redakce
12. pro 2018
6143 

Haldy dárků pod stromečkem děti nenaučí skromnosti, varuje psycholog. Dávejte dárky, které vám umožní společně trávit čas

„Konzumní společnost na nás všechny tlačí neskutečným způsobem. Říká nám, že můžeme mít okamžitě všechno, co chceme. Tak to ale pochopitelně není. Nic není zadarmo a pokud se to děti nenaučí už v raném věku, může se stát, že jim zkazíme celý život. Rozmazlované děti mohou v dospělosti častěji spadnout do dluhových pastí, což negativně ovlivní jejich život ve všech ohledech,“ varuje psycholog Stránský.

Velké množství dárků, kterými zavalíte svoje děti, nejsou podstatou Vánoc. Darujte dětem společně trávený čas, bezpodmínečnou přítomnost a rodinnou pohodu. To je pravý dárek, který vaše děti potřebují. Splňte jim pár hmotných přání a zbytek energie věnujte činnostem, které spolu budete dělat.

Vymýšlíte už od léta, co dětem koupíte k Vánocům? Nebo vám samy přispěly kilometrovým seznamem hraček a dalších nutných potřeb, které si přejí od Ježíška dostat? Zavalení dětí množstvím dárků však může způsobit, že si jen zaděláte na potíže do budoucna. I když i pro vás je Štědrý den výjimečnou událostí a na radost vašich dětí se těšíte víc než na salát a řízek, nepřehánějte to. Obrovské množství dárků a každé splněné přání může dát dětem signál, že mohou mít všechno. Příště, až si bude vaše dítě v obchodě vydupávat koupi nějaké hračky, megalomanské svátky vás potrestají. Bude se vám špatně vysvětlovat, že nemůže mít všechno.

Velké množství dárků je pro děti spíše špatný příklad

I když to určitě myslíte dobře a touha po splnění každého přání vašeho dítěte je pochopitelná, z výchovného hlediska je takové konání činem, který se vám může velmi vymstít.

„Děti by měly k Vánocům dostávat dárků jen pár a vždycky by si měly uvědomovat, že nárok na ně není automatický. Jedině tak se mohou naučit skromnosti. V opačném případě nepochopí, že nikdy není tolik peněz, aby si člověk mohl pořídit všechno, po čem touží,“ říká psycholog Petr Stránský.

Podle doktora Stránského je navíc takové rozmazlování vašich ratolestí hrozbou, že v dospělém věku začnou žít “na dluh”. Za každou cenu si totiž budou chtít udržet možnost koupit si vše, po čem si myslí, že skutečně touží. Pokud si naplno připustíme konzumní život k tělu, musíme si být vědomi jeho rizik. Konzum nás totiž nedokáže nasytit tak, jak si představujeme. Hmotné věci nám nikdy neudělají takovou radost, jako činy a pocity, které z nich čerpáme.

Pokud si děti zvyknou, že se mohou rychle nabažit dobrého pocitu z nakupování věcí, které chtějí, mohou se dostat do kolečka neuspokojeného chtíče. Protože narůstající chuť vlastnit vše, co si přejí, jim časem přestane přinášet takovou radost jako koupě dlouho vytoužené věci.

„Konzumní společnost na nás všechny tlačí neskutečným způsobem. Říká nám, že můžeme mít okamžitě všechno, co chceme. Tak to ale pochopitelně není. Nic není zadarmo a pokud se to děti nenaučí už v raném věku, může se stát, že jim zkazíme celý život. Rozmazlované děti mohou v dospělosti častěji spadnout do dluhových pastí, což negativně ovlivní jejich život ve všech ohledech,“ varuje psycholog Stránský.

Největší dárek, jaký můžete dětem dát, je láska a pozornost

Pokud si něco vaše děti opravdu přejí, pak je to vaše plná pozornost. Získané věci jsou jen prostředkem, jak s vámi navázat kontakt. Pokud si tedy chcete svátky užít, vybírejte takové dárky, se kterými si můžete hrát spolu. Pro dítě bude takový dárek mnohem větší odměnou, protože s ním získá váš čas na něj.

Ze seznamu přání a nutností, kterým vaše dítě určitě oplývá, vyberte hračku, o které si myslíte, že bude nejvíce využitá nebo chtěná. K ní přidejte pár drobných dárků, které využijete k trávení společného času. Pokud k pár dárkům přidáte vytvoření domácí pohody, vydržíte několik dní odpočívat a plně si užívat přítomnosti celé rodiny, pak darujete ten nejkrásnější dárek. Zvláště, pokud už jsou vaše děti větší a vy chodíte do práce a jste v ní čím dál déle. Dohonění chybějícího času pohromadě vám všem přinese úlevu a správný pocit ze svátků.

„Vánoce dřív nebyly o penězích a konzumu. Byl to čas, kdy si lidé užívali společné chvíle, vzájemnou přítomnost, pospolitost. Největším dárkem pro děti i dospělé proto je, když se věnují sami sobě. Na to bychom neměli zapomínat,“ uzavírá Petr Stránský.

Halda dárků nemusí vaše dítě uspokojit, tak, jak si všichni myslíte. Pokud mají mít hmotné dárky smysl, musí být takové, kterých si dokážete hodně užít, ideálně spolu. Vyberte dárek, o kterém si myslíte, že bude pro dítě nejprospěšnější a pár drobností pro radost. Zbytek pocitů z daru už musíte vytvářet spolu.

Vzpomínejte, co se na Vánocích líbilo vám, když jste byla malá

Nejlepším pomocníkem na to, vytvořit dětem co nejkrásnější chvíle, jsou pak vaše vlastní vzpomínky na dětství. Zkuste se zamyslet a zavzpomínat. Co si vy pamatuje z Vánoc, když jste byla tak malá, jako jsou teď vaše děti? Jistě se vám vybaví spíš útržky na činnosti, pocity, vůně, jen málokdy si vzpomenete na nějaký materiální předmět, který jste našla pod stromečkem. A pokud ano, byla to taková věc, se kterou si pojíte konkrétní osobu, která má ve vašem srdci stále místo.

Ze vzpomínek se vrací dědeček, který každý rok vyráběl stojan na stromeček v garáži a vy jste se mohla dívat v jeho dílně, jak pracuje. Malinký vánoční stromek u babičky, na němž byla světýlka ve tvaru lucerniček a příběh o skřítcích, kteří v nich bydlí. Kapr ve vaně, na kterého jste vydržela koukat celé hodiny.

Pokud si vzpomenete na věc, kterou jste dostala, pak to bude předmět, který jste následně jako rodina využili k trávení společného času. Brusle, na kterých vás táta učil jezdit mezi kluky, co hrají hokej. Kolo, na kterém vás máma pustila z kopce a tak jste se naučila jezdit bez postranních koleček. Rukavice, které na každém konci prstíčku měly vyšitý obličej - hrála jste si s nimi vždycky, když jste šli ven.

To jsou opravdové hodnoty, takové vzpomínky se snažte vytvořit i pro vaše děti.

To, že dětem nesplníte každé jejich přání hraček, které vidí v reklamě, z vás neudělají špatného rodiče. Jen málokteré dítě si vzpomene, že nedostalo desáté auto v pořadí nebo panenku, která už se ani nikam nevejde. I velmi malé děti si dokáží užít svátky jen proto, že jste spolu doma.

Zdroj:

prazskyden.cz

A proto tady dnes a denně čtu zoufalé dotazy "co mám koupit dítěti, má úplně všechno."

Moc pravdivé, ale málokdo se toho drží.

12. pro 2018

@malenka3 presne 🙂))

12. pro 2018

ja to resim tak, ze na vanoce dite dostane veci ktere bych stejne kupovala v prubehu roku (obleceni, didakticke hracky, pomucky na malovani) a jednu "blbost", co si preje... uplne staci🙂 Uz je kvuli zdravym zadum panum z dorucovaci sluzby...

12. pro 2018

My jsme zavedli, že do dopisu ježíškovi si každý napíše jen jedno přání. To děti donutí dobře si rozmyslet, co opravdu chtějí. Ještě dostane každý knížku a dva dárky budou mít společné. A pár drobností od babiček a tetiček. Myslím, že to úplně stačí. Doufám, že se udržím a nekoupím na poslední chvíli ještě něco 😀

12. pro 2018

@jaja01k to je hezké a dobrý nápad. Ještě jsme letos nepsali, ale zavedu to taky příští rok.

12. pro 2018

U nás se řeší spíše problém s příbuznými. Jedná příbuzná absolutně nerespektuje naše "pravidlo jednoho darku" (máme širokou rodinu,takze i když da každý 1 darek,sejde se jich tak 8). Navíc slavime narozeniny a Vánoce během pár týdnů,takže je to vše krát dva. Zezacatku jsem se snažila vzít třeba půlku z jejich darku a vyndavat pak postupne,po minulých narozeninach,kdy dorazila s 8-9 dárky a taškou starých hraček po vlastních detech,jsem ji na ferovku rekla,ze půjde vse"nevyzadane" na charitu. Tak si je zase odvezla. Nechtěla jsem ji urazit,nicmene už mi došla trpelivost,hlavne když ostatní vidi,ze ona nastavena pravidla nerespektuje.

12. pro 2018

Hezky clanek! Zrovna jsem vcera balila darky a zjistila, ze syn doma dostane 3 darky - stavebnici, auto a knizku a pak nejake obleceni. Je mu rok, bude mu to jedno, ale tak nejak bych to chtela zachovat i do budoucna. A libi se mi napad @jaja01k s regulovanym dopisem Jeziskovi 😉👍

12. pro 2018

U nás také platí, že si napíše jeden dárek Ježíškovi a k tomu dokoupíme dvě maličkosti takže pod stromkem má tři balíčky a myslím, bohatě stačí .😉

13. pro 2018

@jaja01k máme to podobně a letos jsme se rozhodli, že se domluvíme se švagry, že si nebudeme dávat dárky, spíš se budeme snažit se vidět......také se to snažím tlumit a rozhodně letos nedostanou žádné megalomanské dárky

13. pro 2018

Dcerka (3 roky) dostane od nás dárečků asi 8, ale všechno to jsou snad věci, u nichž pak budeme trávit čas spolu...Ježíškovi jsme letos ještě nepsali, asi až za rok, ale když jsem se jí ptala, co by chtěla najít pod stromečkem, tak prý modrý nafukovací balónek, že ten se jí sfouknul 🙂 Na drahé dárky k různým příložitostem není zvyklá, protože když něco opravdu potřebuje, tak se to prostě koupí a je jedno, že se zrovna nic neslaví.
Teď dostane třeba předplatné Puntíka, kterého pak společně čteme/vyrábíme z něj, vláčkodráhu, se kterou si zase hraje s tatínkem, tak jsme pořídili rozšíření, dvě společenské hry (třeba pexeso s Peppou, kterou miluje, ale pexeso si taky sama nezahraje), atd...prostě spíše drobnosti, které vím, že jí potěší 🙂

13. pro 2018

Jo a s širší rodinou si dárky nedáváme mezi dospělými vůbec, jen moje mamka si prostě neodpustí dát dárek dcerce, takže tam ještě bude mít dva dárky, o nichž ale vím a víceméně jsme se na nich domluvily, nejsou to hlouposti.Od tetiček atd nedostává nic. Mamka taky vnoučatům, resp. dcerka je zatím jediná, ale plánuje to i u dalších, posílá k Vánocům pěknou částku na stavební spoření, což určitě děti neocení ted, ale jednou věřím, že ano 🙂

13. pro 2018

Dcera (3 r.) od nas dostane 3 darecky, ktere si prala - kocarek, kosili a encyklopedii zvirat. Od babicek dostane furu darecku. Aspon my ji ucime ke skromnosti.

