redakce
23. únor 2019
28602 

Šestinedělí: Krásné a zároveň bolestivé období. Jaké fyziologické změny se dějí v těle ženy po porodu?

Šestinedělí je obdobím plným změn. Tou největší změnou je, že jste se dočkala a narodilo se vám miminko, což zasáhne do chodu celé rodiny. Změny ale nastávají i v těle novopečené maminky. Začínáte kojit, cítíte, že se vaše hormony vzbouřily, vaše tělo se čistí po porodu. Jaké fyziologické změny se odehrávají v těle maminky první týdny po porodu? Co můžete očekávat?

Šestinedělí je období bezprostředně po porodu, kdy dochází k největším změnám v těle maminky a celkově ke sžívání se s miminkem. Těchto šest týdnů můžeme rozdělit na rané šestinedělí (prvních 10 dní po porodu), kdy žena začíná kojit a hojí se jí poporodní poranění, a na pozdní šestinedělí, kdy se už začíná žena cítit lépe a užívá si první týdny se svým miminkem.

Co se děje s dělohou po porodu

V těhotenství vážila děloha zhruba 1 000 g. Již první dny po porodu můžete pozorovat, že se děloha rychle zmenšuje. Na konci šestinedělí váží přibližně 80 g a zůstane o trochu větší než před otěhotněním. Tento proces se nazývá zavinování dělohy. Je způsobem hormony, které se začínají uvolňovat již při porodu a zejména po porodu. Dochází při něm ke stahování dělohy (smršťování svalových vláken) zpět do původní podoby. Zavinování dělohy je bolestivé zhruba jako silnější menstruace. Pokud žena kojí, děloha se zavinuje více a také to více bolí. Ale není to nic, co by nešlo přežít. Uvádí se, že zavinování dělohy je bolestivější u vícerodiček než u prvorodiček.

Jedna uživatelka Modrého koníka píše tipy na lepší zavinování dělohy: „Kojit a spát na břiše, pokud to dovolí prsa, když tak si břicho vypodložit. Tím se bude děloha lépe zavinovat. Já rodila počtvrté a můj doktor mi sdělil, že mám dělohu tak krásně zavinutou, jako kdybych nerodila. A že by to nějak moc bolelo, se říct nedá, spíš při začátku kojení je cítit tlak v podbřišku, ale pocity máme každá jiné.”

Zároveň se zavinováním dělohy dochází k odchodu tzv. očistků. Očistky jsou vlastně odumřelá povrchová vrstva sliznice dělohy, která začne po porodu přirozeně odcházet z těla ven. Zpočátku jsou velmi silné, postupně se jejich množství snižuje. Stejně tak se mění jejich barva. První dny po porodu jsou jasně červené, poté hnědnou, žloutnou až zbělají a nakonec odchází průzračný hlen. Očistky odchází jak po vaginálním porodu, tak po porodu císařským řezem. V tomto období se neobejdete bez poporodních vložek. Odcházení očistků není příjemné, ale je to naprosto přirozené. Očistky jsou živnou půdou pro bakterie, proto je nutné dbát na zvýšenou hygienu.

Svoje zkušenosti s odcházením očistků popsala maminka v diskuzi:

„Já po prvním porodu silně krvácela 4 týdny, slaběji další 2 a pak ještě cca 2 týdny špinila. Po druhém porodu bylo silné krvácení týden, slabší další týden a pak týden špinění a bylo po. Menstruace mi u obou přišla cca po osmi měsících. Takže i u jedné osoby to může být pokaždé úplně jinak, stejně jako porody nebyly stejné.”

Změny pochvy po vaginálním porodu

Po vaginálním porodu je pochva prokrvená, prosáklá s tmavším zbarvením. Hojí se přibližně 2-3 týdny, záleží na velikosti poranění. Po třech týdnech od porodu se také vrací do „původního stavu”. Některé maminky uvádí, že se po porodu cítí tam dole stejně jako předtím, zatímco jiné cítí velký rozdíl i několik měsíců po porodu. Záleží také případně na zručnosti lékaře, který šil poporodní poranění. Někdy lékaři stehy příliš utáhnou a ženu to potom bolí a je to velmi nepříjemné.

Postupně získávají i svaly pánevního dna svůj původní tvar a vrací se do původní polohy. Svaly pánevního dna dokáží ženu po porodu velmi pozlobit, proto je dobré je posilovat, předejde se tak nejen inkontinenci moči.

„Po šestinedělí bylo najednou dole všechno zase jako dřív. Od 4. týdne jsem se snažila při močení zadržovat a pouštět proud moči a tím posilovat svaly pánevního dna. Nebo i ve stoje jsem jakoby všechno stáhla. Takhle po chvilkách vždycky pár sekund a prodlužovala jsem to. A postupně to bylo lepší a lepší.”

Děložní krček už vždy prozradí, že jste rodila

Po vaginálním porodu je děložní krček ochablý, mírně pootevřený a má narušené okraje. Během prvních dnů po porodu se uzavírá a zhruba po týdnu je otevřený na 1 cm. Před porodem má branka okrouhlý tvar, po porodu se tvar branky postupně ustaluje a zůstane cylindrický.

Jizva po císařském řezu

Čím dál více maminek porodí své děti císařským řezem. V tom případě se jich určité, výše uvedené změny, netýkají. Maminky „císařovny” však zase řeší jizvu po císařském řezu. Někdo má to štěstí, že o ní skoro neví a hojí se bez problémů, jiná maminka má při hojení problémy.

Pokud jizva hnisá, nebo se rozestupuje, případně cítíte, že s ní není něco v pořádku, navštivte ihned lékaře. Může jít o známky infekce a situaci je nutné začít řešit. Někdy je nutné přistoupit i k reoperaci jizvy. O jizvu je nutné se starat. Promazávat ji a masírovat, aby se předešlo vzniku bouliček a jizva zůstala pěkná. Ze začátku je jizva zarudlá, což je normální, postupně bude blednout.

Kojení

Během prvních dnů po porodu se začíná rozbíhat laktace. Je důležité, aby maminka v tomto období dostatečně pila a často přikládala miminko k prsu, aby se laktace rozjela. První mlíčko, které z prsu vytéká, je mlezivo, nebo-li kolostrum. Je ho méně, než později mateřského mléka, ale je velmi výživné a miminko skrze něj dostane vše důležité. Zpočátku je čiré, později nažloutlé a více husté než mateřské mléko, které se spustí za pár dní. Plnohodnotné mateřské mléko se přetvoří zhruba po dvou až třech týdnech od porodu.

Hormonální bouře

Po porodu poměrně rychle klesá hladina placentárních hormonů. Již okolo 11.-16. dne po porodu jsou tyto hormony na nulové hodnotě. První týden klesá také hladina estrogenů a progesteronů. Kojení ovlivňuje další uvolňování těchto hormonů a také hormonu oxytocinu, který napomáhá produkci mateřského mléka a také zrychluje zavinování dělohy. Proto ženy, které kojí, čímž se jim produkuje více hormonu oxytocinu, cítí při kojení bolesti ze zavinování dělohy a silnější odchod očistků. Jde o přirozený proces, který urychluje návrat těla zpět do původní kondice.

Změny v psychice

Po porodu zažívá novopečená maminka i změny v psychice. Je to ovlivněno kolísáním hormonů, ale také tím, že zejména pro prvorodičky jde o novou situaci, se kterou si často neví rady. Maminky se mohou cítit bezradné, neví, jak se mají v určité situaci zachovat, miminko pláče a ony neví proč a jak mu mohou pomoci. Do toho jsou nevyspané, unavené, bolí je ještě rány po porodu… To vše se odráží na psychice a náladě.

Statistiky uvádí, že 50-75 % žen zažije po porodu tzv. „baby blues”. Jde o stav, který se objevuje okolo 3. až 4. dne po porodu a znamená prudký pokles nálady, citovou labilitu, pocity smutku a neschopnost projevovat lásku k miminku. Tento stav ve většině případů během pár dní odezní a vše je v pořádku. Někdy se ale může prohlubovat a novopečenou maminku postihne poporodní deprese. A to už je nutné řešit.

Hormonální bouří si prošla i jedna uživatelka Modrého koníka, která napsala do diskuze:  „Měla jsem hodně těžký porod. Dlouho jsem se snažila porodit normálně, ale po dlouhých hodinách bolestí mě vzali císařem. Do toho protivné sestřičky, malá v porodnici pořád plakala. Až na pár hodin spánku brečela 5 dní. A nikdo mi tehdy v porodnici nepomohl. Já jsem za nimi chodila ubrečená a zoufalá. A jediné, čeho se mi dostalo, byly jejich pohledy. Koukaly se po sobě, jako co zase otravuju.

Doma to bylo potom zase těžké. Bála jsem se být s malou sama. Že mi přestane dýchat, že se něco stane, že to nebudu umět vyřešit. Přišla mi strašně křehká. Mně bylo 22 a očividně jsem na to prostě nebyla dost zralá a připravená. Taky kojení bylo utrpením. 90 minut jsem odsávala kapičku po kapičce. Pak jsem nakrmila a mohla jsem zase začít odsávat. Pořád dokolečka několik dní, týdnů. To mé psychice taky nepřidalo.

