redakce
28. únor 2019
1840 

Jak na bolest prsou v těhotenství? Zkuste masáž nebo změnu spodního prádla

Těhotenství je jedno z nejkrásnějších období v životě ženy. Ovšem není to pro ženu nic jednoduchého. Během těhotenství se ženské tělo mění, orgány se přizpůsobují, uvolňují místo miminku a připravují se na velké vyvrcholení toho všeho - na porod. Hladiny hormonů začnou kolísat jak na horské dráze a vše je najednou jinak, než na co žena dosud byla zvyklá. Někdy se může vyskytnout i nepříjemné napětí v prsou. A právě to mohou být první známkou toho, že se z vás stane brzy maminka.

Každá žena je jiná a originální, každá se měníme trochu jinak a proto tyto “problémy a nepříjemnosti” týkající se prsou také každá prožíváme jinak. Jedna je přecitlivělá na dotyk, druhá cítí bolest, třetí může popisovat zvýšené napětí, další nemusí vnímat vůbec nic.

Všechny tyto pocity jsou dané tím, že se prsa zvětšují a rostou. Hlavně kvůli kojení - mléčná žláza se na celý akt musí připravit a hormony ji navádí k tomu, aby pořádně narostla a byla připravena produkovat mléko pro miminko. Při těhotenství se vám mohou prsa zvětšit až o několik velikostí! Stejně tak, pokud jste na svých prsou zpozorovala zvýraznění žilní kresby, je to úplně normální. Růst tkáně vyžaduje větší přísun krve a právě proto bylo potřeba, aby se dostatečně rozvinulo i cévní řečiště.

Bolet mohou klidně i celé těhotenství

Bolestivost začíná přibližně ve 4. týdnu těhotenství a trvá do konce prvního trimestru. U některých žen ale může provázet celé těhotenství. To naštěstí nebyl případ maminky, která se dělí o svou zkušenost: “Už pár dní před testováním případného těhotenství mě bolela prsa. Nejhorší byla doba, kdy jsem se převlékala a já si musela sundat podprsenku, která mi od bolesti trošku pomáhala. Pár dní nato jsem si udělala těhotenský test a ten mi potvrdil těhotenství. Bolest postupně odeznívala, a tak jsem si mohla od druhého trimestru užít bezbolestné a klidné těhotenství.”

Ovšem všechny nepříjemné pocity v prsou nemusí být nutně projevem těhotenství. Mohou být pouze rozladěné hladiny hormonů, provázet příchod menstruace nebo naopak upozornit na přicházející menopauzu.

Nepodceňujte těhotenskou podprsenku

Co si ženy velmi chválí, je nákup nové podprsenky, jelikož ta “běžná” jim přestává sedět a je jim velmi nepohodlná. Podprsenku byste během těhotenství měla vybírat pečlivě. Je důležité, aby vaše prsa byla podepřená a ne stísněná a sepnutá. Vhodné jsou hlavně bavlněné materiály a podprsenky bez kostic. Ženy si také pochvalují podprsenky se širšími ramínky, které neškrtí ani neřežou a přitom prsa krásně podrží. Personál v obchodě vám jistě poradí, abyste si vybrala tu správnou a cítila se v ní komfortně a pohodlně. Dobře padnoucí podprsenka opravdu může zmírnit vaše potíže s napjatými a bolestivými prsy.

“Taky na to trpím, mám hodně bolavá celá prsa i bradavky (od samého začátku těhotenství). Musela jsem si místo podprsenky koupit sportovní podprsenku, protože mi vadily i švy. A i tu po příchodu domu musím sundat, jelikož mě škrtí a vadí mi ty napresovaný prsa v tom. Bolest je to nehorázná, při sebemenším pohybu nebo změně polohy. Bolest bradavek jsem řešila vatovými tamponky v podprsence, trochu mi ulevily. Taky mi pomáhá obtáhlejší triko. To jsem nosila i na spaní, aby se mi ty prsa moc nepohybovala, ale zase nebyla uškrcená. Ale jinak si myslím se tím moc dělat nedá, jen čekat. Jsem v 18 týdnu a je to v podstatě pořád stejné, někdy mám citlivější prsa, někdy bradavky, ale vím o nich 24h denně,” svěřuje se se svým trápením budoucí maminka z Modrého koníka.

S podprsenkou můžete i spát

V pozdějších fázích těhotenství se můžete začít shánět také po kojicí podprsence, kterou využijete i po porodu. A pokud jste sportovně založená a bez pohybu si neumíte představit celých devět měsíců, investujte do vhodné sportovní podprsenky. Někde se můžete setkat i s podprsenkami na spaní.

“Začala jsem na 80B a postupně jsem vytahovala staré podprsenky z doby někdy předtím, kdy jsem měla o nějaké to kilo navíc. Teď už nestačily ani ty, tak jsem musela koupit větší. Ale s normální polstrovanou moc spokojena stejně nejsem. Dělá mi otlaky na prsou, tak se těším na objednanou mateřskou, kterou budu mít tak za dva týdny. Je hladká a moc pohodlná. Paní mi v obchodě radila, ze ji ještě užiju po porodu, až se mi prsa zase trochu vrátí do původního stavu. Budu ale potřebovat ještě jednu do porodnice, nějakou ještě větší.”

Co pomůže: Sprcha, masáž nebo pohyb?

Vyzkoušet můžete masáž proudem teplé vody. Samozřejmě, ne všem ženám to bude příjemné a bude jim to ulevovat od bolesti, každá si musí najít svůj způsob, který jim pomůže. Pokud zrovna tato možnost vám nebude vyhovovat, můžete vyzkoušet masáž rukama, když budete ponořená v teplé vaně. Nebo naopak vyzkoušejte studenou sprchu, jsou ženy, kterým pomáhá spíše studená než teplá voda, nedá se tedy říct, která z nich je lepší.

Prsa můžete také zkusit namazat olejíčkem nebo dětským krémem a promasírovat je. Masáž by měla pomoci uvolnit tlak a zlepšit tak váš nepříjemný pocit.

Další doporučovanou metodou úlevy je pohyb, lékaři uvádí každý den alespoň 30 min nízké intenzity - ideálně procházku. Také vám může pomoci jóga, meditace nebo jiný způsob relaxace a uvolnění se. Změňte jídelníček, protože během těhotenství zadržujete vodu o něco více než obvykle a větší množství soli v potravě bude vodu v těle ještě více vázat. Omezte proto sůl a mělo by se vám trochu ulevit.

Pozor na léky, některé jsou v těhotenství nebezpečné!

Pokud je bolest opravdu silná, můžete sáhnout po běžně dostupných analgetikách. V těhotenství bezpečným lékem je například Paralen, s účinnou látkou paracetamolem. O užití léčiv se ale raději vždy poraďte se svým lékařem, nechcete přece ublížit ani sobě, ani miminku!

Zdroje

klubmaminek.cz

abctehotenstvi.cz

mojebetynka.maminka.cz

Začni psát komentář...

Odešli