aktuální potřeby.

kika_21
28. bře 2016

Já neměla nikdy chůvičku, hlídala jsem děti sama-asi to nejde, pokud má dítě nějaké potíže. Nebo, pokud tvrdě spíte-já slyším všechno.Nejsem proti, jenom mě to taky občas vrtalo hlavou, jestli jsem ji neměla mít. Chtěla jsem vždy mít postýlku u postele.

olga_
28. bře 2016

@kika_21 Myslíš spíš monitor dechu? Já chůvičku využívám, když syn přes den spí v ložnici, nebo tam spí večer a já jsem ještě ve spodním patře baráku. On se totiž např. budí na kojení jen tím, že se v chůvičce ozve "máma", "papú". Pak vyběhnu a za pět minut už zase spí (spí s námi v posteli).

kika_21
28. bře 2016

@olga_ Ano, myslím. Aspoň vidíš, že se v těch přístrojích vůbec nevyznám. Pravda je, že jsem nebydlela nikdy v patrovém domě nebo bytě. 🙂

texetka
autor
29. bře 2016

Díky ženy za zkušenosti.
Cestovní postýlka bude v obýváku, dřevěná v pokojíčku ( mimčo bude spávat i s náma, ale manžel kolikrát dělá 16 směny a potřebuje se pořádně vyspat, takže budeme mít postel i v děcáku a kdyžtak budu spát s mimčem tam, když bude potřeba. A chtěla bych aby umělo dítko spát i samo v postýlce , ne jen se mnou . Ale to uvidíme, třeba si to maluji moc růžově 🙂))

Právě těch věcí je tolik . Koupíme tedy základ a pak uvidíme v průběhu co a jak 🙂

sonjuletka
29. bře 2016

Premyslim co me prijde jako zbytecnost. Mala ma 5 m. Prebalovak mam,ale od 3m nepouzivam (nevejde se na nej a prebaluju ruzne po byte). Vanicka uz by take nebyla nutna, klidne ji dam do vany(pod ni rucnik,podlozka neni nutna). Twplomer digital klasik. Monitor sem nemela a nemam. Hooodne cestujem, takze sem prikupovala i chuvicky a nafukovaci vanicku. Postylku ne, spi pripadne s nama. Odsavacku jsem povazovala za zbytecnost, ale pri zanetu jsem honem kupovala a zachranila mi kojeni(jinak nepouzivam). Kolotoc sem nemela, na dalsi bych asi prikoupila. Obecne sem hracky pouzivala az pozdeji.
Kosmetika- uzivala sem myci gel od alverde, delfinek do koupele, krem na promazani. Gel pupik na brisko je fajn. Obecne lekarnicku radsi nakoupit. A obecne min veci, pak se dokoupi.

lolinka_1
29. bře 2016

mně přišlo ještě k nezaplacení vibrační lehátko ( do 18 kg od FP), odsávačku jsem měla el. od medely bazarovou a používala jsem jí hned po příchodu domů , takže jsem byla ráda, že jí máme koupenou předem. Je to držák a už obcestovala moje kamaráky, některé i vícekrát 😀 taky jsem ocenila dvě lahvičky od aventu, nad kterými jsem ohrnovala noc, protože jsem si říkala, že budu výhradně kojit, ale už z porodnice jsme jeli s příkrmem. monitor dechu jsme si půjčili v nemocnici. Věděli jsme, že budeme mít menší miminko, ale dopředu jsem vel. 50 nenakupovala, čekala jsem, jestli to bude fakt mrňous a pak vyrazila na nákupy tchýně 😀 pak pro nás byla fajn hrazdička a kolotoč nad postýlku - ale to stejně jsme využívali až později

sonjuletka
29. bře 2016

Jojo, hraci deky, lehatka .. je to fajn, ale cenove narocne. Mame mamaroo a super.
Jen jeste rada- pokud chces usetrit- koj a koj😀 bojuj za to a nevzdavej to, ja si prosla 3 zanety a bolesti hrozne,ale nevzdala sem to. Neposlouchat rady ze mas mAlo mlika proto place, ze se ma kojit co 3 hod... Ale to uz odskakuju.

brokovich
29. bře 2016

Za mě:
Prebalovak fungoval 3 měsíce, pak už kdekoliv po bytě. Ale my měli ten z ikea, co se pak předelal na skříň.
Vanička pro nas zbytecnost, nejdřív umyvadlo, pak už kruh.
Odsavacka se ukázala byt nutnosti až po porodu. Malého si nechali v porodnici a já mu tam nosila mlíčko.
Monitor dechu jsme si půjčili až po porodu, malý byl nedonoseny, a tedy rizikový na sids.
Chu víc ku máme, abychom malého slyšeli v druhém pokoji. Dobrá je i když spí na návštěvě v jiném pokoji.
Kosmetika, jeden krem od weledy mame už půl roku.
Kolotoč bych koupila, ale pro malého nějak nebyl čas nebo nevim 😀
Zavinovacka ano, malý bez pevného zavinuti první 3-4 měsíce vůbec neusnul.
Nosítko Caboo a později Kibi. Bez caboo by proplakal celý dny i nocí. V nem se vždy zklidnil a usnul. Zlatej člověk, co to vymyslel.Na Kibi pak ochrannou kapsu, pokud budeš nosit, tak v zimě je k nezaplacení. Ditku pak pod ní stačí jen lehkého oblečení.

konekokira
29. bře 2016

Ahoj, já mám sice miminko v září, ale už teď jsem utratila 1110,- za věci, které vyuziju na chvilku z bazaru, a to vanicku, nějaký body a ponožky, overaly a spací pytel a teploměr do vany. Prebalovaci pult se skříní dostaneme, i postylku. Matraci si budeme kupovat i peřiny no a i s kočárkem, chůvou a fusaky apod to minimálně tu 20 tisíc hodí 🙂

texetka
autor
29. bře 2016

Třeba teploměr do vany kupovat nebudu vůbec. Stačí loket - dle mého 🙂
Přebalovák asi taky nebude - jednak nemáme ho kam dát , druhak se dá přebalovat kdekoliv - postel, gauč, stůl. Na to nemusí být speciální místo - alespon z mého pohledu.
Co určitě budeme kupovat je šátek a krosna na dítě . Vozík za kolo . Jsme hoodně na cestách, v pohybu - po lese, horách atd , takže tohle bude potřeba určitě . Zato klasický kočárek bude spíš jen pro babičky na vození po ulici

Kojit chci, uvidíme zda to vyjde. Třeba moje sestra kojila, ale musela přestat, neb malej nepřibíral - pořád řval, měl hlad. Ona vyčerpaná, vystresovaná... takže nějak bojovali do 3 měsíců a pak začala dávat i umělé a nakonec přešla na něho úplně.

brokovich
29. bře 2016

Jo, jinak zcela zbytečna věc byl u nás spací pytel. My museli zavinovat a když už jsme malého pozdeji nezavinovali, tak byla pakarna v noci dite přebalit v postýlce, pac ses tam musela k ty plině nějak dostat, a dite se tim vzbudilo. Naštěstí to byl dar, litovala bych 5 stovek, nebo co to stoji.

lucienn5
29. bře 2016

My skoro vše podědili po sestřence, která rodila dva roky před námi. Kupovali vše nové a s dalším dítětem nepočítají. Díky tomu jsme utratily za výbavu asi tisícovku. Pak jsme teda kupovali akorát plínky, UM protože jsem měla málo mléka a kapky ColiPrev na koliku .. jinak ani ťuk 🙂

olga_
29. bře 2016

My třeba vaničku používáme doteď (18 měsíců) - máme ji ve velké vaně a syn tam má alespoň víc vody na hraní. Teploměr do vaničky je zbytečnost. Odsávačku jsme nikdy nepoužili a budu prodávat. Vibrační lehátko přijde zase jako zbytečnost mně. Syn byl hodně na zemi na pěnových podložkách, pod nimi ještě deka, plus jsme měli hrací deku.
Pokud bude šátek nebo kvalitní ergo nosítko, není třeba krosnička. Ale šátek je na úplné mrňouse nejlepší. Syn s námi začal spávat od svých 6 měsíců. Neměl problém spát v postýlce, ale vstávání v noci na kojení bych už u druhé neabsolvovala, to bude spát rovnou s námi. Jenže to si musí stejně každý vyzkoušet.

konik_mischel
1. črc 2016

@texetka ahoj, čekám miminko na listopad. Pomalu pokupuju ty menší věci, aby o pak nebyla taková darda. Co mám vybrané je celkem cca 25 000 vč. trojkombinace. Chtěla bych určitě monitor dech, chůvičku zvažuju, nebo si ji necháme nadělit na vánoce. Budu kupovat 3 deky (fleesové atd... do kočárku, na cesty, na přikrytí atd), vaničku ( využiji přístí rok v létě na zahrádku na cachtání místo bazénku), podložku do vaničky, mycí olej medvídek, žínky -obyč. ikea, místo osušek http://www.babylife.cz/babylife/eshop/167-1-Vyb... , látkové plenky na utírání, odříhnutí 2sady http://www.babylife.cz/babylife/eshop/167-1-Vyb... , budu používat látkové plenky - 60 ks http://www.babylife.cz/babylife/eshop/167-1-Vyb..., medvídek a perlan na přebalování, bepanten, krém na obličejík na zimu, obyč. inkontinenční jednorázové přebalovací podložky k dr nebo aby se mrňousek mohl nahatý provětrat bez plenky, postýlku, peřinky, povlečení a prostěradlo (3x - jedno povlečené, jedno právě vyprané a mokré a to jedno zaručeně čerstvě poblinkané 😀 ), matrace, chránič matrace - ikea za 99,- , a pak lékárnička - manikurní nůžky, tyčinky do uší, vatové tampony, borovou vodu, nůžky na nehty obyčejné - máme doma, digitální teploměr- máme doma, odsavačka hlenů na vysavač (chválená), olejíček na tělo, líh na čištění pupíku + malé buničinné čtverce, paralenové čípky pro kojence pro případ horečky,
sirup proti bolesti a teplotě - panadol, brufen, obyč. injekční stříkačka na aplikaci sirupu když je třeba ( 3x), genciánová violeť, ophthalmo-septonex na oči,
rektální rourka na prdíky

+ samozřejmě oblečení a nějaké hračky (kolotoč, hrací podložka... dle uvážení 🙂

texetka
autor
1. črc 2016

@konik_mischel děkuji za vyčerpávající odpověď

lenkaluk
1. črc 2016

@texetka , od @konik_mischel supr odpoved. Jen doplnim, ze monitor dechu se da pujcit. Jsou na to pujcovny a nestoji to moc. Ja si pujceni nechala proplatit od zdr pojistovny. Koukni na ceny na net. Stejne tak treba vaha, kdyby se narodilo male mimco a bylo potreba prevazovat....

veronika182
1. črc 2016

Za mě kolotoč nad postýlku zbytečnost..v postýlce se spí, ne hraje, navíc je to pro dítě před spaním dost rušivý element. Monitor dechu jsem kupovala na bazárku s potvrzením od výrobce, že byl zkalibrován před prodejem za cca 1200,- Já bezkontaktní teploměr koupila a nemůžu si ho vynachválit, nikdy nezměřil špatně v porovnání s měřením v zadečku. 🙂 taky určitě kup odsávačku hlenů na vysavač..Maličká hodně blinkala nosíkem a pak se dusila (mrňata neumí dýchat pusou), takže byla neustále a je v pohotovosti v pokojíku na vysavači. Také mít doma už od začátku v lékárničce základní vybavení jako jsou čípky na teplotu(parlen i nurofen na střídání, sirup ne- je hrozně přeslazenej a děti po něm blinkají + je poddávkovanej), kapičky do očí, mořská voda do nosíku, nějaké trhané čtverečky na očička, pupík apod. My látkujeme, takže i na mytí zadečku nám stačí žínka a voda. Mazání na malou při přebalování nepoužívám, kůže má dýchat. Opruzenina se objevila jenom jednou a to, když v nemocnici dostala papírovou plenu. Lehátka, houpátka a pod. blbosti taky nekupovat 🙂 není třeba. Bude lepší, když se budeš miminku věnovat a stejně první dva měsíce pořád jenom jí a spí...my měli od 3m hrací deku s hrazdičkou a pak už si hrála na puzzlíkách. Úplně stačilo. Taky jsem si pořizovala šátek na nošení - malá ale nesnesla stísněný prostor, tudíž jsem ho zase prodala a vzala na milost až v 7m nosítko. A to nejdůležitější za mě: rektální rourka. Na prdíky pak Espumisan, ten jediný tak nějak pomáhal (vyzkoušeli jsme snad patery kapičky) Odsávačka na mléko je dopředu zbytečná. Jelikož je malá od narození ve svém pokojíku, pořizovala jsem na bazárku chůvičku. Pořizovala bych, i kdyby nebyla. Alespoň si můžeš normálně pustit TV nebo vařit,aniž by si jedním uchem stále poslouchala, zda nefňuká. A taky jsem kupovala dopředu jednu lahvičku od Aventu a hodila se hnedka na konci prvního měsíce, kdy malá měla večer stále a stále hlad a já už neměla co nabídnout + k tomu jednu krabici Sunaru Premium. Dudlíka jsem taky nechtěla dávat, ale musela jsem už v porodnici. JInak bych neustále spala s malíčkem v puse malé. Dudlík vyžaduje jenom, když brečí, jinak ho nemá. Kojenecká váha je za mě taky zbyetčnost. Pokud budeš kojit na požádání a prcek bude přibývat (to poznáš pouhým okem, na začátku přibírají rychle), není potřeba. Co mohu ještě doporučit je péřová zavinka a pod ní péřový malý polštářek. Malá byla jako v hnízdečku a krásně uvolněná. Prostěradla mám stále jenom 2 a víc jich není třeba. Nikdy nebyla nehoda. Povlečení 3x. Kupovala jsem toho hodně a hodně a určitě už si na vše nevzpomenu, vešla jsem se ale do 25tis se vším všudy (i kočárek apod)

konik_mischel
1. črc 2016

@lenkaluk už jsem se na to půjčení dívala a je to fajn, zvažuju, jen si říkám, že při dvou dětech už ten monitor je cenově nastejno, no uvidím, každopádně moc děkuji za tip 😉

konik_mischel
1. črc 2016

@texetka nechtěla jsem vás zahltit, jen když jsem hledala, trvalo mi docela dlouho se zorientovat v tom, že chci mít zdravý základ a ne kupu zbytečností, které když budu chtít , můžu dokoupit kdykoli. Třeba ty tetra osušky na mytí mě nadchly, protože budou schnout i sát asi lépe než klasické froté.

chris_n
1. črc 2016

nás to vyšlo určitě víc. Ale vyšlo by nas to jeste víc, kdyby nekteré veci nebyli bazar:
kočárek dvojkombinace 10 tisíc
postýlka s přebalovací komodou a ložním prádlem - 4 tisíce
matrace do postýlky - 800,-
autosedačka, vajíčko - jen 500kč po kamarádce. Jinak se počítá spíš tak 4 tisíce.
vanička - tu jsme dostali
teplomer do vody
látkové pleny
lehátko
cestovní postýlka
deka s hrazdičkou
nejaká ta základní lékárna s drogerii
oblečení (nepočítám)
fusak do sedačky
fusak do kočáru
odsavačka hlenů
a určite jsem na spoustu veci zapomnela

a neco jsem porizovala az po porodu:
- odsávačka mléka
- zásobníky na mléko
a tak ruzne

chris_n
1. črc 2016

@texetka pokud budes kupovat vozík za kolo, a počítat ho do vybavy, tak uz jsi dost nad 30 tisíci i s tím ostatním preci. 😉

78marcela
1. črc 2016

Mně výbava vyšla na 15tis. A úplně stačila. Kromě pár pěkných líbivých kousků oblečení, bylo vse z bazaru, ale vše ok.
Kocarek trojkombinace 5000,-
Postylka s matrací 1600, druhá postylka zdarma
Ložní prádlo cca 1600
Drogerka 800 (teplomer s ohebnou špičkou 60,- v DM, jako zbytečně se ukazaly vlhčené ubrousky, malá se po nich osypavala, tak jsem pak koupila perlan, který mi vystačí celou dobu. Nesedla ji ani kosmetika Johnson ani Nivea Baby, až sebamed ok)
Lékárna - jen líh na pupik, ostatni jsem přikupovala podle potřeby pozdeji. odsávačka hlenu na vysavač je nejlepší vynález)
Komoda 2000 jen na oblečeni pro ni,prebalovak nemám
Cca 1000 oblečení do vel.68
Cca 1000 drobnosti jako lehátko, vanička, obojí jsem koupila po stovce, ale na víc si už nevzpomenu
Asi 2000 byly pleny na cca 3 měsíce.

Tohle všechno jsem celkem rozumně nakoupila před porodem a na ty první tři měsíce by ani nic jiného nepotřebovala (kromě léků, když byla nemocná). Jenže jak se narodila,tak jsem se do ní totálně zamilovala a měla jsem pocit, že ji musím všechno dokoupit, aby ji nic nechybelo...A pak tisíce lítaly. Trvalo to asi půl roku, teď už to naštěstí trochu přešlo.

veronika182
3. črc 2016

@konik_mischel jo to určitě 🙂 Tetra osušky jsou fajn, mám ještě po sobě a kam se hrabe ručník 🙂