redakce
29. říj 2018
2819 

Podzimní deprese: Bojujete se špatnou náladou a nedostatkem energie? Zapojte bylinky, cvičení a oživte jídelníček

Podzim zaklepal na dveře už dávno, ale počasí pořád tak trochu zavánělo létem. Předpověď je ale nemilosrdná a pravé podzimní dny se už plíží - mlhy, déšť, zima a čím dál méně světla. Všechny tyto aspekty dokážou pěkně zahýbat s naší psychikou. Pojďme se společně podívat na to, jak se účinně bránit tzv. "podzimním depkám"

Na úplném začátku je potřeba uvědomit si jednu věc - v případě podzimní "deprese" se nejedná o klasickou a skutečnou depresi, ohledně které je nejlepší vyhledat lékaře a rozhodně si s ní nezahrávat. Klasickou "podzimní depku" můžeme charakterizovat jako přechodný stav, který prokazatelně souvisí s nástupem podzimu. Poznáte ji poměrně jednoduše a mezi její klasické příznaky patří:

  • zhoršení nálady nebo jejich prudké střídání,
  • větší míra únavy,
  • celková skleslost (netěší vás věci, ze kterých jste se ještě před pár týdny přirozeně radovaly),
  • pomalu nastupující pesimismus (na potíže obvykle pohlížíte z té lepší stránky a hledáte cesty k jejich řešení, teď tomu tak ale není).

Náročné období

Období nástupu podzimu je zároveň je obvykle také obdobím mnoha změn. Zkracují se dny, blíží se zima, pomalu se loučíte s uvolněným letním režimem (a stejně tak i s letním oblečením), děti nastupují do školek a škol a bez diáře je prakticky nemožné existovat. Ranní fofr s rozvozem dětí, práce, kroužky, večer u sporáku a domácích úkolů a než se rozkoukáte, jste v posteli úplně vyřízená. A tato vidina je aktuální na následujících 10 měsíců. Do toho všeho se pomalu začínají blížit Vánoce, vánoční shon a nákupy dárků. Jak je vidno - nejedná se zrovna o jednoduché období, a tak se může stát, že vaše psychika bude vyžadovat trochu vzpruhy. 

Existuje několik konkrétně popsaných podzimních nešvarů, které mají na naši psychiku neblahý vliv:

  • Zkracování dnů - ráno se později rozednívá, večer se rychleji stmívá, v porovnání s létem máte najednou zdánlivě mnohem méně času, což může mnohdy působit jako  spouštěč stresu.
  • Vstávání do tmy - možná jste si všimly, že se vám obvykle na podzim o něco hůř vstává, i pokud jste klasický skřivan (člověk, který je nejproduktivnější ráno). A ano, skutečně je to tím, že vstáváte do tmy. Náš organismus, který by se rád probouzel s východem slunce, má prostě smůlu  a ruku na srdce, pokud nemáte fajn ráno, dokážete mít fajn celý den?
  • Ochlazuje se - i když se může zdát postupné ochlazování jako banalita,  není tomu tak. Díky počasí a častému výskytu sychravých dnů můžete trávit méně času venku na čerstvém vzduchu, což se pravděpodobně podepíše na vaší náladě - méně pohybu a méně čerstvého vzduchu, méně endorfinu (hormonu štěstí).
  • Změna letního režimu - prázdniny, děti na táborech, u babiček, víc času na sebe a na partnera se najednou mění do podoby přeplněného diáře, dětských kroužků a nekonečného plánování co, kdo, kde a kdy. Na tuto změnu málokdo reaguje dobře a zvýšená hladina stresu je téměř jistě zaručena. 

Jak se bránit

Jako účinná obrana proti "podzimní depce" bude pro každou z vás nejspíš něco jiného. Následující řádky proto neberte jako univerzální návod, ale jako tipy, které vám v boji s ní mohou pomoci a vyberte si takové, které jsou vám blízké!

1. Dožeňte světlo

Pozvolný nedostatek světla se dá kompenzovat různými způsoby, ale k podzimu tak nějak nejlépe pasují svíčky. Nebojte se jich a zásobte se! Světlo svíček vám doma vykouzlí krásnou atmosféru, ve které se vám bude nabírat energie takřka sama! A když si zalezete s dobrou knížkou, uděláte si svařák a třeba jen hodinku jednou týdně prolenošíte, hned vám bude lépe na duši. A přidáváme pár tipů na pěkné podzimní počtení, nejen z roviny příběhové, ale také motivační:

  • Veselí, Radka Třeštíková
  • Nejlepší víkend, Patrik Hartl
  • Den, kdy jsem se naučil žít
  • Labyrint pohybu, Pavel Kolář
  • Cukrfree, Janina Černá
  • Hygge, prostě šťastný způsob života, Meik Wikking

Svíčky a knihu můžete stejně tak dobře aplikovat například ve vaně - a ještě si přitom extra příjemně zarelaxovat například v éterickém oleji. Mezi jasné aromatické životabudiče patří následující:

  • citron - rozveseluje a dodává energii,
  • grep - osvěžuje nejen tělo, ale i mysl, pomáhá bojovat s chmury,
  • levandule - působí uklidňujícím způsobem, ideální antistresová vůně,
  • mandarinka - uvolňuje napětí, působí skvěle proti smutku,
  • bergamot - působí antidepresivně,
  • máta - stimuluje mozkovou činnost a celkově osvěžuje.

