podvlivemcokolady
21. srp 2021
3104 

Jak vybrat rostoucí židli pro dítě?

Hezký den,

hlásím se s novým článkem a tentokrát o rostoucích židlích pro naše děti. Vzhledem k tomu, že se blíží začátek nového školního roku, je to velmi aktuální téma. Není však aktuální jenom vzhledem ke škole, ale určitě už u dětí mnohem mladších, a to v souvislosti s jídlem. Naši první rostoucí židli jsme kupovali pro dceru někdy kolem roku a půl. To už nechtěla sedět ve své plastové, která byla otočená bokem k jídelnímu stolu a ke stolu se bohužel zasunout nedala. A protože dcera chtěla už jíst pěkně s námi u stolu, pořídili jsme rostoucí židli, kterou jsme lety přizpůsobovali růstu dcery. Nyní je dceři skoro sedm let, a kromě odstínu dřeva, je židle jako nová. Za tu dobu jsem pořídili židle ještě dvě, protože děti máme tři. A vsadili jsme na námi ověřenou značku a model.

Pojďme si teď říct výhody rostoucí židle například oproti klasické židli či točící židli.

Výhody rostoucí židle:

  • dítě sedí ve správné výšce ke stolu,
  • lokty má kolmo ke stolu a nezaklání hlavu,
  • nohy má díky podnožce v pravém úhlu,
  • solidní podpora a nepřepínání páteře, která je ve vývinu,
  • ergonomická opěrka zad,
  • dítě není rozptylováno při práci u stolu či jídle točením se na židli či ježděním po místnosti.

A jaké jsem vybrala?


1) Rostoucí židle Sandy - Wood Partner


Rostoucí židle Sandy je jedna z nejrozšířenějších židlí u nás. Je vyrobena z kvalitního bukového dřeva a překližky. Bukové dřevo je známé svou odolností, a tak tato židle něco vydrží. Výškově nastavitelný sedák a podnožka zaručí zdravé sezení našich dětí u stolu, ať už jídelního či pracovního. Velkou výhodou této židle je i nosnost až 110 kg. A tak si na ni bez problému může sednout i dospělák. Sedák má prohlubeň, díky které je sezení na židli pohodlné.

Orientační cena Rostoucí židle Sandy - Wood Partner v době publikace článku je 3 499 Kč.

Rostoucí židle Sandy - Wood Partner

Dětská rostoucí židle Sandy je výškově nastavitelná židle, kdy kromě výšky sedáku, můžete regulovat i hloubku a taktéž podnožky velice snadno a pohodlně. Židle je vyrobena tak, aby zdraví dětí nebylo ohrožena ba naopak. Židle Sandy má sedák s ergonomickým prohloubením pro pohodlnější sezení. Opěrka zad je prohnutá a ergonomicky tvarovaná. Židle je vyrobená z kvalitního buku a překližky. Bukové dřevo dává židli záruku dlouhé životnosti a také odolnosti. Barvy a laky, které jsou použity na židli Sandy, splňují veškeré předepsané normy. Židle se dodává v rozloženém s manuálem k jednoduché montáži.


2) Rostoucí židle Jitro Klasik


Rostoucí židle Jitro Klasik je pravděpodobně nejprodávanější rostoucí židle v ČR. Je vyrobena z kvalitního bukového dřeva a překližky. Má výškově nastavitelný sedák, podnožku a opěrku. Tato židlička má však oproti židli Sandy uvedena nosnost dokonce až 160 kg. Další odlišností je, že židle Jitro Klasik má nohy do L, zato židle Sandy do A. Tato židle nemá tvarovaný sedák, jak je to u židle Sandy. A proto můžete podnožku a sedák libovolně měnit.

Orientační cena Rostoucí židle Jitro Klasik v době publikace článku je 3 555 Kč.

Rostoucí židle Jitro Klasik

  1 zkušenost

Rostoucí židle Jitro Klasik je určena pro děti od 1,5 roku. Tato hranice je určena schopností dítěte na židli samostatně vylézt. Židle má dvě zádové opěrky, které zajistí správnou podporu při sezení. K židli dostanete jeden molitanový sedák. Jitro Klasik můžete používat přibližně do 15 let věku dítěte. Židli Jitro Klasik můžete nastavit do 5 poloh sedátka, deseti poloh podnožky, a i výšku a polohu zádové opěrky. Židle je stabilní a je vyrobena z tvrdého bukového dřeva a překližky. Sedátko a podnožka leží v drážkách v bocích židle, které jsou k sobě přitaženy dvěma kovovými svorníky. Tento systém umožňuje velmi rychlé a jednoduché přestavění. Sedátko a podnožka mají rozdílnou hloubku sedu a můžete je vzájemně zaměnit.


3) Rostoucí židle Hauck Alpha


Rostoucí židle Hauck Alpha je buková židle určená pro děti již od 6 měsíců. Sedák a podnožka je výškově nastavitelná a tato židlička má narozdíl od předchozích přední madlo, které lze pro větší děti oddělat. Výhodou je, že součástí židličky, je i pětibodový pás, který se hodí zejména u těch nejmenších. Nosnost má však tato židlička "pouze" 90 kg. Nohy má tato židle do A stejně jako Sandy, ale má je ještě několikrát spojené pro lepší stabilitu.

Orientační cena Rostoucí židle Hauck Alpha v době publikace článku je 1 949 Kč.

Rostoucí židle Hauck Alpha

Rostoucí židle Hauck Alpha je určena dětem již od 6-ti měsíců, přibližně do 10-ti let. Židle Hauck Alpha je vyrobena z buku, který poskytuje židli dlouhou životnost. Sedák i podnožka jsou výškově nastavitelné a u větších dětí je možné ji vyměnit. Pro nejmenší děti je součástí židličky nejen madlo, ale především pětibodový bezpečnostní pás. Přední madlo je odnímatelné, aby židlička vyhovovala i větším dětem. Židle má stabilní a odolnou konstrukci proti překlopení a je vhodná do 90 kg.


4) Rostoucí jídelní židlička Timba - Safety1st


Rostoucí jídelní židličku Timba - Safety1st z Lidlu tu mám zařazenou zcela úmyslně, Vídám ji dost často v diskuzích a proto si myslím, že by ve výběru chybět neměla. Co považuji za její největší nevýhodu je nosnost "pouze" 30 kg. Pro někoho je to málo, pro jiné to stačí. Já osobně bych nechtěla trnout, který dospělí zkusí své štěstí a na takovou židli si sedne a ta ho neunese. Cena není zase tak malá, aby nad tím člověk mávl rukou. A co lidí si u nás na rostoucí židli sedli a pak se až ptali, jestli je vůbec unese. Tak to je taková malá úvaha o důležitosti toho, kolik židle unese kilogramů. Jinak kromě nastavitelného sedáku a podnožky má i tříbodový bezpečností pás. Taktéž má pultík, který lze samozřejmě oddělat, zrovna tak bezpečností pás. Židlička je inzerovaná jako vhodná pro děti od šesti měsíců. Je vyrobena z bukového dřeva jako všechny v mém výběru.

Orientační cena Rostoucí jídelní židličky Timba - Safety1st v době publikace článku je 1 699 Kč.

Rostoucí jídelní židlička Timba - Safety1st

Rostoucí jídelní židlička Timba - Safety1st je klasická dřevěná rostoucí jídelní židlička s nadčasovým vzhledem a dlouhodobou využitelností. Je vyrobena z masivního bukového dřeva. Je vhodná již od 6 měsíců až do cca 10 let. Nosnost je však pouze 30 kg. Dřevěný stoleček je odnímatelný, a proto ho časem můžete bez problému odstranit a židle může být přisunuta přímo ke stolu. Židle Timba má také tříbodový bezpečnostní pás, který můžete také časem dát pryč, až ho dítě nebude potřebovat. U této židličky lze výšku nohou židle nastavit jednotlivě. To v případě nerovného povrchu umožňuje, že se židle Timba přizpůsobí.


5) Rostoucí židle ALMA - Hajdalánek


Rostoucí židle ALMA - Hajdalánek je česká rostoucí židlička určená pro děti od 2 let do 120 kg. Nohy židličky jsou opět do tvaru A. Bukové dřevo dává židličce jistou záruku odolnosti. Podnožka se sedátkem jsou vyrobeny z překližky. Židle ALMA má tvarovanou zádovou opěrku a výškově nastavitelný sedák a opěrku nohou.

Orientační cena Rostoucí židle ALMA - Hajdalánek v době publikace článku je 3 490 Kč.

Rostoucí židle ALMA - Hajdalánek

Dětská rostoucí židle ALMA - Hajdalánek je určena pro děti od 2 let do 120 kg. Židle ALMA je vyrobena z bukového masivu a sedák s podnožkou z překližky. Tvarovaná opěrka zad a podnožka zajistí Vašemu dítěti pohodlné a hlavně zdravé sezení u stolu. Výšku a hloubku sedátka a podnožky jednoduše přizpůsobíte výšce dítěte.


Řekla bych, že s žádnou z výše uvedených židliček, nešáhnete vedle, pokud Vám nezáleží na nosnosti. Pokud však nosnost je stejně jako pro mě důležitý parametr, židlička Timba z Lidlu nebude ta správná volba. Jinak bych řekla, že zásadní roli hraje volba vzhledu, protože tam už nějaké ty odchylky jsou. Potom také možnost upevnění pásu nebo pultíku. My máme židličku první, tedy Sandy od Wood Partner a jak jsem psala v úvodu, jsme s ní moc spokojeni.

A jakou máte doma Vy rostoucí jídelní židličku? Pokud máte zkušenost s některou z výše uvedených židliček, prosím o napsání recenze do produktové stránky k té konkrétní židli.

Budu se těšit u dalšího článku.

Jana

Mame Jitro ale baby a max spokojenost, da se k ni dokoupit spousta veci, jako stabilizacni talire na nohy, kterr jeste zvysi jeji stabilitu, da se dokoupit pultik, kalhotky, a spousta dalsich veci

21. srp 2021

Máme Hauck Alpha, jsme moc spokojeni. 🙂 Židle je stabilní, dobře nastavitelná, s ideální nosností. 🙂

21. srp 2021

Pobavil mě poznatek o nosnosti 👍 Máme zidlicku Jitro a já se svými 75 kily ji používám jako schůdky 😅

21. srp 2021

Prosím, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaký funkční rozdíl mezi nohami do L a do A, nebo je to jen estetická záležitost? Děkuji 😘

21. srp 2021

A ještě jeden dotaz: to sedátko a podnožka je všude "jen" zasunovací... To drží dobře?! To nás docela překvapilo 🤔 promiňte, že se tak hloupě ptám, zrovna ji vybíráme. 🤗

21. srp 2021
21. srp 2021

@kafr Dobrý den, za mě je to estetická záležitost. 😊

22. srp 2021

@kafr my máme Sandy a je zasunovací, ale je to přitažené šrouby na bocích židle. Takže to nelze jen tak přesouvat, musíte povolit ty šrouby, vysunout, přendat jinam a zase utáhnout 😊. Snad jsem to napsala srozumitelné 😊.

22. srp 2021

@kafr moje zkusenost je, ze ne. Jednou zacas musim diteti zase "predsunout"...nemam na srouby, ale klasicky zasouvaci Jysk.

22. srp 2021

@podvlivemcokolady mam Jysk a neni na srouby, musim jednou za cas opet predsouvat.

22. srp 2021

@podvlivemcokolady Nenašla jsem v textu, zda mají židličky ve správném úhlu zádovou opěrku. V nějaké diskuzi jsem četla, že je důležité aby byla kolmo, což Hauck a Lidl nemají.

22. srp 2021

@potaplice jitro ji kolmo ma

22. srp 2021

@pestas Já vím. Psala jsem, že to z jmenovaných nemá Hauck a Lidl.

22. srp 2021

@potaplice promin, ja to pochopila tak, ze kdyz jsi to nenasla v textu, zajima te to a vis o techto dvou a ostatnich ne... Njn psany text ma nevyhody🤣

23. srp 2021

@pestas ne, ne, to bylo na autorku, že v článku chybí zásadní informace.

23. srp 2021

@potaplice jasny 😉

23. srp 2021

My máme Hauck pro oba kluky a naprostá spokojenost

23. srp 2021

@potaplice děkuji za upozornění, doplním 😊

23. srp 2021

Děkuji za článek... konečně mě to nakoplo a objednala jsem dětem rostoucí židle 👍🏻☺️

23. srp 2021

My máme vybranou Stokke 🙂

23. srp 2021

@kolka357 To mám radost! 🙂

23. srp 2021

Máme Jitro (už 2), starší ji má od cca 1a3/4. Mladší na ni začala sestře lézt už v nějakých 13-14m a od té doby nechtěla do jídelní a pořizovaly jsme druhou. Jsou super, jediná nevýhoda, že dítě se samo nepřisune (ale to asi u žádné z těchto židlí) a hlavní, že si na ni mohu sednout klidně i já. 🙂 Těch peněz za ně mi není líto.

23. srp 2021

My máme tuto ( odkaz) a jsme naprosto spokojeni,krásné se dala nastavit a přežívá už 3 roky.A nosnost je sice jen 60kg,ale stejně nebude na pořád ;)
https://www.nabytek-trend.cz/rostouci-detska-zi...

25. srp 2021

Mame Jitro a dokupovali jsme k ni pultik, takze i k ni to jde a plno dalsich vychytavek 🙂 mame dve a jsme spokojeni.

23. zář 2021
24. zář 2021

Začni psát komentář...

Odešli