cervenejablko
29. srp 2017
3944 

Tonutí: suché, mokré, sekundární…

aneb Jak to tedy je?

Toto je reakce na článek z Magazínu, který byl vydán před několika dny na MK. Článek obsahuje chyby, motá jedno s druhým a celkově se zdá, že jen zbytečně děsí. Předem říkám, že nejsem plavčík ani vodní záchranář, ale "pouze" přednáším první pomoc na kurzech už několik let. Ve svém článku se snažím uvést nepřesné informace z článku na pravou míru a shrnout to podstatné, co je potřeba o tonutí vědět.  Tento článek nenahradí kvalitní kurz první pomoci.

Co je to tonutí?

Jedná se vlastně o dušení ve vodě. Pokud proces tonutí skončí smrtí, jedná se o utonutí.

Když se plavec nečekaně potopí a voda mu začne vnikat do úst, vyvolá to uzavření hrtanové záklopky (ta věc, co nám brání vdechnout jídlo). Je to reflexní mechanismus a tělo to dělá proto, že nechce, aby voda vnikla do plic. Tomu se říká suché tonutí. V podstatě k němu nemusí dojít ani během plavání nebo po plavání, jak se říká, dá se utopit i na lžičce vody.

Pokud tonoucího v této fázi vytáhneme a dostaneme na vzduch, zajistíme obnovení dýchání, může to znamenat konec potíží.

Přesto ale každého, kdo se topil, musí vidět lékař!!!

Pokud ale tonoucí nebyl rychle vytažen, v důsledku nedostatku kyslíku upadá do bezvědomí. Křeč hrtanu se uvolní a voda může vnikat do plic. Tomu se říká mokré tonutí. Voda v plicích je poškozuje.

V případě, že se tonoucí topil ve sladké vodě, ta se bude vstřebávat do těla, naředí krev a zvětší její objem. Tonutí ve slané vodě (nemusí být mořská, spousta bazénu v ČR má slanou vodu) je závažnější, dochází k „nasávání“ krve do plic, to zabraňuje přenosu kyslíku a člověk může zemřít i v řádu hodin po vytažení z vody.

Sekundární (u)tonutí je následek nějakého zdravotního problému, který postihne člověka, když je ve vodě, děje se například při infarktu, úrazu, epileptického záchvatu ap. 

Co mám dělat, když se někdo topí?

  1. Začít volat o pomoc
  2. Vytáhnout tonoucího z vody (bacha na bezpečnost, aby mě nestáhl s sebou)
  3. Položit na záda, zaklonit hlavu, kontrola dýchání.
  4. Nedýchá? Zahajuji resuscitaci. KPR zahajuji 5x vdechem (pokud se jednalo pouze o suché tonutí, může to uvolnit křeč a člověk se rozdýchá).
    Následuje 30 stlačení hrudníku na středu hrudní kosti a 2 vdechy stále za sebou. Rychlost stlačení je cca 100 za minutu.
    Nepřestávám, dokud se tonoucí nezačne bránit a nebo nepřijede záchranka
  5. Dýchá? V případě bezvědomí položím na bok, kontroluji dýchání.

Co ještě potřebuji vědět o tonutí?

  • Je v zásadě tiché, tonoucí nekřičí (nemá čas, když je nad vodou, snaží se nadechnout), nemává. Potopí se často rychle a bez povšimnutí okolí.
  • Utonutí je druhou nejčastější příčinou smrti u dětí
  • 60% dětí bylo ve vodě samo, když se utopily
  • Důležitá je prevence, nenechávat děti samotné v dosahu vody a dobré jsou i kurzy plavání, které lze absolvovat už od mimin.

Zdroje: Zdravotník zotavovacích akcí ČČK,

Lektorská skripta Zdrsem,

První pomoc ve školských zařízeních, MU Brno

P.S. Pokud jsem na něco zapomněla, budu ráda za doplnění v komentech.

Chodím s holkama strašně často na bazén.Ale už několikrát jsem četla článek, jak se ditě "utopilo" třeba i 3 hodiny po návštěvě bazénu, že se tomu říká "suché tonutí". Nevím úplně jistě...... Jak k tomu dochází a proč? Nevíš?

29. srp 2017

@sebestka o tom utopeni se az po navsteve bazenu jsem cetla jen ten clanek tady, cimz ale nechci rict, ze se to nemuze stat. Podle toho co vim, tak by se to asi mohlo stat, kdyz by se dite nalokalo vody v bazenu se slanou vodou. Pak to ale ke sekundarni utonuti, ne suche. Jde o to, ze slana voda je slanejsi jak krev, takze pak v plicich dojde k otoku a tomu, ze se zaplni krvi a tim se ten clovek zadusi-utopi. Ale nemyslim si, ze kdyz si dite lokne normalni bazenove vody, ze by pak melo umrit. S dcerou i synem plaveme od mimin a kolikrat si uz lokli... Neznas podrobnosti k tem pripadum? Mam par znamych plavciku, tak jeste zjistuju dalsi informace a az budu vedet vic, tak to doplnim.

29. srp 2017

Děkuji za krásné srovnání a vysvětlení. Článek mě taky docela vylekal, když jdeme do bazénu, kluci řádí jako černé ruky a většinou jsou pak unavení, hotoví (které dítě není po 2-2,5h ve vodě).. Za mě velký palec nahoru...

29. srp 2017

@kami1984 diky. Uprimne me taky znejistel, a to o tom neco vim. Budu rada, kdyz to pomuzes sirit dal. Davala jsem odkaz i pod ten clanek, ale byl mi smazan... 😂
Jeste pak dopisu, jak je to s tim naslednym utonutim, k tomu jeste hledam informace.

29. srp 2017

@cervenejablko diky. Ten clanek byl/je snuska blabolu.

29. srp 2017

@cervenejablko no, já tady ten článek vůbec nečetla. bylo to napsáno úplně jinde-nevím kde. Stalo se to někde v Americe, kdy rodiče byli s tříletým chlapcem v bazéně, potom přišli domů, dítě si ještě 3 hodiny hrálo se sousedem, pak šel spát a ráno ho našli bez známek života. Pitva prokázala, že zemřel na utonutí. bylo tam myslím, fakt suché a že je to ještě nebezpečnější než ve vodě. Právě tomu moc nerozumím, ale vždycky si na ten článek vzpomenu, když přijdeme z bazénu.

29. srp 2017

@cervenejablko ale bylo to psáno jako v tištěných novinách-jen nevím v kterých.

29. srp 2017

@sebestka Sama mam za sebou nekolik kurzu i s praktickym nacvikem zachrany tonouciho a tohle si nepamatuju, ze by rikali. Podle meho je to asi blbost, ale pockam jeste na vyjadreni lidi, ktery se tim vic zabyvaji.

29. srp 2017

@sebestka ja to cetlaje na netu nekde na extra.cz nebo podobnem serveru

29. srp 2017

jsem ráda, že ten blábol uvedl někdo na pravou míru 🙂

29. srp 2017

Díky za uvedeni na pravou míru! I mě původní článek totálně vyděsil.

@gradan prosím o #navrh do vybrali jsme, ať se rozšíří. A prosím i o sdílení a původní článek opravit/lépe smazat. Děkuji 😘

29. srp 2017

Moc vsem dekuji za komentare, tesi me, ze ten cas straveny tridenim informaci a sepisovanim toho nejdulezitejsiho mel smysl. 😊

29. srp 2017

@cervenejablko jé, kéž by to byla blbost. Já jsem takový stresmen a jak už jsem psala, vždy si na to po bazénu vzpomenu a dobře na duši mně teda není.
@jijulka je možný, že to bylo u mé 86 leté babičky v nějakém tom Pestrým světě a jim podobných.

30. srp 2017

@cervenejablko sice je to blesk, ale dívej, co jsem našla.....prý dokonce týden po bazénu. Myslíš, že je to fakt možné?
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/47554...

30. srp 2017

@sebestka jo to je ono

30. srp 2017
Komentář byl odstraněný

@pipetulaa Je to tam 😉

30. srp 2017

@sebestka
@jijulka holky, dle meho je to blbost. Tak dlouho po koupani, to musela byt pricina jina. Uz mam vyjadreni holciny, co ma plavcicky kurz a delala chvili plavcika, podle ni to NENI pravdepodobne. Jeste cekam na vyjadreni meho "guru", lekare z ARO, co on na to, ale cekam, ze mi taky potvrdi, ze je to hloupost.

30. srp 2017

@cervenejablko dik,ja si to myslela. Jsem dr, plavec, ucila jsem plavat, deti mi plavou od miminek a prislo mi to jako blbost

30. srp 2017

Díky, článek je perfektní nejen z hlediska věcného a tematického, ale je i dobře napsán a strukturován - ani příliš stručný, ani zbytečně dlouhý, jasný, smysluplný, erudovaný, s uvedením zdrojů, super!
Myslím, že to byl dobře využitý čas😉

30. srp 2017
30. srp 2017

Díky za článek...zrovna jsem přemýšlela, že s malou chodím na plavání a co když si lokne..po plavání je vždy unavená...tak jsem ráda za vysvětlení 🙂

30. srp 2017
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Já mám teď čerstvou zkušenost. Byli jsme se koupat na jezeře nedaleko od nás a naše holčička se tam skamarádila s nějakou další. Byla jsem s nimi ve vodě a pořád po očku sledovala, jak holky dovádějí. Dostaly se k okraji místa, kde až stačí, tak jim říkám, ať jdou hned blíž ke břehu, že stačí jeden krok a je vymalováno. Druhá maminka ze břehu taky volala hned na tu svou (ta byla o kousek dál) a najednou koukám, jak má její holčička divný výraz, klape pusinkou a jde pod vodu, rychle jsem ji popadla za ruku a dotáhla zátky na mělčinu. Byla v pořádku, ještě se nestihla ani nalokat vody. V tu chvíli mě napadlo, zda by ji vlastně maminka byla schopná zachránit. Ze břehu totiž zřejmě vůbec vidět nebylo, že se topí, já měla chvilku taky problém to rozeznat, kdyby neměla vyděšený výraz, řeknu, že dělá jen blbosti... No a další otázka - kdyby si toho maminka všimla, byla by schopná ho vytáhnout ve vodě, která je kalná? Protože ve chvíli, kdy zajede pod vodu, asi nastává problém. Ono to nedělalo žádná kola nic, přestože to dítě docela mávalo rukama. Fakt to vůbec nebylo vidět. No vyděšená jsem z toho ještě teď, když si na to vzpomenu. Taky občas hlídávám děti ze břehu a tohle mě fakt probralo.

31. srp 2017

@amabilis diky za zkusenost. Uplne me z ni mrazi v zadech. Ano, casto ten topici clovek vubec nevypada, ze se topi! Holcicka mela stesti.

31. srp 2017

@amabilis Asi si v tenhle moment byla její strážnej anděl...co na to víc říct.

31. srp 2017

@lgsk
@cervenejablko
Holky, to byl fakt mžik, v jedné chíli na ni koukám, jak se směje a potápí a vzápětí jak s vykulenýma očima máchá rukama a má hlavu po nos ve vodě. Kdybych neviděla ten vystrašený výraz (to fakt nikdy nezapomenu - ty veliký vyděšený oči), tak mi to nenapadne. Já když tak nad tím uvažuji, tak jsem ani její mamince neřekla, že jsem jí zachránila život. Ona opravdu jen trošku zakuckala a byla v pohodě, ale kdo ví, možná by stačilo pár vteřin a bylo by to jiné? Ale je fakt, že pak nějakou dobu nechtěla vůbec do vody.

31. srp 2017

@sebestka
@jijulka
@kami1984
@pipetulaa
@gradan
@lucinkalucka
@wampzee
@amabilis Na ten případ dítěte, které mělo umřít údajně po návštěvě bazénu jsem se zeptala odborníka, lékaře ze záchranky, lektora první pomoci. Posílala jsem mu odkaz, ze kterého čerpal ten článek z Magazínu MK, přikládám, co odpověděl pod ten prapůvodní článek ze stránky nasenavody.cz:

"Článek směšuje více situací a pojmů. Suché utonutí nastává v 10-15% utonutí VE VODĚ. Dochází k němu při prvním nádechu pod vodou, následně k sevření hlasivek, k udušení dochází bez zatečení vody. Většina utonutí (85%) probíhá přes ztrátu vědomí pod vodou. Tonoucí se již v bezvědomí zhluboka nadechne a do plic se voda dostane. Ani v tomto případě se nedá vylít či vypumpovat, během minut se vstřebává do plicních cév. Pokusy o odstraňování vody z plic zpomalují zahájení umělého dýchání.

Po vytažení vody se někdy vyvíjí plicní otok, kdy se tekutina z cév dostává do plic. Je velmi nepravděpodobné, že by chlapec zemřel hodinu po tonutí, když "půlhodinu po té v dobré náladě odešel z bazénu". Edém plic nastupuje postupně, dítě se dusí. Nastupuje během dvou hodin, obvykle do do 24 hodin po tonutí, zřídka kdy po delší době. Podání kyslíku většinou problém vyřeší. 19% lidí s rozvinutým plicním edémem na něj umírá. Ti ale neodcházejí vesele se domů vyspat, jsou v těžkém stavu po tonutípřeváženi do nemocnic (byli v bezvědomí, byli resuscitováni, špatně se jim dýchá od začátku)
Příčinou je právě vdechnutí vody při bezvědomí, někdy také poškození plic chlórem z bazénů.
Po tonutí mnoho pacientů zvrací, vytírejte jim ústa, držte je na boku. Při zhoršeném dýchání je úlevová poloha v sedě či v polosedě.
Nechte děti po tonutí zkontrolovat lékařem. Hlavně se neděste článků z médií a o to víc dávejte pozor na děti ve vodě či u vody.

Robert Pleskot
lékař záchranné služby
lektor první pomoci zážitkem"

Ta příhoda s tím utopeným klukem je smyšlená, takhle se to určitě stát nemohlo, takže můžete být v klidu.

31. srp 2017

@cervenejablko díky za to! A já jenom doufám, že pro příště si autorka původního článku dá trochu práci a nebude bezmyšlenkovitě psát kraviny. A co hůř, po upozornění na chyby na těch blbostech trvat 🙄

31. srp 2017

Díky za objasnění...malá si minulý týden lokla v bazénku a já v noci nespala, protože jsem umírala strachy. Jednak, že jsem ji nebyla schopna uhlídat a i přes mou přítomnost si lokla a pak jsem s bála suchého tonutí...tak teď budu víc v klidu...ale oči na šťopkách budu mít stále 🙂

31. srp 2017

@pipetulaa Nejsem si uplne jista, nepodarilo se mi ji asi presvedcit, ze to neni jiny uhel pohledu, ale spravne-spatne a ze ona to ma spatne. :-/ Nevim, kdo ma Magazin na starosti. Jestli by ho nejaky admin proste nemohl smaznout, kdyz jsou v nem chyby a uz je ted potvrzene, ze vlastne pise o nebezpeci, ktere neexistuje. Zadala jsem uz autorku, ale zadna reakce.

31. srp 2017

@wampzee Tak ted uz muzes spat v klidu 🙂 Ale u vody porad bacha, jak tu uz psala jedna maminka, je to otazka okamziku a vse muze byt v ...

31. srp 2017

@cervenejablko admina jsem označila... ale bohužel bez efektu. A autorka si nevidí na špičku nosu a dal zatvrzele vede tu svoji. I když jsme jenom lidi, mohla napsat "díky za rozšíření obzorů, upravim/smažu" a jede se dal. Takhle shazuje sama sebe čím dal tím víc. A děsí zbytečně maminky. Protože já z toto byla osobně vyšašená taky.

31. srp 2017

V těch magazínech jsou občas takové blafy:((( nejhorší je, jak se toho pak někdo chytne jako skutečnost, když to je "oficiální"...

31. srp 2017

@cervenejablko tech 24 h po tonuti ,- to je mysleno jako bez peedchozich znamek problemu? ze se do 24 h muze zacit dusit?
dekuji..,

1. zář 2017

@lucinkalucka nene, to urcite ne. Jak psal Robert, To se tyka pripadu, kdy ten clovek doopravdy tonul.

1. zář 2017

@cervenejablko jj dekuji, i za cely vas clanek!

1. zář 2017

@cervenejablko takže laicky....je blbost, když by si někdo "loknul" vody, byl v pohodě a večer zemřel na utonutí? Buď by měl problémy s dýcháním od začátku a nebo pak nenastanou.....říkám to dobře. Jde mně teď jen vyloženě o to "loknutí". Když se někdo skutečně topí, tak to je jasný.

1. zář 2017

@sebestka přesně! Je to blbost. ☺

1. zář 2017

@cervenejablko jů, moc děkuji za celý týden. Teď už budu v klidu, pokud si dcerka "lokne".

1. zář 2017
5. zář 2017

@mamkamarketa no ja nevim, no. Doktor i holcina, co ma plavcicky kurz, mi potvrdili, ze je to blbost, aby nekdo zemrel na utonuti nekolik hodin-dni po tom, co si trochu lokl vody a vesele odkracel od bazenu domu. Neni Today neco jako Blesk u nas?

5. zář 2017

@cervenejablko usa today neni blesk 😁
Ale v texasu (odkud ten chlapecek byl) jsem letos vsude videla billboardy s upozornenim pro rodice.
Tezko rict jak moc to nafukuji 🤔

5. zář 2017

@mamkamarketa akorat zasyvaji strach dle meho. Je to jeden jediny pripad, o kterym jsem slysela a v te historce mi par veci pripomina takkove to "jedna pani povidala", nejaky reporter nekde neco slysel a pak to doplnil a ta slatanina ted oblitava svet a desi lidi. kdo vi jak to bylo.

5. zář 2017

Když jsem chodila na kurzy plavání, tak nás “učil”, teď z pohledu dospělého asi sadista: když se budete topit a budete vědět, že se nezachráníte, nadechněte se vody zprudka nosem, utopíte se okamžitě. Je to možné?

12. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli