netipa
1. pro 2015
198474 

12 fází rodiče na mateřské dovolené

Když se vám narodí dítě, čeká vás v dohledné době několik fází, kterými si musíte projít. Rodičovství prochází postupně vývojem a vás čeká emoční a fyzická centrifuga.

1. Fáze – nadšení

Bezprostředně po porodu. Dítě je na světě. Nový život, který jste stvořili. Paráda. Konečně má ten život nějaký smysl. Jak je to malé miminko roztomilé a jak něžně plakušká.

2. Fáze – vystřízlivění

Ten malý zmetek pořád řve. Nic jiného neumí. Jenom řvát. Nenechá vás dělat nic jiného, než kolem něho běhat, chovat ho, krmit, přebalovat a snažit se ho uspat.

3. Fáze – já to nedám

Je jenom pár týdnů po porodu a vy jste na pokraji sil. Doma je stále zmatek a dítě jenom řve. Vyhlídky nejsou příznivé. Potřebujete dovolenou. Pak si ale vzpomenete, že už vlastně na dovolené jste. Na mateřské dovolené. Smůla.

4. Fáze – já chci spát

Již několik měsíců jste nespali. Tedy alespoň si to myslíte. Ztrácíte kontakt s realitou, takže si nemůžete být jistí ničím. Máte vůbec dítě? Tato fáze prostupuje následně všemi dalšími (i předchozími) fázemi.

5. Fáze – partner je sobecký debil a chce se mi spát

První partnerská krize. Nic neprověří vztah, jako mimino. Máte pocit, že celý den makáte kolem dítěte, zatímco partner si válí šunky v práci. Když přijde, ohlásí, že je unavený a má toho za celý den dost. Proto očekává večeři, sex a hlavně klid, neboť on dřel v práci a rodič na mateřské se celý den flákal. Tato fáze dělá často z matek vdovy, neboť tvrdit někomu, který celý den nespí, kmitá kolem dítěte, vytírá poblitou podlahu, vaří, pere, žehlí, dohlíží, aby dítě žilo a sem tam si z rozmaru na chvilku pobrečí zavřený za záchodě, že se fláká, to chce dost odvahy.

6. Fáze – Lépe už bylo a chce se mi spát

Ačkoliv vám to může připadat nemožné, je to pořád ještě horší. Měli jste za to, že nejhorší máte za sebou, když tu dítěti začaly růst zoubky. Jak může někdo takhle řvát?

7. Fáze – Partner je pořád debil, ale už menší a chce se mi spát

Po konstantních hysterických záchvatech partner již pochopil, že není radno si s vámi zahrávat a když jste na něho v polospánku v noci naběhli s kusem střepu, že ho podříznete jako podsvinče, protože vám oznámil, že na víkend jede na ryby, takže to tu musíte zvládnout sami, usoudil, že to asi není zas taková pohoda. Když přijde z práce, tak dítě na chvilku pohlídá, abyste se mohli zamknout v koupelně a tam se na chvilku zhroutit.

8. Fáze – je mi to jedno. Chce se mi spát

Nastává fáze apatie. Dítě se už pohybuje po bytě, takže začíná být nebezpečné sobě a okolí. Jediná vaše starost je, aby dítě přežilo do příchodu partnera z práce. Nic víc vás už netrápí.

9. Fáze – Nuda, stereotyp a chce se mi spát

Mateřská dovolená je jeden velký vopruz. Každý den to samý. Proto je třeba začít například vyšívat dečky nebo sbírat známky. Dečky vám sice dítě ztratí a známky sežere, ale alespoň zabijete čas.

10. Fáze – školka na obzoru a chce se mi spát

Konečně vidíte to světýlko na konci tunelu. Ještě chvíli a dítě půjde do školky.

11. Fáze – školka, teď se už konečně vyspím.

Konečně jste do dokázali. Gratuluju.

12. Fáze – pozitivní těhotenský test. Jak to? Už teď se mi chce spát

No nic. Stane se. Ještě že máte natrénováno. Můžete se pomaličku chystat do startovacích bloků, jelikož za pár měsíců vás čeká další kolo mateřské dovolené a s ním znovu všechny fáze.

1. pro 2015

Že by? 😀

1. pro 2015

Diky 😀

1. pro 2015

začátek ukážu muži, preventivně (hlavně tu část č. 5 a 7) ale konec (od fáze 9) radši ne-e 😀

1. pro 2015

Ano,ano,to je presne ono🙂🙂 Diky za tento clanek,mluvi mi z duse.Jen na ty decky a znamky nejak nemam energii,radeji se o to dyl zhroutim v koupelne😀😀

1. pro 2015

Koupila jsem vasi knížku příteli pod stromeček..dozví se spoustu zajímavých a pravdivých věcí jako jsou např. uvedeny v tomto článku. Super !!! 😁😁😁👍👍👍

1. pro 2015

Skvěle napsané,naprostá pravda, 🙂

1. pro 2015

Ještě než jsem stihla přejít do fáze apatie, přišla fáze pozitivní těhotenský test 😀
Jak je to technicky možné, když na sex nebyl čas, nevim 😅

1. pro 2015

NAPROSTO vystizneeeeeeee...chrrrrrrrr :D A ta koupelna nema chybu, u nas tak funguje i WC :D

1. pro 2015

Vůbec..

9. pro 2015

😀 jojo !!

11. pro 2015

Manžel se ptá, zda platí pátá fáze i u páru, kdy partnerka - žena si celý den v práci válí šunky a partner - muž se doma stará o malé dítě - především ho zajímá, zda ta žena přijde domů a očekává sex....
@netipa

12. pro 2015

Vážně trefné 😀 Jenom já jsem se místo pláče na záchodě chodila zavírat do vedlejšího pokoje, kde jsem sprostě nadávala 😅

13. pro 2015

Naprosto dokonalé 🙂 Směju se, až mi tečou slzy (ty ze zoufalství přijdou za pár měsíců) 😀

13. pro 2015

tak to nemá chybu!

14. pro 2015

se asi po**** smíchy :D ... či nevím zda bych neměla brečet ... ale snad už mi moc nechybí do fáze "školka" a další pozitivní těhotenský test fakt ne 🙂

18. pro 2015

Uzasny !! Title najdeme v 1. Dilu nebo druhem ??

25. pro 2015

Super článek a pravdivý, bohužel mě partner dítě nepohlídal a ani po 3 letech jestli hlídá - stará se 1 hod / týdně :(

3. črc 2016

Tak u mně platí hlavně ta 5 a 7 😀 Ale zase musím říct, že ač je jinak pořád v čudu, tak pohlídá klidně celé dopoledne, když potřebuju (je hasič a má služby). A 1 jsem měla prohozenou s 3. Bála jsem se hned, že to nedám. 🙂 Nadšení přišlo až tak po 2 - 3 měs. Od té doby spí krásně, takže já taky 😉 9 se už ale asi nedočkám. 😊

3. črc 2016

Válím se tady smíchy, děkujíííí

3. črc 2016

užasny 😀 naprosto přesně napsane

8. zář 2016

Jako byste znala můj zivot!! Naprosto perfektni!! Za mne nejlepsi článek 😉

9. zář 2016

@brendamonique já brečím smíchy, dítě půjde brzo do školky, ale mezi tím si stihnu pořídit dalších 12 fázi 😀

9. zář 2016
10. zář 2016
10. zář 2016

plus ke všem fázím přidat "mám hlad jak kráva, musím si uvařit sama a něco co nezabere dýl jak 15 minut a když už si chci dopřát donášku jídla, dítě mi při vyklikávání objednávky zaviruje počítač nebo něco rozbije..."🙂

12. zář 2016

Já jsem se zasekla na fázi 1 všech dětí 😍 . U všech třech ❤

10. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli