Má pracák právo honit mě po firmách?
prosím, je tu někdo, kdo pracuje nebo má známé na úřadu práce - potřebuji radu? moc děkuji
jsem 3 roky na pracáku (bohužel se mi nedaří najít práci - mám dvě malé děti) a mě by zajímalo, jak je to - pracák mě honí, abych obcházela firmy, ptala se na práci a nosila na kusu papíru z těch firem razítka, že sem se tam byla ptát - mě to přijde docela divné - zkusila sem to a bud mi odpověděli, že mi žádné razítko na kus papíru nedají, že tam od toho nejsou, nebo mi řekli, že pokud by měli volné místo, tak to dají na web své firmy. má tedy pracák právo mě takto honit po firmách? a jinak za celé 3 roky mi nenabídli jediné pracovní místo, nikdy mě neposlali na žádný pohovor. děkuji za odpověd
pracuji na úřadě už 5 let a vím že tohle opravdu můžou 😒 není to o tom že by tě chtěli buzerovat ale chtějí tě někam uchytit a zapojit tě aktivně na trh prace...co vím ale jistě není to divne kazdy urad to dela nejsi jedina..i zprostredkovatelky co to delaji a posilaji te sem tam museji - musí splnít aktivity ii toho ze poslou sve lidi a aktivne budou nabízet místo...jinak by ten urad ani nebyl..musi splnit limit - nebo kdyz se s nima domluvis ze ted hledas sama ze mam neco rozjednane nechaji te byt 🙂 musis to umet...ale co doporucuji od března by meli byt projekty na UP kde aktivne lidem hledaji praci a davaji dotace na mzdu na tyto lidi...zkus se na to poptat...je to opravdu výhra se dostat takto pres projekt do prace dost to cloveku dá...i já se tak dostala na pracovní pomer kde jsem ted 🙂
@eny7 žila jsem v Anglii a pracovala tam v restauraci a každou chvíli tam někdo přišel sám od sebe s životopisem, jestli někoho nehledají. Když jsem se vrátila do ČR a hledala brigádu při škole, tak jsem taky několik restaurací obešla a v jedné z nich mě vzali. A nechci být rýpavá, ale být 3 roky bez práce, tak si snad i stoupnu na náměstí s cedulí, že hledám práci a určitě nebudu čekat, že mi ji najde úřad práce...
@suzanna123 já bych moc ráda pracovala, ale jak mám pracovat a zároveň se starat o děti? mám dvě malé a nemám nikoho na hlídání - sem na ně sama.....
dětem je 9 a 5. ta starší je už v pohodě, ale ta mladší je pořád ve školce, takže bych byla vázaná na konec školky. co se týká toho starání dětí do sedmi let, sem se už ptala, ale nejde to. já bych ale moc ráda pracovala, ale když někam přijdu a zjistí, že mám dvě menší děti, tak na mě koukají, jako kdybych měla nějakou nemoc ☹ na rekvalifikační kurzy sem se ptala a bylo mi řečeno, že mi momentálně nemají co nabídnout....pro mě je zatím asi jediná šance to dokopat do září, kdy i ta mladší bude ve škole a pak bych mohla i někam dojíždět a děti by byly samy doma ☹
eny7: tak zalezi na tvé zprostredkovatelce jaka je 🙂 nektere to bude stacit a nektere zase ne..neznam tvoji zprostredkovatelku ale muze to brat jako nesplneni povinnosti a ruku na srdce posilali zivotopisu pres email je dnesni dobe neefektivni kdyz už pak se ani zamestnavatel neozve a ty uz to pak treba neresis neni to pak aktivita pro zprostredkovatelku ...realita jina nebuda 🙂
@eny7 ahoj, mě kdysi uznali i odeslané maily 😉
snad nehodláš děti nechávat samotné doma, jak nastoupí do první třídy 😲 co aspoň družina? z čeho je proboha ty tři roky živíš? 😲
@suzanna123 Možná tam za pár let s tou cedulí opravdu budeš stát.Může se taky stát to,že tě opustí manžel,zůstaneš sama s 2 malými dětmi,nemáš hlídání a už se vezeš.
@martinal08 to si úplně nemyslím, nicméně co jsem napsala nebylo to, že je ostuda být bez práce, ale že nechápu, že se žadatelce nechce obcházet firmy se životopisem. Nemyslím si, že bych se dostala do situace, že bych nesehnala 3 roky žádnou práci, ale pokud ano, pak bych udělala sama od sebe všechno, abych nějakou našla a nemusel by mě k tomu dostrkávat pracák...
@suzanna123 já si v minulosti také myslela,že nebe je pouze blankytně modré a nemůže být jinak.V mém okolí mám spoustu lidí,kterým se nevyplatí dělat,neboť dojíždění+ranní vstávání je stojí více než kolik vydělají.V tomto případě se opravdu vyplatí dávky hmotné nouze a věnovat se dětem na 100%.Ono záleží na tom,jestli se opravdu vyplatí pracovat.
@martinal08 pracovat se asi vyplatí vždycky. Mám za sebou dobu, kdy jsem dělala náročnou práci za peníze, které jsem v podstatě projezdila a vrazila do provozních nákladů na to, abych do práce chodila. Jako jasné, že by bylo pohodlnější být doma a pobírat peníze jen tak, ale díky zkušenostem, co jsem nabrala, mám nyní práci, kde beru jednou tolik, díky tomu jsme se i odvážili jít do hypo a peníze už nevrazim do dojíždění.
Ono to chce koukat nejen na to, co je teď, ale i na to, co bude.
Po mně chtějí název firmy, pracovní činnost a jak to dopadlo (odmítli, neodpověděli..) Ale já jsem na ÚP 5 měsíců, doteď byl prostor na moji aktivitu, teď už chtějí mít něco na papíře, i aby mohli být aktivnější oni. Též mám malé děti, takže nemůžu vzít cokoliv, ještě se rozkoukávám a zkouším hlavně to v oboru. Být tam 3 roky tak už snad vezmu cokoliv. Ale s těmi dětmi, bez hlídání, to je past. 😒
@martinal08 tak k tomu nemám, co dodat... 🙄
@suzanna123 no ono je tady na modrým koníkovi docela dost maminek, co tvrdí, že nemůžou najít X-let práci a tááák by chtěly. Musím se tomu jen smát, protože dle mého - kdo pracovat chce, práci si najde. Každý člověk začínal od nuly a dál se vypracovával s lepšími penězi i podmínkami. Je jasný, že v dnešní době člověk může přijít o práci hned, ale tak jdu někam v mezidobí na brigádu nebo uklízet! Nejvíc mě s.re to, že takový lidi živíme my co makáme.... nehledě, že je to skvělý příklad pro jejich děti! Nechápu, jak hledají 1000 důvodů, proč nepracovat místo aby našli jeden, proč makat.
U nas funguje mladsi syn, osmilety. Vodi a vyzvedava mladsiho ze skolky tak cca 3x tydne a no problem.. diky tomuhle jsou skvele samostatni.. kdyz jsem byla sama na up, taky po me vyzadovali razitka. Ja sama jsem si rozesilala zivotopisy a chodila se ptat.. az to klaplo
no já to řeknu asi tak, byla jsem na pracáku hned dvakrát asi po roce co mě šéf vyrazil z práce z nadbytku zaměstnanců a po sléze mě prosil na kolenách abych se vrátila- pak jsem odešla z rodinných důvodů..Takže opět pracák, byla jsem na brigádě bohužel tam se nezchovali moc fér, po všech slibech vyššího výdělku peníze na ruku prd.. Vyhazov z pracáku..Snažila jsem se najít práci, půl roku bez ní nějak sem to pak ani nehrotila nebo jsem zjistila že to nemá cenu, takových firem, podniků, obchodů jsem obešla, obvolala a nic..Naštěstí přítel vydělá dost takže jsem nemusela spěchat do práce a mohla jsem v klidu bez stresů hledat.. Ve spoustě podniků jsem viděla jak se ptají na děti, kdybych měla ani se se mnou bavit nebudou.. Je docela obtížné pro matku s dětmi najít zaměstnání takové aby vycházelo zavedení dětí do školky a pak zase ze školky,vetšinou se dělá od 6 rána což školky jsou ještě zavřené.. A nebo pak odpolední do 9 hodin a co s dětmi..?? Pokud nemá někdo hlídání.. Naprosto chápu, ne v jednom podniku jsem slyšela, ženu s dítětem bych tady nechtěl apod.. V práci ve které jsem si taky neumím představit jak se střídáme s přítelem na hlídání, vypravování-absolutně nereálné.. Taky spousta ženských co děti mají řeší věčně prázdniny-pak nedostanou dovču a pak co s dítětem?? Pokud bych pracovala někde na úřadě nebo v kanclu je to asi reálnější s nějakou péčí o dítko ale bohužel v dnešní době přes známost nejde nic.. Jak budou děti taky nevím kam půjdu pracovat asi jen brigády kde si můžete zvolit pracovní dobu výjdou více vstříc brigádníkovi s dětmi než zaměstnanci...A představa být samoživitelka bez babiček asi bych se zbláznila, zaplať pánbůh za super muže a babičky 😉
Ahojda @eny7, a proc jsi vlastne na pracaku? Podpora je 5 mesicu, takze penize z toho asi uz nemas zadne? Zaplat si zdravotni pojisteni jako samoplatce (1337 kc/mes) a nazdar, mas od gestapa klid.
Tyjo!! Já mít děti ve tvém věku, tak se doma ukoušu, kor ve školce.
Moje rada na hledání práce, je jít někam na brigádu - i kdyby na kasu nebo doplnovat zboží. Tam se dá chodit v době kdy jsou děti ve školce a no stress :o) Oni na tebe pak budou koukat taky jinak, když se snažíš a chodíš aspon na brigádu, než bejt 9 let doma...
Já jsem doma 5 let a uznávám že hledat práci není snadné, ale když se člověk opravdu snaží, tak jde všechno... I s dětma... Už tady lezu po zdi, potřebuju pracovat!!
A proc si nenajdes brigadu? Call centra nebo supermarkety hledaji porad...
Call centra jsou sice otrava, ale když jsem tam dělala brigádu, tak tam matek na mateřské nebo po ní bylo hodně. Práce se dala rozložit a naplánovat. Zkus se podívat aspoň po něčem takovém. Jinak sama bych se měla za chvíli vracet do práce, při které bude péče o děti nereálná, takže se začínám poohlížet po něčem jiném.
Ja si taky myslim, ze kdo opravdu chce, si praci najde, klidne v mezidobi i nejakou horsi, min placenou..ja jsem ucitelka,a kdyz jsem nemela praci ve skolstvi, sla jsem uklizet. A nestydim se za to. Dneska kdyz jsem sama na pozici, ze si hledam zamestnance, nevzala bych nikoho kdo je x let na pracaku. O jeho pristupu k praci to leccos vypovida. Zamestnam nekoho, kdo se aktivne prijde zeptat a osvedci se na pohovoru. Ja si praci vzdy sama do pul roku nejakou nasla, ted i pri rodicaku budu pracovat. Cim dyl tam budes, timn hur se bude hledat.
@78marcela to je přesně ono... Mně by fakt hráblo sedět doma s dětma ve školce, to fakt není přirozený... Hlavně je to fakt blbá výbava pro děti do života - nepracujíc matka na dávkách... Každej den doma jí zmenšuje šanci na jakoukoliv práci... No, ale ono to je asi pohodlnější natáhnout ruku a chtít peníze za nic, než se nějak snažit...
@eny7 Pokud pobíráš podporu v nezaměstnanosti, pak je stát / úřad oprávněn žádat potvrzení tvé aktivity, že si hledáš práci a chceš tento stav změnit.
Tvé doplňující info - že máš malé děti - jistě jsi postřehla, že to tak má většina zdejších. Samoživitelky se tu navíc vrací do pracovního procesu ještě dříve než ženy, které mají zázemí ve svých partnerech.
Tvůj přístup asi normální člověk nemá šanci pochopit...
A raději no comment k tomu, že tě "pracák honí" - když už se přiživuješ na sociálních dávkách, není od věci ten zadek zvednout a aspoň si zkusit vůbec nějakou práci hledat.
@anetka1701 jo presne..ty davky nejsou nijak velky a zit ze z nich moc slusne neda. Takzw uz tim by mi prislo, ze sve deti obiram o urcitou uroven a hlavne, co dite doma vidi, to pakopakuje. A kdyz vidi, ze normalni je nepracovat,,tak si to s sebou ponesou v dospelem zivote..a to bych fakt nerada.
Takze ja bych sla delat, cokoliv..
@eny7 Pokud máš děti ve školce a škole, tak to znamená, že máš denně minimálně 6 hodin času - i při úklidu, vaření a dělání si vlastních věcí to znamená, že takto můžeš určitě poslat 5 životopisů a jít se osobně zeptat do 2 firem denně (pokud nějaké takové v okolí vůbec máte) nebo alternativně tedy máš již rozeslané životopisy do všech firem v okolí a stačí do každé z nich cca 1x měsíčně zavolat, zda se něco nezměnilo. Neříkej, že ti v žádné z nich nedají razítko.
Anebo se vykašli na pracák, vykašli se na shánění "zaměstnání" a rozmysli se, co bys vlastně v životě chtěla dělat - a začni to dělat. A vymysli, jak z toho dostat peníze.

a co potrebujes vědět ?? 😉