A když jsme u těch svíček - výše zmíněné vůně můžete také nakapat do aromalampičky a provonět si tak krásně celý byt!

2. Buďte venku

Nejen světla můžete mít najednou pomálu, ale samozřejmě i tepla! S příchodem podzimu nezalézejte hned za kamna, ale snažte se poctivě načerpávat co nejvíc energie z podzimního sluníčka, které má ještě pořádnou sílu! Tedy - jakmile za okny uvidíte sluníčko, rychle ven. Pobytem na podzimním slunci totiž nejen čerpáte drahocenný vitamín D, ale zároveň jste venku, na čerstvém vzduchu, což samozřejmě na vaši psychiku působí velmi blahodárně. A pokud svůj pobyt na vzduchu spojíte také s pohybem, hned se budete cítit lépe! Vezměte děti a běžte pouštět draka, sbírat kaštany nebo třeba krásně barevné listy na podzimní výzdobu. Nebo se prostě jděte jen tak projít a užívejte si, jak podzim hraje všemi barvami.

S pobytem venku vám také mohou pomoci různé akce, které se v podzimních měsících všude možně konají - vinobraní, oslavy sv. Martina, výlovy rybníků, husí hody, Svatohubertské slavnosti, dýňové festivaly, drakiády a mnoho dalšího. Zapátrejte ve svém okolí a jistě na něco zajímavého narazíte. 

3. Čajujte, čajujte, čajujte

Ať už máte svůj oblíbený, po kterém sáhnete jako po osvědčeném, nebo ráda experimentujete, je podzim pro čajové dýchánky ideálním parťákem. Proti podzimním splínům si čajem můžete pomoci, zejména pokud sáhnete po těch bylinkových. Mrkněte na bylinky, které proti chmurám mohou pomoci.

  • Třezalka - poskytuje úlevu ve stavech nervozity, úzkosti, špatné nálady.
  • Levandule - zklidňuje a harmonizuje nervový systém.
  • Tymián - podporuje mentální a intelektuální schopnosti. 
  • Meduňka - harmonizuje nervový systém, utěší a navrátí radost.
  • Lípa - proti nervovému podráždění, úzkosti a nervozitě.
  • Heřmánek - tiší, uvolňuje a uklidňuje a jako bonus pomůže při bolesti hlavy

4. Dopujte se endorfiny - cvičte

Jak známo, jakákoli fyzická aktivita působí v lidském těle prakticky zázračně - zaručeně se totiž postará o produkci tzv. hormonu štěstí - endorfinu. Ten je strůjcem radostného pocitu, který se dostaví v okamžiku, kdy se i přes možnou počáteční nechuť  skutečně rozhýbete. Na podzim také začínají všechny možné kurzy, které můžete navštěvovat. Ať už jste fanynkou jógy, skákání na trampolínách nebo třeba tance, jistě si vyberete. Pravidelný pohyb se vám pak postará nejen o pravidelnou dávku štěstí, ale také o nějaké to kilo dolů, lepší fyzičku a pevnější tělo!

5. Nejen láska prochází žaludkem

Dobré a kvalitní jídlo je základním stavebním kamenem nejen našeho fyzického zdraví, ale také toho psychického. Na podzim je dobré se orientovat na potraviny, které vás "zahřejí" na duši. A jak je poznáte? Celkem snadno - je totiž zrovna jejich sezóna. Ne nadarmo nám příroda zrovna v této době dopřává krásně barevné a chuťově pestré spektrum v podobě dozrávajících vlašských a lískových ořechů, červené řepy, dýní, kořenové zeleniny, švestek, jablek nebo třeba hrušek. Pokrmy z těchto úžasných potravin (ještě ideálně z vlastní zahrádky nebo v bio kvalitě) vás určitě dostanou do té správné nálady. A pokud to nezvládnou potraviny, možná to zvládne blížící se svatomartinské víno.

Podzimní deprese versus deprese

Závěrem je jistě dobré zmínit, že na někoho podzim jednoduše působí silněji, na někoho naopak vůbec. Patříte-li do té první skupiny tak hlídejte, zda jsou vaše příznaky pouze v lehčí formě. Jestliže například trávíte většinu času v posteli a často se v běžných denních rutinách neobejdete bez pomoci někoho ze svých blízkých, požádejte o profesionální pomoc - nejedná se totiž o sezónní depku, ale s velkou pravděpodobností bude váš problém větší.

Pokud máte s podzimními chmury své zkušenosti, podělte se s ostatními maminkami v komentářích, co vám zaručeně funguje, abyste je zahnaly. My vám přejeme pokud možno krásně barevné podzimní dny bez špatné nálady!

Zdroj informací:

celostnimedicina.cz

wellnesslife.cz

Tak to ja mam naopak deprese z tech co byli v lete, podzim je bozi, konecne se da jezdit na vylety, chodit do prirody, do toho je vsechno barevne, plno kytek, dyni, blizi se advent, nejkrasnejsi obdobi roku...

30. říj 2018

@bylinka36 z tech veder co byly v lete, najak mi to vypadlo...

30. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli