Lustrování u bývalého zaměstnavatele během hledání práce. Máte zkušenost?

urtica
2. únor 2022

Ahoj holky, jdu se poradit, zda se Vám někomu nestalo něco podobného, případně zda někdo víte, nakolik se toto děje a do třetice, zda prostě nejsem jen paranoidní. Prosím jen o věcnou diskuzi.

V současné době mi končí rodičovská dovolená. Z práce jsem oficiálně odešla (byla odejita) z důvodu, že jsem požadovala snížení úvazku, ten mi však nebyl "z provozních důvodů" umožněn. Pro upřesnění dodávám, že se jedná o profesi, kde se to sníženými úvazky jen hemží.
Vztahy s vedením byly před mateřskou dost komplikované (nejen pro mě). Jaký je skutečný důvod úplně nevím - něco jako zpětná vazba v práci bohužel neexistovalo. Nicméně se domnívám, že své povinnosti jsem plnila, velmi často i nad rámec pracovní doby, nedopustila jsem se porušení pracovní kázně. Zatím jsem byla na dvou pracovních pohovorech a u obou se odvíjel velmi podobný scénář.
V prvním případě - hned po pohovoru mi potenciální šéf napsal, že jsem výborný kandidát a zve mě na osobní schůzku. Ta už se týkala spíše provozních věcí a na konci mi bylo řečeno, že se sejdeme na konci měsíce a nástup by bylo od začátku dalšího měsíce. Za tři dny nato mi přišla jen strohá zpráva, že vybrali jiného kandidáta.
Ve druhém případě mi na konci pohovoru bylo ihned řečeno, že postupuji do druhého kola a dostala jsem termín. V pondělí se mi ještě ozvala slečna, s tím, že je nemocná a že domluvený termín posuneme, ale že mi zavolá hned, jak se uzdraví a domluvíme se na dalším postupu. No a po dvou dnech mi přišla opět jen strohá zpráva na email, že do druhého kola nepostupuji.
Je možné, že důvodem by mohla být reference bývalého zaměstnavatele? Nebo je to spíš shoda náhod?

treasurka
2. únor 2022

zeptala bych se jich, co se změnilo/co rozhodlo, že změnili názor.

urtica
autor
2. únor 2022

@treasurka Jj, čekám na odpověď..akorát - pokud by to bylo kontaktování bývalého pracoviště, tak to stejně nepřiznají.

barmil
2. únor 2022

@urtica spíš projeli sociální sítě a vidí, že máš malé dítě.

martt
2. únor 2022

@urtica Já bych spíš řekla, že důvodem bude spíše bohuzel to , že máš malé dítě a naskytl se jim někdo jiný bezdětný nebo už s většími dětmi. Pokud by to byl tento důvod tak ti pravdu stejně neřeknou. Ja jsem takhle po mateřské měla 5 pohovorů , kde mi dvakrát řekli ,že by mne vzali u ostatních byl postup do druhého kola. Pokaždé mi pak napsali , že vzali někoho jiného. A co vím tak na tři místa vzali holky co nemají vůbec děti a na dvě vzali nakonec chlapa.

urtica
autor
2. únor 2022

Holky, děkuju, ale dětma to nejspíš nebude. Už v životopise píšu, že jsem sedm let doma, zmiňovala jsem se o tom i na pohovorech. Přesto mě pozvali do druhého kola..

petrasipkova1
2. únor 2022

Účastnila jsem se spousty výběrových řízení a komunikovala s kandidáty o pracovní místo. A myslím si, že je to prostě shoda okolností. Nevím o jakou pozici se u tebe jedná, ale když uvádíš že jsi byla 7 let doma, opravdu pochybuji, že by volali do minulého zaměstnání před sedmi lety. Na to bych se snad i vsadila. Je to prostě shoda náhod. Taky se mi to u jednoho místa stalo, byla jsem ve druhém kole, byla přesvědčená že to mám v kapse a spletla jsem se. První případ se mi zdá jako klasické výběrové řízení, nic podivného tam neshledávám. V tom druhém nejspíš objevili někoho pro ně nejlepšího už v prvním kole, nebo prostě zúžili postupující kandidáty. Nic bych v tom nehledala.

aneta15
2. únor 2022

@urtica u nás ve firme bylo pravidlem, ze šéf volal do bývalého zaměstnání a lustroval.

petrasipkova1
3. únor 2022

@aneta15 ale 7 let zpětně ? Vždyť po 7 letech a mateřské je člověk úplně “jiný” člověk 🙈 navíc dva najednou to si nemyslím. Určitě bych volala kdYbCh měla někoho po odchodu ze zaměstnání, ale u zakladatelka je to fakt dlooouho.

urtica
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
urtica
autor
3. únor 2022

@petrasipkova1 Ahoj Petro, díky za reakci.
Opravdu myslíš, že klasické výběrové řízení probíhá tak, že se s Tebou domluví na další schůzce, na tom, kdy nastoupíš a za tři dny napíšou, že vybrali někoho jiného..? Když jsem sháněla práci po škole, taky jsem prolezla x pohovorů, ale žádnou podobnou zkušenost z té doby nemám.

K tomu, že bys volala - je to trochu off topic, ale bez souhlasu uchazeče se jedná o porušení zákoníku práce (samozřejmě se to dělá i tak).
Legální cesta je požádat uchazeče o písemný pracovní posudek od bývalého zaměstnavatele, případně si od něj vyžádat referenční kontakty.

Jinak, já si snad ani nemyslela, že to mám v kapse. Pokud by mi třeba po prvním kole řekli, že mi dají vědět a pak napsali, že nepostupuji, nijak by mě to nepřekvapilo. Tady mě spíš zarazil ten náhlý obrat v obou případech. Ale jako jo, třeba to byla fakt náhoda.

martt
3. únor 2022

@urtica Já jsem na pohovorech taky vždy jednala na rovinu a o dětech věděli. Mne se do konce hned po škole stalo , když jsem si hledala práci tak v jedné firmě už jsem mela domluvený termín nástupu. 3 dny před nástupem mi volali , že se omlouvaji , ale ze nakonec majitel firmy prijmul někoho jiného. Nakonec se mi doneslo, že místo mne příjmůli majitele neteř. Vim , že to zamrzí , ale důvody mohou být různé.

j.a.n.i
3. únor 2022

@urtica A jaky paragraf zákoníku prace porusuje ten, kdo zavola do nejake firmy a ota se na pana xy?

barmil
3. únor 2022

@urtica upřímně, jsem zenska, mam 12let a 18mes děti a s obema dělám i na mateřské /rodičovské a zenskou, co byla 7let vkuse doma bych prostě nevzala. Vždy bych vzala kohokoli jiného, ona by byla moje poslední volba.
Je to strašně dlouhá doba, věci jdou rychle dopředu. Pokud jsi přitom nedělala na zkrácený úvazek, nebo si nedoplnila vzdělání, je to pro mě signal, že o tu práci nemáš zájem, že to je jen práce a kdykoli bude možnost, budes zase doma s dětmi, paragraf, atd, a já jako zaměstnavatel budu mít smůlu. Kor v dnešní době corony a home office atd, chci lidi, kteří budou flexibilní a přizpůsobí se situaci a budou ochotni makat i z domova s tema detma za zadkem, je to na palici, vím to, ale je to tak.

brunetka11
3. únor 2022

@urtica Upřímně - souhlasím s @petrasipkova1
V této době je standard, že se HR, extra potom recruitmentu, mění zadání pod rukama. Aktuálně v řádu ne dní, ale mnohdy hodin.
7 let nazad u klasické admin pozice nikoho nezajímá.

vladienka
3. únor 2022

@barmil pardon ale to je strasny pristup, to sa mozem ist rovno zakopat 🤦🏻‍♀️

veroniquecz
3. únor 2022

@barmil tak pod tebou bych fakt pracovat nechtěla 🙄

veroniquecz
3. únor 2022

@vladienka přesně 👍

hojda
3. únor 2022

@barmil Hele, tak já byla taky s dětma skoro 6 let doma a zaměstnavatel mě vzal zpátky a rád a podmínky jsem si mohla říct, jaké jsem potřebovala. OČR jsem neměla nikdy, za celou svou pracovní kariéru jsem marodila 2x (jednou s okem, kdy fakt pracovat nešlo). Z mateřské se vracelo plno maminek a pokud se vědělo, že před nástupem na mateřskou pracovala bez problémů, tak děti a výpadek z pracovního procesu nikdo neřešil, naopak jsou to velmi loajální zaměstnankyně a zaměstnavatel to ví. U nás vždy dostane přednost maminka z mateřské před externím uchazečem. Zrovna teď hledáme někoho na 4 hodiny a první se hledá vždy u těch maminek, které se budou vracet, protože už ve firmě mají nějakou historii a není to sázka do loterie jako u nového uchazeče.

irmamala
3. únor 2022

A nemůžeš mít na fb veřejné něco, co by vysílalo špatné signály? Mě jednou dostalo, že v jedné skupině nabízela paní hlídání dětí a když jsem si otevřela profil měla tam veřejně desítky erotických fotek. Jí to asi nenapadlo, že by to mohl být problém, třeba by byla i skvělá hlídačka, ale jako normální matku tě to samozřejmě zarazí a odradí. Dnešní HR tyhle prostředy fakt využívají a umí perfektně číst mezi řádky. Volat a dotazovat se na důvod je podle mě zbytečné, protože důvod - raději jsme nakonec vzali muže/bezdětného/známého - ti neřeknou, protože bys je mohla obvinit z diskriminace a o to asi fakt nestojí. Podle mé zkušenosti se moc do předchozího zaměstnání nevolá. Přijde mi to celkem bezúčelné, protože ne vždy ten odchod probíhá úplně harmonicky a asi bych jako HR těžko vyhodnotila, jestli nějaká negativní reference je pravdivá, nebo je to pomsta.

barmil
3. únor 2022

@hojda jo, ale Ty ses vracela, ja reaguji na to, že paní hledá po 7letech nové zaměstnání.
U nás ve firmě nás máme všechny děti, někdo už skoro dospělé, většina náctileté a ja jsem jediná s miminem. Jsme firma, kde jsou jen ženské, včetně majitelky.
Moje karamaradka je doma 6let s dvěma detma, ale celou dobu při tom dělá na zkrácený úvazek z domova. Moje ségra má děti skoro 3 a2 roky a dělá taky celou dobu pro svého zaměstnavatele.
O to jde. Pokud zůstaneš u svého zaměstnavatele a snažíš se zůstat v kontaktu a ví, že S tebou může počítat, tak je to super, to je právě to, co mi u paní chybí.

irmamala
3. únor 2022

@barmil Chápu jak to myslíš. Jsem už 13 let u jednoho zaměstnavatele, nikdy jsem nepřestala pracovat a na mateřské dělala z domova. Nikdy jsem si nevzala nemocenskou, nebo ošetřovačku, ani v době lockdownu, kdy jsem měla HO, dvě děti na onlinu a bylo to fakt na mašli. Protože jsem fakt vděčná, myslím, že tím pádem i loajální a práci si chci udržet. Ale pak znám lidi, kteří si oba dva vzali na každé dítě OČR a byli doma, protože prostě mohli..... Jenže jaký ten člověk bude mít přístup k práci ze dvou kol pohovoru podle mě nezjistíš. A to, že se ženská na mateřské nepracuje nebo se nevzdělává, my zas nepřipadá tak nestandardní. Mám kamarádku, která otěhotněla po maturitě, neměla ani hodinu odpracováno, nabouchala si tři děti a po devíti letech s úplně prázdným CV hledala práci. A co myslíš, že dělá? Učitelku na ZŠ 😀 😀 😀

hankaviki
3. únor 2022

@irmamala Tak do té školy, kde ji zaměstnali, pošli školní inspekci.

herminka
3. únor 2022

@barmil Jenomže nikdy neznáš pozadí a mohla bys takto "odstřelit" i žadatelku, která se třeba při rodičáku ještě starala o nemohoucí babičku, dělala někde něco dobrovolnicky apod., co já vím? Možná se HR může zeptat, jestli si žena během RD zvyšovala kvalifikaci a jak, ale ona třeba toto neuvede (není to zvyšování kvalifikace) a tím se zbytečně v tvých očích vyřadí.
Mám kamarádky, které byly při 4-5 dětech doma 10 i více let a ejhle, novou práci získaly celkem bez problémů. Nebo naopak znám matku 7 dětí, která částečně pracovala snad při všech, ale má spolehlivé hlídání, což v mnoha rodinách vůbec není samozřejmost.

veroniquecz
3. únor 2022

@hankaviki proč? 🙄

anetka1701
3. únor 2022

Projeď si svoje jméno/mail/telefon googlem. Třeba tam někde je něco, co odrazuje...

Já si nemyslím že by se vyloženě ptali původního zaměstnavatele, spíš se na poslední chvíli objevil někdo lepší/levnější/zajímavější a oni dali přednost jemu.

hankaviki
3. únor 2022

@veroniquecz Protože na pozici učitelky ZŠ zaměstnali ženu, co má maturitu a nemá příslušné pedagogické vzdělání, které je povinné na tuto pozici.

hojda
3. únor 2022

@hankaviki Zkus si zjistit, jaká je situace ve školství, učitelé nejsou, takže ředitelé jsou velmi často v situaci, buď učitel žádný, nebo ten, který si třeba vzdělání doplňuje, ale dostudovaný není.

irmamala
3. únor 2022

@hankaviki To bych neudělala, mám jí ráda, jen mi to připadá vtipné. Že když nic neumíš a nevíš coby, pojď učit 😀 Současně do zaměstnání nastoupila i dálkové studium VŠ, takže ho bude mít. Dcery učitelka je mladá a taky nepoužívá titul, takže předpokládám, že stále studuje.

vikisik
3. únor 2022

@hojda píšu z druhého profilu. O situaci ve školství mám přehled docela dobrý.

vikisik
3. únor 2022

@irmamala takže si vzdělání doplňuje a je to v pořádku.