Low tox domácnost. Máte tip na nějakou stránku?

cekypetra
13. čer 2023

Holky,

rada bych poprosila o radu. Brzo se budeme stehovat do domu a pro me je to idealni prilezitost prejit na tzv. low tox domacnost. Nicmene uplne netusim, jak na to. Mate nekdo zkusenost ci odkaz na nejakou stranku, kde najdu pohromade zakladni info? Jak si vyrobit drogerii (cistic koupelny, wc, kuchyne, pripravek do mycky, prasek na pradlo, atd...) a co je vhodne na co a taky na co si dat pozor (napr. co rozhodne nepouzivat na obklady v koupelne, aby to neponicilo spary, atd).

Kde nakupujete "ingredience", zdali celkove toto vyjde ekonomicteji nez klasicka drogerie, atd.?

Predem moc dekuji,
Petra

honatko092
13. čer 2023

Doporučuju Úklid pro klid https://www.uklidproklid.eu/ Moje segra je uklízecí maniak, vyzkoušela snad kdeco, ale tohle si vychvaluje do nebes 😀 Na Instagramu má i hodně tipů.

terkezz
13. čer 2023

@cekypetra taky doporučuji Úklid pro klid🙂

vikinkav
13. čer 2023

Ja jsem si to kdysi vycetla na svet non toxic, ale byla to drina. Ted uz na to nemam cas, tak nakupuju nejaky kompromis v DM tu jejich znacku nature, nebo volim cokoliv sensitive. Na veskery uklid mam 1 sprej (ktery chci nahradit octem s vodou az dojde) nebo jar, jinak vse jen otiram vodou. Praci prasek jsem kupovala nekolik let Sonett, ale z ekonomickych duvodu jsem ted vzala opet z DMka.

aktakd
14. čer 2023

@cekypetra Doporucuju skupinu na fb Svet non toxic a nebo jiz vyse zmineny Uklid pro klid - pani ma moc pekna nazorna videa, objednala jsem si u ni i balicek na uklid.

apple_tree
14. čer 2023

Úklid pro úklid má na instagramu fajn návody. Ale ty věci na úklid bych nekupovala u ní, ale třeba ve fichemě, kde vychází výrazně levněji.

cekypetra
autor
14. čer 2023

Moc dekuji vsem. Rychle jsem nakoukla na nontoxic i uklid pro klid. Jen me tedy mate, ze na non toxik pisi, ze se nemaji michat zasady a ocet a uklid pro klid tuto kombinaci uvadi v par navodech, tak ted babo rad...dale ja fakt nevim, kolik toho spotrebuji pri beznem uklizeni...jak dlouho vydrzi napr. 10l octa, atp...vyplati se to ekonomicky nebo to naopak vyjde draz? Navic se teda i trochu bojim, abych si neponicila povrchy, pac obe stranky uvadi, ze pozor na spary v koupelne, ty muze ocet rozezirat...jak ale jinak vycistit koupelnu? Obcas obe stranky uvadi pripravek na nadobi, ale jaky? Dale, jsem zvykla uklizet bez rukavic, muzu i pri pouziti non toxic prostredku?

Muzete mi i s timto poradit? Dekuji moc.

vikinkav
14. čer 2023

@cekypetra ocet te vyjde milionkrat levneji nez bezny prostredek, smichas ho s vodou a das do rozprasovace.

filija
16. čer 2023

Asi stačí použít zdravý selský rozum a není potřeba studovat xy stránek, voda nebo ocet, pár kapek jaru na fleky žlučové mýdlo, prací prášek jelen, jen s myčkou neporadím ty všechny bio eko tablety prostě nemyjí.

marimanta
16. čer 2023

Dneska se s tím roztrhl pytel a informace lze dohledat celkem snadno. Nakupuju na Fichema. Vystačím si v podstatě s octem (kupuju normální, i když není tak sexy jako bílý, plní funkci stejně a je levnější), kyselinou citronovou, sodou a perkarbonatem sodným.
Do myčky jde dávat mix perkarbonátu a kys. citronové, ale neosvědčilo se mi to, takže tak teda kupuju prášek.
Rukavice samozřejmě nepotřebuješ, to by asi nebylo moc non toxic, když by byly třeba 🙂

lenatko91
16. čer 2023

Ještě doporučím netoxickadomacnost.cz Je to sice primárně e-shop, ale je tam všechno i hezky popsané. Na jejich IG je pak i spousta návodů a ze zkušenosti paní na zprávy reaguje rychle a dobře poradí 🙂

orchidis
16. čer 2023

Do myčky prášek Klar.
Výborné tři podcasty s Pavlou Pavlištovou na Cukrfree - ty ti dají naprostou bázi od A do Zet. Moc je doporučuji.
No a obecně: střídmost, minimalismus, sklo, nerez, dřevo. Základní potraviny, základní suroviny a po čase se to vyladí samo. Nedávno jsme někde dostali pivo a víno do plastu (na charitativní akci) a ani jeden z nás to nedokázal vypít. Ačkoli snobismu jsme řekli jasný ne a když jsme na skautským táboře, tak prostě žereme konzervy a hotovo. Ale ono ti to po čase jakoby začne smrdět a sama dost poznáš co ano a co ne. Mě už třeba z Denkmitu z DM na podlahy vydrží bolet hlava celej den jen z toho smradu ☹. Takže jak začneš a chvíli vytrváš, dost věcí už pojedeš intuitivně správně.

cekypetra
autor
1. črc 2023

Devcata, co pouzivate na myti koupelen? Smes octa a kyseliny citronove, ktera je dobra na vodni kamen, se ale nedoporucuje na spary, ktere rozezira...spary jsou ale v koupelne jaksi vsude 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️