13. pro 2018

Ono jde take o to, kolik veci dostava dite v prubehu roku. Myslim, ze pokud dite dostane jeden darecek na vanoce, ale kazdy mesic ma novou knizku, nove tricko a podobne, tak si myslim, ze dostat jeden darecek pod stromeckem trosku ztraci smysl. My to mame tak, ze pod stromecek dostane veci podstatne vice, nez v prubehu roku. Ale my mame i sikovne narozeniny, takze pokud neco potrebuje v prubehu roku, tak k tomu mame narozeniny. V roce vlastne kupuju jenom boty. Zase nejsem zastancem toho, aby dite melo pet knizek a jedny pastelky, to je potom na ukor detskeho vyvoje.

13. pro 2018

@kaja2016 Já třeba u tý tříletý oblečení, boty, knížky, časopisy, věci na písek atd zatím vůbec neberu jako že má něco nového...resp. to beru tak, že ona to nevidí jako něco nového, možná ještě ty knížky, ale třeba nového oblečení si pomalu ani nevšimne, je jí jedno, co jí připravím...

Narozeniny má v říjnu a třeba kočárek s panenkou jsme kupovali někdy v dubnu, aby ho prostě přes léto užila...a když vyrostla z odrážedla v létě, taky se kolo a přilba kupovaly v srpnu, protože kdyby ho dostala v řínu, užije ho tak možná měsíc...takže takové věci, co podle nás potřebuje, ty nevztahujeme k nějakým příležitostem, ale kupujeme tak nějak logicky...
Pod stromečkem a k narozeninám pak dostává ty hračky, ale velmi s rozumem, snažíme se o dřevěné...oa si ale stejně doma moc nehraje, spoustu času je ve školce a venku nebo chodíme do mateřského centra...doma má čas na hraní ve čtvrtek odpoledne a občas o víkendu, když jsme výjimečně doma, takže i tím je to hodně dané, že hraček má oproti ostatním dětem fakt minimum 🙂

13. pro 2018

No,ja byla po letošních dcerky druhých narozeninach (konec rijna) fakt vytocena kvůli té jedné příbuzné. Nebylo to +8 darku (každý jeden),nybrz +17 darku (příbuzná dorazila s deviti+s obrovskou taskou starých věci po svých detech). Navíc s vidinou Vánoc za pár týdnů a dalšího kola. Dcerka si nakonec nehrála s nicim,nejvic ocenila lyofilizovane maliny 🙂. Ale my s manželem z toho byli nešťastní a dohodli se,že ji dáme pouze 1 darek dohromady (další se schoval právě na Vanoce). Tak nás to dost mrzelo,ale shodli jsme se na tom,ze tím dcerce neprospejeme,kdyz prihodime ještě další. S mou části rodiny jsme dárky po této zkušenosti zredukovali na 1 darek od prarodicu,s rodinami sourozenců si dáváme každoročně drobnosti pro celou rodinu (kalendáře s fotkami apod). Na problematickou pribuznou jsem už psychicky pripravena,dostala zase tip na 1 konkrétní darek,tak snad to bude konečně po dvou letech od narození dcerky respektovat,jestli ne,tak si promluvime celá jejich rodina dohromady. Prarodice z obou stran dodrzuji,moje celá strana dodržuje pravidla,my dodržujeme její pravidla,davame,co chteji,tak ona by mohla konecne taky respektovat.

13. pro 2018

u nas nepiseme ani dopis Jeziskovi, uz to samo o sobe mn prijde divne, jako objednavka. Darek ma byt prekvapeni. Pak nejsou zadne problemy s tim, ze decku se plni vse do detailu a ze nema prostor pro tuzby.

14. pro 2018

A mě je úplně fuk co řiká nějakej psycholog 😀 ještě si nechat diktovat Vánoce. Já miluju když je pod stromečkem velká hromada. Ale tam jsou i drobnosti třeba za 20 Kč typu sponky, omalovánky atd.

14. pro 2018

A už vůbec by nás nenapadlo diktovat rodině kdo má koupit kolik dárkù a co to má být 🙄

14. pro 2018

@krtcice tak to není o diktování, ale vzájemné domluvě..pokud nechceme, aby dítka dostávala moc hraček, tak budeme dost rádi, když to budou respektovat i ostatní...stejně jako s tím, aby jim nedávali sladkosti např....protože např. mamka je maniak a my vždy měly se sestrou třeba každá 25 dárků, jí se líbilo, když jsme to rozbalovaly...nás už to ani nebavilo...hlavně to přesně byly blbosti typu sponky, oblečení atd, což se kupuje průběžně celý rok, takže pod stromečkem už to pro nás nemělo cenu...pokud to má někdo jen takhle příležitostně, tak je to super dárek 🙂

14. pro 2018

@sarkoc Chapu, u nas cca od roku a pul si dcera vybira rano obleceni sama, vetsinu obleceni teda dedi a obcas neco dostane, to si casto i sama vybere, nevim, jestli proto ma k obleceni vztah, nebo je to proste fintilka🙂 rada se totiz i maluje, zkousi korale a tak🙂
@krtcice Presne tohle me taky napadlo, kdyz jsem precetla nadpis. Me je take uplne jedno, co rika nejaky pan psycholog, ti kreti psychologii vystudovali neprijdou mi vice erudovani nez kdokoliv jiny, kdo se nejak o oblast zajima, nehlede na to, ze casto maji potrebu vytvaret ruzne skatulky, co je spravne a co neni - mam dojem, ze proto si tuto skolu ke studiu i vybiraji, aby jim nekdo moudrejsi rekl, jak se ma zit, a takovy lide nam jeste maji radit?🙂 Jak vidim clanek, psycholog rika ze...tak se me otvira kudla v kapse🙂 I kdyz treba s jeho nazorem i souhlasim, o tom to neni...

14. pro 2018

@krtcice No,my se v rodině zas domlouváme. Jak jsem psala,mame širokou rodinu-hodne sourozencu,ti mají také své deti,k tomu prarodice. A víceméně všichni respektuji"pravidla". Sestra bydlí se 4-clennou rodinou prozatím v 50m bytě a prostě nektere Vánoce či narozeniny vydala i úplný stop stav. Takže jsme přidali dětem na plavání a jako věc dostaly nové vykrajovatko na pernicky-oblibene zviratko. A všichni byli spokojeni. Sestra neresila 20 dalších darku,ktere nemají kam dat,my byli radi,ze jsme jim přispěli na aktivitu,kterou mají rádi, a děti se těšily z vykrajovatka. Ale každý at slaví dle sebe 🙂.

14. pro 2018

Maxim vždy dostal vše co měl na seznamu přání od ježíška. VŽDYCKY! Letos když jsem se zeptala co dopis ježíškovi, prohlásil, že žádný psát nebude, protože má všechno co chce a potřebuje. Je mu 12! Tak ono to není jen o vánocích, ale o celkovém přístupu k výchově... skromnost nenaučíme tím, že dětem nedáme vysněné dárky k vánocům. Skromnost je životní styl, a člověk nemusí být bohatý nebo chudý...

16. pro 2018

@maximaty naprosto souhlasím.

Já si třeba nedovedu představit , ze rozbalim pod stromkem vykrajovatko na cukroví. Pod stromkem má být to, co si dítě přeje a zaslouží. Syn 9 let si přeje nejvíce aktovku a hru na playstation. Nic víc nechce, protože , jak říká, má všechno. A i přesto Vánoce nebere jako rozmazlenec, který si napíše seznam 50ti dárků.
Nejsem ten typ co kupuje bezmyšlenkovitě kopy hraček, nemáme jich hodně, ale máme a kupujeme takové, které pomáhají rozvíjet naše děti. A tím je určitě nekazim.

16. pro 2018

Též nejsme zastánci haldy dárků, ale praktické dárky a věci, které by dítě dostalo stejně, bych omezila - už jen proto, že mě osobně podobný dárek taky nepoteší (nepotěšil ani v dětství) a nedávám je ani rodině (pokud si o to výslovně neřeknou) či přátelům. Klidně stačí dva, tři dárky, nemusí být vůbec drahé ale mělo by to něco, s čím si dal člověk (v hlavě) práci, nad čím trochu přemýšlel a co druhého skutečně potěší..ne jen něco "do počtu".

17. pro 2018

Začni psát komentář...

Odešli