Zlepšilo se to, když jsem začala malé dávat umělou výživu. Malá byla spokojená a já taky. Místo odsávání jsem se mohla věnovat jí. Od té doby (pár týdnů po porodu) to bylo fajn. Za pár týdnů čekám další miminko. Říkám si, že už jsem teď víc připravená a vím do čeho jdu. Ale ony to jsou vážně hormony, takže myslím, že to člověk moc neovlivní.”

Poporodní deprese?

Baby blues trvá obvykle zhruba týden. Pokud trvá déle, může přejít do poporodní deprese, která postihuje 5-20 % maminek. Čím dříve začne maminka situaci řešit, tím lépe. Pokud cítíte, že něco není v pořádku, nesnažte se situaci řešit sama a navštivte odborníka. Není se za co stydět. A jaké jsou příznaky poporodní deprese?

Novopečená maminka má pocity úzkosti a strachu, bojí se, že selhala, cítí bezmoc a beznaděj, nemá o nic zájem, cítí, že miminko vlastně vůbec nechtěla a nedokáže si ho zamilovat a postarat se o něj, nekontrolovatelně pláče a nemůže spát, je podrážděná a vzteklá. Tento stav může být velmi nebezpečný jak pro maminku, tak pro miminko. Obvykle se poporodní deprese projeví po konci šestinedělí. Nespoléhejte na to, že to přejde samo, nebo, že to zvládnete sama. Stav se bude dále prohlubovat a situace bude jen horší.

S poporodní depresí má zkušenost jedna uživatelka, která se svěřila do diskuze: „Právě procházím hlubokou poporodní depresí. Přesto, že jsem se i před porodem léčila s úzkostně depresivní poruchou, je to teď to nejhorší, co jsem zažila. Všechno začalo po šestinedělí nespavostí, ranním zvracením a neustálým stresem, kdy bude malý vzhůru a jestli nebude plakat. Poté, co jsem skončila v jeho šesti týdnech s kojením a nasadila antidepresiva, jsem se třetí den zhroutila a jenom brečela, ani jsem mluvit nemohla. Hrozné stavy, hlavně, když jsem byla s malým o samotě. Jakýkoliv stres končil brekem a hlubokým smutkem, že to nebude nikdy lepší.”

Únava je po porodu normální

Ke konci těhotenství bývá žena velmi unavená, bříško je těžké a už se těší na porod a jak to bude mít za sebou. Jenže porodem to nekončí, ale vlastně začíná. A mnohdy přijde únava ještě větší. Dlouho očekávané miminko je tu a s ním přijdou další nároky.

Často se novopečená maminka vůbec nevyspí, protože má miminko bolení bříška nebo neustále dokola bojuje s kojením. Nebojte si říct v tuto chvíli o pomoc. Požádejte manžela, partnera nebo maminku o pomoc s úklidem nebo vařením. Někdy je tohle období kvůli únavě velmi náročné a také může trvat dlouho. Ale nebojte, jednoho dne to přejde a konečně se vyspíte.

„Já bývám taky pořádně unavená. Ale s vyčerpáním, s jakým jsem bojovala po porodu dcery, se to nedá srovnat. To byl pořádný zápřah. Noční vstávání, krmení, následné uspávání několikrát za noc. Já samotná jsem si musela zvyknout na nový režim, ke všemu jsem byla anemická a nemohla jsem užívat železo. No, dalo mi to zabrat. Ale přežila jsem a dcerka za to rozhodně stála a klidně bych si to zopakovala ještě jednou.”

Menstruace, kdy ji čekat?

To, kdy se po porodu objeví první menstruace, je velmi individuální. Může se objevit na konci šestinedělí, kdy očistky přejdou rovnou v menstruaci nebo až několik měsíců po porodu. Nespoléhejte na to, že kojení je účinná antikoncepce, mnoha ženám se to nevyplatilo. Otěhotnět můžete, i když jste menstruaci ještě nedostala. Před první menstruací je totiž přítomna první ovulace, takže je opravdu možné otěhotnět.

„Tak jsem dnes zjistila, že jsem opět těhotná. Asi bych z toho měla mít radost, ale zatím mi to vůbec nejde. Nejspíš jsem otěhotněla 5 týdnů po porodu, kdy jsme měli jednou nechráněný styk. Jsem hloupá, všude jsem četla, že pokud kojím, tak bych otěhotnět neměla, ale jestli je to opravdu pravda, jsem si už nezjistila. A stalo se. A to jsme vlastně druhé mimi nikdy nechtěli. Strašně se toho bojím. Že se nebudu moct plně věnovat oběma dětem, že to já sama prostě psychicky nezvládnu.”

Co se v šestinedělí doporučuje

  • nejen kvůli odcházení očistků je důležitá správná a častá hygiena, sprchujte se klidně několikrát denně, můžete používat speciální intimní mýdla, případně mýdlo s obsahem dubové kůry, které napomůže k lepšímu hojení poporodních poranění
  • používejte prodyšné poporodní vložky a dostatečně často je měňte, doporučuje se také používání síťovaných kalhotek
  • používejte bavlněné kojicí podprsenky, které vám dobře padnou a nikde neškrtí, stejně tak je vhodné používat bavlněné prádlo, které oceníte, když se budete více potit
  • hlídejte si, co jíte, jezte vyváženě a pokud kojíte, vyhněte se nadýmavým potravinám, abyste zbytečně miminku nepřitěžovala s bolením bříška
  • dostatečně pijte, bude se vám tvořit více mateřského mléka
  • cvičte cviky na pánevní dno - měly by vám je ukázat již v porodnici, kdy za rodičkami chodí rehabilitační sestra a poučí je, co mohou a nemohou po porodu dělat
  • dbejte také na psychickou stránku, mluvte o svých pocitech a snažte se odpočívat (minimálně, když vaše miminko spí)
  • zkuste si najít nějaký čas jen pro sebe, ale také pro vás s partnerem, i kdyby to mělo znamenat, že si jen večer pustíte oblíbený film, i to se počítá a je to důležité

Co v šestinedělí rozhodně nedělejte

  • během šestinedělí se kvůli odcházení očistků nedoporučuje koupat, ale pouze sprchovat
  • dejte si pozor na to, aby se miminko nedostalo do styku s očistky, jsou pro miminko velmi nebezpečné
  • během šestinedělí je dobré vynechat pohlavní styk, jednak kvůli odcházení očistků, ale také kvůli tomu, že se tam dole vše hojí a pohlavní styk nebývá pro ženu příjemný, spíše naopak, může být velmi bolestivý (někdo to nedodržuje a žádné problémy nemá, jsou ale i ženy, které nechtějí o sexu slyšet i několik měsíců po porodu)
  • jak již bylo psáno výše, hlídejte si, co jíte a obecně zdravou životosprávu

Cvičení po porodu

Po porodu císařským řezem se doporučuje se cvičením vyčkat alespoň první 4 měsíce. Jde o velkou břišní operaci a je nutné nechat vše správně zahojit, jinak byste si mohla ublížit a dobu rekonvalescence si ještě prodloužit. Můžete však cvičit cviky na posílení pánevního dna, o tom kdy a jak začít by vás měli informovat již v porodnici.

Po vaginálním porodu, pokud nejsou nějaké komplikace, je možné začít cvičit dříve. Opět se doporučuje posilovat pánevní dno. Maminky často řeší ochablé bříško a chtěly by ho mít co nejdříve takové, jako předtím. Cvičit a posilovat můžete, ale buďte na sebe opatrná a nepřepínejte se, ať si neublížíte.

Volte pomalé a nenásilné tempo, vše chce svůj čas. Vaše tělo se dává dohromady a zpět do původní formy i samo o sobě. Říká se, že jste devět měsíců nosila v břiše miminko, stejně tak dlouho trvá, než se vaše tělo vrátí zpět do formy. Velmi dobré jsou procházky s kočárkem, takových několik kilometrů denně udělá divy.

Komplikace v šestinedělí

  • může se objevit krvácení, někdy je těžké odlišit ho od odcházení očistků, ale pokud je krvácení silné, máte nějaké pochybnosti nebo z vás odchází sraženiny krve, neprodleně navštivte lékaře (v těle mohl zůstat zbytek placenty a může jít o život ohrožující stav)
  • komplikace s hojením jizvy, ať už po vaginálním porodu nebo porodu císařským řezem, infekce a vznik zánětu v místě jizvy
  • špatné a velmi bolestivé zavinování dělohy
  • problémy s kojením, zánět v prsu
  • poporodní deprese
  • laktační psychóza

Návštěvy v šestinedělí

Dnes je naprosto běžné, že novopečená maminka přijímá během šestinedělí návštěvy. Myslete ale na to, že to není vaše povinnost. Jde především o první týdny sžívání se s miminkem a pokud se na nějaké návštěvy necítíte, s klidem je odmítněte. Miminko jim neuteče a mohou se na něho přijít podívat později.

Pokud vám to nevadí, neměly by vás návštěvy stresovat (co se týče přípravy občerstvení a například úklidu). Lepší, pokud se bude jednat o kratší návštěvy, které vás a miminko moc nevyčerpají a důležité je, aby všichni, kteří přijdou, byli zdraví.

Co maminka, to názor. Takhle to vidí s návštěvami uživatelky Modrého koníka:

„Tak já jsem návštěvy přijímala normálně už první týden z porodnice doma. A to jsem byla po CS. První dva dny jsem sice měla horečky a ležela, ale pak už mi bylo suprově. Nic mě netrápilo, bolest jizvy nebyla nijak strašná, takže jsem neviděla důvod, proč nepřivítat nejbližší a nepředstavit jim našeho broučka. Samozřejmě vždy záleží na tom, jak se maminka cítí, to je nejdůležitější. Kdyby mi nebylo dobře, tak bych to rozhodně přes koleno nelámala a pozvala si návštěvy až budu schopná.”

„Já návštěvy ze strany nejbližších příbuzných (tj. babičky, sourozenci, nemyslím bratranci a tety z druhého kolene a sousedi) vítám, za předpokladu, že jsou všichni zdraví a zdrží se rozumnou dobu a nebudou dávat milion nevyžádaných rad. Naopak babičky mohou pomoct v prvních dnech (když ne s péčí o dítě, tak mohou pomoct uvařit, uklidit, vyvenčit třeba psa). Mně by třeba bylo líto, kdyby moje mamka, jako babička, viděla malou až dejme tomu ve věku dvou měsíců.”

Šestinedělí je pro jednu maminku krásné, nezaměnitelné období, pro jinou období velmi náročné a plné bolesti. V každém případě ho doprovází spousta fyziologických změn v těle maminky, o kterých je dobré alespoň něco vědět. Maminky v těhotenství často řeší výběr kočárku a hlavně porod, to, co přijde potom, moc dopředu neřeší. Ale porodem to nekončí, ale naopak začíná. Když se alespoň trochu připravíte, budete pak méně překvapená a možná i zaskočená tím, co se děje první týdny po porodu.

Zdroj:

motherclub.cz

mamaaja.cz

motherclub.cz

babyweb.cz

26. únor 2019

Hezky napsáno 🙂 jen mi přijde, že poporodní deprese by se měly řešit hlavně z hlediska partnera. Na toho je to extra tlak kterému musí rozumět a vědět co dělat, říkat a naopak nedělat 🙂

26. únor 2019

Já k tomu jen doplním, že pro mě byly po porodu nejhorší bolesti pohybového systému. Syn se chtěl nosit výhradně na rukou, po asi 2 týdnech takovéhoto nošení mě začalo při určitém pohybu v rámci chůze šíleně bodavě bolet na levé straně kříže, kulhala jsem a ani jsem se nemohla pořádně otočit na posteli. Přešlo to pak samo, když jsem odpočívala, ale pohybový systém se srovnával cca třičtvrtě roku (hlavně než mě přestala bolet páteř). Teď jsem těhotná podruhé a rozhodně chci po porodu využít služby fyzioterapeuta. První syn byl hodně uřvaný a ze začátku neodložitelný (v nosítku být nechtěl) a měla jsem proto strach chodit s ním mezi lidi - i návštěva obchodu byl pro mě adrenalin. Pokud bude i druhý syn "podobné povahy", tak mi to už bude srdečně jedno a za fyzioterapeutem si prostě dojedu i s ním, řev-neřev. A taky už vím, že někteří nabízí i návštěvu v domácím prostředí (což je sice dražší, ale pokud to jinak nepůjde, využiji toho). Takže prioritou určitě bude srovnat si po porodu pohybový systém. V porodnici jsem ohledně toho bohužel nedostala žádné informace a v kombinaci s jinými starostmi prvorodičky to nakonec dopadlo jak to dopadlo.

27. únor 2019

@blackhole jsem taky 9 měsíců po porodu, syn neodložitelny, teprve teď se rovná a já taky, bolelo mě celé tělo, ruce, záda, šílenost, svaly mě bodaly několikrát denně a o točení hlavy ani nemluvím, protože jsem ho nosila výhradně v levé ruce a na levém boku abych měla volnou pravou ruku.. když jsem ho odložila tak jsem ten jeho řev nezvládala . Fakt to trvá, než se tělo z porodu srovná. A to nemluvím o menstruaci, po porodu je to peklo.

5. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli