redakce
2. dub 2018
8987 

Inkontinence není jen záležitostí seniorů, ale trápí i čerstvé maminky. Jaké existuje řešení?

Vrátila jste se nedávno z porodnice se svým uzlíčkem štěstí, jenže tuhle radost kazí jeden fakt. Stačí si kýchnout nebo jen prudší pohyb a nepříjemný únik moči je na světě. Inkontinencí netrpí jen starší lidé, ale trápí i čerstvé maminky. Řešení existuje, jen musíte být důsledná. Výsledky se pak dostaví rychle.

Týká se všech

Inkontinence, tímto výrazem označujeme samovolný, neovlivnitelný únik moči. Dochází k němu při narušení základních funkcí dolních močových cest (močového měchýře a močové trubice), které bývá způsobeno různými faktory: těhotenstvím, porodem, nadváhou, věkem nebo třeba menopauzou.

„Chodím cvičit, a když se pak protahujeme třeba do předklonu, prostě tu kapku neudržím. Nechtěla jsem si to asi přiznat, je mi 25 a mám jedno dítě ve věku 19 měsíců. Stahuji a povoluji svaly tam dole, ale to asi nestačí. Nedávno to bylo i v televizních novinách. Prý to vyřeší malý chirurgický zákrok.  Je tam vevnitř něco povoleného, co se přitáhne. A co se prý samo nespraví, a že se prý ženy nemají stydět. Ale to mám přijít k obvoďákovi a říct, že si jako trochu ucvrkávám?“ maminka z diskuzního fóra.

Proč?

Nápor na močové ústrojí a svalstvo pánevního dna je v průběhu těhotenství a také po samotném porodu enormní. Právě porodní kontrakce a tlaky břišního lisu v druhé době porodní, během níž vychází ven děťátko, zvětšují působení jak na močový měchýř, tak na močovou trubici. Svaly pánevního dna se musí roztáhnout a uvolnit. Po porodu se dostanou zpět, ovšem jistý čas jim to trvá. Během tohoto přechodného období může žena trpět únikem moči, protože svěrače nedrží tak, jak by měly. Znovu se mění poměry v břišní dutině a malé pánvi, děloha se zmenšuje a do konce šestinedělí dosáhne původní rozměry.

První dny po porodu proto může být problém udržet moč. Zpravidla se to však samo upraví, nejpozději do konce šestinedělí. Pokud ne, tak mohlo při porodu dojít k poškození poševní tkáně a nervových zakončení, což následně vede k inkontinenci.

Řešení

Inkontinence v těhotenství a po porodu je častější, než si myslíme. Mnoho žen se o ní stydí mluvit. Trápí mnoho maminek – v těhotenství odhadem okolo 60%, po porodu asi 40%. Inkontinence může být výraznější po několika porodech, když má maminka tři a více dětí. Každým porodem se svalstvo pánevního dna oslabí. Problém se dá řešit používáním hygienických pomůcek, medikamentózně, cvičením a posilováním svalstva, výjimečně i operativním zákrokem.

Cvičme v rytme

Už během těhotenství je velmi vhodné začít s posilováním svalů pánevního dna. Budou tak pevnější a lépe držet svěrače močového ústrojí.

  • Stahování svalů

Prvním cvikem je stažení svalů kolem pochvy a konečníku, jako byste chtěly potlačit nutkání na močení. Držte svaly stažené tak dlouho, jak vydržíte. Pak je uvolněte. Tento cvik provádějte alespoň 2-3krát denně desetkrát za sebou – vsedě, vleže nebo vestoje. Platí, čím častěji a intenzivněji cvičíte, tím lépe. Intervaly mezi stažením a uvolněním svalů můžete obměňovat – prodlužovat i zkracovat. Cvičení na posílení pánevního dna není náročné ani na čas, ani na prostor. Můžete je zkoušet kdekoliv, aniž by si toho někdo všiml.

„Myslím, že je pro porod důležité mít svaly povolené. Někomu stačí příroda, někomu ne. Každopádně svaly pánevního dna jsou flexibilní, a když jsou schopné se roztáhnout, tak aby prošlo děťátko, tak jsou zase schopné se stáhnout. Po porodu jsem posilovala pánevní dno. Ne nijak intenzivně, jednou za den. Jemný únik moči jsem měla ještě pár měsíců po porodu, ale postupně díky cvičení zmizelo. Teď už problém s únikem moči nemám,“ maminka z diskuzního fóra.

  • Kegelovy cviky

Jde o soubor poměrně jednoduchých cviků, jejichž smyslem je posílit svalstvo oslabeného pánevního dna. Samozřejmě že je nutné cvičit pravidelně a markantní výsledek můžeme těžko očekávat za pár dní. Nejčastěji se doporučuje provádět soubor 10 cviků 3× denně. Efekt by měl být pozorovatelný za 1–3 měsíce. 

 „U mě to začalo už před porodem, ale po něm se to samozřejmě ještě zhoršilo. Přiznám se, že jsem to dlouhou dobu neřešila. Ani ne tak proto, že bych to brala na lehkou váhu, ale spíš proto, že je to takové tabu, moc se o tom nemluví. Bála jsem si to přiznat i sama sobě, že mám problém udržet moč. Ale když pak člověk zapátrá, zjistí, že je to hodně častý problém. Obzvlášť po porodu. Je to způsobené tím, že je to svalstvo pánevního dna oslabené a od toho se odvíjí i ta léčba. Na internetu jsem našla Kegelovy cviky na posílení těch svalů pánevního dna. K tomu mi v lékárně dali ještě dýňové tablety a postupně to úplně vymizelo,“ píše jedna z maminek. 

Pozor

Častější výskyt inkontinence u žen je podmíněn především anatomií ženského močového traktu. Konkrétních příčin však může být mnoho a u většiny žen se vyskytne hned několik z nich. Nejčastěji jsou opakované těžké porody větších dětí, infekce a operace močových cest, nedostatek hormonů v období přechodu, ale například i chronický kašel u kuřáků nebo špatné návyky v oblasti pitného režimu.

„V ordinaci se nejčastěji setkávám s případy takzvané stresové inkontinence nebo s pacientkami s hyperaktivním měchýřem. Tyto problémy jsou nepříjemné především ve vyšším věku, kdy se mnohé ženy těžce pohybují, nemohou se rychle dostat na toaletu bez úniku moči, což je hlavně při náhlém a silném močení velmi společensky a osobně hendikepující,“ vysvětluje MUDr. Roman Dán.

Jedině cvičit cvičit a cvičit, každý den, pořád, nepřestat. Mě doslova zachránila život powerjóga,“ dodává maminka z diskuzního fóra Stresová inkontinence po porodu.

Prevence

Pokud budete dodržovat těchto několik základních rad, uděláte maximum pro to, aby vás únik moči netrápil ani ve vyšším věku:

  • nekuřte
  • snažte se udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost
  • hýbejte se, ale vyhněte se fyzicky náročným sportům s výskoky
  • nepodceňujte záněty močových cest a vždy jejich poctivě doléčujte
  • dodržujte doporučení týkající se léčby chronických chorob (cukrovka, astma atd.)

Zdroje informací: www.rehabilitace.cz a www.musimcasto.cz

Překvapilo mě, že se v článku nikde nezmiňují venušiny kuličky jako další možnost pro posílení svalstva.

2. dub 2018

V žádném případě netrenovat přerušováním močení!!! To se dělalo tak před 20 lety, dnes se už ví, že takto může vzniknout problém s močovým reziduem v m. měchýři a následně infekce močových cest. Stejně tak popsané cviky nejsou úplně ok. Doporučuji spíš kvalitní fyzioterapii pod dohledem odborníka, ona to totiž není úplně sranda.

2. dub 2018

Tyhle články nejsou moc kvalitní.

2. dub 2018

Souhlasim. Tohle se moc nepovedlo ☹

2. dub 2018

Operativní řešení....hmmmm....moje kamarádka byla a má potîže ještě horší.

2. dub 2018

Ja na operaci byla.. problemy se uplne tim nevyresili.. ale nyni jsem 6 tydnu po abdominoplastice .. a po sesiti diastazy se vse konecne srovnalo.. cviceni nikam nevedlo.. telo bylo na cviceni zvykle.. psnebni dno zo nedokazalo uz upevnit.. doufam, ze ted uz budu mit klid.
A urolog mi bude moc vysadit i leky..

2. dub 2018

Ne moc povedeny clanek...

3. dub 2018

@mapita Vis co je sranda? Ze mi to doporucila sestra po kazdem porodu a vzdy v jine porodnici 😂

3. dub 2018

@mamina1995 to snad neeeeeeee

3. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli