Malý byt s dětmi. Jak tam žít a nezbláznit se z toho?
Kdopak ví, jak žít v 1+1 ve čtyřech a nezbláznit se z toho?
Když tak čtu o malých bytech, tak mám otázku, jak řešíte uložení třeba sušáku a žehlícího prkna v třeba 2+1? Vysavač a mop šoupnu do obří skříně na chodbě ale tohle se mi tam už nevejde... zatím jediné co mě napadá, tak snad do ložnice za dveře i když mi to pak komplet kazí dojem 🙄 jenže v obýváku to bude vypadat ještě hůř, kuchyň je malá a chodba sice velká, ale o tohle bychom se tam asi zabili 😒
My bydlíme ve 2+1se třemi dětmi. Z jedné místnosti je obývák a ložnice, a z druhé dětský pokoj, kde je patrová postel pro dvě děti a jedna pro třetího. A úplně v pohodě. Teď máme výtah, bydlíme v 9.patře, ale donedávna jsme bydleli ve 4.patře bez výtahu, a děcka to snášely dobře. Všechno jde. Na druhou stranu v 1+1 nebo dokonce v garsonce bych s dětma nedala. Už tak je to na palici, tak jim zavřu do pokoje, ať nás nebolí hlava, když se hašteří nebo jsou hlučné 😀
@cathy_s zehlici prkno mame ve skrini spolu s oblecenim na raminkach, zehlicku ve skrini mezi nebezpecnym naradim, susak se ruzne stehuje po par mesicich podle nasich aktualnich potreb: uz vystridal misto v obyvaku, na zachode, na chodbe... Jestli mate ten klasicky, tak proti tomu, aby se o nej clovek prerazil pomaha secvaknout mu ty kridla dohromady necim - my tam mame takove obrovske céčko. A zalezi jak casto ho pouzivas, muzes ho taky zastrcit za nejakou stabilnejsi skrin. Docela premyslim o susaku, co se da vytahnout ke stropu, ale prijde mi, ze zatim jsem na nej slysela jen docela vlazne recenze, takze dost vaham.
Holky, já vás obdivuji. My máme v 5ti 4+kk o 85m2 a myslím, že bychom zvládli i daleko vetsi. Jste fakt úžasný. Já bych se zbláznila a ještě ke všemu jsem "hromadic krámu všeho druhu"...
@malytlustyhroch Jj o tom jsme se taky bavili. Bude to oddelena jwdnotka. Rodice jsou v pohode, dokonce bydli pod nimi i prarodice, vztahy jsou fajn. Paradoxne kdyz tam budeme bydlet, tak se s nimi uvidim jeste mene. Ted tam je pritel s detmi kazdou chvili ..Nechceme kvuli tomuto nevyuzit tu prilezitost, chceme mit mensi hypo a vice cestovat. Navic pracujeme z domova a budeme tam.rekonstruovat i dilnu, coz jinde nejde. ☺
Hihi, sice stavíme domeček ale zatím bydlíme v 1+kk s dvěmi dětmi a v Prosinci bude další princezna ❤️ Víme že to nestihneme, takze od Prosince do cca Února to budeme muset tady zvládnout ale ruku na srdce, nedovedu si představit takto žít třeba 5let... Syn se musí vyspat do školy, dcerce se už tak nechce ráno vstávat když má jít do školky, manžel chudák na ranní vstava v 5.rano a ani nemluvím když bude muset spát po noční... no bude to masakr s mimčem bez toho aby jsme všichni nebyli za chvíli zralý na cvokarnu.. říkám si že nás to bude alespoň motivovat se rychle přestěhovat do domku 😀
Jsme téměř 4, z toho jedna hyper, v 59 m, 3+kk, ale je nám to málo. Nehromadim věci,ale i tak,dispozice je nevýhodná,malá si usurpuje a tábora a okupuje,co se dá,navíc je to šílená tryskomys,jestli bude druhá stejná,už to tu zboří. Tak chceme do 4+kk nebo 4+1 a minimálně 80 m. A balkon z obýváku/kuchyně,ne z decaku... Sice je to Julie,ale pod balkonem ji žádní Romeove zpívat nemusejí ..
Fakt je to hodně o dispozici. Máme byt v parádní lokalitě, 2+1 65 metrů, ale nešikovná průchozí dispozice. Největší pokoj je jako poslední v řadě, takže je v něm logicky ložnice + úložné prostory, spíme tam všichni 4. Průchozí menší obývák zároveň supluje hrací prostor a pracovnu a vůbec jsme v něm přes den nejvíc. A kuchyň je opět průchozí do koupelny. Jako vejdeme se, ale už nám to tu lezlo na nervy, pořád o něco zakopáváme, přistihla jsem se, že prakticky celý den jenom okřikuju děti ať neroztahují hračky, protože se pak nedá bytem projít. A procházet je nutno. Právě kvůli té dispozici, kdy jsou všechny místnosti v řadě za sebou, tu nejde vyčlenit neprůchozí místnost tak, abychom měli oddělenou ložnici a dětský pokoj. Když chci pozvat rodiče na návštěvu, nemám je kde uložit, takže musí spát v obýváku na gauči a chodíme jim kolem hlavy, soukromí žádné... Na Vánoce jsme těžko hledali kam dát stromeček, všude máme nábytek nebo ty šílené všude přítomné dveře. V obýváku i v kuchyni jsou 3 dveře + samozřejmě okno. Jediná zeď tam není celá v kuse. Hodně to omezuje v tom, jak rozestavět nábytek a musí zůstat spousta volných průchodů, kde cokoliv pod nohama vadí. Takže se tento měsíc stěhujeme. Do horší lokality, ale do většího. Tak jsem zvědavá, jak si zvykneme, mám z toho strach.
No teda. 1+1 a 4 lidi? Docela podstatné je, kolik to má metrů a na přechodnou dobu (nějaký měsíc, nebo na stálo)? To si umím představit na dovolené, kde každý má jeden kufr věcí, ale ne na bydlení. Jak někteří píší, že se dříve tak žilo... Ono by šlo přežít i v garáži, ve stanu i ve slumu žijí lidi s děckama, ale jaká je kvalita jejich života. Co nějaký větší podnájem a uskomnit se ve všem ostatním? Nebo levnější lokalita, ale alespoň o pokoj více. Moc nechápu partnerský život manželů. To parkrát týdně hlídá babička a manželé jedou autem do lesa? Nebo jsou děti ještě miminka? Pokud dva pracují, byť na nízké pozici (prodavačka atd.) tak si přeci můžou pronajmout důstojné bydlení. My jsme 4 a máme 3kk 64m deti 3a 5 let a když něco koupím, něco jiného musím někomu darovat nebo vyhodit. Je to malinkaté, tak jsem šla do diskuze malý byt s dětmi 😵
Výměna manželek holky.😆😆 Teď tam bydlí v 1+1 3 lidi a zvířata..
@pratensis A pak se na druhou stranu řeší, že děti MUSÍ mít vlastní pokojíček, každé svůj. To u nás nejde, leda bych se vzdala obýváku a celý život rozkladala gauč, to odmítám. Máme 3+1 68m² a je to za mě minimum, se dvěma dětmi. Zase kamarádka má barák, dole obrovský obývák s kuch. koutem a velkou místnost technickou/pokoj pro hosty/pracovnu, do budoucna možná jako místnost na masáže. Nahoře ložnici, obr koupelnu, kde může tancovat a 4 pokojíčky. No obr barák, ktery bych fakt nechtěla uklizet...
@ninive211 To asi nebyla reakce na mě. Já jsem odpovídala na to, jak jsem řešila uložení sušáku apod. v malém bytě.
Ale jinak k těm prostorovým požadavkům... ono je to jako se vším - každému vyhovuje trochu něco jiného, každý si pro sebe to své optimum musí najít sám. Se zájmem jsem tuto diskuzi pročítala, i když sama přispět nemůžu, protože co máme děti, bydlíme ve velkém. Nejdřív v bytě, teď máme RD. Za sebe musím říct, že mi to vyhovuje. Prostor mi umožňuje, abych věci přehledně a účelně uspořádala. Abych nemusela vyndat tři věci, než se dostanu ke čtvrté, kterou právě potřebuji. I tak pravidelně třídím, redukuji, vyhazuji (nebo spíš hledám nepotřebným věcem nové majitele - máme tu charitativní obchůdek, kam lze přebytečné věci odevzdat, oblečení do sbírky nebo na Č. kříž atd.). Nemám ráda hromadění zbytečností...
Ale to je přesně to, co je hrozně individuální. Četla jsem tu několik reakcí, které si bydlení na malém prostoru pochvalovaly - a já jim to věřím. Minimálně souhlasím s tím, že malý byt se rychleji a snáze uklidí. Já v domě občas padám na nos. Ale zase by mi přišlo padlé na hlavu, najímat si třeba paní na úklid. Pokud bych byla v situaci, že úklid nestíhám a nezvládám, tak bych raději volila přesun do menšího než toto. Mnoha jiným lidem ale právě takové řešení vyhovuje a chválí si ho. Každý jsme zkrátka jiný...
Co ale musím říct, že všechny ty v této diskuzi, kteří žijí s dětmi v malém bytě, hrozně obdivuji. Vím, že mnohdy to není jejich volba a prostě musí. Ale i tak klobouk dolů. My jsme rodina, co jezdí hodně ven pod stan, pěšky, na vodu a tak. I za bezdětna jsme jezdili. A pro mě je teda vždycky hrozný na tom malém prostoru (ve stanu, v lodi) udržet pořádek a systém ve věcech, a to i přesto, že jich s sebou máme jen velmi omezené množství. Stojí mě to mnohem víc času a úsilí než doma na prostoru. Takže jen čistě teoreticky z těchto zkušeností - odhaduju, že já bych se v malém bytě brzy zbláznila.
@pratensis jo. Je to pro otrlejsi povahy, resp. Musis se v malem prostoru naucit chapat veci a situaci jinak a hlavne si spoustu problemu nepripoustet, jinak bych se zblaznila.
@eviicka Tak já jsem taky dlouhá léta žila na koleji ve dvou lidech na pokoji (5 let), pak v jednom pokoji ve třech lidech (dalších 6 let) a až pak se to postupně zvětšovalo až k současnému rodinnému domu s velkou zahradou. A taky jsem to teda zvládala, nějak si nepamatuji problém. Ale s dětmi je to úplně jiný level, to nevím, jak bych dala. Těch věcí je přece jen o dost víc a toho chaosu, který dovedou vyrobit (navrch k tomu, který si jsem schopná vyrábět sama). Ale s tím cestováním to sedí přesně i na mě. 🙂
@yvarp ahojky, ze zkušenosti. Ten rozkládací gauč místo postele je hezká idea, ale nebude to fungovat. Bude stále rozložený, a zabere tedy tolik místa jako manželská postel. Věř mi, že na to každodenní skládání a rozkládání brzo rezignujete😉 pod manželskou postel se toho strašně moc vejde v těch úložných plastových placatých boxech, v tom vidím výhodu. Případně jestli fakt chcete víc místa, tak pořiďte postel co se zvedne a ve svislé poloze se jakoby vklopí do skříně. Víš, co myslím? 😉 Ale je to drahé, no..
Kdyz jsem si tu cetla nektere reakce, rikala jsem sj, ze budto se na mk zdrzuji jen bohate maminky a nebo se v cechach fakt zije blaze🙂 Jako uprimne, pokud ma byt 2 pokoje, tak je pro zivot s dvema malymi detmi uplne idealni. Stejne chteji spat s rodici a strkat je neprirozene od roku a podobne do zvlastni komnaty, protoze jsme jim to tam vytapetovali zvirecim motivem a tu mistnost navic mame, to je fakt blbost. My jsme teda v 3kk vetsim, ale vidim to od zacatku jako nevyhodu. Ovsem po 10ti letech zadosti o vetsi byt ( z garsonky) si clovek nevybira. Jasne, jednou se nam bude asi hodit, ale tech vyhozenych penez do kose za najem za ty roky....Pak nejakych 10 let bude dcera chtit vlastni pokojicek a vyrazi do sveta. A my dva duchodci tenhle byt stejne neudrzime, nehlede na to to uklizet...des bes. Takze za me, 2kk idealni. Moje mamka takto vyrostla, nikdy ji to nevadilo, byly tam 4, nakonec v byte zustala jen babicka a i tak ji tam bylo dobre.

Vas obdivuju, pro mě je to nepředstavitelný. 😳 Ale není to problém jen CR - včera jsem si četla tuhle diskuzi a říkala to příteli a i tady je to bohužel dost častý - zvlášť ve velkých městech. Třeba v Paříži prej úplně běžný....
Za na druhou stranu: než jsem se přestěhovala sem, tak jsem skoro rok byla sama v Praze v 3+1, přes 70m2. Bylo mi tam dost smutno....