Rostliny na rozpálenou terasu. Máte zkušenost?

marketanovakova14
21. črc 2022

Máme 20m2 velkou terasu, ráda bych ji zútulnila a pořídila tam nějaké rostliny, ať je to trochu zelené. Problém je, že tam celý den pálí slunko, nedá se jít po rozpálené dlažbě bez bot ani udržet ruku na parapetu. Navíc často odjíždíme na prodloužené víkendy a nemá kdo zalévat. Máte s něčím dobrou zkušenost? Popř. nemáte fotku pro inspiraci? Zvažuji, jestli nejít i do umělých rostlin, ale žádné velké jsem zatím neviděla. Děkuji za každou radu.

budouci_maminka
22. črc 2022

Tak minimalne tam muzes dat palmy 😀 jsou i druhy venkovnich palem co prezijou zimu.
Co treba i sloupovou jabloň? Te i nevadi nekolik dnu nezalevat, nehlede na to ze muzes mit samozavlazovaci truhliky..pak jeste vysoke travy , ty vypadaji hezky, tolik vody nepotrebuji a slunce jim neva.

neomenia
22. črc 2022

Muškáty. Ty vydrží hodně.

glimmer
22. črc 2022

máme to samé, máme podkrovní byt s terasou, od rána až do večera sluníčko. Po x pokusech a omylech už máme jen toto - plamínek (clematis). muškáty, afrikány a levanduli. v závěsných květináčích mám petunie, ale ty musím fakt 2x denně zalévat aby zůstaly husté a kvetly. Jinak nic jiného nemá šanci moc přežít. Když jedeme pryč tak všechno zaleju, ale je to buď anebo.

trilien
22. črc 2022

samozrejme aj sukulenty

merope
22. črc 2022

My tam máme afrikány a letos testuji nějakou směs, kde jsou např. i chrpy, ale to teprve zítra či pozítří uvidím, jak dopadne po těchto vedrech (týden jsem tam nebyla). Ale máme tam takový "truhlík" a dost vysychá, v záhonu se afrikánům běžně dařilo skvěle, letos mi je sežrali slimáci ☹

sigyn
22. črc 2022

Mame to podobne a vedle terasy nám rostou levandule. Nijak nezalivam a rostou jako dive. Jsou na sluníčku cely den

zmrzlinka
22. črc 2022

@marketanovakova14 muškáty,levandule,afrikany

klokanka31
22. črc 2022

@marketanovakova14 Muškáty a kaktusy 😃

grelen
22. črc 2022

Haha tak my mame terasu na zapad, cele odpoledne je tam totalni vyhen a mne to teda sezehlo i levandule, asi jsem nejaka neschopna 😀 takze u me vedou stredomorske bylinky - drobnoliste oregano (to mi ted dokonce kvete), tymian, rozmaryn

anetka1701
22. črc 2022

samozavlažovací truhlík a přežije cokoliv 🙂 dala bych truhlíkový bambus - je celoročně zelený a krásný.

lucifux
22. črc 2022

@marketanovakova14 nám se po garáži i terase pne zimolez. Hezky v létě kvete a zimě neopadavá. Nijak velkou údržbu nepotřebuje.

novamamina
22. črc 2022

@budouci_maminka palmy ne... To by musela mít nějakou zvyklou od mala na přímé slunce. Palmy které se k nam dováží jsou ze skleníku a přímé slunce je sežehne. Vlastní zkušenost

martt
22. črc 2022

My máme kaktusy a netřesky. Vydrží i dlouho bez vody. Akorat pak ty kaktusy se musi na zimu uklidit pokud nejsou zimuvzdorné.

trilien
22. črc 2022

@novamamina my máme už štvrtý rok na terase palmy pestované z kůstiek medjool datlí (klasicky kupované datle cez eshop a manžel ich zasadil) a teda palmy žijú a nie sú zo sklnka vyschnuté. V zime ich držíme v obávačke za sklom, kde na ne svieti celý deň. Akurát, keď sme dlho na dovči, potrebujú časovanú závlahu, prípadne sa niekto obetuje a chodí zalievať.

novamamina
22. črc 2022

@trilien jasný. Já mám taky nějaký palmy co jsem si vypestovala na terase kde je vyhen hnusná. Ale jsou tak zvyklé od pidi kytek. To je neco jiného. Ale když si koupíš v obchodě vzrostlou rostlinu, je ze skleníku a nemůžeš ji dát na přímé slunce. A jsou samozřejmě i druhy který to zvládají líp.

trilien
22. črc 2022

@novamamina ja tomu rozumiem 😉 len som uviedla možnosť vypestovať si, pokiaľ niekto rád palmy 😉

novamamina
22. črc 2022

@trilien jo taak. No jasný 👍

ee.liska
22. črc 2022

Já mám klematis, petúnie a žluté durmany. Petunky zalévám ráno i večer.

petulkadodo
22. črc 2022

@marketanovakova14 Na jižním rozpáleném balkonu mi krásně rostou okrasné kopřivy, ty vypadají nádherně i na přímém slunci. Pak muškáty a středomořské bylinky (rozmarýn, tymián) a nádherně mi tam roste a plodí jahodový stromek, ale ten se musí na zimu dát dovnitř, není mrazuvzdorný.

malanoha
22. črc 2022

Olivovník

xxx3d
23. črc 2022

šanta, šalvěj, levandule - hodí se k sobě, doplňují se, jakože si nepřekáží.
pokud bys třeba chtěla vytvořit i nějaký stín, jestli je tam možnost, tak určitě doporučuji "psí víno" přísavník, taky nenáročná na slunná stanoviště vhodná rostlina
a trvalka.

barumrallyebum
23. črc 2022

Tip na ty vikendy a dovolene- videla jsem na fb, za Gardena prodava zavlazovaci system na balkonovky. Das do kyblu vodu, z toho vedou hadicky do kvetinacu a soucasti je jeste nejaky sensor na slunce.

lennus
23. črc 2022

@marketanovakova14 Řeším totéž a letos si poprvé zùtulňuju náš západní balkon 7 m2, těch květin je dost, já nechtěla muškáty. Něco mi už chcíplo, ale důležité je ty kytky co nejdřív přesadit z toho kupovaného substrátu, což jsem neudělala, pomoct může i hnojení. Chci tam dát více petunií. Daří se margaretám, bohužel lobelka mi nevydržela, i když se doporučuje na západní slunce. Mám tam túji, oleandr, opuncii, šantu kočičí. Daří se stáleplodícím jahodám, na sluníčku i levandulím - mně chcíply, měla jsem špatný truhlík a zaplavil je silný déšť, ale za rok zkusím zas. Pak některé bylinky - máta, tymián a rozmarýn. Plánuju příští rok i nějaké trávy. Těch rostlin a květin je celkem dost, co mohou na slunečné místo, já zahradničení nerozumím, ale snažím se to studovat - číst a ptát se kamarádek se zkušenostmi.
A ráda se tu inspiruju. Dostala jsem tip na africkou kopřivu.

lennus
23. črc 2022

Jo a màm tam samozavlažovací truhlíky a když odjíždíme na déle, dám to dovnitř a domluvím se s někým na zalívání, i když minule i po týdnu doma vše vydrželo, jen jsem je zalila dost dolů do misky.

novgan
23. črc 2022

@marketanovakova14 zkus africké kopřivy, mají rády slunce a rozpálená terasa jim nevadí. Vysazuji každoročně, máme taky terasu nonstop na slunci. Dále tam mám fuchsie a begonie a uplně v pohodě sluníčku odolávají.

lennus
23. črc 2022

@novgan Fuchsie mi taky chcípla 🙈

novgan
24. črc 2022

@lennus to je zvláštní, mám jak drobné tak velké tanečnice fuchsií, zalévám 1x denně vždy večer a vypadají že jim to vyhovuje. A to máme na terase fakt vedro, peklo, sucho od 12 do západu.

optimistic
24. črc 2022

@grelen taky mam sezehle levandule...

grelen
24. črc 2022

@optimistic To jsem rada ze nejsem sama 😀

lennus
18. srp 2022

Znáte prosím něco z tohoto?
Vyfotila jsem teď během léta a všechny byly na rozpálených slunných místech. Hledám inspiraci na příští léto už 😃

Taky jsem mluvila s paní z menší levandulové farmy a řekla mi, že nejlíp se daří levandulím ze semínek vypěstovaných z ČR a nabídla mi natrhat si semínka z jejich levandulí, tak jsem na ně zvědavá.