Medovníkové kuličky aneb Jak se peče u nás doma
Moje babička pekla vždy mnoho druhů cukroví. Bylo výborné a nádherné, ale vše se dělalo ve stresu, nervech a mnohdy v ne zrovna vánoční náladě. Vnímala jsem to už jako malá holka a někdy v té době si slíbila, že u mě doma, až budu velká, to takhle prostě nebude.

Miluju Vánoce, miluju sníh, miluju přípravy na Vánoce a všechny ty akce kolem. Abych řekla pravdu, tak mám pocit, že ve mně zůstala ještě obrovská část dítěte. Raduju se z maličkostí a i teď se těším jak malá. A jsem za to moc ráda. Chci svým dětem a vlastně celé své rodině připravit POHODOVÉ Vánoce plné smíchu a radosti. Kouzel a zázraků.



Cukroví se u nás doma peče v rozumné míře - děláme asi 5 nejoblíbenějších druhů a pečeme vždy celá rodina. Ano, fakt se u nás zapojuje i můj muž, který se jinak kuchyni (co se týče přípravy jídla) spíše vyhýbá. A věřte, že to je ten nejlepší vyndávač cukroví z trouby - nikdy se mu nic nepřipálí. Na rozdíl ode mě🙂
Pečení s dětmi asi znáte všechny moc dobře. Trvá to s nimi dýl, je to náročnější, všude je více mouky, bordelu a oťapkaných paciček na všem v dosahu 300 metrů. Ale i přesto to za to stojí. Za tu radost, za ty úsměvy, za tu dětskou pýchu, že něco dokázaly. Jo, jsem z toho trochu naměkko🙂


Pojďme už raději k receptu - medovníkové kuličky jsou boží. Děláme je vždycky na Vánoce, ale kolikrát i jen tak v průběhu roku - většinou na různé oslavy. A vždy zmizí raketovou rychlostí a všichni si berou recept, tak věřím, že budou chutnat i vám.


Suroviny
Těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce medu
60 gramů změklého másla
160 gramů moučkového cukru
2 pytlíčky vanilkového cukru
Krém:
1 máslo
1 Salko
Všechno suroviny na těsto dáme do mísy a uhněteme. Z hotového těsta vyválíme placky a ty pečeme v troubě 10 minut při 180 stupních. Necháme vychladnout a poté buď nastrouháme nebo nadrobíme. Já vždy drobím🙂


Jdeme nachystat krém. Máslo vyšleháme se Salkem a smícháme s nadrobeným těstem. Trochu rozdrobeného těsta si dáme stranou na obalení hotových kuliček. Necháme odležet cca 2 hodiny v lednici a děláme kuličky. Vyválené kuličky poté obalíme ve zbytku těsta.

A máme hotovo. Kuličky je potřeba uchovávat v lednici a vyndávat pouze na konzumaci, v teple měknou a přestávají držet tvar.
A teď už dobrou chuť.

Nezapomeňte si zasoutěžit u @tratatundra pod jejím dnešním článkem.
https://www.modrykonik.cz/blog/tratatundra/article/adventni-soutez-s-pepco-q4mnre/
PS: a ukážu vám, jak to občas vypadá při pečení u nás - pak asi pochopíte, proč mě nějaká rozsypaná mouka od dětí úplně nerozhází🙂
Vaše Veru (apacheee), Eli, Tobi a #dm


Jee,takové u nás dělá babička 🙂. Jsou výborné. Udělá jich pro jistotu vždycky víc, protože ví, že když přijedem na návštěvu,tak jen já sním půlku😁😊. Jedno z mých oblíbených vánočních cukroví❤
@vercasvobodova ono je to na jednu stranu fakt mor, člověk furt ujida, ujida a najednou je všechno pryč 😇
Krásné fotky Veru😍 a recept ukládám😊
@michaelllas děkuju Míšo 😍
@nicedaisy jejda, dělám to od oka, jako všechny koule, myslím, že cca 300g toho perníku (nebo jak to vychází podle gramáže v baleni) a do toho přidávám krém z másla a salka (může být i karamelove), až vytvořím ideální hmotu. Co zůstane, dám do rumovych kuliček, když je to řídké, přidám piškoty, když je to husté, přidám máslo, rum nebo med, prostě tyto věci nevážím
Neznala jsem a zkusim udelat. Ale mohla byste mi poradit, jestli se da necom nahradit Salko? Nikdy jsem to nepouzivala, jen vim, ze existuje a predpokladam, ze je to z mleka/smetany? Syn ma intoleranci na laktozu a potrebovala bych to necim nahradit - da se sehnat bezlaktozove mleko, smetana atd. Moc diky!
@westie nevěděla jsem, ale zkusila jsem vygooglit a našla třeba tento recept, koukni :
https://www.proalergiky.cz/vareni/recept/domaci...
Včera jsem se do nich pustila a průběžně fotila, takže z toho mám fotostory jak do bravíčka 😀. Za mne:
1. těsto se mi nejlépe zpracovávalo rukama. Než se všechno propojilo dohromady, bylo hodně drolivé, říkala jsem si, jestli to vůbec jde spojit dohromady 🙂)).
2. asi si fakt dát záležet na vyválení - měla jsem pláty různě tlusté, takže zatímco kraje se mi už začaly připékat, středy byly ještě tekuté (zkoušela jsem párátkem)
3. drolení rukama zní v návodu velmi jednoduše, ale pro mne to byl nejhorší úsek celé výroby! Nakonec jsem sáhla po struhadle, ale ani s tím to nešlo, takže jsem se vzdala a sáhla po mixéru. Bylo to nejrychlejší řešení a těsto jsem hezky nasekala nadrobno a najemno, což bych ani se struhadlem nedokázala.
4. máslo do krému jsem nechala důkladně změknout a se salkem šlehala elektrickým šlehačem, jinak bych se asi s metličkou zbláznila (obdivuji všechny ženy, které si neusnadňují práci kuchyňskými roboty!)
5. když jsem těsto měla hotové, říkala jsem si, že je hrozně měkké a tvarovat z něj nepůjde, než mi došlo, že ho mám dát do ledničky odpočívat 😀. Při formování stejně hrozně rychle měklo v rukách, takže jsem pak měla taková těstová stigmata na dlaních 🙂.
6. na obalení jsem si stranou dala velmi málo nadrobeného/nastrouhaného/rozmixovaného těsta, takže jsem ke konci neměla v čem obalovat! Díky komentářům zde jsem ale sáhla po perníku na strouhání (miluju ho na škubánky!) a poslední kuličky jsem obalila do něj.
Mé mlsné děti odmítaly ochutnat upečené těsto (ty tvrdé okraje jsem poctivě okousala 🙂), ale nakonec zvítězila prožranost a pak už jsem jen při válení kuliček a obalování poslouchala "posím, posím", kdy dcerka chtěla další a další 😀.
Začni psát komentář...



Krásný fotky, Veru, recept si ukládam.