redakce
6. bře 2019
13527 

Jak dítěti dopřát zdravý spánek? Důležitý je pravidelný rytmus i hormon spánku - melatonin

„Zajímalo by mě, kdy vám začala kojená miminka spát celou noc. Mám půlroční dceru. Budí se na kojení asi 4x za noc. Ráda bych si vyšla večer aspoň na chvíli někam s kamarádkou, ale kvůli nočnímu kojení to nejde. Jak jste to řešily vy?“ Kolik hodin denně by mělo dítě spát? Kolik přes noc? Odkdy má spát celou noc? Jak moc spí dítě ve čtyřech měsících a jak rok a půl staré dítě? Od narození vašeho miminka řešíte v podstatě to jediné – spánek – svůj i miminka. Jak má vypadat zdravý dětský spánek?

Zdravé novorozené miminko dokáže prospat až 20 hodin denně. Ovšem svůj spánek má rozdělený na různé cykly a těšit se na to, že tento čas využije ke klidnému spánku po celou noc, asi moc nemůžeme. Některé děti pláčou častěji ve dne, jiné si to vybírají v noci. Rytmus spánku se u miminka vyvíjí postupně, proto se tolik liší od toho našeho. My si vybereme potřebnou dobu spánku obvykle „najednou“ spánkem v noci. Novorozenec ho má rozdělen do více etap a asi 60 % tvoří neklidný spánek, takže se mnohem častěji než dospělí částečně nebo úplně probudí.

S přibývajícími měsíci má miminko jinou potřebu spánku

S postupujícím věkem se potřeba spánku snižuje. Po druhém měsíci stačí miminku asi 16-18 hodin denně. Také začíná lépe oddělovat denní a noční spánek. Na konci třetího měsíce spí dítě asi 10 hodin v noci a přes den asi třikrát až čtyřikrát v kratších intervalech. Do šestého měsíce spí zhruba ve stejnou dobu a od půl roku obvykle nevyžaduje noční krmení a některé děti již dokáží spát celou noc. Samozřejmě ne všechny.

„Dle mého názoru je spánek dost individuální. První syn nespal prakticky vůbec (od tří měsíců přes den nespal), druhému budou dva roky a spí odpoledne stále. Někdy dokonce i dvakrát.“

Kolem devátého a desátého měsíce už dítě tolik nespí dopoledne, ale jen odpoledne. V noci stále potřebuje spát kolem 10 hodin. Ovšem každé dítě je naprostý originál. Některé spí během dopoledne klidně až do roka, jiné spí odpoledne tři hodiny v kuse. Dítě může večer usínat bez problémů a spát celou noc, nebo také večer usínat neklidně a v noci se často budit.

Spánek batolat a předškolních dětí

Po prvním roce se rytmus spánku čím dál více podobá spánku starších dětí a dospělých. Děti v předškolním věku spí obvykle kolem deseti hodin v noci, některé i méně. Až do nástupu školní docházky si děti rády odpočinou i odpoledne a chvilku se prospí. Není to ovšem pravidlem.

Proč miminka tak často pláčou?

Je to jednoduché, malé miminko nedokáže sdělit své pocity jinak než křikem. Pláče ve chvílích, když:

  • má hlad nebo žízeň,
  • je v mokru,
  • někde ho něco tlačí,
  • trápí ho bolavé bříško,
  • je mu horko nebo zima,
  • je nemocné.

Často pláče i jen z toho důvodu, že potřebuje pozornost maminky a její objetí. Vždy je samozřejmě správné hledat příčinu pláče, ale není vždy nutné k dítěti hned běžet. Někdy je lepší pár minut vyčkat, mluvit klidným hlasem na dítě, pohladit ho, podat dudlík a může zase spát. Některá malá miminka stačí i jen „zavinout“ do zavinovačky, pak spí klidněji. Nebojte se, že mu tím ublížíte, spíše naopak.

Pokud se tato situace opakuje během noci několikrát, vždy postupujte stejně, ale vyčkávejte o něco déle. Dítě potřebuje čas, aby se dokázalo dostat zpět do fáze spánku a usnout. Když k němu poběžíte pokaždé, když vyloudí nějaký zvuk, budete zbytečně nervózní, dítě nejspíš úplně vzbudíte a narušíte vývoj jeho spánkového rytmu.

Jak dítěti dopřát zdravý spánek?

  • Dbejte na optimální teplotu kolem 18 °C.
  • Nenavlékejte děťátko příliš. Pyžamo přizpůsobte ročnímu období i věku dítěte.
  • Dítě by mělo spát na rovné matraci. Pod prostěradlo nedávejte igelit, dítě by se mohlo přehřát, protože teplo se zadržuje.
  • Do jednoho roku věku by v postýlce neměly být žádné polštářky.
  • Novorozence nechávejte spát na zádech. Je to nejbezpečnější. Pokud ho chcete nechat spát na boku, dbejte na správné zajištění, aby se miminko nemohlo překulit na bříško.
  • Alespoň prvních šest měsíců nechte spát miminko ve vaší ložnici. Zda bude ve své postýlce nebo s vámi necháme na vašem zvážení.
  • Zajistěte při usínání klid a šero (zatáhněte rolety, žaluzie, závěsy atd.).
  • Některé děti milují, když jsou svázané v zavinovačce, jiné zase potřebují svůj prostor. Vyzkoušejte to.

Jak navodit u dítěte spánkový rytmus?

„Dceři je 21. měsíců, vstáváme po půl sedmé (vozíme syna do školy). Dcerka je zvyklá spát 1 - 1,5 hod. dopoledne a pak si zdřímne na stejnou dobu ještě kolem 15. hodiny odpoledne. V noci se nám ale stále budí. Každou noc ještě přes vypije cca 400 ml mléka na 2x. Moje otázka je, myslíte, že spí moc, a proto se v noci budí? Mám být tvrdá a udržet jí až do odpoledního spánku, že by šla spát až po obědě? Bohužel jsem to několikrát zkoušela, dcera pak spí jen hodinu a půl a třeba od půl 2 je zase vzhůru a pak mám co dělat, abych jí udržela do té 19–20 hodiny, kdy je zvyklá chodit spinkat.“

Hned od miminka se snažte rozlišovat mezi dnem a nocí. Ať si dítě zvyká na běžný denní šramot a ruch. Nechoďte kolem něj po špičkách nebo se za pár měsíců nebudete přes den moci ani hlasitěji nadechnout. V noci naopak vše dělejte v klidu a tichosti.

Pokud se vám nedaří navodit spánkový rytmus a dítě spí více ve dne než v noci, snažte se ho přes den víc budit a udržovat jeho pozornost. Tím postupně docílíte toho, že se spánek přesune na noc a dítko pochopí, že když je tma, tak se spí a když je světlo, může si hrát a být s rodiči. I maminka si totiž potřebuje odpočinout a nemůže fungovat ve dne i v noci.

Krmení v noci

Asi od šesti měsíců už jsou děti schopné spát celou noc, aniž by se budily na jídlo. Je ovšem hodně těch, kdo se stále budí několikrát za noc a dá se říct, že je jich většina. Jak postupovat, abyste se nočního krmení zbavili? Začněte tím, že pomalu a nenásilně snižujte dávky „nočního“ mléka. Hned po nakrmení odložte do postýlky. Pokud dítě usíná už při krmení, využijte toho, přestaňte s dáváním mléka či kojením, pohlaďte ho a uložte. Použít můžete i dudlík, pokud máte. Miminko se tím zklidní a bude v klidu spát.

Poruchy spánku

V každém věku se mohou objevit potíže s usínáním a spaním, tedy i v tom kojeneckém. Zde obvykle tví příčina potíží v nesprávném postupu rodičů při vytváření spánkového rytmu u novorozence. Dítě se v noci úplně probudí, začne plakat a vynucuje si přítomnost maminky. Starší dítě si klidně i začne hrát. V této situaci nespěchejte, počkejte několik minut, jestli dítko zase neusne. Důležité je vydržet a mít dostatek trpělivosti.

Co dělat, když dítě špatně usíná?

„Máte někdo nějakou radu co dělat, když 5,5 měsíční dítě špatně usíná? Dodržuji režim, ale je to čím dál horší. Usínání trvá i 1,5 hodiny, než malý usne vyčerpáním. Zkoušela jsem ho uspávat na rukách, vzít si ho k sobě do postele, zvuky ale nic. Připadá mi takový roztržitý, jak zjistí, že usíná, najednou začne kopat, tahat hračku. Ani venku v kočárku nechce usnout a když už usne, tak spí max. hodinu. Poslední týden se budí i v noci. Vždy pěkně spinkal i v noci, nebudil se ani na krmení, jen cca měsíc po porodu. Nekojila jsem, celou dobu jsme na UM. Špatné usínání trvá cca 2,5 měsíce. Nevím, kde jsem udělala chybu.“

Postýlka pro dítě by měla být umístěna tak, aby na něj přímo nesvítilo sluníčko, měsíc nebo lampa z ulice. Také dávejte pozor, aby nestála v průvanu nebo přímo u otevřeného okna. Velmi důležité je zachovávání stále stejného rituálu, děti je milují. Každý den ukládejte v přibližně stejnou dobu. Půl hodinky před spaním už vynechte veškeré divoké aktivity, spíš na dítě v klidu mluvte, přečtěte mu pohádku, pomazlete se s ním, zazpívejte ukolébavku, do postýlky dejte oblíbenou hračku a nechte svítit malou lampičku. Vše přizpůsobujte stáří dítěte.

Starší děti už často v postýlkách skotačí a často to vypadá, že vůbec neusnou. I tady je ale potřeba mít trpělivost a nepolevit a nevyndavat z postýlky. Předškolní děti mívají se spaním problémy často kvůli strachu ze tmy a samoty. Mohou prožívat stavy úzkosti a potřebují mít vedle sebe jednoho z rodičů, dokud neusnou. Pátrejte po příčině této úzkosti. Často to bývá nějaký silný emoční zážitek během dne. Problémy s usínáním mohou souviset i s růstem zubů, růstovým spurtem, separační úzkostí nebo nemocí.

Noční děsy a noční můry

„Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s nočními děsy u sedmiletého dítěte. Dost často čtu, že školák už by je mít neměl. Poprvé se nám to stalo, když měl Štěpánek horečku, která nešla dlouho srazit. Poté, co klesla se v noci asi dvě hodiny po usnutí, vzbudil se šíleným pláčem, který jsem u něj nikdy neslyšela. Koukal skrze mě, nereagoval na nic. Tenkrát jsem nevěděla a snažila jsem se ho za každou cenu vzbudit, což se mi po dlouhé chvíli povedlo. Byl z toho chudák vyplašený. Pak se mi to stalo na jaře, šla jsem ho v noci, než jsem šla spát, zkontrolovat, byl propocený, tak jsme ho chtěla převléknout.

V tom začal šíleně plakat. To už jsem věděla, že ho budit nesmím. Jen jsem na něj klidně mluvila, i když mi vůbec z toho nebylo dobře a on za chvilinku usnul. Teď se nám to stalo během měsíce 3× po sobě. Vždy tomu ale předcházel stres, nebo nějaká nepohoda. Poprvé dědu pokousal pes, on u toho byl, poté večerní návštěva zubní pohotovosti, naposledy den plný zážitků a šel spát hodně unavený. Myslíte, že i v tomto věku to mohou být noční děsy? Ráno si nic nepamatuje.“

Dětská fantazie je nekonečná a své denní zážitky mnohem více a do hloubky zpracovávají než dospělí. Tyto stavy obvykle postihují už o něco starší děti, ve školkovém i školním věku. Vyznačují se zúženým vědomím a úzkostí. Dítě se z ničeho nic v noci probudí, křičí a pláče, vybíhá z postele, volá, je bledé, vyděšené, oči má široce rozevřené a často jakoby kouká skrz rodiče. Ti se jej snaží uklidnit, ale ono je nepoznává. Tato situace může trvat několik minut, ale třeba i čtvrt hodiny. Dítě si pak ráno vůbec na nic nepamatuje.

Příčiny takových stavů jsou různé a obvykle souvisí s nějakými silnými zážitky a emocemi během dne. Může to být ale i naplněný močový měchýř, nevyvětraná místnost, citové nejistoty dítěte, když jsou problémy ve škole nebo šikana ve škole apod. Po 14. roce věku tyto stavy obvykle úplně vymizí. Když ne, je možná načase vyhledat pomoc psychologa.

Dítě také může ze spánku procitat vyděšené z nějakého snu, který se mu zdál. Rozdíl je v tom, že se brzy správně orientuje a zase v klidu usne.

Potraviny, které nedovolí usnout

Někdy mohou mít děti potíže se spánkem z důvodů, které by nás možná ani nenapadly. Je to jídlo. To, co konzumujeme, má prokazatelný vliv na schopnost koncentrace, myšlení, nálady, celkovou energii a biorytmy. Proto je už od malička budování správných stravovacích návyků velmi důležité.

Rodiče se často domnívají, že spánek dětí ovlivňuje jen poslední jídlo dne, ale tak to samozřejmě není. Bezprostřední vliv na spaní dítěte má velký příjem sacharidů během dne. Ten ovlivňuje energii a aktivitu. Děti často dávají přednost rychlým cukrům (bonbony a jiné sladkosti) oproti pomalým sacharidům a potravin s vlákninou. Velkým problémem jsou samozřejmě různé konzervanty, dochucovadla apod. Ty negativně ovlivňují soustředění, chování i spánek.

Před spaním dejte dítěti vyváženou večeři. Na talíře by se měly objevit potraviny, které obsahují tryptofan. Jedná se o aminokyselinu, mezi jejíž deriváty patří melatonin s přezdívkou hormon spánku.

Které potraviny obsahují tryptofan:

  • ořechy (kešu, lískové oříšky, mandle),
  • banány,
  • vajíčka,
  • pšenice,
  • tofu a sója,
  • mléčné produkty,
  • drůbež,
  • listová zelenina.

Správný spánek dokáže být docela velkým oříškem. Tak jako u všeho kolem dětí a vlastně i v životě, důležitý je klid, rozvaha a trpělivost. Jednoho krásného dne se každé dítě naučí spát celou noc.

Tak u nás se začalo spát celou noc až v 1roce a 7mes.,když jsem v noci prostě už odmítla dat flasku s dudlem (mléko) a dala s brčkem.to nic celkem probrecel ale druhý den vše ok,večer jsem uložila jako vždy (od malinka usíná sám)pohladit,dát flašku s brčkem a odejít.vypil flašku a spal celou noc.

7. bře 2019

U nas se celou noc jeste nespi. Malemu je 23 mesicu a kojim prumerne 3x za noc...

8. bře 2019

Malá začala spát celou noc ve 3. měsíci...Začali jsme s jasným režimem, ukládání cca ve 21hod...Později to snížíme za 8hod. (je jí 5m)...Od té doby spí do 7hod. ráno (někdy jí takto dokonce musím budit)...

11. bře 2019

Začni psát komentář...

Odešli