Výpověď ve zkušební době
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá případně nějaké zkušenosti s výpovědí ve zkušební době. Otěhotněla jsem ve zkušební době, nejdříve jsem si myslela že mám chřipku, doktoři říkali že nemohu otěhotnět. Tak jsem si udělala test ten vyšel pozitivní a tak jsem šla k doktorovi ten my to potvrdil. Ale problém u mě je že jsem ve zkušební době a mám ranní nevolnosti takže to na mě poznali. A vyhodili.,... Nemáte někdo zkušenosti co a jak dělat dál 😪😪😪😪
@letadylkokane Feedo - lehčí život maminkám.... pozice pracovník skladu
@j.a.n.i to jo - a úplně nejslušnější by bylo jít na potrat, když se otěhotní v nesprávnou dobu. Protože otěhotnět třeba těsně po zkušebce taky není vůči zaměstnavateli úplně fér, hmmm?
@suzanna123 nejslušnější by bylo vůbec nesouložit, aby z toho náhodou nevzniklo těhotenství....pro zaměstnavatele je lepší, když pracovnice otěhotní ve zkušebce, tak ji může vyrazit na hodinu bez důvodu....pak už je to horší...
ono obecně se děti nehodí nikdy, když jsi mladá po škole a otěhotníš, nemáš pak praxi, když se vracíš do MD do práce,nechtějí tě nikde zaměstnat, protože máš děti, i když se na ně nesmějí ptát....když je přiznáš, nevezmou tě, když řekneš, že se tě nesmí ptát, nevezmou tě....nejlepší by bylo, kdyby ženy nemusely vůbec pracovat a chlapi by nosili domů výplatu za dva.....
@brunetka11 vůbec netuším, o čem mluvíš - asi mi nějaký tvůj komentář unikl.
@victress hele, taky ne - já se bála hledání práce po RD a v životě jsem nesehnala práci tak rychle a bezproblémově. Je fakt, že děti jsem v CV neinzerovala, ale při pohovorech na to přišla řeč a nikdo to neřešil.
Jinak ono je hezké, jak nás zákoník chrání, ale má to druhou stránku věci, že zaměstnavatelé jsou obezřetní, aby nevzali někoho, kdo jim otěhotní a nemuseli jim držet místo apod. A ženám v té situaci v podstatě nic jiného než lhát nezbývá. Na druhou stranu mají zaměstnavatelé možnost dát smlouvu na dobu určitou...
@suzanna123 no jo, jenže ty jsi z Prahy, tam je práce habaděj, ale jinde to tak veselé není, já měla smůlu v práci, že vždy po návratu z MD mě dali výpověď, protože si tam nechali ten zástup za MD a mě vylili...
@victress jj, výhoda Prahy. A taky mám dobrou profesi 🙂 Ale asi jsem se taky trefila zrovna do období, kdy je nabídka zaměstnání vyšší než poptávka.
Jinak doporučuji děti v CV vůbec nezmiňovat - já prostě uvedla poslední zaměstnání od začátku až do současnosti. Na pohovoru jsem je netajila, ale je otázka, jestli bych se na ty pohovory vůbec dostala, kdybych v CV uvedla 4 roky na RD...
@bassetlady ani v odkazu na cssz jsem nenašla nic o tom že je důležité jak dlouho pracovní poměr trval, všude píší o době pojištění a to já mám za poslední 2 roky těch 270 dní splněno...
@michasamk ano to je základní podmínka a druhá je, že v den nástupu na mateřskou musíš být pojištěna ( tzn.mít pracovní smlouvu) a nebo být v ochranné lhůtě. Což je max 180 dní od ukončení, případně tak dlouho jak trval pracovní poměr.
Když už plně nerozumíš psanému textu a nechceš si nechat poradit, tak si to zjisti osobně na sociálce.
@michasamk tady to máš přímo na stránkách CSSZ http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...
@nita1984 to je marný, tenhle odkaz jsem sem již dávala 😉
Zamestnavatel pravo vyhodit ve zkusebce ma,stejne jako zamestnanec, ktery muze ve zkusebce odejit z hodiny na hodinu. Na to zkus.doba je. Na jednu stranu to my zeny s detmi nemame v prac.procesu snadne ale casto si za to muzeme my. Za neskodnou soukromou otazku se tvarime jakoby by nas nekdo obvinoval z trestneho cinu, v kazdem dotazu vidime neco zaludneho a tim si to kazime. Je normalni mit deti, solidni zamestnavatel to vi a u nesolidniho nema ani ten bezdetny na ruzich ustlano a zaruku, ze nepoleti na hodinu. Do zivotopisu sama uvadim karierni pauzu a jestli se zeptaji na pohovoru na deti, pocet s klidnym svedomim reknu. Pokud o mne firma nestoji, nema cenu tam jit pracovat.
Tak vas tady zdravim 🙂 vcera mi prislo vyrozumeni a narok na PPM mam!!! Takze to bylo presne tak jak jsem rikala ja 🙂 jsem stastna spokojena !! Super!!!!!
@bassetlady narok na materskou mi priznali 🙂
@bassetlady takze si aktualizuj sve znalosti ohledne materske ;) ty ;)
@michasamk vycházela jsem z toho, co mají oficiálně na stránkách a z mojí zkušenosti. Můžu se zeptat kolik dní jsi měla odpracováno v tom posledním zaměstnání?
@bassetlady napadá mě jen varianta, jestli to není jinak, když na sebe zaměstnání bezprostředně navazují
@nita1984 to si nemyslím. Jen mě napadá varianta, že odmakala celou zkušebku tzn.cca 91 dní plus teda 91 dní ochranná plus 56 dní nástup na mateřskou ( těch 8 týdnů před porodem) je 238 dní. Když budu brát, že těhotenství trvá 270, tak pokud nastupovala do té práce minimálně v 5.tt, tak by to mohlo vyjít o když o prsa.
Nicméně to nic nemění na délce ochranné lhůty, která se krátí.
@bassetlady tahle varianta mě také napadla, nebo chyba na OSSZ což by mě po vlastních zkušenostech nepřekvapilo.
@zmrz_lina Ano, to pravda je, ale pokud je ten dotyčný těhotný už v tom předposledním zaměstnání, tak se počítá i délka toho předposledního, protože už z něj plyne ta ochranná lhůta, přeruší se nástupem do nového a pak zase případně pokračuje, takže pokud člověk plynule přecházel z jednoho zaměstnání do druhého, tak může mít ochrannou lhůtu i těch 180 dní, i přestože poslední zaměstnání bylo kratší.
@j.a.n.i tak to je přesně to co jsem myslela.
@bassetlady tady je to co jsem myslela tim navazováním
@bassetlady do prace jsem nastoupila netehotna 1.9.2017 a odchazela jsem 3.11.2017... pradtim jsem od 1.12.2016-31.8.2017 pracovala a pred tim od 2012-7/2016 a i pani na cssz mi potvrdila ze jedine podminky jsou ochranna lhuta 180 dni od skonceni pracovniho pomeru a v predchozich 2 letech byt pojisten minimalne 270 dni... 🙂 nastup na materskou mam 29.4.2018 coz vychazi na 176 den ochranne lhuty 🙂
PM 17.9.2017 TP 24.6.2018

@marii90 To je naprostý nesmysl, co tu píšeš, zaměstnavatel nemá nárok se na těhotenství ptát, není to nemoc, tedy ani nemá nárok na jakékoliv vracení čehokoliv, pokud o těhotenství nevěděl... A to na co narážíš, byl naopak podvod, který vyrobil společně zaměstnavatel a ona těhotná na OSSZ a ještě tak blbě, že jim to byly schopni prokázat...