hanica83
26. únor 2021
2398 

Beznaděj

Pořád jsem si říkala, že se k tomuto tématu už nebudu nějak moc vyjadřovat. Ale prostě teď mi to už nedá. Klidně pište své názory, já se ale upřímě do diskuze asi moc zapojovat nebudu.

Covid 19, opatření, respirátory, očkování... to teď asi nejvíc ze všeho ovlivňuje životy nás všech. Troufám si říct, že se to dotklo úplně každého, i když někoho to postihlo daleko víc než jiné (ať už po zdravotní stránce, nebo finanční až existenční). Na čem se podle mě shodne většina všech, i těch z jinak "různých" táborů, je podle mě naprosto tristní vláda s neexistujícím plánem čehokoliv smysluplného, znechucení, unavení a otrávení lidé a to, že jde, obzvláště tady u nás, obrovský prů.er.

Já nerozumím politice, ani ekonomice (jediné co je mi jasné je, že je to teď obojí fakt hodně špatně), ale dovolím se vyjádřit (já vím, budu litovat 😀 ) k tomu, čemu myslím vcelku rozumím. A opravdu se tu nepasuju do role nějakého odborníka, kterým nejsem!

Respirátory/roušky - docela mě překvapilo, jaká vlna odporu se zvedla s povinností nosit respirátor. Je mi jasné, že v pozadí si tím zase chce někdo namastit kapsy, ale kurnik - vždyť je to spolu s omezením kontaktů základ, jak to aspoň trochu ukočírovat!! My osobně už používáme respirátor v obchodě atd od září. Není to přece celé o tom, kdo něco přikáže. Nehledě na to, že naše vláda ty opatření těžce nezvládá.

Takže můj pohled - respirátor nosit tam, kde je vyšší riziko nákazy, větší množství lidí, vždy. Dvě roušky - myslím si, že jelikož jsou respirátory dobře dostupné, je to blbost. Pokud ano, určitě chirirgická a na to bavlněná - podstatou je hlavně to, aby ta bavlněná chirurgickou lépe utěsnila. A to je to nejpodstatnější ať už jde o respirátor nebo roušky - musí dobře sedět a těsnit na obličeji!!! Jinak pozbývají smysl. A ano, chápu, že je to pro někoho nákladná záležitost. Ale! Pokud nemám respirátor na sobě x hodin, ale nasadím si ho do obchodu, do MHD....klidně se může používat opakovaně! Důležité je nesahat na něj zepředu, jen za gumičky a po sejmutí jej umístit např. někam do garáže na háček, do sáčku....prostě dát ho do karantény, ideálně na 3-5dní. Viry tak dlouho v aktivní formě nepřežijí.Takže stačí mít třeba 3ks a takto je točit a vydrží nám klidně měsíc (záleží na četnosti používání, jejich znečištění atd).

Omezení kontaktů - nepřestává mě udivovat, jak obrovský je to pro většinu lidí problém, ale bez toho to nepůjde! Nejde ale jen o to, zrušit akce o stovkách lidí, zredukovat oslavu z 50lidí na 20 atd. Prostě omezit kontakt ideálně na rodinu z jedné domácnosti, plus to nejnutnější!! (práce, pokud jsou rodiče v práci, tak školka...). Mě se to taky nelíbí, nebaví mě to, unavuje mě to, moje mamka žije sama a vidíme se jednou za čas a to pouze venku a s respirátorem... 

Protože to tolik omílané - nikdo mi nebude zakazovat vidět rodinu, přátele...vemte si propojenst kontaktů, když máma a táta chodí do práce, dítě do školky, babička s dědou do práce, pár přátel....a je to hned - vy se sice stýkáte "pouze" s pár lidmi, ale v důsledku jde o propojení stovek, neli tisíců kontaktů! Ano, štve mě, že Domik není mezi vrstevníky, nemá tolik prospěšné podněty ze školky...ale za mě to prostě bez tvrdého přitáhnutí všech, nebude brát ještě dlouho konce. Naopak si myslím, že kdyby se ty zásadní věci opravdu tvrdě dodržovali u všech, stačila by vcelku krátká doba na zvládnutí.... Jasně vir tu je a bude, ale byl by pod kontrolou, nebyl by problém trasovat a celkově to kočírovat bez dalších devastujících opatření. Ale to je můj pohled. 

Očkování - jediná cesta, jak z toho ven. Ano, i já mám obavy, respekt...ale bez proočkovanosti to nepůjde. To, jak vláda zase slušně řečeno nezvládla organizaci, distribuci atd vakcín, nechci rozebírat. Jen chci říct - obavy chápu, ale řeči tipu - nebudu do sebe cpát něco, co tak narychlo vytvořili, změní mi to DNA,budu mít nežádoucí účinky... Dovolte mi k tomu říct zase můj pohled

1) Vakcína byla vyvinuta rychle hlavně díky tomu, že se celý svět snažil získat ji co nejdříve - odpadly jinak roky trvající administrativní činnosti, nalily se do toho stovky miliard - odpadly potíže s financováním výzkumu a v neposlední řadě se pracovalo s již dobře známými postupy, "jen" se zjednodušeně řečeno "napasovaly" na nový koronavirus. 

2) Změna DNA - velmi zjednodušeně - vakcína obsahuje mRNA, která nikdy nemůže vstoupit do buněčného jádra a tam poškodit nebo reagovat s DNA očkovaného - nemůže tedy měnit nebo upravovat DNA! mRNA z vakcíny zůstává v cytoplazmě buňky, kde vlastně vyvolá vytvoření specifické bílkoviny, shodné s malou částí viru, která člověka nemůže infikovat, ale stimuluje imunitní systém k vytvoření odpovědi ve formě tvorby protilátek. Poté zanikne.

3) Nežádoucí účinky - netvrdím, že se nemůže stát, že u někohu vypuknou opravdu vážné nežádoucí účinky, ale to se týká úplně všech vakcín i léků! Nežádoucí účinky, jako je horečka, bolest hlavy, nevolnost...je vlastně úplně v pořádku, protože tělo se ocitne ve stejné situaci, jako kdyby prodělávalo infekci - jde o známku, že se aktivuje imunitní systém, což je vlastně dobře. Proto je dobré být po očkování den, dva, v klidu, klidně navýšit energetický příjem - aktivace imunitního systému je poměrně energeticky náročná, takže to může pomoci předejít např. mdlobám, točením hlavy... A určitě je důležité i psychické rozpoložení, snažit se nebýt ve stresu a nečekat, co hrozného se stane. Nastavení v hlavě je taky poměrně důležité - asi jako u porodu 🙂

Tak hodně síly a zdraví nám všem!

Je to jak píšeš. Jde o životy, pohodlí musí holt jít stranou. Už to dlouho nepotrvá, vakcína snad brzy bude pro všechny.

26. únor 2021

Hmmm, tak ja to napisu. Jsem jenom doma, jdeme na prochazku, max rychle do obchodu. Nemam kolem sebe zadne kamarady. Onehda uz jsem to nezvladla a skoro se zhroutila a ano, musela jsem na tyden vypadnout z mesta a bytu k rodicum na barak a zahradu... Uz je to moc. Kdybych se nemohla stykat aspon s mymi rodici, tak uz jsem stoprocentne skoncila ve cvokarne...

26. únor 2021

Naprosto s tebou souhlasím.

26. únor 2021

Tebe opravdu udivuje, ze si většina lidí snaží udržet aspoň kontakt s rodiči, popř. sourozenci? Mě ne. Je to to nejpřirozenější, co jako lidé máme. Se zbytkem napsaneho souhlasím a nemám s tím problém.

26. únor 2021

Hezky napsané a se vším souhlasím. Respirátor nosím na nákupy od konce léta, jinak jsme nosili roušky.
Jsem doma s dětmi, jsem max na procházku, vyhýbáme se skupinám lidi na hřišti....jo, je to na hlavu, nebaví mi to a vidím na synovi, že ho to taky trápí. Manžel chodí do práce, ale poctivě nosí v blízkosti lidí respirátor, na dálku roušku.
Děti netáhame po kramech atd.
Jedinou možností, jak z tyhle situace ven, je sebedisciplina lidí v dodržování respirátorů, omezení kontaktu a když už je někomu blbě, má být doma na prdeli, nedávat dítě do školky, když je jeden rodič pozitivní atd. (v našem národe absolutně nereálné) a očkování, bohužel nic víc.

26. únor 2021

@danask88 snad jo, ale bohužel lidí to budou bojkotovat...

26. únor 2021

Souhlasím na 100% 👍

26. únor 2021

@bramarfi Nene, to asi špatně vyznělo, tohle mě vůbec neudivuje! Však já ho chci taky udržovat a moc mě trápí, že je to teď jen tak málo. Jde o to jak, jakým způsobem to řeší...

26. únor 2021

@bramarfi ty kontakty se ale alespoň dají udělat bezpečně když už. Když vím,že půjdu za babičkou, omezím předtím jiné kontakty na minimum (v rámci svých možností) a když už nějaké kontakty mít musím (práce apod.), holt se s babi uvidím raději jen venku.
Ale když vidím, že si lidi pozvou návštěvu s malými dětmi, s kterou jsou doma půl dne a pár dní nato jdou navštívit babi, není to prostě snaha o co nejbezpečnější kontakt.
Příklad

26. únor 2021

Jestli si myslí ale že zavřou skolky a školy úplně a myslí si že se děcka a mamky s dětma nebudou scházet v hezkém počasí na hřištích tak jsou hodně naivní 🙄

26. únor 2021

@sona88 Ja jeste neskoncila ve cvokarne jen diky tomu, ze jsem od prirody introvert, nevadi mi byt sama, doma s knizkou u filmu a ani "normalne" nevyhledavam veci jako bary, kina, divadla, koncerty, sauny, fitka ani párty, takze nic z toho mi v podstate nechybi.. A uz i na me dolehla depka...kamarádky jsem nevidela od zari stykam se jen s tchány, kteri bydli kousek od nas a jednou za mesic s rodici a sestrou. Ted jsme tam meli jet na jarni prazdniny, kluk chytil samo tesne predtim ze skolky rymu (nic hroznyho, covid to neni, prochladl od noh, jako obvykle) a odvolala jsem to, tatka me jeste premlouval, ze klidne prijet muzeme, ze to prece nic neni...možná se tam otocime o vikendu jen na skok, nez nam zavrou okresy, ale furt nevim. Ale co kdyz bych je pak nemela vidět dalsi mesic, dva...

26. únor 2021

@bramarfi Asi nejde o to nemít s rodinou žádný kontakt, ale mít ho bezpečný. Těch možností jak to udělat je víc.

26. únor 2021

@patypresdevaty Přesně tak

26. únor 2021

@patypresdevaty No samozřejmě. Já reagovala na ten obrat s údivem. Mě prostě potřeba lidi vidět své blízké neudivuje.

26. únor 2021

@bigbig Ja reagovala na tu formulaci.Vím, ze se dá chránit.

26. únor 2021

Já s tebou souhlasím. Ve všem - do posledního písmene. Na druhou stranu se musím přiznat, že občas mi to ujede a s nějakou kamarádkou si normálně dám kafe. Pak sama sobě nadávám. Už je to dlouhé a "mozek občas vypne". Budu na to muset více myslet.

26. únor 2021

@michalusenka To vis, ze budou, o to vic...a kdyz ne na hristich, tak jinde, treba na poli, v lese, v parku...

26. únor 2021

@bramarfi asi nešikovně formulováno.
Ten údiv bych spíš viděla nad tím, že to mají někteří na salámu a nesnaží se, protože "proč bych se zrovna já měla jakkoliv omezovat"

26. únor 2021

Ne, nezadouci ucinky nejyou v poradku a urcite to neznamena, ze je to vlastne dobre, ze imunita pracuje, vytvori se protilatky, to bohuzel opravdu tak neni... Navic ano, leci a maji nu, ale je to vcelku dobrovolna zalezitost, zde je tlak, ze bez ocko pomalu nebudes smet tam a tam, v podstate tlak na to, se ucastnit klinicke studie a nikdo neponese odpovednost, kdyz te to poznamena

26. únor 2021

@sowelo26 Mne dost desi ta moznost, ze zvazuji rozsirit i to i pro deti... Ja az na pneumokoky ockuji jen povinne a z MMR jsem treba mela foat obavy (nastesti v pohode u obou, druhou davku jeste nemaji ani jeden, dcera by ji mela mit ted pred nastupem do skoly a vubec se mi do toho nechce)

26. únor 2021

@patypresdevaty Ber to jako mou profesní jazykovou deformaci 🙂

26. únor 2021

Ano, tady zas budou všichni souhlasit, všichni to stoprocentně dodržují, nikdo se s nikým nevida a všichni ostatní jsou neukázněný a je to marný. Tak to by mě zajímalo kde jsou všichni ti neukázněný.
Podle mě i u tohodle je potřeba zapojit zdravý rozum a hlavně si ho udržet.
Když jedu za babičkou a dědou, absolvuju test (děda má rakovinu) a jezdím tam proto, protože jim vozím důležité věci, repsiratory, CBD dědovi, musím dědu ostříhat, padají mu vlasy po chemoterapii. Vídám se s jednou kamarádkou i ona se vida jen se mnou a tohle rozhodnutí bylo to nejlepší rozhodnutí co jsem udělala.
No a očkování? Tak až mi dají možnost výběru vakcíny, pak nad tím začnu přemýšlet. No ale stejně, jsem mladá ženská, s tímhle pořadníkem na principu čar a kouzel to ještě chvíli potrvá.
A politika? Tak to je k zbliti, co si budem. K tomu snad ani nemá cenu se vyjadřovat.

26. únor 2021

Naprostý souhlas.

26. únor 2021

Nechápu dnešní lidi, nechápu proč matky MUSÍ na to hřiště s detma a vybavují se tam vesele s dalšími 5 maminkami, jejich děti vesele běhají spolu s dalšími, jejiz matky tvoří další skupinku po peti. Nechápu, proč musí natajno na pivo, jooo, jsem borec, piju pivo, jsem s kamosema, nikdo o mě neví, ze tu jsem. Nechápu, proč si lidi jeden rok neodpustí dovolené v zahraničí, juuu cumte na zasněžene bulharské hory, co jsem hodila na IG. Proč musí létat k moři, když je velké riziko nakažení prakticky všude a syn návratem ohrožují ostatní (už vidím, jak dodržují karantenu). Je mi z toho smutno.
Nám umrela na covid babička, mesic na to děda z druhé strany. A pak vidím, jak ma někdo problém s respiratorem a ja nebudu ho nosit, nejsem ovce. Ne obce není, je to hloupý a zamindrákovaný člověk..

26. únor 2021

@sowelo26 No já to tak mám teda ze všech přednášek v hlavě a i naše viroložka, se kterou sem to probírala, to vnímá úplně stejně. Jak to tedy podle Tebe prosím je? A můžu se zeptat na profesi?

26. únor 2021

Holky taky se vídáme s rodiči, ale vždy jsme tyx´dem doma a pak jdeme na testy. Manžel si kvůli tomu vždy bere dovolenou.

26. únor 2021

@ilonne Ja kafe s kamaradkou nemela od toho zari, tohle jediny, kafe nebo vino s kámoškou jednou za cas mi opravdu chybí. Proste vypadnout od detí, manzela... Ale kavarny zavrené a domů se zvat fakt nebudeme v soucasne dobe...

26. únor 2021

@michalusenka no a to je právě špatně. Zase nebudou sedět doma na zadku protože "to se nedá, to už trvá dlouho a kdoví jak dlouho to zase bude". Jo, je to tak. Ale sakra, musíme se kousnout a ne se na to zase vys**t 😖
Pokud to teď víc zaříznou, bude rozhodující boj, který určí, jestli to konečně nějak srazíme a budeme třeba moc najet na kvalitní trasování a testování, nebo se budeme patlat dál ve stávající situaci.

26. únor 2021

Naprostý souhlas s tím co jsi napsala...

26. únor 2021

@patypresdevaty Cesta ven je jen testovat, testovat-v podnicich, 2x tydne, befelem(a ne jeste narizovat zamlcovat kontakty na pracovisti) a ve velkem rozjet ockovani mladsich vek. skupin 50+,kteri jsou ekonomicky aktivni a chodi mezi lidi -ucitele (hlavne v MS), prodavaci, lidi ve fabrikach u linky...

26. únor 2021

@ninive211 My jsme se "odstěhovali" na chalupu na malou vesnici. No a občas jsem tady mimo realitu a to kafe si dám.

26. únor 2021

@ninive211 no a pokud prihlednu k romu, ze u techto vakcin je to vic o penezich nez o zdravi, tak si nedelam iluze, ze v peipade tech covidovych to je jinak.

26. únor 2021

Souhlasím, ale jednu věc podotknu. S tím vším jsme loni na jaře neměli problém jako národ. Zvládli jsme to a věřili.
Teď jsou čísla horší, měli bychom to zvládnout, ale lidi jsou unavení, dotýká se to úplně všeho, v hlavě svítí furt kontrolka, zda můžeš, nemůžeš, ohrozíš, neohrozíš.
Nejhorší je být bez lidí. Člověk je tvor společenský, kontaktní a jakákoliv změna má následky.
Chvíli to vydržet jde, máš kolem lidi, s nimiž žiješ. Ale po čase je to málo, nejsou další podněty a nejhorší je to pro děti, ty přichází o drahocenný čas, kdy se vytvářejí návyky, dovednosti, vazby a toto, když ujede, horkotěžko se navazuje. Teď spíš jsou furt u pc a na zadku.
Nevídáme se s rodiči. Trpíme,ale chránime. S testy jsme se viděli na svátky.
Dodržujeme, co se dá.
Máme jedny sousedy a my jsme se navzájem vybrali, aby občas byla nějaká akce u nás či u nich, děti spolu a my dospěli, aby jsme viděli někoho naživo, ne z obrazovky.
Jak byla hrozba, že by někdo onemocněl, nebo byla by ta možnost, sami se házíme do karantény. Teď jsme se neviděli 3 týdny.
Nehodlám se zbláznit. A taky myslím, že to děláme vše odpovědně.
Jak bude i pro nás očkování, půjdeme.
Lockdown schvaluju, ale ať je pořádný a ne napůl a hlavně naposled.
Jinak je to na nic,jak teď říkali v Rakousku.
A ještě si troufnu napsat. I ten vir je příroda a prostě někdy se lidstvo může stavět na hlavu a i tak nenadělá nic.

26. únor 2021

@sona88 spíš bych rekla-aby moje babičky byli zavřené a nikdo se s nima nevídali?to mi popravdě přijde horší ...vždyť oni žijou mou tříměsíční dcerkou a tříměsíčním synovcem!

26. únor 2021

V poslední době pořád čtu a slyším, jak za to můžeme jenom my občané, nic nedodržujeme, vše porušujeme, hledáme kličky... Jeden příklad za všechny - loni na jaře před nemocnicema postavený stany, vchod jen tudy, měření teploty, kontroly... šla jsi na operaci, přijali tě pouze s negativním testem. Podzim - v nemocnici jeden člověk s teploměrem, no aspon něco. Leden - nikde nikdo, dostane se tam kde kdo. Min. týden tatínek příjem, test se dělá až po přijetí, ano je do té doby sám na pokoji. Spolu s ním ale na příjmu jiní pacienti, také bez testu. Dva z nich večer SMS od hygieny, že jsou pozitivní, pohodička se jde na sesternu s zeptat, co má dělat. Kolik znám lidí, kteří se nakazili v nemocnici, někteří se domů už nevrátili. PROČ??? A druhá věc hygiena - po roce absolutně nefunguje trasování. Čerstvá zkušenost, tchán pozitivní a nikdo se mu z hygieny neozve?? Ano měl by sám... ale kolik takových je???

26. únor 2021

@hanica83 jak s tim souvisi profese? Nijak, bohuzel, to neni uplne pravda ani pravidlo, normalni je byt bez nu, to ze nu nejsou neznamena, ze imunita nepracuje a ze nebudou protilatky, a opacne. Tech deti, co mely na ocko velmi bourlive reakce a protilatky bezne meritelne nemaji je mnoho. Neni to proste pravidlo, dle ktereho je mozne se ridit. Ale pokud to nekoho uklidni...

26. únor 2021

@ilonne Ja chci byt taky mimo realitu... 🙏I kdyz ja si jinak nemam nac stezovat, manzel praci na jistou, ja ted budu nastupovat taky, financni omezeni nas nepotkalo...můžem si jeste pískat, jini maji milionove dluhy a prisli treba kvuli konci podnikání o strechu nad hlavou...

26. únor 2021

@katynka78 přesně! Já teda se s kámoškou hodně dlouho neviděla ale

26. únor 2021

@ninive211 myslím že takových bude víc co to jejich profesí,živnost semele! Tím víc depresi,sebevražd atd..pěkně vyhlídky

26. únor 2021

A jak píše @katynka78 všechno je jen poloviční... natvrdo a všichni, nějakým způsobem, ale takhle napůl?? Nikam to nevede... Jestli zavřou školky a školy, tak já se z toho v práci poseru, protože tu zůstanu sama. A já už fakt nemůžu. Děti jsou rok doma (pardon, chodily září + 5 dní v prosinci), staršího psychiku řešíme s odborníky, z věčnýho čumění do mobilu a PC má předepileptický stavy, psychika totálně v prdeli. A jestli všechno dodržujeme? Ano, ale ne z nějaký přespřílišný uvědomělosti, nám totiž normální život skončil. Z práce rychle domů, uvařit dětem na druhý den, dovysvětlit, co nechápou, dohlédnou, zda udělaly, vyplnily, odeslaly... vše co měli. A padnem. A druhý den nanovo.

26. únor 2021

@katynka78 Souhlasím

26. únor 2021

@prochi Ano, to je pravda, to je zas na jiný článek, debatu, nicméně pravdou je, že je to celé špatně. Já tu jen chtěla ukázat tu stránku, kdy jde opravdu o zodpovědnost, nebo jak to nazvat, každého z nás.

26. únor 2021

Chovám se zodpovědně, mé okolí taky, beznaděj vidím úplně někde jinde.
Kroky vlády jsou zmatené, nebudí důvěru.
Na pracovištích ani ve školkách se neřeší, když je někdo pozitivní.
Obrovské množství lidí řeší mnohem větší hrozby než je Covid (krachující podnikání, přetížení rodiče, rodiny bez technického vybavení pro výuku, samoživitelky, duševní nemoci), nelze prostě od všech očekávat zapojení na 100%.
Když to přeženu, tak ať si nějaká máma dá radši kafe s kamarádkou na hřišti, než aby se sesypala.
Prostě se snažím nehodnotit okolí očima člověka, který má živitele, jistý rodičák, dům se zahradou, notebook pro školáka a zdravé vztahy i rodinu.

26. únor 2021

@sowelo26 Řekla bych, že souvisí vcelku dost. Je to dost náročné téma a bez odborných znalostí těžko vyvozovat nějaké skutečnosti. A já rozhodně netvrdím, že je nějaké pravidlo - nežádoucí účinky jako horečka atd =tvorba protilátek, žádné účinky = netvoří se protilátky, to rozhodně ne! Jen říkám, že tyto nežádoucí účinky sou vlastně normální reakce na aktivaci imunitního systému. Tak, jak každý zareaguje jinak na infekci, virózu..., tak každý podle svého momentální stavu, stavu imun.systému, zareaguje na očkování. V jaké míře se vytvoří protilátky je věc druhá. A všichni u nás v práci, co si měřili hladinu po druhé dávce ji mají pěkně nastoupanou na protektivní hladinu. Bez rozdílu, jaké měli či neměli NU

26. únor 2021

@katynka78 Rozdil mezi pred rokem a ted vidim v tom, ze loni ze zacatku lidi doufali a verili, ze to striktni omezeni bude tak mesic a dobry...sama jsi videla, ze uz pred Velikonocemi, ani ne mesic po "lockdownu" na to lidi pomalu zacali kaslat, zacali povolovat v nesmyslnych opatrenich typu "rouska vsude po meste, i do parku, i v aute". Opatreni byla nesmyslna, nelogicka, ludi k nim prestali mit duveru, snizila se tim duvera ve vladu a ochota dodrzovat...a i dnes takovych tipuju 80% lidi nosi rousky a respiratory jen kvuli tomu, ze je to narizeno (+tzv. Spolecenska kontrola), ne kvuli tomu, aby se nenakazili (vetsina lidí si strhava rousku z pusy hned po vystoupení z MHD a u východu ze supermarketu). Lidi jsou nastvani, frustrovaní, v depresi...presne to vystihl rakousky kancler, lockdown donekonecna nelze drzet, protoze lide ho casem prestanou dodržovat a přestává mít smysl

26. únor 2021

@hanica83 normalni je byt bez nu, to je cele... Bezne, to ano. Kdyby to bylo normalni, nebude to nazvano jako nu... I odbornici maji ruzne nazory...

26. únor 2021
Autor komentář smazal

já měla respirátor poprvé loni v květnu. pro ostatní to bylo divné. bydlím v Brně. příbuzné a kamarádky s rodinami z Prahy jsem viděla v roce 2019. Virtuální vztahy nejsou to pravé ořechové. chodím do práce, nakoupím. jinak jsem zavřená doma. nemohu dělat práci z domu. např. jsem jako brigádník v prodejně potravin na pokladně. můj osobní poznatek - někteří lidé jsou už napnutí jako struna na houslích - když je požádáte, at si roušku dají na nos, že nemohou stát za někým, kdo platí kartou a zadává pin kod............... prostě jsou naštvaní, uražení, agresivní. jsem ráda za přítomnost security za pokladnami. loni bylo šílené nakupování zásob. prosím. sklady s potravinami jsou plné, byly plné i loni.......... ale když 30 lidí nakoupilo 100 kg mouky, čočky, rýže atd. tak se zásoby v obchodě i ve skladu rychle vyprázdnily a odpoledne to vypadalo, že zboží není. nechápu, proč chtějí zakázat prodej v drogeriích. v obchodech, kde jsem na brigádě, se zapáskují jen další regály. občas je někdo hodný - poděkuje a řekne, držte se. věřte, že nebylo příjemné dívat se na kolegyně, která fyzicky zkolabovala po 8 hod směně nebo po směně v roušce v srpnu v těch vedrech. odváželi nám kolegyně pokladní do špitálu s kolapsem, protože v srpnu bylo vedro a my museli mít roušky.
já chápu, že politici to nemají jednoduché. ale školy, hospody, restaurace, bazény, zoo atd. jsou zavřené a je to ted velice špatné. loni 1. března byly první tři nakažení u nás ve státě. jsem extrovert, společenský člověk. Můj příbuzný - Čech žijící a pracující ve Švýcarsku nemůže přijet - nemůže překročit hranice. loni v září se mu narodil synovec. naživo ho neviděl. o vánocích chtěl přijet. smůla, prostě nedostane se přes hranice.
vybíráme s dcerou psa.........

26. únor 2021

@sowelo26 To mají, ale myslím, že zrovna na tohle ne 😉

26. únor 2021

@beruskaevuska1 Mimochodem, sehnat třeba štěně je taky nadlidský výkon ☹ Tak držím palce!

26. únor 2021

@antoinet přesně tak. Nám se syn zhroutil - tisíce dětí nemají potřebu chodit ven, jsou celý den na PC a do dvou do rána na mobilu a nic to s nima neudělá. Naše děti jsou zvyklé po škole běhat venku s kamarády, no ten starší už teď tak někde sebou plácnou a kecat s vrstevníky... na jaře, když byla první karanténa, jsme je ven nepouštěli, ale dalo se to, bylo to nový, věřili jsme, že to zvládnem. Přeci karanténa, zákaz vycházení... za chvilku to skončí. Na podzim, když to přišlo v říjnu, zase jsme to dodržovali. Jenomže starší puberta, hormony, hledá sám sebe, věčná nespokojenost... vydrželi jsme to všichni měsíc. Pak totální výbuch, návštěva psychologa... mě můžou přijít malicherný stesky matek na mateřské, že nemůžou do herniček, na plavání, na kroužky... a ony zase můžou nadávat, že se mladí stejně venku shlukují. Každého prostě trápí to, co ho nejvíc pálí ☹ Já ze svého můžu říct, že nejhorší je to pro dospívající, protože jednoho takovýho máme doma a už to opravdu těžce nedává.

26. únor 2021

@sowelo26 Když člověk ví, jak ta vakcína funguje, na jakém principu, tak ho lehké chřipkové stavy nepřekvapí. Berou se jako nezávažné očekávané nežádoucí účinky. Na tom se odborníci veskrze shodnou.

26. únor 2021

@prochi Ano, vim z doslechu o spouste lidí, co se nakazili prave v nemocnici.

26. únor 2021

Kdyby bylo očkováni, kdyby fungovalo trasování, kdyby bylo řádné odškodnění podnikatelů, kdyby byla nemocenská a karantena placená aspoň 90% platu, kdyby se testovalo, kdyby se testovalo kvalitními testy, kdyby byla dostupná psychologická pěče, kdyby všechny školy dělaly pořádnou a dobrou on-line výuku, kdyby......... desítky kdyby.
Kdyby byl stát schopny toto zařídit, tak se nemusíme hádat kdo potkal kamarádku nebo maminku.

26. únor 2021

@prochi je to šílené a takto to přesné znám. Psycholog se nám zatím vyhnul, ale nepochybuju, že je to na hraně. I manžel už nemá do ničeho náladu, nečte, telka naprd a je smutný a to jinak patří mezi optimisty.
Nikdo nechce tvrdit, že nutně musíme mít vše,co dřív, ale co je špatného na tom, že se lidi chtějí ze života radovat? Nesnáším kecy typu, že jsme jako lidstvo rozežraný , rozmazlený. Blbost, to je vývoj, lidstvo vymyslelo plno krásných věcí a to se jako máme stydět za to, že nám to chybí? I za válek chodili lidi do hospod, měli kina, divadla, měli sport, lidi se vždy snažili o kulturu a vyžití, nehledě na to, že je v tom spousta dřiny a práce těch, co to vymysleli a provozují. To se to jako má zahodit, aby někdo myslel, že už nejsme zhýčkaný?
Chvíli se to vydržet dá, pak ale přijde duševni úpadek u lidí a to je zle. Pak se rezignuje a vše jde do háje. A to je ten stav, jak píšeš, jedeme jak stroje a co z toho.

26. únor 2021

@hanica83 děkuju a taky za ten článek, že se nebojím napsat, jak to cítím i já. Je to takový dobrý pokec. Děkuju😚

26. únor 2021

@hanica83 ale jo, najdou se i taci, co k tomu chteji pristupovat individualneji...

26. únor 2021

@hanica83 ale jo, najdou se i taci, co k tomu chtrji pristupovat individualneji...

26. únor 2021

@antoinet s tím sesypáním máš naprostou pravdu!

26. únor 2021

Nejhorší ze já nevidím to světlo na konci tunelu....🥺

26. únor 2021

@prochi Rozumím. Já tvrdím, že ač to stojí celé za 💩 zastihlo nás to v té "nejlepší" době. Starší syn 4,5r - ještě mu relativně stačí být s náma, chodíme hodně ven, snažíme se doma o nějaké aktivity...ano, štve mě, že není ve školce, mezi vrstevníky, ale jde to.
Mladší má rok, tomu je to vcelku putna - má mámu, bráchu, tátu, prso... Mrzí mě omezený kontakt s babičkama. Manžel přišel o práci, ale už má novou, snaží se maximálně chránit...Ale uvědomuju si, že být to o 5, 10let později, bylo by to daleko horší!

26. únor 2021

Já jsem třeba včera zjistila, že naše školka neřeší, když rodič nahlásí pozitivní dítě.
Když selhávají systémová opatření s obrovským dosahem, je disciplína jedinců téměř zbytečná.

26. únor 2021

Ja jen doufam, ze nikdo z me rodiny a blízkých neskončí v těchto dnech s čímkoliv v nemocnici. Jestli se v následujících dnech lidi nevykaslou na zbytecny kontakty, tak stejne za ty 3 tydny zavrou uplne vsechno a budeme zpívat z balkonu jak loni Italové. A to šíření neni jen o firmách. Vcera jedna maminka psala osobni zkusenost v jine diskuzi, jak se od ni nakazilo x lidi z rodiny, kdyz jeste nemela priznaky a chodila po navstevach. Bylo to vic lidi nez ve fabrice o 300 zaměstnancích za celej rok.

26. únor 2021

@prochi Nechtela bych byt v tuto dobu dospívající...strasne by me zajimalo, jak na tom tato generace bude za 5, 10 let...myslim sociálně a v zaměstnání...řemeslo a celkově odborná uciliste s prevahou praxe jdou v dobe online vyuky totalne do haje...na soustruhu se z obýváku nenaučíš...

26. únor 2021

@antoinet To uplne ziram. U nas v lednu i lidi zadali, at nedavaji deti do skolky, kdyz je kdokoliv z rodiny jakkoliv nemocny nebo ceka na testy. A pro me je treba spatne nastaveny ten systém, ze nekdo doma ceka na test, ale decko do skolky/skoly muze dat. Sama jsem zazila od nekterych lidi udiv, proc decka nedavam do skolky, kdyz sama mam rymu jak trám.

26. únor 2021

@vanilkacka Jo, to je špatně, no, pak je to fakt jen na konkretnim jedinci, ze dite na ty dva dny max, nez bude vedet, že je nebo není pozitivní, ze skolky stáhne

26. únor 2021

V naší školce byl už 4* někdo pozitivní, v synovcove vůbec,mazec...já vždy nechala starší doma po zjištění když mám tříměsíční nedonošené mimco

26. únor 2021

@editah222 bohužel na kdyby se nehraje a toto by asi nikdo takto ideálně nezvládl. Nevím, už nevěřím.

26. únor 2021

@katynka78 Ideálně to zvládnout nejde, ale jde to zvládnout dobře. Máme v republice spoustu schopných a pracovitých lidí. Takovýhle průšvih prostě vůbec nemusel nastat.

26. únor 2021

@ninive211 několikrát jsem uváděla taky, nejhůř jsou na to děti d mladí, ti se mají utvářet, hledat se, zkoušet nové věci a takto to nejde.
My dospělí máme toto v pohodě,máme utvořeno a i tak nám hrabe.
A co pak mají dělat ty děti? Budou mít následky. I děti z válek mají následky. Ale taky si váží toho normálního života. Tak snad i naše děti budou mít tu možnost.

26. únor 2021

@bramarfi nemusel, ale jelikož nejsem odborník, tak hypotézy nedělám. On ten bordel s virem není jen u nás, ale tím se neuklidňuju. Škoda jen, že ti odborníci a machři nemají větší odvahy to dobré prosadit.

26. únor 2021

@bigbig nic to nemeni na tom, co pisu

26. únor 2021

My se opravdu snažíme chovat se bezpečně, do krámu jen jednou za 14 dní, manžel v práci nanorousky, s rodinou jen venku nebo s respirátorem, na hřiště jen když tam nikdo není, byla jsem za zimu asi třikrát s dětma bobovat, kdy tam přišla ještě kamarádka se svými😊 dětmi, tak jsme trochu pokecaly s pořádaným rozestupem a děti bobovaly "společně". Jinak se snažíme být zodpovědní a dneska mě v tom zase utvrdil pediatr. Byla jsem s dcerou na vyšetření bříška, protože má prostě dlouho trvající bolavé bříško (zřejmě je to psychické, asi prostě taky reaguje na danou situaci, chybí jí děti, prarodiče, které vídala mnohem častěji atd.), Každopádně doktor i sestra vypadali hrozně, bylo na nich vidět, jak jsou unavení. Sestře pořád zvonil telefon, dávala instrukce ohledně testů, doktor mi pak mezi řečí řekl, že mu umřela na Covid maminka a že zrovna včera zemřela v nemocnici 38 léta žena a že už je z toho všeho úplně vyčerpaný. Navíc, že mu do ordinace pravidelně chodí rodiče s dětmi a pak z nich vypadne, že vlastně byli v kontaktu a takhle je vlastně neustále ohrožují. Tohle je magaprůser a pořád ještě nejsme na špičce.

26. únor 2021

@codal Naprostý souhlas

26. únor 2021

Už se to asi mělo stát dávno, ale zavřít vše, do obchodu s potravinama 1 člen domácnosti a né každý den....
Dělám v bankovním systému a když i dnes slyším, plánujete si schůzky, je mi blbě.....

26. únor 2021

@codal naše dětská zase říkala že jak nejsou školy teď tak chodí daleko míň lidí ,spíše si volaji o rady.ja šla s malou na odběry s hrůzou že tam budou nemocní a tam nikdo,více lidí tam je když jsem do poradny

26. únor 2021

@michalusenka nás doktor si teď zve lidí přímo na objednání, takže čekárna byla taky prázdná y ale telefon se nezastavil..ale on i sestra chodí vypomáhat do nemocnic, takže je toho asi prostě na ně moc.

26. únor 2021

@bramarfi mám jinou tzv. "startovní pozici". znám se roky a roky s chovatelkou určité rasy. je profi chovatelka, venčím jí ve svém volnu zdarma pejsky, ne každý den. asi tak. já jsem o ní zpočátku nevěděla, že je profi chovatelkou.

26. únor 2021
Autor komentář smazal

@maaartinaaa moc se omlouvám, ujely mi nervy, příspěvek jsem smazala.

26. únor 2021

Děkuji za další, trochu odborný, ale hlavně srozumitelný pohled na věc. Můžete ještě prosím aspoň trochu vysvětlit rozdily mezi jednotlivými vakcínami? Je spousty firem, z různých zemí, které vyvíjí vakcíny, ale proč jich je tolik a v cem je která jiná? A je lepší živá vakcína? Předem děkuji za vysvětlení.

5. bře 2021

Jen by mě zajímalo, proč respirátory, když nechrání před viry. Covid je vir. Proč když na jaře jsme to zvládly o mnohem lépe s doma ušitýmy rouškamy, které jsme vyvařovaly. Zdá se mi, že co většina lidí začla nosit jednorázové roušky tak to šlo do kytek. Myslím si, že jednorázové rošky nosily dokud jim samy neudělaly pápá, namísto toho, aby si vzaly novou, čistou roušku.
S respirátorama to bude stejné. Měnit je budou až bůhví kdy.

5. bře 2021

@danask88 Jenže ono už dávno nejde o pohodlí...jde o duševní zdraví, jde i o fyzické zdraví, jelikož mnoho lidí nejde se svými problémy k dr., spousta lidí je na dně ekonomicky, mění se i děti - fyzicky, sociálně, psychicky. Já sama zobu už rok AD, poslední dva měsíce jsem přidala sedativa, jelikož samotné AD už mi nezabírají. Samozřejmě jsou vysoce návyková, ale vážně nevím, jak to jinak udělat, abych spala a nějak fungovala. Táta se nedávno vrátil z nemocnice, už byl jednou nohou na druhé straně - Covid tudíž vůbec nezlehčuju a některá opatření jsou smysluplná. Ale fakt, že nesmíme do 2 km vzdáleného lesa...ze sousední vesnice jsou na tom ještě hůř - ti můžou tak k dálnici a zpátky, zatímco v Praze si vesele pendluje 1,5 mil. lidí, to je fakt něco...
Není to vůbec lehké, ale není to černobílé.

5. bře 2021

Už teď přemýšlím, kam se odstěhují i s rodinou...

5. bře 2021

Na rovinu tohle je pořád dokola, tyhle výkřiky.. Rok! Nosíme roušky tam kde je třeba. MHD, obchody, nákupní centra aj. ( Kromě pár demonstraci). Máme kamaráda policajta a jen u nás padly 4 pokuty za nenošení roušek. Což je nic. Tak proč se tu vždy se tu objeví výkřik ve styku "proboha, noste ty roušky, omezte kontakty". Hele na rovinu, kolik lidí denně potká operátor? Třeba 80? Tak proč se omezovat abych se nemohla vídat s přáteli?
A kolik lidí je finančně na dně ani nebudu mluvit. Nás to minulý rok semlelo, já na rizikovém, chlap omezená výroba. Úspory padly. A letos to není ani lepší, když je vše zavřeno a nemohu si koupit ani blbé spodní prádlo, kalhoty aj. Hlavně že Monča je v Dubaji, že ano. Tak neměj to lidem za zlé, že už toho máme dost. Minulý rok všichni nosili roušky bez keců. A vidíš kde jsme dnes? Máme nosit dvě.
A to očkování. Co to je za smysl, že očkují hlavně ty co sedí doma? Seniory v DD, kteří nikam nechodí, když by stačili pracovníci DD? Nebylo by lepší naočkovat pracovníky, lidi ve velkých firmách (automobilky,obchody atd.) Ne, dáme očkování těm co ve většině případů seděli doma na zadku ( nemyslím teď zdravotníky aj.) a ještě dostali rouskovne. Já toho mám dost jako většina a přesto nosím respirátor kde je třeba i když mam pocit, že se za 10min už nenadechnu.

5. bře 2021

@urtica A z čeho konkrétně máte deprese? Co je konkrétní příčina? Protože tam, kde jsou problémy, byla špatná situace dávno před covidem. Jen se to teď ukázalo.
Kdo měl dluhy tak je teď kolikrát nemá z čeho splácet. Ale chyba je, že si ti lidi napůjčovali na blbosti: na drahá auta, televize, PS... nikdy to nebyly půjčky na jídlo. Naopak na alkohol a cigára měli vždy. A ani teď není problém, že by nebylo na jídlo nebo základní potřeby.
Jasně že se prohloubily partnerské problémy, problémy s dětmi. Ale tam kde nebyl problém před covidem není ani teď.
Myslíte si že AD něco vyřeší? Jen schovají problém. Je potřeba analyzovat a řešit pravou příčinu. Né maskovat příznaky.
Antidepresiva prý u nás bere nějakých 30% lidí, z toho jen 6% žije zdravě a snaží se s tím něco dělat. Ostatní jen konzumují léky a alkohol.
Víte taky jsem je měla předepsané. A recept skončil v koši. Donutilo mě to k zamyšlení. A udělala jsem to, že jsem úplně překopala svůj život. Začala jsem se hodně zajímat o vaření a zdravou stravu - část depresí může být i z těžkého jídla a špatné životosprávy. Kór když je tam nespavost. Já když se utrhnu na rodinné oslavě a natláskám před spaním, tak taky nespím.
Začala jsem pravidelně cvičit a plnit si dětské sportovní cíle, překonávat to, co mi nikdy nešlo. Jako dítě jsem pomalu běhala, píchalo mě v boku a běh nenáviděla. Taky mi nešla gymnastika - neudělala jsem ani výmyk, neuměla šplhat nic. Začala jsem běhat, začala jsem cvičit, udělala výmyk, vylezla po laně až ke stropu. Jako bych to všem těm posměváčkům ze základky konečně po 30ti letech natřela.
V práci mě to bavilo, alé občas taky né. Kompromisně jsem si zkrátila úvazek na 1/2 a víc se věnovala sobě a dětem.
Netrvalo dlouho a byla jsem naprosto šťastná a spokojená se svým životem. Dodnes když mě přepadne blbá nálada, zanalizuju si co jí způsobilo, co ze života vyřadit a co přidat, aby se vrátila rovnováha a pohoda.
Můžou být o vnitřní příčiny - typicky nemoc, hormonální antikoncepce, nedostatek vitamínu D a slunce.
Stejně tak s dětmi. Aktivity, hry, práce, zábava, společný program. Pak jsou šťastné i v této době.
Píšu válím to jen pro zamyšlení, jestli není pro vás jiná cesta. Třeba vám to pomůže 🙏
My s dětmi dnes cvičili jógu, udělali jsme si oběd a teď když nejmladší spí po obědě jdeme se staršími chystat dort k narozeninám prostřední. Dárky jí všichni poslali a popřejou jí letos přes internet.
A včera jsme se vyblbli na zahradě při chystání záhonků.

5. bře 2021

@danask88 nemyslím, že by to bylo tak snadné, říct, kde byly problémy předtím, jsou teď větší. Nám třeba finančně, existenčně pandemie neublížila. Manžel chodí pořád stejně do práce, já jsem na RD. Ale jestli děti chodí do školy, učí se tam, jestli chodí na kroužky, jestli můžou vyrazit ven bez roušky, nedodržovat distanc, normálně sociálně žít..jestli já můžu se vídat s kamarádkami, jít s malým mezi děti, na hřiště nebo ne, to rozdíl je. Je to unavující, frustrující, smutné..a je úplně jedno jaká situace byla předtím. U nás bylo všechno v pohodě. Teď se taky držíme, ale je to už čím dál těžší. Manžel měl nedávno krizi, protože už je to prostě dlouhé, pořád máme zakázáno to co bychom chtěli a potřebovali. Nedivím se, že se z toho lidé psychicky hroutí. Ano, i ti, co žijí zdravě, jsou psychicky i fyzicky silní, za normálních okolností optimističtí.
Jsem na FB ve skupince rodičů s ADHD dětmi. To je beznaděj na druhou. Smutek, zlost, nevidno konce tunelu. Psychiatři a psychologové mají a budou mít plno práce. Nedivím se. Taky už melu z posledního. A to jsem se snažila vloni na tom najít pozitiva, učit se nové věci, překonat co jsem nezvládala, myslet pozitivně, najít alternativy..Ale UŽ JE TOHO MOOOOC.

5. bře 2021

@danask88 je pěkné že jste se vyblbli na zahradě..ale uvědomuješ si, kolik lidí s dětmi žije v bytě, na sídlišti,bez balkonu, bez blízkosti přírody? V zastaveném území, kde bez roušky člověk nemůže vylézt ven? Dětem zakážou hřistě..jak asi 2-3 letému dítku vysvětlíš, že tam nesmí? Že se k druhému dítku na pískovišti nesmí přibližovat (navíc protože ani jedno nemá roušku, batolata si ji obvykle nenechají). To máme s dětmi sedět doma na 50m2 měsíc dva..? A koukat z okna? Podle sebe soudím tebe. Ale tady to bohužel neplatí.

5. bře 2021

@andelka Však nepíšu, že je to snadné. Ale zas vydržet se to dá. A potrvá to už podle mě max půl roku. Vem si Izrael, už mají skoro 50% lidí proočkováno a vše otevírají opravdu bezpečně, úmrtnost skoro nulová. A taky na tom byli zle. Kdyby to u nás líp zorganizovali, mohli jsme být taky jinde.
Chce to myslet pozitivně a zvládnout to teď do toho očkování 🙏

5. bře 2021

@danask88 no, to je krásné, že jste to tak krásné zvládla, ale to co píšete, tak prostě není...hlavně o těch problémech. Já osobně to beru dost těžce. Mám ráda volnost a tu mi teď prostě vzali po všech stránkách, držím se zuby nehty, jsem protivná už i sama na sebe. Ale..každý tuto situaci snáší prostě jinak. Všichni jsou vyřízení...a každý to vnímá jinak. Nesoudim...ale ano, soudím vlastně ty co dokáží zavolat policii a bonzovat, z takových lidi bych blila

5. bře 2021

@andelka Děkuji, odpověděla jsi za mě.
@danask88 No, spousta lidí to nedalo...stačí mrknout na statistiky, jak stoupla míra sebevražd...asi bych to nezlehčovala tím, že to holt byli slabí jedinci a měli to dát.

5. bře 2021

Tak v očkování tedy spásu nevidím...

5. bře 2021

@danask88 no očkování taky nebude zrovna jistota. Proti mutacím nemá takovou účinnost. Ale lepší než nic. Mamka bude očkovaná v neděli, tak jsem ráda. Aspoň něco.
Půl roku.. už je to rok, už teď jsme na pokraji psychických sil. Půl roku zní jako nekonečno.

5. bře 2021

@urtica Ano ale stejně tak pořád slyším, že na Covid umírají staří nebo slabí jedinci....
psychiku si musíme hýčkat a pečovat o ní, napsala jsem jen možnosti. Aby to třeba někomu pomohlo.
Stejně tak musíme pečovat o sebe a tu imunitu.
Nic není zadarmo.

5. bře 2021

Souhlasím!! A jsem ráda, že to sem napsal někdo "známý". Po netu se šíří tolik dezinformací, vakcine se říká rychlokvaška, apod. Přitom o tom ví lidi velký kulový, ale tohle říkal někdo jejich známej, tak to bude pravda, zejo. Díky!!

5. bře 2021

@vendelinka08 Akorát tu policii taky volají většinou lidi, kteří jsou psychicky na dně. Myslím, že všichni chtějí to samé, jen k tomu mají různé cesty, dané jejich pohledem na svět a zkušenostmi.

5. bře 2021

@prostejina ano, dezinformací, které vypouští vláda a novináři... bohužel nemáme důvěru v lidí, kteří tady vládnou a to je ten průser. Mohou si za to sami. Kdybychom měli důvěru, říkala se pravda a vše bylo průhledné, lidé by se takto nechovali.

5. bře 2021

Kazdy mame prah toho, co sneseme nebo nesneseme, nekde jinde. Ja tipuju, ze tento stav bude trvat jeste par let. Rada si prectu tvuj clanek treba za dalsi dva roky, az budeme nosit digitalni identifikacni pasky na rukach (jinak nas nepustí do obchodu ci do letadla) a budeme nuceni chodit v plynovych maskach.

5. bře 2021

Pěkně napsané a je fajn vidět, že ve společnosti jsou i lidi co nad touto nemilou situací uvažuji ve větším měřítku než "já mám právo na...".
Musíme doufat, že bude lépe a snad třeba v dubnu bude trošku veseleji.

5. bře 2021

@danask88 - no, ono se to dobře kecá někomu, kdo momentálně na tom dně není... Sklon k depresím bývá dědičný, jsou situace, které v životě neovlivníš a do toho pos.... kovid... Není každý tak silný jako ty, aby si zacvičil s dětma na zahradě a je v cajku.
A když k tomu dojde, tak pořád lepší po konzultaci u doktora brát AD než hrát hrdinku a sesypat se.
Mmt. taky jsempřemýšlela, jak musí být strašné být s dvou - tříletýma dětma, zdravýma, zavřená doma v 1plus 1...
Lehké to nemá nikdo, na každého to občas dopadne. Každý se občas potřebuje svěřit a ono to zas jde dál - musí. Ale chlubit se, jak jsem to skvěle zvládla, mi připadá jako tančení na mrtvole...

5. bře 2021

Plné souhlasim👌🏻

5. bře 2021

@elvira To nebylo chlubení, ale osobní zkušenost a návrh témat, jak o svojí psychiku pečovat.
Tak pardon, že jsem se s tím sepisovala, ale taky jsem od doktora ty AD dostala, tak trochu vím o čem píšu. Jo a manžel se mi na podzim 2019 sesypal, ochrnul a půl roku marodil.
Na mrtvolách netančím, jen jsem chtěla napsat, že stejně jako o fyzické zdraví, musíme dbát i o to duševní. AD můžou i zachránit život, ale prevence je základ. Když budu jíst prášky na tlak a cholesterol a přitom budu obézní a cpát se bůčkem, nikam to nepovede.
Mému muži pomohlo obrátit se k meditacím a duchovní stránce.
Mě to, co jsem popsala.
Každému dělá radost něco jiného, ale (krom prášků) si ti cestu musí najít každý tu svou, dělat si radost, zbavit se toho, co nás tíží. Jinak ani ta AD nepomohou. A někdy se to dá i bez nich.

5. bře 2021

No já myslím,že každý normální člověk to ví
@danask88
Jen v téhle situaci je už dost těžké to dělat, nadšeně,optimisticky,nebo hledat něco dalšího. Většina už je fakt unavená a vyčerpaná.

5. bře 2021

@andelka Může být, ale pořád má cenu se snažit. Lidi zvládnou i horší věci, když se nevzdají. Motivovat se navzájem, dávat si naději, myslet pozitivně má teď větší cenu než jindy.
Nebo je lepší si zobnout AD a jít se oběsit?

5. bře 2021

@danask88 nevidím problém nevzít si AD když to první už nestačí.

5. bře 2021

Alwspon ze už začne být hezky a dá se trávit čas venku.

6. bře 2021

Souhlasím s tebou! Ač ségra bydlí ve stejném městě,nevídáme se, je zdr.sestra a info od ní mám dost a stačí mi to. S rodiči jsme se od Vánoc viděli 2x. Prostě nechci riskovat,my jsme ve městě,oni na vesnici, je jim 70+. S dětma sice jdeme ven (mně teda odrazuje i výtah, ale do 9.patra to jinak nejde), na hřiště jdeme,pokud tam skoro nikdo není. Spíš mi pak fascinuje,když vidím narvaná hřiště...to radši se půjdu s dětma projit a holt se houpat a klouzat nebudou. Tady ve městě teda lidi jsou tak půl na půl,kdo něco na obličeji má...spíš přemýšlím,jestli to lidi schválně nenosí nebo jestli už to mají za sebou a se..o na to? Tady se třeba pohybuje dost lidí a nosím i venku,pokud jdu někde,kde nikdo nikde v dálce není,tak si to taky sundám a nadechnu se...je to těžký,lidi to nebaví. Spíš je smutné jak se k tomu všemu staví důchodci. Ti dost často nemají nic. A navíc nesnasim lidí,co mají strašnou potřebu si venku zakaslat hned vedle někoho, to je na hlavu...

6. bře 2021

Hezky napsané a souhlasím. Jsem už alergická na slova "mám právo, nemůžou mi vzít právo" atd.
Jo, máme práva, máme i povinnosti.
S respirátory jsem bojovala spíš z eko hlediska. 🙂
S rodiči se momentálně nevidame, jsou jiný okres.

Momentálně vnímám situaci jako dost zlou, když nemocnice nejsou schopné zaručit běžnou péči. To je hodně špatné.
Až se situace zklidní, doufám, že brzy, snad budeme opatrní a nevletime do toho zase po hlavě. 🙏

6. bře 2021

@andelka Protože neřeší příčinu a jsou děsně návyková? Zbavit se AD je horší než přestat kouřit.
Pokud samozřejmě příčin nelze odstranit, nebo není známá, nebo po krátkou dobu. Moje zkušenost je, že mi je předepsali jako první, nikoli poslední možnost.
Jinak to, že jsme zavření je blbý, ale opravdový průser je třeba toto:

6. bře 2021

@danask88 ne vsechna AD jsou navykova. Pokud se AD berou v radnem davkovani a pri pravidelnych kontrolach psychiatrem, tak by vysazeni nemel byt problem. Pricinu neresi, ale pomuzou prekonat nejtezsi obdobi a cloveku pomuzou se s novou situaci lepe vyrovnat. Za me neni duvod se tomu branit. Mam primou osobni zkusenost podobnou tomu prispevku, ktery jsi sem ted dala (moje deti na JIP v primem ohrozeni zivota a dale podezreni na zavaznou genetickou vadu s velmi spatnou prognozou - oboje se mnou dost zamavalo a nebyt AD, tezko bych to zvladla s racionalnim uvazovanim).

6. bře 2021

@danask88 no já mám tři kamarádky, které buď Ad braly nebo i berou,a fakt to nebylo jen tak z pleziru ani možnost první volby.
Jo, já se o blízké taky bojím. S manželem máme po svatbě teprve sotva 3 roky..ale to nic nemění na tom,že obtíže nezlehcuju,taky tím trpím, objektivně a taky je to pro mě náročné. A psychické síly ubývají, ať se snažím myslet jakkoliv pozitivně a vnímat ty tragédie kolem.

6. bře 2021

@alcar To ale není v rozporu s tím, co píšu. Po krátkou dobu, kdy příčina nelze odstranit.
A pak mám taky kamarádku, která začala brát AD ve 20ti po rozchodu s chlapem a bere je dodnes. V podstatě jí to komplet zničilo život.
Jen jsem chtěla popsat zkušenost jak jsem se z toho dostala já.
Jako když tě bolí záda. Můžeš začít cvičit, nebo do smrti brát prášky na bolest.
Tvůj případ s dětmi na JIP je něco jiného. Tam je to jako vzít si ty prášky na bolest po operaci a pak ale s nimi skončit.

6. bře 2021

@andelka Já je taky nedostala úplně z plezíru, týden jsem nespala, 10kg zhubla (což je u 50kg ženy dost), třásla se jak ratlík.
Ale mohla jsem zobat AD a neřešit příčinu, nebo se sebrat a vzít život zase do svých rukou. U mě ta příčina řešit šla.

6. bře 2021

@danask88 pokud se zacnou AD uzivat, tak se ale nedoporučuje je brát krátkou dobu. Doba uzivani by mela byt min. rok a dalsiho pul roku pak vysazovat. Behem te doby muze clovek v klidu a bez vetsich emotivnich prozitku resit tu pricinu a vzit zivot do svych rukou. To se nevylucuje.

6. bře 2021

@alcar No jasně, 1,5 roku považuju právě za krátkou dobu, když je kolem mě berou lidi fakt dlouho. Ještě druhá kamarádka je brala 10let a naštěstí se jí povedly nakonec vysadit v době, kdy chtěla založit rodinu. Po těch 10ti letech to popisovala jako šílený boj to přestávání. Přitom příčina byla už dávno vyřešená. Taky začala kvůli rozchodu s chlapem, ale ani v době, kdy už byla dávno vdaná za jiného, se jí nedařilo přestat.

6. bře 2021

@danask88 tak jsou i AD, ktera lidi berou dlouhodobe. Nekdo ma proste problem. Jsou lidi, kteri s emocemi a depresemi bojuji cely zivot. Nebagatelizovala bych to. To neni jen o momentalnim problemu. Deprese je nemoc stejne jako treba hypertenze.

6. bře 2021

@alcar Určitě, já to v žádném případě nebagatelizuju. Asi se mi nedaří to vysvětlit ;) Ona i ta hypertenze lze řešit čistě prášky, ale lze také omezit solení, přestat chlastat, hýbat se, podpořit to čaji snižujícím tlak atd.
Hypertenzi má táta, bohužel jí jen tučné, hodně solí, pije kolem litru vína na den a pohyb má tak rukou po ovladači TV. Proto se jeho stav rapidně zhoršuje. Ale je to marný, má na všechno milion výmluv.
Takhle to myslím i s AD, chtěla jsem jen nahodit typy jak si dělat radost, jaké podnikat aktivity atd.

6. bře 2021

@danask88 promin, ale tady ti budu zase oponovat. 😃 Jsou lidi, kteri muzou delat vse co popisujes, jsou stihli, neji tucne, prilus nesoli a stejne tu hypertenzi maji a nezbavi se ji. A stejne tak je to i s depresemi. Jsou lide, kteri momentalni situaci proziji tak nejak normalne, bez vetsich potizi. Ale jsou lide, kteri se dostali kvuli poslednimu roku proste do spatne situace a chapu, ze to resi takto. To uz je na psychiatrovi, jak to posoudi.

Ale jinak davam zapravdu. Dusevni ocista je prevenci. V dnesni dobe ale tech moznosti prevence bohuzel moc neni. A to mnohe svazuje.

6. bře 2021

@hanica83 moc děkuji že jsi tak krásně vysvětlila to očkování, ono těch info a faku je na netu tolik že pak má každý strach a nikdo se v tom nevyzná a pak tomu nevěří nebo se bojí. třeba to že očkování vlastně trvá dlouho z části kvůli financ nebo papírování ví málokdo.

7. bře 2021

Já nemám nic proti roušce nebo respirátoru v uzavřeném prostoru typu obchod, MHD, u lékaře, ale tím to končí. Odmítám venku na vzduchu nosit jakékoliv krytí obličeje! A prostě to nenosím ani já, ani manžel, ani děti. A pokud mně někdo napomene, slušně mu vysvětlím proč to venku nosit nebudeme. Dále odmítám nenavštěvovat rodinu! Normálně se vídáme a budeme se vídat i nadále. Ohledně očkování tak striktní nejsem a nemám s ním problém až na nás přijde řada, tak do toho půjdu.

7. bře 2021

Vždycky,když tady čtu tyhle diskuze,tak mě to nutí hodně přemýšlet.Premyslet nad tím,jak strašně nemožná asi jsem a ostatní dokonale.Taky mě to nutí čím dál více přemýšlet o tématu,které je velice kontroverzní a předpokládám,že většina těch dokonalých tady,mě za něj odsoudí.Podle mě se dost zapomíná na jednu důležitou vec-ze smrt je.Vzdycky byla a vždycky bude nedílnou součástí našich životů.A za svůj život si nese každý z nás zodpovědnost sám.Pro mě život prožitý zavřena doma,bez rodiny,bez pár blízkých přátel,cestování a toulání se jen tak,kamarádů pro děti a jejich radosti,bez všech moznosti,který se nabízí,není život,ale přežívání.O které vlastně nestojím.Mam úzkostné depresivní poruchu.Beru léky,chodím na terapie a každý den na sobě makám.A každý den znovu a znovu mě tahle situace srazi zpátky.Byt jen zavřena doma,už jsem zavřena na psychiatrii.Obcas,než vypustíte vaše moudrá si uvědomte,že nemáme všichni stejnou výchozí pozici.A poslední,co mě dostává do varu, je prohlášení,že když vše dokonale nedodržují,nemám nárok na péči v nemocnici. Takze já žiju zdravé,nekouřím,nepiju,sportuju,jim roky zdravé,jsme hodně venku,vzdělávam se,atd.atd.Ale protože precizně nedodržují opatření,všichni by se shodli - neošetřovat!A kde jsou ti kuřáci,alkoholici,diabetici,kteří nedodržují dietu,všichni ti obézní,kteří prosedí celé dny u televize?Ti právo mají,když na to dojedou? Kolik takových jsem v nemocnici ošetřovala!A bez vyhrad a odsuzovani.Je mi z toho špatně,kam jsme se dostali.

7. bře 2021

@terka_37 Držím palce. Mně se podařilo (myslím, že z části i vlastním přičiněním) předejít recidivě deprese po narození druhého dítěte (po narození prvního se mi rozjela klinická deprese), ale současnou situaci už právě taky moc nedávám...jinak máme stejnou diagnózu.

8. bře 2021

@terka_37 Ty jo dobře vy! Já já já nezvládám, já mám diagnózu, každý je za sebe zodpovědný...
No jako jo, pokud kouřím, chlastám, nesportuju tak to jde za mnou. Když na mě někdo cizí nezodpovědný naprská infekční respirační onemocnění, tak se tomu nemám šanci moc bránit.
A v tom je ten rozdíl a důvod proč teď musíme být zodpovědní i ta druhé.
Hodím vám pár screenů ze skupiny Pacienti s Covid 19. Nechci vynášet, tak jsem zakryla jména. Ale do skupinky se můžeme každý přihlásit a trochu pochopit situaci.

8. bře 2021
Autor komentář smazal
8. bře 2021
8. bře 2021
8. bře 2021

@danask88 já ale na nikoho cizího nikde neprskam.V uzavřených prostorách a na místech venku,kde jsou lidi,nosím respirator,který si beru pravidelně nový,v každém obchodě se dezinfikuju.Jsem na RD a manžel už rok na HO.Vidam se jen s těmi,kteří se vidat chtějí.Navic teda většina z nás už má covid za sebou.Prispevkum okopírovaným ze skupiny moc nerozumím.Ja vím,jaký covid je a co dokáže.O tom můj příspěvek nebyl.Spis o tom,že lidé jsou ochotni ze strachu ze smrti, roky čekat doma,co bude.A čekat na co...?

8. bře 2021

@terka_37 Čekat na očkování, bude podle mě do léta k dispozici i pro mladé. Únor 80+, Březen 70+, a pokud tempo vydrží tak do konce srpna budou všichni dospělí proočkovaní. Spíš se počítá s tím, že zrychlí.

8. bře 2021

Za mě asi toliko:
Respirátory:
Nemám problém s nošením respirátoru v místech, kde vidím smysl, tedy na veřejných uzavřených místech typu obchod, obchodní centrum apod. Ale přijde mi nesmysl cpát si na obličej něco venku na procházce s kočárem než dojdu pěšky za ceduli označující konec města. Chápu, asi je situace jiná u nás (malé město s 2500 obyvateli) a ve velkém městě. U nás potkám max. na cestě pár místních a hotovo a nečekáme spolu na semaforech apod. Ale myslím si, že zde by měl zapracovat spíš zdravý rozum než striktně vyžadovat plošná nařízení a pokutovat lidi za to, že na prázdné/poloprázdné ulici nemají nasazenou roušku.
Sociální kontakt:
Tím, že jsem na mateřské a manžel pracuje na home office už od jara, máme sociální kontakty velmi omezené. Popravdě si myslím, že stejně se nejvíc lidí nakazí v práci nebo na cestě do/z práce. Ti to pak přinesou domů a tam se nakazí členové rodiny jako u jiných kapénkami přenosných chorob. Nejsem epidemiolog, ale hádám, že při běžném setkání na ulici s někým s kým se míjím nebo s ním prohodím pár slov (na vzdálenost více než jednoho metru - přec jen každý má svou diskrétní zónu, která ho blíž obvykle nepustí) mě asi úplně neohrozí. Stejně tak, když se cestou s kočárkem stavíme s dětmi na hřišti, jsme tam, s maminkami se bavime normálně na cca 2m a jsme venku, nevidím žádný zásadní problém. Jo děti si hrají spolu - ano riziko tam asi je (stejně jako riziko přenosu jiných i nebezpečných chorob), ale podle mě mnohem horší je dítě od ostatních držet v sociální izolaci, jen protože se "to nesmí a je to rizikové".
Osobně mám názor ten, že pokud se moc bojím, tak se s nikým nepotkávám, pokud se nebojím, moje volba. Každý si sám musí zvolit míru rizika, kterou je schopný unést, stejně tak ostatní a především rizikové osoby. Pokud jedu navštívit babičku a nemám jistotu, že jsem ok, musim být srovnaný s tím, že jí můžu přivést v krajním případě do rakve a nebo k ní nejezdit. Stejně tak babička si musí uvědomit, že pokud se vámi potká může jí to dostat do rakve. Pokud se bojím, že něco chytím a musím třeba do obchodu, mám možnost vybrat si třeba jít tam ve skafandru. Prostě člověk má spoustu možností a musí si najít svou vlastní cestu.
Očkování:
Jelikož jsem mikrobiolog jsem v této věci celkem "za" proočkovat populaci. Ale na druhou stranu mi přijde dost kontroverzní dělat vlastně třetí fázi klinické studie na obyvatelích natvrdo. Chápu, že tlak je velký, vakcína je potřeba rychle, protože lidi umírají, ale k čemu pak všechny ty směrnice pro klinické studie vlastně jsou? Věřím, že byly vytvořeny právě proto, aby zajistily bezpečnost produktu. Je pravda, že denně do sebe člověk cpe spoustu sajrajtu dobrovolně v jídle, kosmetice atd. Doufám, že až se proočkuje ta nejrizikovější skupina a vše se trochu uklidní, budem si alespoň moct vybrat jakou vakcínu zvolit jako u jiných očkování. Svého favorita mezi očkovacími látkami pro mě a svou rodinu už mám a pokud nebudu mít možnost volby, tak budu velmi zvažovat, zda do toho půjdu. Navíc si myslím, že toto očkování budem muset do budoucna podstoupit všichni znovu a znovu s příchodem nových mutací, které se prosadí. Tedy podobně jako u chřipky. Ale to už se dostávám do roviny spekulací.
Testování:
Za sebe bych přidala ještě jednu důležitou rovinu a to je testování. Nechápu, že začlo povinné testování zaměstnanců až nyní. Myslím si, že to velmi pomůže. Škoda také toho, že není možnost úplně zavěst třeba to, že by se zpřístupnily testy Ag pro všechny, které by byly dotované, aby si je mohl dovolit každý a člověk by mohl kamkoli s negativním testem. To by se ale muselo jednat o ideální společnost, která by to byla ochotna dodržet, což češi zatím bohužel nejsou.
Toť tedy souhrn mého náhledu na věc.

8. bře 2021

Nosila jsem poctivě celý rok respirator,desinfekce,s nikým se nestykame a co...Covid jak kráva.... Já už fakt nevěřím..

17. bře 2021

@slavistka To riziko tu je vždy, je to respirační a velmi infekční onemocnění. Jde o to to riziko minimalizovat

19. bře 2021

@arwene S většinou souhlasím, taky třeba nemám respirator venku na procházce, kde téměř nikdo není...s něčím už ne, ale to je asi zřejmé. Jen mě zaujalo a chtěla bych se zeptat - píšeš, že jsi mikrobiolog - opravdu vidíš takový přínos v antigenních testech? Vždyť mají záchyt něco mezi 30-40% Navíc mají ze svého principu největší smysl u příznakových jedinců...ano, něco málo možná zachytí, což je super, ale spíš mi přijdou kontraproduktivní. A to ani nemluvím o způsobu provedení v různých firmách

19. bře 2021

@hanica83 smysl v nich vidím, i když falešná negativita, která je dána citlivostí testů, je u mnohých vysoká. Sama jsem testy tohoto formátu (LFIA - lateral flow immuno assay) vyvíjela, i když pro jinou cílovou oblast (nové syntetické drogy) a vím, že "vychodit" takový test, aby měl dobrou specificitu i sensitivitu, je opravdu kumšt (a mnohdy i dílo náhody 🙂 ). Velkou nevýhodou těchto testů je právě absence jakékoli amplifikace (tedy znásobení cílového obsahu jako je tomu u PCR) a proto je sensitivita nízká, zvlášť při nízké náloži viru. Falešná pozitivita je proto u těchto testů na minimální úrovni. Za mě nešťastné je to, že na trhu bude spousta nekvalitních souprav a jen pár kvalitních, ale to vyřešit nelze.
Velká škoda mi přijde, že zatím neprošlo to masivní PCR testování ke kterému byly a stále jsou snahy zavést, protože osobně si myslím, že kapacity by na to stran přístrojového vybavení, kdy real-time PCR ma skoro každá molbiol laborka (nejen klinická, ale i vědecká) byly. Kámenem úrazu jsou izolační soupravy RNA, jejichž nedostatek plošné zavedení zatím nedovoluje, ale věřím, že v blízké době by se mohly prosadit i postupy, které nejsou založeny na dlouhotrvající RNA izolaci (začínají se objevovat - např. společnost PathoFinder a další) a nebo "in-house" metody pro vysokokapacitní přístrojovou izolaci (vyvíjené např. na UOCHB). PCR totiž není žádná rocket-science a je velmi citlivá a pokud by to bylo bez nutnosti izolace, tak i velmi rychlá (cca 3h čistého času/vzorek - samozřejmě v ideálních podmínkách bez započítání dopravy do laborky apod.)
Takže za mě zatím jsou Ag testy to nejmenší co lze pro zachycení "nejnakažlivějších" udělat. Tím, že se opakují, zachytí později i další, co původně vyšli falešně negativně. Přec jenom si myslím (a teď spíš selským rozumem než že bych to měla podloženo na základě přečtění nějaké studie), že ten co vyjde pozitivně na Ag testu určitě šíří virus víc než ten, co je bezpříznakový a falešně negativní díky nízké koncentraci viru ve vzorku, která nedosáhne sensitivity testu.

19. bře 2021

@arwene Děkuji za komentář. Jelikož pracuji (teď jsem teda na rodičovské) také v mikrobiologické laboratoři, děláme spoustu let PCR (jsme velká laboratoř fakultní nemocnice), pořád vidím v těch antigenních testech spíš převažující negativa než pozitiva. Ale jasný, lepší než drátem do oka.... Jejich nízká sensitivita plus nic moc odběry, co si z velké části dělají lidi sami...a pak to myšlení lidí - mam negativní test = stoprocentně sem negativní, takže jsou daleko méně opatrní... no já jsem z toho rozpačitá dost. I když každý záchyt je samozřejmě super. V naší laborce se právě zkoušely pozit vzorky z PCR a vycházelo to u antigenních max do 40%

19. bře 2021

@hanica83 jee, tak to je pěkný. Ja uz PCR rukama rutinne nedelam, jsem ted v komercni firme uz par let jako aplikacni specialista pro molekularu (ted tedy taky na materske). Souhlasim s tebou, ze falešná negativita je velky negativum těchto testu. Verim ale taky, ze z tohohle ven muzem jen pres ockovani v kombinaci s testovanim. Lockdowny, zakazy, prikazy nebo narizeni tak jak jsou ted podavany mi smysl mnohdy nedávají. Furt verim ze se prosadi behem par měsíců PCR vsude a nahradi Ag testy, ale to ma bohuzel jeste asi nejaky cas.

19. bře 2021

Začni psát komentář...

Odešli