redakce
11. říj 2018
30980 

Porod koncem pánevním: Rozhodněte se mezi "císařem" a "normálním" porodem. Co radí porodník a dula?

“Jsem moc ráda, že jsem nedala na všechny ty všeználky, kteří mě od porodu KP odrazovali. Protože jsem se pro porod KP rozhodla sama, manžel mě podporoval a věřila jsem porodníkům v Rokycanech, tak jsem šla rodit zcela klidně. Kdybych se bývala nechala říznout CS, bylo by to v tomto případě zcela zbytečné. Můj porod KP byl skvělý a já jsem za něj ráda.”

V minulých týdnech jste se na Modrém koníkovi mohly setkávat s články, které se týkaly tématu KONEC PÁNEVNÍ. Dnes před sebou máte poslední část tohoto seriálu, která bude zaměřená na seznámení s oběma možnostmi porodu - tedy vaginálním (přirozeným) porodem a porodem císařským řezem. Pokud vám minulé články utekly a rády byste si je přečetly, najdete je zde:

V předchozích článcích jste se mohly dočíst spoustu zajímavostí a informací o poloze koncem pánevním, seznámit se s babskými radami vhodnými pro otočení miminka či si přečíst o obratu miminka vnějšími hmaty, což je ta nejefektivnější metoda pro obrat miminka (samozřejmě ale i ta přináší jistá rizika). Společně jsme se dostali až na závěr těhotenství, kdy se každá maminka, jež má v bříšku malého tvrdohlavce, který se ne a ne otočit, musí rozhodnout, jak přivede na svět své dítě…

Každá porodnice k porodu miminek v poloze koncem pánevním přistupuje jinak

Tato informace vás možná hodně překvapí, ale vězte, že je tomu opravdu tak. Zatímco v některých porodnicích je poloha KP u prvorodičky jasnou indikací k císařskému řezu, jinde vás budou podporovat ve vaginálním porodu při splnění určitých podmínek, viz dále. Opravdu hodně tedy záleží na tom, co chcete vy. Pokud stojíte o vaginální porod, budete mít hledání té pravé porodnice možná o něco složitější, protože více porodnic raději volí císařský řez a nutno dodat, že mnohdy zbytečně.

Dříve bylo naprosto běžné rodit miminka v poloze koncem pánevním “normálně”, dnes se spíše přistupuje k plánovaným císařským řezům. Mnozí doktoři (především z porodnic, kde preferují vaginální vedení porodu) ale zdůrazňují, že pokud se při porodu KP pohlídá splnění podmínek pro přirozený porod, není porod KP o nic riskantnější než v poloze miminka hlavičkou dolů. Komplikace se ale mohou bohužel vyskytnout při jakémkoliv porodu, a to dokonce i při porodu císařským řezem.

Porod císařským řezem

Přestože je poloha koncem pánevním považována za polohu přirozenou, tak se zhruba 90 % miminek v této poloze narodí císařským řezem. Obecně se dá říct, že k porodu císařským řezem se při KP poloze přistupuje v několika případech - ty jsou označovány jako kontraindikace vaginálního porodu koncem pánevním:

  • malá nebo velká hmotnost plodu
  • nepoměr mezi pánví a plodem (zúžená pánev), velký plod
  • vrozené nebo získané morfologické vady dělohy (anomálie, jizvy), někdy také cysty na vaječnících
  • placenta praevia - tzv. vcestná placenta
  • zhoršený zdravotní stav maminky nebo miminka
  • nestandardní CTG záznam před porodem i v průběhu porodu - např. klesající ozvy
  • naléhání a výhřez pupečníku
  • jiná než úplná nebo řitní poloha plodu
  • nepříznivá porodnická anamnéza (těžké předchozí porody, násobné potraty…)
  • nesouhlasící, unavená nebo nespolupracující maminka

Pokud vás čeká císařský řez, rozhodně se dopředu nebojte. Můžete si přečíst zkušenosti uživatelek Modrého koníka, které kvůli miminku v poloze koncem pánevním rodily císařským řezem, a i tak na porod vzpomínají s dojetím:

“Mně se syn neotočil a gynekolog mi doporučil císařský řez. Protože to bylo moje první těhotenství a neměla jsem tak s porodem ještě žádné zkušenosti, nechtěla jsem riskovat porod koncem pánevním, i když mi lékař řekl, že konečné rozhodnutí je samozřejmě na mně. Rodila jsem v 39+0 císařským řezem ve spinální anestezii a vše proběhlo naprosto bez problémů, přítel byl se mnou na sále a máme z toho úžasný zážitek, syna jsem měla okamžitě u sebe. Ani po operaci jsem neměla žádné velké bolesti a rychle jsem se hojila, myslím, že přirozený porod by byl mnohem horší. Ale samozřejmě každá maminka to má jinak a vím i o některých, které KP rodily přirozeně, a taky to zvládly.”

“Měla jsem císařský řez kvůli poloze KP. Anestezii jsem měla celkovou. Nedokážu si představit, že bych tam ležela při vědomí a oni by se bavili ve stylu: 'Sestři, podejte mi skalpel.'// 'Pane doktore, tady teče nějak moc té krve.' 😀 Vendelínka mi přivezl manžel hned, jak jsem se probudila na pooperačním. Probuzení bylo děsné, hrozně to bolelo. Ale druhý den už bylo fajn. Bolelo to pak už jen při smíchu. Celkově jsem se po CS dala rychle dohromady.”

“První dcera byla KP. Velmi jsem si přála porodit ji vaginálně. Váhový odhad měla pod 3 kg a já taky nejsem žádný drobek, vnitřně jsem byla přesvědčená, že to zvládnu. Nakonec jsem se ale nechala přesvědčit do sekce. Přiznávám, že jedna z mých prvních myšlenek, když jsem pak měla malou u sebe, byla 'tohle bych zvládla' (byla fakt drobounká), ale zároveň toho vůbec nelituji a ani nikdy nebudu - je zdravá.”

Vaginální porod koncem pánevním

Velice často se ve spojitosti s tímto tématem můžete setkat také s označením přirozený porod koncem pánevním. Ale pozor vaginální a přirozený porod v tomto případě nejsou synonyma. Většina vaginálních porodů při poloze KP má do přirozené podoby poměrně daleko, aby byl i tento typ porodu opravdu přirozený, je třeba, aby byly vynechány všechny lékařské zásahy a nařízení. Přirozený porod koncem pánevním však můžete zažít i u nás v České republice.

Pro možnost vaginálního porodu při poloze koncem pánevním porodnice vyžadují splnění těchto podmínek:

  • odhad hmotnosti plodu 2500-3500 g u prvorodičky a až 3800 g u vícerodičky
  • poloha plodu úplným KP event. řitní
  • dobrý zdravotní stav maminky (ne nekompenzovaná cukrovka, srdeční vady, břišní kýla…) i miminka
  • normální CTG záznam před porodem i v průběhu porodu
  • souhlas maminky se spontánním porodem

Michal Koucký, vedoucí lékař oddělení rizikového oddělení Gynekologickoporodnické kliniky VFN a 1. LF UK v Praze, říká: „Poloha koncem pánevním je sice poloha fyziologická, ale porod koncem pánevním je chápán jako porod rizikový. Dnešní podmínky, abychom ženě doporučili spontánní porod, musí být na straně plodu, který by měl vážit dva a půl až tři tisíce gramů (u menších dětí a větších plodů je vyšší riziko poruchy mechanismu porodu), poloha koncem pánevním musí být úplná (nožky a hýždě) nebo neúplná řitní (zadeček), u plodu nesmí být vrozená vada a pár dalších minoritních důvodů. Rodička musí být zdravá a mít nekomplikované těhotenství, nesmí mít za sebou operaci na děloze. Pokud tohle splňuje a přeje si rodit spontánně, umožníme jí to.“

A jak na porod koncem pánevním vzpomínají naše uživatelky, které rodily “kápéčko” vaginálně?

“Na první zatlačení vykoukl zadeček s nožičkami, na druhé vyjelo celé tělíčko (v tuhle chvíli jsem dostala injekci oxytocinu pro posílení kontrakce kvůli porodu hlavičky) a na třetí zatlačení byla venku hlavička. A najednou se ozvalo takové tiché zakňournutí (ne pláč) a já měla Eliáška na prsou. Čekala jsem slzy štěstí, ale neobjevily se - objevil se jen pocit obrovské úlevy a pýchy na to, že jsme to dokázali. Bez nástřihu a jediného poranění, bez jediné komplikace a v rekordním čase - za 3 minuty byl Eliášek na světě.“

“Měla jsem strach, abych to zvládla a malá se nepřidusila. Tlačila jsem jak divá a když doktorka volala, že zadeček je venku, tak jsem byla moc šťastná, poslední zatlačení a vykoukla i hlavička. Malou mně dali na bříško a už volali muže. Já si říkala, co to je za chobotničku a plakala dojetím. Přišel manžel a brečel taky. Porodní asistentka i doktorka mi gratulovaly, že to byl ukázkový porod koncem pánevním. Studentka PA plakala a moc děkovala, že tam mohla být.  Bylo to krásný.”

“Jsem moc ráda, že jsem nedala na všechny ty všeználky, kteří mě od porodu KP odrazovali. Protože jsem se pro porod KP rozhodla sama, manžel mě podporoval a věřila jsem porodníkům v Rokycanech, tak jsem šla rodit zcela klidně. Kdybych se bývala nechala říznout CS, bylo by to v tomto případě zcela zbytečné. Můj porod KP byl skvělý a já jsem za něj ráda. Maminky, nebojte se a věřte samy sobě. Pokud se tak samy rozhodnete a víte, že to tak chcete a má to tak být, najděte si porodnici, kde Vás podpoří a jděte do toho. A pokud se rozhodnete pro CS, tak je to Vaše rozhodnutí a nikdo Vás za to nemůže odsoudit. Je to Váš porod a je důležité, aby jste Vy byly v pohodě. Ať se rozhodnete, jak chcete, určitě KP zvládnete. Rozhodně kvůli miminku v KP nepanikařte.”

Těžké rozhodování, které musíte rozhodnout jen vy sama!

Asi jen ten, kdo zažil, jak náročné rozhodování o způsobu vedení porodu při konci pánevním to je, vás pochopí. Pokud se právě rozhodujete, jestli půjdete radši na “císaře” nebo budete rodit “normálně”, proberte si celou vaši situaci s lékařem, kterému věříte. Klidně můžete konzultovat i s více odborníky a poté se rozhodnout. Důležité však je, abyste rodila tak, jak vy chcete. Pokud máte z vaginálního porodu KP ohromný strach, tak opravdu není dobré řešení takto rodit. Porod je totiž z velké části v hlavě a je potřeba, abyste byla sebevědomá a věřila si.

A co o rozhodnutí o vedení porodu při konci pánevním říká dula Staňka Kučerová?

“Pokud je poloha miminka koncem pánevním jediná komplikace porodu, upřednostněte raději přirozený vaginální porod. Císařský řez je velká břišní operace a tedy velký zásah do těla, jeho nevýhody vysoce převyšují výhody.

U porodu koncem pánevním obzvlášť platí, že je důležité důvěřovat samotné ženě, miminku a celému porodnímu procesu. Nejdůležitější ze všeho je dostatek času - tedy trpělivost a žádné zasahování do porodního procesu. Miminko i rodící žena ví, co je pro ně v danou chvíli potřeba a případné komplikace zkušená porodní asistentka vždy dokáže včas odhalit.”

V případě, že budete rodit vaginálně, je určitě dobré počítat i s možností, že takový porod může skončit i sekcí. Na tuto skutečnost upozorňuje i gynekoložka Radka Gregorová: „Porody nelze v takovém případě urychlovat nebo popostrkovat, proto je velmi důležité sledovat stav dítěte a rodičky. Ve chvíli, kdy porod nepostupuje, tělo dává jasně najevo, že je načase zvolit jinou cestu porodu, tedy císařský řez.“

Pokud ještě stále váháte, můžete nahlédnout i do diskuse Císař nebo rodit koncem pánevním, co je bezpečnější?, kde si můžete přečíst, jak to vidí i další maminky.

Pokud si neumíte představit, jak vlastně takový vaginální porod koncem pánevním probíhá, můžete zhlédnout toto video primárně určené pro porodní asistentky a nácvik jejich dovedností právě při tomto typu porodu.

Máme mezi čtenářkami článku i některé, jejichž dítě se narodilo v poloze koncem pánevním? Pokud ano, podle čeho jste se rozhodovaly, jak budete rodit a jak to nakonec dopadlo. Podělte se s námi do komentáře.

Použité zdroje informací:

biostatisticka.cz

jenprotehotne.cz

porodnice.cz

zena.aktualne.cz

babyweb.cz

materstvi-srdcem.cz

To video je uzasna ukazka.

11. říj 2018

Obe deti se mi narodili koncem panevnim. Bohuzel diky ulozeni miminka nebyl mozny obrat. Pred prvnim porodem sem byla presvedcena, ze me ceka cisarsky rez, vsude psali, ze tak to probiha a prirozeny porod je zbytecne riziko. Nastesti jsem narazila na super doktora v Praze Na Bulovce, s klidem me presvedcil, ze to dam a porodim prirozene. Samozrejme me a miminko posledni tydny hlidali aby bylo vse idealni. A povedlo se! A za tri roky znovu, stejny pan doktor, tentokrat jsem byla i ja klidnejsi! Kdyz to slo jednou, povede se to i podruhe. Za 4,5 hodiny byla dcera na svete. Jsem moc rada, ze jsem sla rodit tam, kde prirozeny porod KP podporuji a neposilaji rovnou na cisarsky rez.

12. říj 2018

Já měla odhad váhy ve 37tt přes 3500g a i přesto mě personál oddělení pro rizikově těhotné nutil k rozhodnutí, abych sekci vzdala. Prostě si usmysleli, že když jsem měla před tím 2 vaginální porody, že ten třetí po 5. letech zvládnu levou zadní, ikdyž bylo mimnko KP a na děloze jsem měla velký myom. Nezlomili mě, byla jsem tam sice všem za srabíka, ale nakonec jsem ráda, že jsem se nenechala zlomit. Mám krásného zdravého kluka a to je hlavní 🙂

12. říj 2018

Nedávno jsem Na Bulovce porodila syna v poloze KP. Naštěstí jsme splňovali všechna kritéria, která pro tento druh porodu jsou, a tudíž mne nikdo do císařského řezu nenutil. Podotýkám ale, že kdybych byla rozhodnuta, že spontánně rodit nechci, tak by císařský řez provedli.
V porodnici jsem se dohodla, že když porod bude postupovat, zkusím rodit normálně. U porodu bylo mnoho personálu - porod vede lékař, ne porodní asistentka. Celý porod trval 12,5 hodiny (od prvních kontrakcí), z toho druhá doba porodní 50 minut. Porod proběhl bez medikace, jediné, co mi bylo podáno, byl oxytocin pro snazší porození hlavičky po měkkém zadečku. Věřila jsem sobě i svému dítěti a vše jsme zvládli 🙂 Syn je zdravý a žádné následky ani traumata si já ani on neneseme 🙂

12. říj 2018

Kdyz mi moje pani doktorka rekla, ze prcek je KP, byla jsem z toho v soku. Neumela jsem si predstavit ze pujdu na sekci,a tak mi bylo doporuceno jit na obrat miminka. To se bohuzel pro nedostatek plodove vody nezdarilo. Byla jsem hrozne nestastna, ale prave pani doktorka, ktera u toho byla, mi rekla, ze i presto muzu rodit normalne. A tak se i stalo. Bylo to ve Fakultni nemocnici v Ostrave. Vsechno slo strasne rychle. Prvni kontrakce zacli v 9 rano a ve 14 hodin uz byl malej na svete. Pan doktor, ktery byl u porodu, byl naprosto dokonali a bylo videt, ze i velice zkuseny. 😉 oba jsme v poradku a niceho nelituji.

12. říj 2018

Nu, já musím říct, že po shlédnutí videa jsem byla spíše vyděšená 🙂.

Při prvním těhotenství se chlapeček ne a ne otočit a do poslední chvíle zůstal zadečkem dolů. Oproti videu ovšem neměl nožky natažené k hlavě, ale seděl jako žabička na bobku, s koleny u brady. (Nějak si po tom videu nedokážu představit, co by ze mne vyšlo při klasickém porodu jako první, a jak by tam ty nožičky zmáčknul...) Porod začal v 37. týdnu odtokem plodové vody, při převozu do nemocnice a vyšetření jsme se s doktorkou ujistily, že od poslední kontroly se dítě opravdu neotočilo, a lékařka se mne zeptala, jak chci rodit. Přiznala jsem se, že na spontánní porod si netroufám, doktorka připustila, že ona také ne, takže jsem šla na císařský řez. Od píchnutí spinalu bylo vše velmi rychlé a dítko bylo venku 3 minuty po přejezdu na sál. Svojí volby nelituju, coby prvorodička jsem se bála toho, že by to bylo velké trápení, a takhle jsem měla jistotu, že ze mně vyjde zdravé dítě bez komplikací.
Rekonvalescence po císaři byla velmi rychlá a v pohodě, nezažila jsem žádné komplikace, jen sžívání se s miminkem bylo pomalejší a i kojení nastoupilo zhruba po týdnu. Nevím, zda to bylo spinalem a absencí těch správných poporodních hormonů, ale poměrně dlouho mne trápily různé "radosti" typu opuchlých nohou a naprosto šílených nočních můr.

Holčičku jsem o tři roky později rodila normálně (ale ta byla hlavičkou napřed) a zvykání si na miminko, nástup laktace apod. - vše šlo mnohem rychleji a přirozeněji. Holčička byla i taková životaschopnější, ale to nemusí být nutně dané jen způsobem porodu 😉. A stejně tak ty péčové věci, možná jsem jen měla větší jistotu tím, že šlo o druhé dítě.

I když mi můj gynekolog zpětně říkal, že císařský řez se u KP nařizuje hlavně z obavy z budoucích právních žalob (kdyby se něco v průběhu porodu stalo špatně), a že on se "konců pánevních něco narodil!", tak sekce zpětně nelituji a necítím se ani nijak ošizená o přirozený porod. Prioritou pro mne v tu chvíli bylo zdravé miminko a je možné, že právě proto, že jsem sama sobě nevěřila, jak bych to zvládala, by se něco opravdu stát mohlo.

Kamarádka, která také rodila císařem (plánovaný z důvodu velké hmotnosti dítěte), čeká nyní druhé mimi a měla obavy z klasického porodu. Ale za sebe mohu říct, že díky tomu, že se vše dobře zhojilo (a to jsem pro starosti o novopečeného človíčka o jizvu nijak zvlášť nepečovala), nebyl druhý porod vaginální cestou žádný problém. A moje tělo dokonce vědělo i že jde o druhé těhotenství, takže byť mými porodními cestami žádné dítě neprošlo, vše šlo naprosto rychle a hladce, porodní zranění minimální, svůj druhý porod považuji zpětně za naprosto luxusní 🙂.

Pro doplnění: rodila jsem v liberecké porodnici.

12. říj 2018
Komentář byl odstraněný

Porodila jsem 3 děti a všechny koncem pánevním, vaginálně, mám úzkou pánev. Jeli jsme kvůli tomu vždy do FN v Brně, v Břeclavi ( kde bydlíme cca 5 min. od porodnice) bych automaticky rodila císařem... V Brně ( 1x Obilný trh, 2x Bohunice) mi nikdo vag.porod nerozmlouval, jen při 3. porodu se pan doktor trošku víc snažil mluvit o CS... 1. porod - 2004, překotný, syn 3000g, 40+1- narodil se cca 20 min. po příjezdu do nemocnice, porodní sál plný lidí, připravených pro rychlý CS... 2. porod - 2007, dcera 2260 g, 36.t.- narodila se naprosto hladce 40 minut po příjezdu do porodnice s AS 10:10:10... Přivolaný primář jako dohled nestihl přijít... 3. porod podobný druhému - 2015, dcera 2500 g, 37.t. - narodila se 45 minut po příjezdu do nemocnice, naprosto hladce a rychle. Opět zkušenější lékař ani nestihl přijít (mimochodem byl to stejný lékař, který rodil 11 let předtím syna coby méně zkušený lékař porodu KP ☺️)... Všechny porody vedli lékaři, poprvé 2 - mladšího kolegu jistila zkušenější lékařka, u dalších porodů byli sice 2. lékaři zavoláni, ale přišli pozdě. Děti byly v pořádku, propustili nás 3. - 4. den domů (jedna dcera měla žloutenku, tak proto až 4. den)... Jsem ráda, že jsme jeli rodit 50 km daleko od domova a vyhnuli se CS...🙂

15. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli