kocarkopedie
    10. zář 2022    Čtené 2319x
    Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

    Thule Urban Glide 2: Jak zvládl běh, sport a jízdu lesním terénem?

    V předchozím článku o sportovním kočárku Thule Urban Glide 2 jsem popsala své zkušenosti z běžného života. Představila jsem vlastnosti kočárku, který je skvělým společníkem nejen na sport, ale také do města i na vesnici. Teď bych ráda popsala své zkušenosti při běhu, in-line bruslích a na výletech v terénu, které jsem s ním zažila.

    Kočárek Thule Urban Glide 2.

    Thule Urban Glide 2 je variabilním kombinovaným kočárkem, a tedy správnou volbou nejen pro aktivní rodiče, ale i pro ty nejnáročnější, kteří chtějí dopřát svému dítěti pohodlí a kvalitu. Patří do kategorie Top kočárků, ve které najdeš ty nejlepší kousky na trhu. Bohužel většinou jsou to zároveň ty nejdražší kočárky.

    Pokud hledáte sportovní kočárek, který budete primárně používat pouze pro běh a sport, tak se můžete podívat i na jeho bratrský model Thule Glide 2. K Běhu má přizpůsobena tři velká nafukovací kola, přičemž přední je pro maximální komfort rychlé jízdy neotočné a zadní jsou zase měkce odpružená a pro lepší skladnost i jednoduše odnímatelná.

    null

    Vlastnosti ve zkratce

    Thule Urban Glide 2 přináší oproti předchozí verzi řadu vylepšení. Má moderní a odlehčenou konstrukci, která by měla vyhovovat jak na běh a procházky v přírodě, tak při jízdě na in-line bruslích. Lákadlem je jeho jednoduché ovládání a možnost snadného skládání.

    Kočárek koupíte jako jednomístný nebo dvoumístný, v černé, šedé nebo zelené variantě na černém rámu. A od podzimu 2020 také v barvách Cypress Green (na černém rámu), Majolica Blue (na hliníkovém rámu) nebo Dark Shadow Gray (na hliníkovém rámu).

    null

    Můj první dojem

    Můj první dojem jsem již podrobněji popsala v předchozí recenzi, ale pojďme si ho ve zkratce připomenout.

    Když jsem poprvé kočárek uviděla v celku, v duchu jsem si řekla: „Wau, tak tohle je super stylová designovka!“ Čisté linie a v dobrém slova smyslu „jednoduchý sporťák“, na kterém není zbytečně nic navíc. Stříbrná barva konstrukce a zelený odstín potahů zvýrazňují jeho výjimečnost a eleganci, dodávají mu určitou prestiž a vysokou úroveň.

    První běh a in-line brusle
    Vyběhla jsem s ním ven hned v den jeho příjezdu, ačkoli trošku mrholilo. Okamžitě jsem věděla, že tohle je nejsnáze ovladatelný kočárek, jaký jsem kdy měla v ruce (a víte, že jsem jich měla možnost vyzkoušet už několik)! Manipuluje se s ním tak jednoduše, jako by šel sám. Nepotřebujete obě ruce, dokonce ani jednu, stačil prst. Samozřejmě v rámci bezpečnosti vždy držím kočárek alespoň jednou rukou!

    Díky ergonomicky propracovanému čistému tvaru konstrukce a její lehkosti lze s kočárkem běžet opravdu velmi rychle. Ale jelikož já nejsem běžecká nadšenkyně, po pár minutách (tedy asi po čtyřech) jsem své tempo zpomalila. Když se mě někdo ptal na první dojmy, přirovnala jsem Thule Urban Glide 2 k novým, měkkým, lehounkým a rychlým běžeckým botám, se kterými v představách lámu rekordy.

    Na první bruslení jsem si musela počkat pěkných pár měsíců, jelikož kočárek ke mně dorazil někdy začátkem listopadu 2021. Dojem byl ovšem velmi podobný, nebo spíš stejný jako u běhu.


    Bezpečnost dítěte na prvním místě

    V terénu a při sportu – vždy zaaretujte přední kolečko! Je to hlavně z bezpečnostních důvodů, konkrétně pro zajištění dostatečné stability! Možnost volby aretace lze nastavit jednoduše otočným kolečkem se symbolem zámku umístěným u předního kola.


    Plusové vlastnosti

    + Odpružení
    Na rovině nebo asfaltu se s Thule Urban Glide 2 pohybuje úplně jinak než v terénu, to ale neznamená, že si s ním kočárek neporadí. Pozitivně mě překvapilo odpružení zadních šestnáctipalcových kol, která se v lese snadno vypořádala s nerovnostmi. Rychlost jsem samozřejmě vždy přizpůsobila terénu, ale ani minimální otřesy syna nikdy neprobudily.

    + Stabilita
    Kromě velkých kol, která neměla problém ani na sněhu nebo mokré asfaltce, oceníte menší otočné kolo vpředu. To se hodí hlavně pro pomalé procházky, do města, autobusu, MHD nebo do obchodů v nákupním centru.

    + Brzda
    Bezpečnou jízdu a kontrolu rychlosti při běhu v kopcovitém terénu, také při jízdě na kolečkových bruslích nebo turistice v lesním terénu přináší integrovaná otočná ruční brzda. Zkušení běžci či bruslaři ji možná tolik při sportu nevyužijí jako já, ale věřte mi, že hlavně na bruslích a turistice při sjíždění dolů z kopce ji minimálně jako pojistku jednoznačně oceníte!

    Brzda je umístěna uprostřed (hodí se pro leváky i praváky) na rodičovské rukojeti, která je ergonomicky tvarovaná, má protiskluzovou pěnovou úpravu a nastavitelnou výšku. To se hodí, pokud jste s partnerem rozdílně vysoký (jako já a můj manžel).

    + Reflexní prvky
    Z hlediska bezpečnosti jsem uvítala i reflexní prvky na stříšce a v ráfcích kol. Kočárek je tak nepřehlédnutelný i za šera.


    Mínusové vlastnosti

    Zatím to vypadá jako naprosto dokonalý kočárek, že? A já jsem s ním opravdu spokojená. Přesto bych měla pár menších připomínek. No řekněme si to upřímně: Úplně dokonalý kočárek neexistuje!

    - Sedadlo sportovní části
    Prostor sedáku je pro dítě o něco menší a užší v porovnání s jinými podobnými Top kočárky patřícími do této kategorie. Pro příklad uvedu Baby Jogger Summit X3, který má sedátko o dost prostornější.

    Sedací část Thule Urban Glide 2 také není tak hluboká, a sklon zádové opěrky proto nutí dítě být relativně dost vleže. Na pohled to vypadá zvláštně, ale mého syna to očividně netrápilo, ve výhledu mu to totiž nevadilo. A má-li chuť, tak se sám posadí do aktivního sedu.

    Logika takového sklonu spočívá v tom, že dítě má mít „nuceně“ opřenou hlavu, protože ze zdravotního ergonomického pohledu je to ta nejlepší možná varianta pro jeho záda i krční páteř. A to hlavně pokud s kočárkem vyrážíte sportovat nebo do terénu, kde jsou větší nerovnosti. Hlava a krční páteř mu tak neposkakují jako „pejskovi na palubní desce auta".

    - Chybějící polohování nohou
    Prostor pro nohy není polohovatelný, takže si dítě nemůže nohy pohodlně položit, což každému nevyhovuje. Já jsem ale nezaznamenala, že by to synovi při běžné jízdě nějak překáželo. Dříve mu opěrka nohou chyběla při spánku, protože musel mít nožky buď pokrčené, nebo mu volně visely.

    Každopádně na tuto častou výhradu maminek, co jsou majitelkami kočárku, zareagovalo několik šikovných maminek a firem, které začaly vyrábět a prodávat nástavec, díky němuž může mít dítě nožičky nahoře! Dokonce zareagoval už i samotný výrobce značky Thule, který začal opěrku nohou také nedávno vyrábět a prodávat.

    - Chybějící základní příslušenství
    Nejen pro pohodlí dítěte, ale také pro váš lepší pocit, doporučuji dokoupit alespoň základní příslušenství, jako je bezpečnostní madlo a pláštěnka do deště. To bohužel není v základní výbavě, takže si za něj musíte připlatit. Osobně jsem ho pro krátkost testovacího času kočárku nekupovala. Testovala a využívala jsem ho cca 5-6 měsíců, podotýkám, že vedle jiných kočárků. Ale pokud bych byla majitelkou Thule Urban Glide 2 jako hlavního kočárku pro syna, tak si určitě základní příslušenství dokoupím.

    - Bezpečnostní poutko na ruku
    Co bych ještě vyloženě kočárku vytkla, je krátké bezpečnostní poutko na ruku, kterým si pojistíte, že vám kočárek neujede. Je to skvělá věc při procházkách a při sjíždění dolů z kopce, protože nemusíte spoléhat jen na brzdu nebo svou pohotovou reakci.

    Bohužel při běhu ho nemůžete pořádně využít, protože je příliš krátké, a přitom právě při něm by se měly střídat ruce (jedna drží rukojeť, druhá kmitá podél těla). Jenže pokud máte jednu ruku připoutanou ke kočárku příliš krátkým poutkem, je jasné, že ji s druhou nevystřídáte.


    Údržba a správná manipulace

    Pokud se o Thule Urban Glide 2 budete dobře starat, pravidelně mu provádět údržbu a budete s ním manipulovat podle pokynů od výrobce (což znamená, že ho zaaretujete vždy, když se nebudete pohybovat na hladké a rovné cestě, a zároveň vždy, když s ním půjdete rychleji, nejen při běhu a in-line bruslení), předejdete možnosti vzniku tzv. „rozkmitaného“ předního kola –⁠ což je nejčastější důvod reklamací! Mnohdy totiž u jiných maminek vidím nezaaretované přední kolo v terénu, pak se ale nemohou divit, když se jim ten mechanismus vykývá a poškodí.

    Celkové závěrečné shrnutí

    Plusy:
    + odpružení
    + velikost kol
    + aretace
    + ruční brzda
    + kotoučové brzdy zadních kol
    + reflexní prvky ve stříšce a na ráfcích kol
    + ergonomický tvar madla s protiskluzovou pěnovou úpravou
    + stabilita
    + lehkost
    + skladnost
    + manipulace jednou rukou
    + vhodný pro výškově rozdílné rodiče nebo vysoké rodiče

    Minusy:

    • menší sedátko
    • krátký popruh na ruku při běhu
    • chybějící opěrka nohou
    • pořizovací cena
    • příslušenství je třeba dokoupit zvlášť (madlo, pláštěnka, moskytiéra, opěrka nohou atd.)

    Celkově bych opět zůstala věrná svému původnímu hodnocení, a tedy dala Thule Urban Glide 2 těch 9 bodů z 10 možných. Byla jsem s ním nadmíru spokojená 🙂. Je to opravdu fantastický kočárek, který mě v žádné situaci nezklamal!

    Vaše Ľudka
    Kočárková poradkyně
    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    30. srp 2022    Čtené 3221x
    Recenze kočárku Easywalker Jackey.

    Recenze kočárku Easywalker Jackey: Jaké jsou jeho silné a slabé stránky?

    Sportovní kočárek holandské značky Easywalker Jackey je mým malým/velkým pomocníkem už nějaký ten měsíc, a tak nastal ten správný čas pro jeho celkové zhodnocení. Pokud hledáte kočárek s podobným využitím a funkcemi, možná vám pomůže při rozhodování.

    Kočárek Easywalker Jackey.

    Jackey patří na trhu sportovních kočárků k TOPkám. Po aktivním testování můžu říct, že právem. Je to přesně ten typ sportovně-cestovního nebo golfového kočárku, po kterém se začnete poohlížet, když se vám dvojkombinace (trojkombinace) zdá být těžká.

    Je skvělou volbou i v případě, že hledáte kočárek na dovolené a výlety. Zkrátka: pokud vaše dítě ještě potřebuje kočárek k odpolednímu spánku nebo nezvládá celý pobyt venku na nožkách a potřebuje své místečko k odpočinku, je ideální.


    Proč jsem si vybrala Jackey?
    Hledala jsem pokračovací kočárek, který bude lehký, pohodlný pro syna a vhodný na cestování. Jackey má čisté elegantní designové linie, které upřednostňuji. K tomu má pevnou a lehkou černou hliníkovou (tedy ALU) konstrukci, vážící pouhých 7,5 kg. Unese až 22kg dítě spolu s 5 kg nákladem v nákupním košíku. Jeho celková nosnost je 27 kg, a to už je na tak lehký kočárek co říct.


    Obecné informace ve zkratce:

    • Cena sportovního kočárku: cca 7 800 Kč
    • Hmotnost: 7,5 kg
    • Věkové rozmezí: od 0 měsíců do cca 3–4 let (max 22 kg)
    • Délka zádové opěrky: 46,5 cm
    • Šířka x hloubka sedací plochy: 37×22,5 cm
    • Celková délka ložné plochy sportovního sedáku: 86,5 cm
    • Průměr kol: přední – 14 cm, zadní –17,8 cm
    • Nosnost sportovního sedáku: 22 kg
    • Nosnost nákupního košíku: 5 kg
    • Rozměr ve složeném stavu (vך×d): 56×47×26 cm
    • Čištění: praní v pračce na 30 °C

    Sportovní sedadlo

    Ve své kategorii cestovních golfových kočárků je výjimečný právě pro své prostorné sportovní sedadlo s možností sklopení zádové a nožní opěrky do úplného lehu (o délce 86,5 cm). Opěrku sklopíte za pomoci páčky na její zadní straně jednou rukou. Typově podobné kočárky, jako jsou Bugaboo Butterfly, Joolz Aer nebo model Cybex Eezy S+² právě touto, řekla bych maminkami oblíbenou a vyhledávanou, funkcí nedisponují.


    Ideální (nejen) na léto

    Zdá se vám, že je venku v těchto slunečných dnech až příliš horko? Nevadí, v zadní části zádové opěrky je zabudovaný ventilační systém ze síťoviny. Stačí jen rozepnout zipy a přichytit látku k hornímu okraji pomocí všitých nehlučných magnetů. Vím, že zipový systém může být hlučný, ale mně se vždy podařilo rozepnout opěrku nehlučně, bez probuzení spícího syna.


    Použitelný po celý rok

    Design kočárku a vnitřních prostor mezi sedadlem a stříškou na mě působí uzavřenějším a teplejším dojmem. Zároveň mi díky tomu kočárek připadá vhodnější pro celoroční využití.

    Prostor vytváří vnitřní izolaci a zároveň dítě chrání před větrem, deštěm a chladným počasím. U některých typů kočárků s čistě magnetickým uzavíráním (bez dodatečných zipů) se stává, že silnější vítr dokáže látku zádové opěrky odklápět. Nažene tak chladný vzduch přímo na záda dítěte, což může vést k jeho nachlazení.


    Polohování opěrky

    Opěrku nastavíte do sedu pomocí jednoduchého systému zatažení za pás směrem nahoru, čímž sami nastavujete vhodnou a vyhovující polohu pro dítě. Jackey se nedá dát do pozice úplně kolmého sedu jako například Bugaboo Bee. Synovi však nevadí ani takový sed, protože ho nechávám přitáhnout se rukama do tzv. aktivního sedu. Bezpečnostní pásy někdy přepnu na tříbodové, tedy je fixován mezi nožičkami a kolem boků. Ale to pouze tehdy, když to stihnu 🙂.

    TIP: Mnozí rodiče pro nastavení zádové opěrky do pozice kolmého sedu dokupují univerzální pás, který dokáže i šikmější sedák kočárku přeměnit na kolmý sed. Dělá se to připevněním pásu kolem konstrukce a za jeho zádovou opěrku. Ta se tak zafixuje v přímější poloze.


    Bezpečnostní pásy

    Jackey má nastavitelné pětibodové bezpečnostní pásy, které jsou měkce polstrované. Velkým plusem je možnost nastavit je jako tříbodové (využívám při aktivním sedu). Mínusem je náročné přenastavení jejich celkové výšky. Jelikož se však výška pásů mění maximálně dvakrát za celé kočárkovací období, není to nic strašného.


    Stříška

    Stříška Jackey je voděodolná a s SPF 50+ ochranným faktorem. Na cestovní sportovní kočárek má přiměřený rozměr. Také je dostatečný i prostor (tedy výška) mezi stříškou a hlavou dítěte.

    Většina maminek v hodnoceních uvádí menší rozměr stříšky a uvítaly by její prodloužení. Ocenily by to hlavně při pozici úplného lehu, kdy může slunce svítit dítěti do tváře. Je několik možností, jak si můžete pomoci. Jednou z nich je prodloužení stříšky univerzální clonou. Ale já jsem použila moskytiéru, která synovi vytvořila dostatečný polostín a zároveň ho ochránila před létajícím hmyzem, a to hlavně v okolí vodních ploch.

    Stříška má zabudovaný vyklápěcí kšilt a dvě menší ventilační okénka, která jsou umístěna po jejích bocích a ukryta pod zipem. Chybí mi nehlučné uzavíratelné náhledové okénko pro přímý kontakt se synem sedícím po směru jízdy.


    Rodičovská rukojeť a dětské madlo

    Rodičovská rukojeť spolu s dětským madlem jsou vyrobeny z černé měkké a odolné ekokůže. Ve středu rodičovské rukojeti se nachází systém aktivace samoskládání. Je tam také systém pro rychlé zacvaknutí příslušenství (např. držáku na láhev, mobilu nebo dětského volantu, když si ho potřebujete odložit).

    Rukojeť je ve výšce 104 cm a nelze ji výškově nastavit. Mně a ani mému manželovi to nevadilo, i když jsme výškově rozdílní. Já pro představu měřím 165 cm a manžel 185 cm, takže se kočárek hodí pro středně vysoké až vysoké rodiče.

    Dětské madlo lze odklopit nebo úplně odebrat. Do jeho středu umístíte volitelné příslušenství. Mezi nejpopulárnější patří dětský volant, pult na jídlo nebo LED světlo.


    Kola a odpružení

    Když testovat, tak pořádně! Kočárek jsem si pořídila pro potřeby rychlé a pohodlné přepravy ve městě, na vesnici, v přírodě, pro pohyb na trávě i štěrku, průjezd nerovným terénem a také na průjezd pískem. Můžu říct, že to zvládl!

    Odpružení všech čtyř kol je kvalitní a nezklame na žádném povrchu. Odolná kola z tvrzené gumy zůstala nepoškozená, u pěnových bych v nich už měla po takovém testování pozapichované kamínky, zničený dezén a hlavu ve smutku, protože by je bylo potřeba vyměnit.


    Brzda

    Brzda je umístěna na zadní nápravě kočárku vpravo dole u kola, což je výhodou pro vyšší rodiče, jejichž dlouhé nohy o ni nebudou zakopávat. Funguje systémem stlač/zvedni.

    Nákupní košík

    Nákupní košík je prostorný, má vyšší nosnost (5 kg) a pojme všechny potřebné maličkosti. Jeho dno je pokryto nepromokavou tkaninou a boky jsou síťované. Ukrývá v sobě i menší síťovaný sáček, který využívám převážně k uskladnění moskytiéry.

    Menší mínusy má za mě dva. Prvním je zhoršený přístup při poloze zádové opěrky v naprostém lehu. Druhým je použit materiál síťky po bocích košíku. Ten já nemám v oblibě, protože ve mně budí dojem lehkého poškození a roztržení. Upozorňuji ale, že se mi ho nepodařilo poškodit ani po pěti měsících aktivního využívání.


    Skládání a rozkládání

    Co mě těší, vlastně tuto funkci miluji, protože mi doslova usnadňuje život a šetří záda, je jeho systém samoskládání. Jak už jsem zmiňovala, kočárek mám převážně v autě, abych ho měla vždy po ruce. Menším mínusem je skládání sportovním sedadlem směrem ven, protože se někdy ušpiní. Ne vždy se mi totiž chce zabalit ho do tašky pro přenos. Hlavně se synem na rukou.

    Rozložení je také jednoduché, zvládnete ho hravě jednou rukou. Prvním krokem je stlačení páčky bezpečnostní pojistky proti samorozložení směrem k sobě a její uvolnění.

    Druhým krokem je uchopení kočárku na správném místě, je to levý bok rodičovské rukojeti (viz. foto) a potáhnutí (připomíná mírné trhnutí) směrem nahoru. Při rozkládání se sám automaticky zacvakne na čtyřech bodech (boky kočárku u sedadla a stříšky). Zvuky kliknutí uslyšíte. Já vždy po složení raději, pro 100% jistotu, tyto body zacvaknutí zkontroluji.

    Chcete se přesvědčit, že je skládání a rozkládání opravdu tak snadné? Pusťte si moje videa.

    Složení

    Rozložení


    Hmotnost a rozměry

    Dalšími praktickými výhodami jsou nízká hmotnost a kompaktní rozměr po složení. Jackey je známý svými rozměry příručního zavazadla do letadla. Je však třeba dodat, že před odletem je nutné si tuto informaci ověřit přímo u konkrétní letecké společnosti. Ne všechny aerolinky mají rozměr příručního zavazadla stejný.


    Cestovní systém

    Dokoupením polohovatelné autosedačky (tzv. vajíčka) s příslušnými adaptéry, vytvoříte pohodlný cestovní systém, a usnadníte si tak překládání dítěte mezi autem a kočárkem. Volit můžete autosedačky známých značek, jako jsou např. Cybex, Maxi-Cosi a jiné.


    Příslušenství

    Ke kočárku podle potřeby dokoupíte již zmíněné volitelné příslušenství, výběr je opravdu bohatý, tak ho zde shrnu:

    • Pultík na jídlo (Snack tray)
    • Volant
    • Držák na sklenici
    • LED světlo
    • Držák na mobil
    • Fusak
    • Nánožník
    • Vložné hnízdo
    • Ergonomická podložk

    a mnoho dalšího...

    Příslušenství na rukojeť a madlo připojíte jednoduše, protože má důmyslný zacvakávací systém Easywalker. Ten ho umožňuje rychle připevnit, a to jen jediným kliknutím.


    Design

    Easywalker Jackey je v době vydání článku dostupný v těchto barevných provedeních:

    • Shadow Black
    • Marble Grey
    • Steel Grey
    • Sand Taupe
    • Forest Green
    • Emerald Edition
    • Gold Edition
    • Platinum Edition

    Můj Jackey je v barvě Shadow Black, což můžete vidět na přiložených fotkách.


    TOP vlastnosti kočárku Easywalker Jackey

    + Nosnost: od 0 měsíců do cca 3–4 let (max 22 kg).
    + Cena/Kvalita: cena sportovního kočárku se pohybuje okolo 7 800 Kč.
    + Využitelnost nejen na cestování letadlem, ale také na výlety po oblázkových plážích a jiných náročných površích.
    + Rozměr příručního zavazadla se vždy hodí, tedy u nás při třech dětech určitě.
    + Samoskládání je perfektní funkce, stačí stisknout dvě tlačítka a Jackey se poskládá úplně sám.
    + Odpružení všech čtyř kol z tvrzené pryže je při průchodu nerovnostmi dostatečné.

    Mínusy

    • Fixní výška rukojeti – 104 cm je pro někoho nevýhodou, pro mě s manželem je to vyhovující.
    • Nákupní košík – při poloze úplného lehu zádové opěrky je do něj horší přístup.
    • Náhledové okénko – na stříšce mi velmi chybí, a to hlavně kvůli kontaktu se synem sedícím po směru jízdy

    Závěrečné zhodnocení

    Celkově bych dala Jackeymu 8,5 bodů z 10 možných. Body strhávám za zhoršený přístup do nákupního košíku a jeho materiál. Také za chybějící náhledové okénko na stříšce. Jinak nemám tomuto sportovnímu kočárku co vytknout a jsem s ním moc spokojená 🙂. Je to skutečně fantastický cestovní pokračovací kočárek, který mě v žádné situaci nezklamal a splnil má očekávání.


    Kočárky zmíněné v článku

    • Easywalker Jackey
    null
    • Bugaboo Butterfly
    null
    • Joolz Aer
    null
    • Cybex Eezy S+²
    null
    • Bugaboo Bee5
    null

    Zdroj: Easywalker


    Doufám, že pro vás byla recenze zajímavá a naplněná potřebnými informacemi. Pokud se vám líbila, dejte 👍 A potěší mě i komentář k článku. Jestli máte jakékoli doplňující otázky, potřebujete poradit nebo porovnat Jackeyho s jiným kočárkem, tak neváhejte napsat mi do Kočárkové poradny.

    Příjemné kočárkování
    Vaše Ludka

    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    26. črc 2022    Čtené 7107x
    Recenze kočárku Thule Urban Glide 2.

    Recenze kočárku Thule Urban Glide 2: Od rozbalení až po procházky městem i přírodou

    Ahoj, tady kočárková poradkyně Ľudka,
    mám pro vás recenzi kočárku Thule Urban Glide 2, který jsem poctivě otestovala. V této její první části se zaměřím na používání ve městě a na vesnici.

    Kočárek Thule Urban Glide 2.

    Co si budeme povídat, stav našich chodníků není všude ukázkový, a to ve městech i na vesnicích. I proto mi do Kočárkové poradny často chodí dotazy na odolný kočárek. Maminky zkrátka potřebují kočárek, který zvládne výmoly, díry, nerovný terén, štěrk, přechody přes obrubníky atd. Jsem proto opravdu ráda, že se s vámi můžu podělit o osobní zkušenost s kočárkem Thule Urban Glide 2 a rozebrat ho, jak já říkám, do morku konstrukce.

    null

    Za možnost vyzkoušet kočárek bych ráda poděkovala eshopu autotrip.sk.


    Kočárek Thule Urban Glide 2 ve zkratce

    • Typ: sportovní, 2v1 a 3v1
    • Hmotnost konstrukce s nasazenou sportovní částí: 11,2 kg
    • Maximální zatížení sedadla (= maximální hmotnost dítěte): 22 kg
    • Celková nosnost: 34 kg
    • Otočné sedadlo: Ne
    • Korýtkové sezení: Ne
    • Rozměry ve složeném stavu (vך×d): 87×58×34 cm
    • Celková délka plochy na ležení u sportovního sedadla: 100 cm
    • Vnitřní rozměry hluboké korby: 73,5×31 cm
    • Průměr předních koleček: 20 cm
    • Průměr zadních koleček: 38,5 cm
    • Odpružení koleček: Obě zadní
    • Výška rukojeti: 90–12 cm
    • Typ bezpečnostních pásů pro dítě: 5bodové
    • Čištění potahu: Praní v pračce
    • Vhodný pro vysoké rodiče: Ano

    Thule Urban Glide 2 je neotočný kombinovaný terénní sportovní kočárek, který přišel na trh v lednu 2018 a ještě v tom samém roce získal prestižní ocenění Reddot Design Award. Většinou ho koupíte jako samostatný sportovní kočárek, ale na trhu je také ve dvojkombinaci s hlubokou korbou. Trojkombinaci je pak možné dotvořit dokoupením autosedačky od známých značek, jako jsou Cybex, Maxi-Cosi a podobně. Osobně bych do trojkombinace uvažovala nad vajíčkem Cybex Aton M, které má ergonomický tvar a dosáhlo vysokého bezpečnostního skóre při testování.

    null

    Dalším příslušenstvím, které lze ke kočárku dokoupit, jsou: dětské madlo, polohovatelné opěrky pro nožičky, pláštěnka, potah na rodičovské madlo a fusak. Ale pozor: ne všechny doplňky dokoupíte jako originální výrobky Thule. Například doplňkovou podložku opěrky na nohy značka Thule nevyrábí.

    Když mi Urban přišel domů, těšila jsem se, jak ho vyzkouším. I když deštivé počasí mi moc do karet nehrálo.

    Už při samotném rozbalování jsem byla mile překvapená z kvalitního balení. Každý díl byl zabalený samostatně a mezery mezi jednotlivými kusy kočárku byly vyplněné tak, aby se při převozu nic nepoškodilo.


    Kolečka, konstrukce a odpružení podvozku

    Jako první jsem při procházce s Urban Glide 2 otestovala kvalitu koleček, odpružení konstrukce a manévrovací schopnosti. V pohodě ho dokážete řídit jednou rukou. Manipuluje se s ním jednoduše a snadno. A že zrovna já nechodím po rovince! Kočárky testujeme poctivě v terénu, třeba na nezpevněných cestách, které jsou plné výmolů a kamínků. Samozřejmě přecházím také přes obrubníky, zámkovou dlažbu i kočičí hlavy. Urban každý terén bravurně zvládl. Nerovnosti terénu nepocítil ani syn, který si cestu užíval v pohodlí a bez zbytečných otřesů.

    Musím říct, že mě nezklamal ani v jednom bodě. Jeho odlehčená hliníková konstrukce podvozku (11,4 kg – při nasazené sportovní části) má designové hranaté linie. Mě osobně to velice zaujalo a tento vzhled se mi zalíbil.


    Hluboká korba pro miminko

    Hluboká korba Thule Bassinet je vhodná pro děti od 0 do 6 měsíců nebo do dosáhnutí 9 kilogramů váhy. S vnitřním prostorem 73,5x31 cm se řadí do kategorie středních (ani velká, ani malá – zkrátka: dostatečná). Vhodná je spíš pro děti narozené v zimě a na jaře. Zimního novorozence do ní vložíte zabaleného v peřince a fusaku a na další zimu pak děťátko přechází do sportovní části.

    Nasazení hluboké korby na konstrukci kočárku je trochu složitější. Nejdřív musíte odmontovat nasazenou sportovní část, jelikož Urban je dodávaný jako plně smontovaný sportovní kočárek.

    Možné ovšem je připevnit hlubokou korbu, aniž byste odebrali sportovní část. Stačí na konstrukci nasadit přiložené adaptéry a nacvaknout hlubokou korbičku. Mně „estétce“ se tento způsob nelíbil, protože mi přišlo, že narušuje design. Zároveň je toto řešení také nepraktické, hlavně při skládání kočárku. Takto „zkombinovaný“ zabere zbytečně moc místa v kufru auta. Proto si myslím, že pokud kupujete kočárek, který má sloužit od narození miminka, tak chvilka námahy za výsledek stojí. Budete ji mít přece takto nasazenou minimálně 6 měsíců, během nichž se vám hluboký kočárek s odmontovanou sportovní částí bude pohodlně skládat a vozit v autě.

    Samotná hluboká korbička je pohodlná a má zabudovanou odvětrávanou matrací. Stříška má větrání a rozkládací sluneční clonu, která děťátku zabezpečuje pohodlnou jízdu za každého počasí a chrání ho před UV zářením, protože má ochranný faktor 50+. Na konstrukci ji nasadíte pomocí zabudovaných adaptérů, které se dají jednoduše složit a rozložit. Rozměry korby po složení naplocho jsou také velmi příjemné – 81,5x34x16,7 cm. Nezabírá tedy moc místa v kufru auta.

    Častá otázka: Dá se jít miminkem v hluboké korbě i do náročnějšího terénu?
    Když už zvládá pozici zvanou „pasení koníčků“, a má tedy kvalitní oporu o lokty a symetrické napřímení šíje + v této pozici chvíli vydrží, je dostatečně zpevněné a procházce v náročnějším terénu (les, nezpevněná polní cesta) nic nebrání. Ale jestliže tomu tak není, pak byste měli ještě počkat.


    Sportovní část

    Urban má neotočné nekorýtkové sedadlo, které je měkce polstrované a velmi prostorné. Svědčí o tom i jeho vnitřní šířka sedací části (31 cm) a délka zádové opěrky (53 cm). Zádovou opěrku můžete polohovat páskem do hlubokého, i když stále mírně nakloněného lehu o celkové ložné ploše až 100 cm. Polohování pásem tak umožňuje nekonečné možnosti nastavení zádové opěrky – skoro až do 80stupňového sedu. Zadní stranu sedadla zádové opěrky tvoří plná část, která se v letních měsících dá srolováním zadní strany přeměnit na síťované odvětrané sedadlo.

    Bezpečnostní 5bodový pás je nastavitelný a měkce polstrovaný. Na zadní straně sedadla je umístěná velká kapsa na odložení věcí. Já jsem ji používala hlavně na svačinku nebo lahvičku s pitím.

    Jediným mínusem je za mě to, že se opěrka nohou nedá zvednout. Respektive ano, ale jen po dokoupení neoriginálního doplňkového příslušenství v podobě držáku opěrky nohou. Dalším praktickým detailem jsou dvě vnitřní kapsy po bocích sedadla. Hodí se na dětský nápoj nebo nějakou dobrotu. Možností je také případné přikoupení dalších doplňků, třeba pultíkového madla. Osobně bych ho pro syna určitě dokoupila.

    Urban má opravdu vysokou nosnost na jedno dítě –⁠ až 22 kg + 4,5 kg má nosnost nákupní košík. U jeho „bratrském“ modelu Thule Urban Glide 2 Double, který je určený pro dvojčata nebo sourozence s nízkým věkovým rozdílem, je nosnost až 48 kg + 4,5 kg má nákupní košík.

    null

    Nákupní košík

    Nákupní košík kočárku je plně uzavíratelný na suché zipy, prostorný a nepromokavý. Poslední funkci jsme dostatečně otestovali v deštivém počasí a opravdu jsem se nemusela bát o naše věci, ať už to byl mobil, nebo nákup. Celková nosnost košíku je už zmiňovaných 4,5 kg. Na jeho předním boku je umístěná praktická kapsa na zip, kam si můžete odložit drobnosti. Já jsem tam nosila schovanou peněženku a mobil.


    Rozměry po složená a průchod úzkými místy

    Rozměry po složení jsou u Urbanu velmi praktické –⁠ 87×58×34 cm. I když pro složení do auta nepatří mezi nejmenší, pravdou je, že mezi terénními kočárky má rozměry po složení spolu se zadními kolečky celkem přijatelné.

    Dalším z příjemných zjištění bylo, že v obchodě s Urbanem projdete i úzkými uličkami mezi regály. Bezproblémové bylo také nastupování a vystupování z úzkého výtahu v obchodním centru. Jeho dveře měly šířku jenom 70 cm. Rozchod zadních koleček je příjemných 69 cm.


    Jízdní vlastnosti: terén –⁠ město a vesnice

    Jízda s Urbanem je hladká, manipulaci zvládnete jednou rukou, hmotnost kočárku spolu se synem a v zimně s fusakem jsem absolutně necítila. Velká nafukovací kolečka hladce brázdila terénem a nerovnosti jsem nepociťovala já ani syn. Odpružení kočárku je jednoduše bombastické!


    Rodičovské madlo a brzdový systém

    Uchopit ergonomicky tvarované rodičovské madlo, které je pokryté protismykovou pěnou, je velice příjemné. V zimním počasí si na něj můžete ještě přidat rukavice nebo rukávník jako já. Díky tomu budete mít ruce chráněné a v případě sahání na děťátko i příjemně teplé.

    Nasazení rukávníku dokonce nebrání ani ruční brzda, která je umístěná ve středu madla. Ta se také pohodlně ovládá – aktivujete ji jemným pohybem zápěstí směrem nahoru. Takto přibrzdíte nebo zabrzdíte úplně. Aktivujete jí kotoučové brzdy, které jsou umístěné na zadních kolečkách. Ruční brzda má zjednodušený otáčivý systém vhodný pro praváky i leváky. Ani nasazený rukávník mi nebráníl v pohodlné manipulaci s ní.

    Ruční brzdu jsem využívala hlavně při jízdě z kopce. Musím konstatovat, že to je hodně praktická věc! Využijete ji nejen v terénu, ale také při běžné procházce městskými uličkami a hlavně na šikmé plochy na schodech, které jsou určené pro kočárky. Také v zimním období, když jsou cesty pokryté sněhem a ledem, je to skutečně fantastická funkce. Já jsem si vždycky na zápěstí nasadila bezpečnostní popruh, který je umístěný na levé straně madla. Kočárek mi při scházení dolů z kopce neutíkal, a tak jsem se cítila mnohem bezpečněji.

    Když jsem potřebovala kočárek úplně zastavit, tak jsem samozřejmě použila i brzdu, která se ovládá nohou. Určitě ji nepřehlédnete, protože je výrazně červená. Funguje na principu stlač/zvedni. A i když tento systém nemám příliš v oblibě u Urbanu si jiný neumím představit, protože má robustní kolečka a kotoučové brzdy. Ať už jsem kočárek zabrzdila na rovině, nebo v prudkém kopci, zůstal okamžitě stát. Dokonce i na ledu, udupaném sněhu nebo mokrém terénu – ani se nehnul.


    Stříška

    Stříška je větších rozměrů (XL) a má zabudované náhledové okénko, které má tichý odepínací systém s magnety. Náhledové okénko však netvoří obvykle používaná síťovina, na jakou jsme zvyklí, ale je z odolného průhledného a nepromokavého plastu. Po rozepnutí dalšího zipu na stříšce získáte další – shora plný a z boků síťovaný díl. Díky tomu si můžete stříšku rozšířit do XL rozměrů. Ve stříšce je dokonce zabudované reflexní lemování, které spolu s reflexními prvky na rámech koleček vytvářejí bezpečnostní systém při podvečerní a večerní procházce. Takto vás je vidět i za šera.


    Celkové hodnocení

    Klady

    • Pevná a lehká hliníková konstrukce
    • XL stříška s nehlučným a nepromokavým náhledovým okénkem
    • Velké vnitřní rozměry
    • Snadná manipulace jednou rukou
    • Skládání jednou rukou
    • Skládání spolu se sportovní částí
    • Skladnost
    • Odpružení
    • Ruční brzda
    • Kotoučové brzdy zadních koleček
    • Reflexní prvky ve stříšce a na rámech kol

    Zápory

    • Chybí nastavování opěrky nohou

    Jiné jsem nenašla 🙂


    Celkově bych Urbanu dala 9 bodů z 10 možných. Bod strhávám za chybějící možnost nastavení opěrky nohou. Jinak nemám, co dalšího bych kočárku vytkla, byla jsem s ním naprosto spokojená. V žádné situaci mě nezklamal. Ve druhé části recenze ho otestuju při běhu, ježdění na kolečkových bruslích a při turistice.


    Pokud se vám recenze líbila, dejte jí 👍 nebo přidejte komentář. Sledujte také Kočárkovou poradnu, Kočárkopedii a můžete i můj profil lulu_originally, ať nepřijdete o žádné kočárkové novinky a tipy.

    Vaše Ľudka
    Kočárková poradkyně
    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    5. kvě 2022    Čtené 2464x
    Recenze kočárku Baby Jogger City Mini GT2.

    Recenze kočárku Baby Jogger City Mini GT2

    Ahoj, tady kočárková poradkyně Katka, tentokrát se hlásím s recenzí kočárku Baby Jogger City Mini GT2, který jsem se synem pečlivě otestovala. Projeli jsme s ním řadu typů terénů, vyzkoušeli všechny jeho vlastnosti, skládání i rozkládání. Tak se pojďte podívat, co nabízí.

    Kočárek Baby Jogger City Mini GT2.


    Splňuje řadu požadavků

    Do naší Kočárkové poradny mi neustále chodí dotazy s obsáhlými požadavky, co všechno by měl kočárek splňovat a mít. Nejčastěji chcete, aby poskytoval dobré jízdní vlastnosti a projel městský nerovný terén i ten náročnější v přírodě. Dále by měl mít snadné skládání a rozkládání kvůli cestování autem, neměl by být těžký, ale zároveň musí být vhodný také pro větší dítě. Samozřejmostí jsou kvalitní kola, která jsou odolná, a to nejdůležitější pro nás ženy: musí být pěkný! 🙂

    Někdy je však nereálné, aby kočárek splňoval vše, co si přejeme. Buď musíme udělat pár ústupků, nebo mít kočárků hned několik. Ale dnes vám jeden takový kočárek představím. A proč jeden? Po otestování totiž vím, že splňuje všechny výše uvedené požadavky.

    A o jakém kočárku je tedy řeč? Přeci o Baby Jogger City Mini GT2. Vybrala jsem konkrétně nejnovější model 2021, v barvě briar green, která je pro letošní rok velice žádaná.

    Zachytit reálnou barvu kočárku je nadlidský úkon, je to takový chameleon 🙂. Stačí fotit kočárek v jiných světelných podmínkách a rozdíl je znatelný. Popsala bych ji ale jako zemitější, jak můžete vidět na této fotce.


    Parametry ve zkratce

    Hmotnost:10,4 kg
    Maximální zatížení sezení:22 kg
    Celkové zatížení kočárku:28 kg
    Délka zádové opěrky:53,5 cm
    Šířka sezení:35,5 cm
    Celková délka ložné plochy:104,5 cm
    Průměr předního kola:20 cm
    Průměr zadních kol:20 cm
    Odpružená kola:všechna

    Orientační cena v době publikace článku je cca 12 000 Kč.

    null

    První dojem z kočárku Baby Jogger City Mini GT2

    Když kočárek dorazil domů, překvapila mě celkem pevná krabice. Byl opravdu dobře zabalený, aby se mu při přepravě něco nestalo. Samostatné složení pak bylo velmi intuitivní, lehce jsem znejistila až u postavení kočárku na nohy, tedy na kolečka, ale nakonec se povedlo! Svůj nový vůz hned omrkl i jeho malý pasažér, kterého jsem z něj pak už nemohla dostat ven, takže jsme vyrazili rovnou na důkladné testování.

    Hlavnímu testovači jsou skoro 2 roky a od jeho roku a půl jsme kočárek nevyužívali vůbec. Trochu jsem se bála, jak celé testování bude probíhat a že mě to bude stát hodně křupek i nervů. Naštěstí to nebylo třeba a momentálně máme spíše opačný problém – v kočárku se mu tak líbí, že do něj chce dobrovolně. O tom jsem si předtím mohla nechat zdát! 🙂 Každopádně, já se mu vůbec nedivím, kočárek je opravdu extra prostorný a pohodlný.


    ...a teď hezky od stříšky až po kolečka

    Stříška

    Ačkoliv není prodlužovací na zip, jak to tak u kočárků bývá, tak je dostatečně dlouhá. Nechybí u ní ani rodičovské okénko, které je celé síťované a uzavíratelné neslyšně na magnet.

    Materiál stříšky je nepromokavý, o čemž jsme se sami přesvědčili.

    Velikou výhodu vidím i v tom, že je stříška položena výše, takže i větší dítě má stále dostatečné místo nad hlavou.


    Sezení, polohování nohou

    Sezení je měkce polstrované a opravdu prostorné. Skoro pětiletá dcera má momentálně růstové bolesti, takže se stává, že se občas sveze i ona. Vejde se tam naprosto bez problémů, aniž by měla hlavu ve stříšce.

    Sezení není úplně rovné, jak to teď bývá u spousty kočárků. Mám zkušenost, že neúplný sed vadí spíše maminkám. 🙂 Mám tři děti a ani jedno jsem nevozila v kolmém sedu. I nejmladšího syna poutám jen popruhy kolem boků a nechávám ho se přitahovat a sedět v aktivním sedu jen tehdy, kdy chce on sám. Většinu času sedí spokojeně opřený o zádovou opěrku, která je ve zdravé poloze pro dětská záda.

    Polohování zádové opěrky je řešeno formou popruhu neboli pásku. I když jsem zvyklá na jednoruční polohování pomocí páčky, tak se mi s popruhem manipuluje dobře a plynule.

    Hned pod popruhem najdete praktickou síťovanou kapsu pro úschovu drobností.

    Samozřejmostí je možnost nastavit zádovou opěrku do úplného lehu i s polohováním nohou, které je součástí kočárku, což velice oceňuji. Ačkoliv jsem si myslela, že ho využijeme jen na spánek, tak jsem se mýlila, opěrka je totiž zvednutá pořád, synovi to při sezení vyhovuje více. Ze začátku jde trochu ztuha vycvaknout z plastového klipu, ale po čase to jde čím dál lépe.

    Zadní strana opěradla má navíc možnost odvětrávání, které je takové „must have“ pro teplé letní dny. My ho využíváme i teď při hezkém počasí, syn pak spí mnohem lépe 🙂.

    Nevýhodou je jeho odkrytí na suchý zip, musím dávat velký pozor, abych ho tím nevzbudila.

    Bezpečnostní popruhy jsou 5bodové a výškově nastavitelné. Nevýhodu vidím v mezinožním polstrování, které se snadno vyvléká a můžete ho lehce ztratit.


    Rukojeť

    Rukojeť je kloubová, lze ji nastavit do několika pozic, a pohodlně si ji tak přizpůsobit své výšce. Nám s manželem (170 cm a 180 cm) vyhovuje prostřední pozice.

    Co se týče jejího vzhledu, tak je celá gumová a má nezvykle hranatější tvar s výrazným vzorkem. Upřímně řečeno, chvilku mi trvalo, než jsem si na ni zvykla. Do teď jsem měla na kočárcích hladkou a více zakulacenou.

    Co mě na ní ale nejvíce štve, je, že vypadá stále „ušmudlaně“. Bohužel její údržba je pracnější, protože klasické vlhčené ubrousky zanechávají bílý povlak. Ale je to celé o zvyku, manželovi to například nevadí vůbec. Já si pro větší pohodlí nechala ušít koženkový potah.

    Madlo

    Gumové je i dětské madlo před dítě a dá se nastavit do tří poloh. Nevýhodou je, že ho nevyklopíte do strany, ale musí se celé odejmout. Naštěstí je madlo dobře tvarované a syna zvládám dávat do kočárku vrchem, místa je tam opravdu dost. Pro větší dítě, které vylézá do kočárku samo, to bude ale nepraktické.


    Nákupní košík

    Je poměrně prostorný, ale v přístupnosti překáží zadní spojovací tyč, takže se do košíku dostanete spíše z boku. Osobně bych více ocenila zakrytý koš, který by lépe uschoval věci a měl nižší riziko protrhnutí než síťovaný.


    Kola, odpružení a brzda

    Kola jsou gumová, plněná lehčenou pěnou, díky čemuž jim nehrozí žádný defekt ve formě propíchnutí, nazývají se také jako bezúdržbová.

    Přední kolo má možnosti aretace, což doporučuji pro zlepšení vlastností v terénu. Její nastavení je velice jednoduché.

    Odpružená jsou všechna kola, ačkoliv je odpružení tvrdší a kola menší, tak celkové jízdní vlastnosti v terénu i mimo něj jsou velmi dobré.

    Brzda se netradičně ovládá rukou. Je umístěna na pravé straně konstrukce pod rukojetí, aby byla manipulace s ní příjemná. Mně osobně to velmi vyhovuje, možná i více než klasická nášlapná.

    Zabrzdění kočárku je jednoduché, stačí brzdu otočit směrem nahoru. K odbrzdění je potřeba stlačit zároveň i tlačítka po stranách, ale je to velmi lehké, což jsem si vyzkoušela i několikrát na eskalátorovém pásu v obchodním centru, kde je souhra rychlého odbrzdění a následného plynulého uvolnění kol velmi důležitá.


    Jízdní vlastnosti v terénu i mimo něj

    Co se týče celkové manipulace s kočárkem, tak je velmi lehká, bez problému ho lze ovládat jednou rukou.

    Projel polní cestu.

    I tu lesní, plnou kamenů.

    Ani štěrková cesta nebyla problémem, kočárek se dal ovládal i jednou rukou.

    Testovali jsme poctivě i v městském terénu.

    Kočárek je prodávaný jako městský model, ale s terénem si také hravě poradil, není nic, co mi neprojel, a to jsem ho nešetřila! 🙂


    Stabilita

    O trojkolkách se často vypráví, jak jsou nestabilní a snadno se převrátí. Každý z nás určitě něco podobného slyšel. Ano, i já mimochodem. Dlouhou dobu jsem tomu i věřila a trojkolku za žádnou cenu nechtěla. Ale opravdu se není čeho obávat. Troufnu si říct, že je stabilnější než 90 % klasických čtyřkolových kočárků ve stejné hmotnosti. A čím to je? Především konstrukcí a sníženým těžištěm. S kočárkem se také musíte naučit správně manipulovat, pak se vám odvděčí mnohem lepšími jízdními vlastnostmi než klasický čtyřkolový kočárek.


    Skládání a rozkládání

    Složit kočárek lze jednoduše jednou rukou. Rozložení je už trochu složitější a bez druhé ruky se neobejdete, ale je to hodně o cviku. Ze začátku mi trvalo, než jsem našla správný grif a výšku, abych rukojetí pokaždé nedrhla o podlahu🙂.

    Velikost po složení je větší, jelikož se nedá plně sklopit rukojeť. Nevýhodou je také složení sezením ven, protože se může snadno ušpinit.

    Foto-zdroj


    Barevné provedení

    Mimo této barvy, můžete kočárek pořídit i v černé (opulent black), cihlově mahagonové (brick mohagony) a šedé (stone grey).

    Starší modely jsou pak v barevné verzi černá (jet), kombinace černé stříšky a šedého sezení (slate) a modrá (carbon).


    Příslušenství

    Ke kočárku je potřeba dokoupit dětské madlo, ale někdy bývá v akčním setu s kočárkem, čímž dost ušetříte. Dále je nutné zakoupit pláštěnku – originální nebo postačí i nějaká univerzální (já mám například z drogerie DM).

    Baby Jogger má dále příslušenství, jako je stupátko pro staršího sourozence; chladicí tašku, kterou upevníte za rám konstrukce (na spojovací tyč nad nákupním košíkem); organizér s přihrádkou na nápoj a dále i jídelní pultík a držák na pití.

    Ke kočárku lze také připojit hlubokou korbu City Mini a vajíčko s příslušnými adaptéry, takže můžete kočárek využít už od narození.

    Foto-zdroj


    Čím se od sebe vzájemně liší modely 2020 a 2021?

    Kočárek prošel určitým „faceliftem“, má nové materiály a barvy stříšek, které mají zároveň trochu elegantnější design, a rozdílné je i černé sezení, které je nyní „melírované“. Stříška už nejde výškově nastavit a je ve vyšší pozici automaticky.

    Od staršího modelu Baby Jogger City Mini GT se liší hlavně polohováním nohou, materiály na celém kočárku a zadním odpružením kol.

    null

    Kdo jsou jeho konkurenti?

    Největším konkurentem je bez pochyby Thule Spring, což plně chápu, protože i já byla postavena před tuto těžkou volbu! 🙂

    null

    V čem se zásadně liší?
    Nejdůležitějším rozdílem jsou rozměry sezení. Přestože jsou kočárky stejně těžké a mají podobné rozměry, tak vnitřní rozměry mají zcela odlišné. Thule Spring je ve srovnání s Baby Jogger City Mini GT2 mnohem užší. Rozdílná je i výška stříšky, která je u Thule podstatně nižší, a kvůli tomu má větší dítě hlavu v ní, pro velké děti bych ho tedy nedoporučovala. Právě tyto rozměry byly pro mě hlavním důvodem, proč nakonec jít do GT2.

    Rozdílná stříška ještě společně s designem 🙂 zase nahrává ve prospěch Thule. Stříšku má prodloužitelnou na zip, je delší a má také ventilační okénko po celé délce rozšiřitelné části.

    Ačkoliv mají stejně velká kola, tak Baby Jogger má lepší jízdní vlastnosti v terénu.

    Další rozdíl je i v opěrce nohou, kterou je potřeba dokoupit u Thule, což je další výdaj navíc.

    A poslední rozdíl je v designu. Thule má ostřejší linie a je více „městský“, zatímco Baby Jogger působí spíše terénním dojmem.


    Tak si to pojďme zhodnotit! Jak tedy Baby Jogger City Mini GT2 obstál?

    Plusy

    • Jízdní vlastnosti
    • Kvalitní kola
    • Prostorné sezení a dlouhá ložná plocha
    • Úplný leh
    • Polohování nohou
    • Výše položená stříška
    • Nastavitelná rukojeť
    • Design a barevné provedení
    • Odvětrávání na zadní straně opěradla
    • Parkovací brzda umístěná u rukojeti
    • Celková vysoká nosnost
    • Stabilita

    Mínusy

    • Provedení rukojeti
    • Špatně přístupný nákupní košík
    • Skládání potahem ven
    • Větší rozměr po složení kvůli rukojeti, která nejde úplně sklopit
    • Trčící velké cedulky u potahu sezení
    • Mezinožní polstrování u pásu se lehce vyvléká
    • Vyšší pořizovací cena (cca kolem 12 000 Kč)
    • Dražší příslušenství
    • Nutné dokoupit madlo a pláštěnku

    Bodově bych mu dala 9 z 10 možných, nejvíce mi na něm vadí skládání potahem ven, těžší rozkládání, gumová rukojeť a špatná přístupnost do nákupního košíku. Jinak jsem s ním moc spokojená, o čemž svědčí i fakt, že jsem si kočárek nakonec koupila, a pevně věřím, že s námi zůstane ještě hodně dlouho! 🙂


    Tímto děkuji Bohemia babyshop za poskytnutí kočárku k recenzi.

    null

    Pokud s koupí váháte, tak doufám, že vám moje recenze pomohla v rozhodování. Těším se na vás v Kočárkopedii a v naší Kočárkové poradně, kde s radostí a péčí zodpovídám všechny dotazy ohledně kočárků a všeho kolem nich.

    Přeji krásné jarní dny a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka
    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    17. pro 2021    Čtené 4902x

    Recenze kočárku Cybex Balios S

    Ahoj,

    dnes jsem vyzpovídala svoji slovenskou kolegyňku Ľudku, která velmi důkladně otestovala svůj kočárek Cybex Balios S. A já mám radost, že ho tak můžu představit i tady u nás, na českém koníkovi! 🙂

    Ľudka dlouho řešila, jaký model kočárku koupit, aby byl určený na rychlý přesun autem do města, na nákupy, procházky, pochůzky po úřadech nebo cestu k doktorovi, ale zároveň měla spoustu požadavků. Jako ostřílená kočárková poradkyně se totiž nespokojí jen tak s něčím, což naprosto chápu! 🙂

    Podle množících se dotazů v kočárkové poradně u nás i na Slovensku, hledá takový kočárek ne jedna z vás! Dítě zkrátka povyrostlo a zjišťuješ, že sporťák z dvojkombinace už Ti úplně nevyhovuje - je zbytečně těžký a velký. Chce to zkrátka něco skladnějšího a lehčího, přesto však stejně pohodlného! Pokud je to tedy i u Tebe aktuální téma nebo se právě nad koupí Balios-u S rozmýšlíš, uvař si šálek kávy či čaje, nachystej si případně i něco sladkého, pohodlně se usaď a začti se.

    null

    Ahoj Ľudko, jaké všechny požadavky musel sportovní kočárek splňovat?

    Ahoj, Katko, no na rovinu řeknu, že to pro mě nebyl vůbec lehký výběr. Na začátku jsem si napsala dlouhý seznam vlastností a funkcí, které od sportovního kočárku do města očekávám. Jako kočárková poradkyně jsem zkrátka náročná a věř mi, že kdybych vypsala všechna má kritéria, četla bys nekonečný seznam! 😆

    Má kritéria pro výběr sportovního kočárku byl:

    • otočný sportovní model
    • maximální nosnost 17 - 22 kg
    • úplný leh - předtím jsem měla korýtkový leh, ale syn začal rád spávat na bříšku
    • odpružení kol
    • rozměry kol nad 19 cm - kvůli blížícímu se zimnímu období
    • XXL stříška
    • náhledové okénko ve stříšce
    • délka ložné plochy nad 95 cm
    • madlo pro dítě
    • lehko přístupný a velký nákupní košík
    • brzda typu stlač/stisk
    • teleskopická rukojeť
    • možnost složit a rozložit jednou rukou byla podmínkou
    • možnost samostatného stání po složení byla podmínkou
    • skládání spolu se sportovní částí v obou směrech byla podmínkou
    • ručka na přenos kočárku
    • váha kočárku do max. 12 kg
    • hliníková konstrukce
    • 5 bodové bezpečnostní pásy
    • podmínkou bylo i stupátko pro dítě

    Byl Balios S jediný favorit nebo ses rozhodovala ještě mezi jiným kočárkem?

    Rozhodovala jsem se mezi modely Cybex Balios S a Cybex Eezy S+².

    null

    Povíš mi něco o technických parametrech?

    Balios S je sportovní kočárek s otočným sedadlem a s možností úplného prostorného lehu, o čemž svědčí i jeho vnitřní šířka sedací části 30,5 cm, délka 53 cm a celková ložná plocha pro dítě je 97 cm. K Balios-u S si můžeš dokoupit vaničku Cot S, kterou spolu s autosedačkou dokoupíš samostatně a můžeš si tak vytvořit dvoj- či trojkombinaci. Hmotnost má 11,2 kg a nosnost sedadla je 17 kg. Jeho rozměry ve složeném stavu jsou 75 × 60 × 41, takže se vejde i do menšího kufru auta. Průměr předních kol je 18 cm a zadních kol 27 cm, přitom jsou všechna odpružena. Výšku rukojeti můžeš nastavit mezi 99 a 110 cm, takže je vhodný i pro vyšší rodiče. Nechybí ani bezpečnostní 5 bodové pásy a snímatelné pratelné potahy.


    Jaké vajíčko bys doporučila v případě trojkombinace? Já osobně nedám dopustit na Cybex, doporučila bys ho i ty?

    Ano, i já bych určitě sáhla po vajíčku značky Cybex, a to modelu Aton M, pro jeho ergonomický tvar a vysoké bezpečnostní skóre dosažené při testování.

    null

    Co sedadlo a stříška sportovní části, jak jsi spokojená? Je dostatečně dlouhá? Jaké jsou její materiály? Našla jsi nějaké mínusy?

    Sedadlo sportovní části má pětibodové bezpečnostní zapínání, jeho výšku nastavuješ z vnitřní části potahu. Sedadlo je umístěné na konstrukci výš k rodiči, takže máš dítě blíže a můžeš ho zároveň využít i jako stoličku jen tak při krátké přestávce na lavičce, na obědě v restauraci či kavárně.

    Co se týká stříšky, jsem spokojená moc! Stříška sportovní části Balios S se řadí k modelům, které mají jednu z největších rozměrů stříšek na trhu. Nechybí ani zabudované náhledové okénko, to je ukryté, ale najdeš ho hned po rozepnutí stříšky do největšího xxl rozměru.

    Na stříšku, jako i na celý kočárek, byly použité prémiové materiály, které jsou voděodolné a s UV ochranou. Nechybí ani možnost úplného odnětí stříšky.

    Prvním mínusem z mé strany je chybějící zapínání náhledového okénka magnetem či suchým zipem - bez něj si jen tak věje ve větru.
    Druhým mínusem je střet rukojeti a stříšky při nastavování polohy sedáku - na pololeh a polosed. Tehdy musím rukojeť vytáhnout výš do 2. pozice, nastavit polohu sedáku a znova přepnout výšku rukojeti zpátky do nižší pozice.


    Co říkáš na kolečka a jejich odpružení?

    Kolečka Balios-u S jsou plněná pěnou, tedy jsou plně bezúdržbová. Hodně maminek se domnívá, že se přední pěnová kolečka rychle opotřebovávají, že kočárek už po drobných nerovnostech v podobě dlažebních kostek hrká a vrže, ale to já nemůžu potvrdit, i když mám bazarový model kočárku. Balios S jsem testovala v městském prostředí - plném dlažebních kostek, chodníků, obrubníků, výmolů na silnici a také v lehčím terénu - štěrk, tráva, vyšlapaná polní těsta. Baliosová kola s odpružením si hravě poradila s každým z městských terénů, bez jakéhokoli náznaku zničení a opotřebování.

    Tento model má všechna 4 kolečka měkce odpružená, a proto zvládnou pohodlnou jízdu i horším městským terénem. Přední kola jsou otočná s možností aretace, pro vysvětlení - můžeš si je pohodlně po stlačení tlačítka přepnout na otáčení nebo na přímo rovnou jízdu.

    Ve videu můžeš slyšet, jak znějí kola při jízdě městským povrchem. Já tam tedy žádné bouchání, pískání či hlučné chrastění neslyším. A co ty?

    Podotýkám však, že pokud s ním plánuješ chodit pravidelně štěrkovými, polními a nezpevněnými lesními cestami - NENÍ TO MODEL PRO TEBE! Poohlédni se raději po jiném modelu sportovního kočárku. Na takový terén si raději pořiď jeho kolegu Cybex Talos S , který je vybaven koly s nafukovacími pneumatikami.

    null

    Já myslím, že si s takovým terénem poradil na jedničku! Pojďme k nákupnímu košíku, je dostatečně prostorný?

    Nákupní košík je prostorný a snadno dostupný, ať už je sportovní část v sedě nebo v úplném lehu. A s jeho nemalou nosností 5 kg hravě zvládneš odvézt i větší nákup.


    Řekneš nám něco k rodičovské rukojeti, dětskému madlu a stupínku?

    Typ rodičovské rukojeti je teleskopický, lze jej nastavit do 3 poloh, ve výšce 99 – 110 cm. Já osobně ji mám nastavenou v nejnižší pozici - 99 cm, no a můj manžel podle toho, jak mu to kdy vyhovuje a jak se kdy vyspí? 😆 Rukojeť je pokryta na dotek příjemnou tvrzenou pěnou. Kočárek se snadno ovládá jednou rukou, rukojeť nevrže, nehrká, neklape.

    Dětské madlo je celoplastové s logem Cybex, lze jej zcela odejmout nebo otevřít z každé strany, pro pohodlné vystupování většího již samostatně chodícího dítěte z kočárku. Je položeno níže na konstrukci, což je vidět jen při úplném lehu, ale na jeho funkcionalitě to vůbec neubírá, protože při pozici sedu ho má děťátko v dostatečné výšce - řekla bych, že v takové akorát.

    Nechybí ani stupínek pro nastupování a vystupování samostatně chodícího dítěte, výrobce zvolil kvalitní materiál z tvrzeného protiskluzového plastu. Údržba stupínku je jednoduchá, ale co je důležitější, má protiskluzovou úpravu a ta zabraňuje uklouznutí dítěte, když má mokrou podrážku na botičkách!


    Z čeho je vyrobena konstrukce? Můžeš si vybrat barevné provedení?

    Konstrukce Balios-u S je vyrobena z lehkého hliníku. Vybíráš si ze dvou barevných provedení - matné černé nebo stříbrné. Já jsem zvolila kontrast matné černé konstrukce a výrazné barvy červené sportovní části. Kočárek po nasazení sportovní části váží 11,2 kg. Upřímně, tuto váhu ani necítím, ať už nakládám nebo vykládám kočárek z kufru auta. Samotná konstrukce je pevná a odolná. Při sjíždění či vyjíždění na obrubníky jsme necítili žádné otřesy, vrzání či praskání. Celkově je manipulace s kočárkem a jeho ovládání jednou rukou lehké a jednoduché. S jeho šířkou konstrukce mezi zadními koly - 60 cm, lehce zdolá a proklouzne nejen mezi úzkými regalovými uličkami v nákupním centru, ale také úzkými mezerazi mezi kamennými květináči ve městě! 🙂


    Jak se sporťák polohuje? Lze napolohovat i opěrku nohou?

    Zádovou opěrku hravě nastavíš jednou rukou pomocí páčky, ta je umístěna na její zadní straně a dá se nastavit do 3 poloh (sed, polosed/pololeh, úplný leh). Opěrku nohou nastavuješ současným stiskem knoflíků umístěných po jejích bocích, dá se nastavit do 3 pozic.


    Jaký typ brzdy má kočárek?

    Typ centrální brzdy je stlač/stisk, vyhovuje mi hlavně proto, abych si nešpinila svršek boty a zároveň si ji neničila. Brzda je vyrobena z pevného protiskluzového plastu, její ovládání je jednoduché - stlačení nohou do dolní pozice = zabrzdění kol, stlačení nohou do horní vodorovné pozice = odbrzdění. Protiskluzová úprava je výhodou při mokré podrážce obuvi, zabrzdíš hned, bez skluzu podrážky po brzdě. Její středové umístění znamená, že ani vyšší rodič (manžel měří 190cm) o ni při chůzi nezakopává. Zároveň se snadno udržuje v čistotě, stačí vlhký hadr a je zase jako nová!


    Jak se Ti kočárek skládá? Zvládneš to opravdu jednou rukou, jak výrobce tvrdí? A jaké jsou jeho rozměry po složení?

    Skládání je jednoduché, zvládneš ho opravdu jednou rukou. Po složení můžeš Balios S jednoduše chytit za rukojeť a odnést ho či ho nechat stát na místě. Jeho následné rozložení zvládneš po uvolnění centrální páčky též jednou rukou.

    Malým mínusem je, že při rozkládání se mi občas zachytila opěrka nohou o nákupní košík.

    Kočárek nepatří rozměrově k nejmenším, ale ani velkým. Po složení jsou jeho rozměry následující (vך×d v cm): 75 × 60 × 41 cm. Rozměry příručního zavazadla od něj tedy nečekej. Po naložení do kufru našeho auta však zabral minimum místa. A to podotýkám - byl složen se zimním fusakem uvnitř!


    Co se Ti na kočárku líbí nejvíc, co se týká designu?

    Design kočárku je na pohled příjemný a tedy alespoň mému oku lahodící. Má rovné a čisté linie hliníkové konstrukce, ať už v černé nebo stříbrné barvě, obě ladí s více možnostmi barev potahů. Detaily šití na stříšce jsou jemné, ale precizně vypracované a dotváří celkový design kočárku. Na stříšce sportovní části kočárku je logo vytištěno formou potisku, ale uvnitř je již logo detailně a kvalitně vyšité. Celkový dojem z kočárku je pro mě příjemně nevtíravý.


    Jak kočárek celkově hodnotíš? Kolik by jsi mu dala bodů z 10-ti možných?

    Plusy:

    + pevná konstrukce
    + XXL stříška s náhledovým okénkem
    + vnitřní rozměry
    + snadná manipulace jednou rukou
    + složení jednou rukou
    + skladnost + samostatné stání po složení + složení spolu se sportovní částí ve směru i proti směru jízdy + odpružení

    Mínusy:

    • chybějící magnety na překrytí náhledového okénka stříšky
    • střet stříšky s rukojetí
    • nastavování bezpečnostních pásů z vnitřní části potahu
    • nastavování opěrky nohou oběma rukama - zachycení opěrky nohou o nákupní košík při rozkládání

    Celkově bych dala Balios S - 7 bodů z 10-ti možných. Body strhávám za ne zcela přijatelné nastavování bezpečnostních pásů z vnitřní strany sedadla - za mě jsou neergonomicky řešeny, hlavně střet stříšky a rodičovské rukojeti. A další bod strhávám za občasné zachycení opěrky nohou o nákupní košík při rozkládání kočárku. Jinak jsem s mým bazarovým modelem Balios S nadmíru spokojená 🙂.

    V recenzi jsem se maximálně snažila o vylíčení všech vlastností kočárku, co nejnestranněji a co nejvíce zohlednit jeho výhody, ale i nevýhody. Mým cílem je skutečně jen snaha ukázat každé mamince, která o tomto modelu kočárku uvažuje, jeho reálně silné i slabé stránky.


    Děkuji moc Ľudce za poskytnutí rozhovoru, věřím, že tato recenze bude velkým přínosem a pomůže nám, maminkám, v rozhodování při výběru kočárku! 🙂


    Těším se na Tebe v kočárkopedii, kde najdeš spoustu dalších článků, zajímavostí a recenzí kočárků od maminek. Zároveň Tě zvu do naší kočárkové poradny, kde s radostí a péčí zodpovídám všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich!

    Přeji krásný den a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    10. lis 2021    Čtené 5966x

    Recenze kočárku Cybex Priam 3

    Ahoj,

    přináším recenzi na náš milovaný kočárek Cybex Priam 3. Společnost a službu nám dělá již více než rok, tak je na čase ho dopodrobna představit - od stříšky až po kolečka!

    null

    Když jsme se dozvěděli, že čekáme třetí dítě, hned první věc, která mi bleskla hlavou byl výběr kočárku. V jednom jsem měla jasno - chci změnu od Bugaboo. I když jejich kočárky miluju a vystřídala jsem skoro všechny modely (Bee 3 to s námi táhne už pátým rokem), tak jsem chtěla zkusit ještě něco jiného. Sice byl Bugaboo Fox 2 velkým lákadlem, ale nakonec volba padla na Cybex.

    null

    Mezi dětmi mám poměrně malý věkový rozdíl, a tak jsem potřebovala, aby byl kočárek lehký a ovladatelný jednou rukou. Jako typická ženská jsem u kočárku koukala nejdříve na vzhled a pak na ostatní parametry. Nakonec mám kočárek, který splňuje vše, co jsem od něj očekávala, a to na jedničku s hvězdičkou. A co to všechno přesně je? Na to se pojďme podívat! 🙂

    Má kritéria pro výběr kočárku:

    • Kvalitní provedení a celkový pěkný design.
    • Lehká jízda, nejlépe jednou rukou (každá volná ruka se počítá 🙂).
    • Prostorná korba s možností větrání, protože syn se narodil v létě a chtěla jsem, aby se do korby pohodlně vešel i v zimě s fusakem.
    • Obousměrný sporťák, který má polohování do lehu a nechybí mu ani polohování nožiček.
    • Aby byl skladný a šel jednoduše složit dohromady i se sporťákem - často jezdíme autem a nechtěla jsem kočárek rozkládat na několik dílů nebo se nervovat u skládání.

    V hlavní roli design a detaily

    Pokud Ti přijde, že se kočárky v poslední době dělají na jedno brdo, tak Tě vyvedu z omylu. Cybex Priam totiž svým charakteristickým provedením a designem, kde nechybí ani smysl pro detail, poznáš i na dálku. Je to přesně ten typ kočárku, za kterým se lidé otočí. Ne kvůli Tobě a Tvému outfitu, ale za kočárkem! 🙂


    O kom, o čem.. o kočárku přece!

    Priam patří do platinové produktové řady a je tím nejlepším co v současnosti Cybex nabízí. Vyznačuje se vysokou kvalitou materiálů a splněním nejpřísnějších měřítek při výrobě.

    Hlavní dominantou kočárku je podvozek, v mém případě je v krásné rosegold barvě. Přišel mi ze všech provedení nejhezčí a není pravda, že růžová je jen pro holky. Náš rosegold kočárek vozí chlapečka! 🙂

    Můj manžel každopádně moje nadšení nesdílel, podvozek přirovnal k měděným trubkám od topení, nastala tedy vážná situace, zda vyměním kočárek nebo manžela, ale nakonec zůstali oba dva... 🙂

    Kdybych se ani Tobě netrefila do vkusu s barvou podvozku, tak ho lze pořídit také ve stříbrné nebo černé barvě.

    Kočárek je opravdu lehký a bez problémů ho ovládám jednou rukou. Váhu má 12,6 kg, nosnost pak 17 kg.

    Podvozek a seat pack - neboli potah sporťáku, se kupují zvlášť. Nicméně jde zakoupit za zvýhodněnou cenu i trojkombinace - hluboká korba, sporťák a autosedačka Cybex. Nevýhodou takového setu je však to, že je dostupný jen v jednotné barvě. Nemůžeš si tak zvolit například korbu jiné barvy, než je sporťák či vajíčko a opačně. Já volila korbu modrou (na léto jsem prostě nechtěla mít úplně tmavou) a sporťák černý, oboje ještě navíc v rozdílných látkách.

    V jakých látkách lze kočárek Cybex Priam 3 pořídit?

    U látky máš na výběr mezi klasikou a označením plus. Rozdíl je viditelný spíše jen na omak, než na pohled - plusková látka je víc taková pevnější a "režná". Klasické látky mají od roku 2020 zajímavé prošití - u korby ve spodní části a na stříšce, u sporťáku na polstrování sedačky a u polohování nožiček.

    Nemůžu říct, která z nich je lepší nebo horší, měla jsem obě a s oběma jsem spokojená, co se týče údržby i vzhledu. Korbu jsem zvolila v pluskové variantě Midnight Blue a sporťák v klasické látce Deep Black. Kdyby se náš chlapeček nerozhodl pomalu, ale jistě odkočárkovávat, pořídila bych si i další potah na výměnu, a to z kolekce od Karolíny Kurkové, do které jsem se zamilovala na první pohled a drží mě to stále.

    U klasické látky máš na výběr z barev - Soho Grey, Deep Black, Autumn Gold, Nautical Blue, Mountain Blue, Mustard Yellow, Khaki Green.
    Plusková látka má pouze tři odstíny - Manhattan Grey, Midnight Blue, Stardust Black.

    Z kolekcí to pak jsou například velmi oblíbené Spring Blossom, Simply Flowers, We the Best a Jewels of Nature.


    Rukojeť kočárku, madlo, poutko u nákupního košíku a bezpečnostní popruh zdobí hnědá koženka, která povznáší celkový design kočárku ještě výš.

    Madlo zdobí logo a je jednoduše oboustranně výklopné.

    Bezpečnostní poutko je super věc, pokud jezdíte často z kopce a v terénu. U nás je oblíbené hlavně staršími sourozenci, kteří se za něj drží. Takže plní dvě funkce v jednom. 🙂 Navíc jsem měla štěstí, že jsem kupovala kočárek těsně před tím, než se koženková poutka začala měnit za černá - látková. Člověk by ani neřekl co s kočárkem udělá takový detail.

    Nechybí ani zlaté detaily

    Na detailech prostě záleží, proto i kola mají krytky ve stejné barvě jako podvozek.

    Když jsme u kol, tak jsou od předchozích modelů nově všechna odpružena a není tak problém projet i lehčí terén. Kousek od domu máme lesní cestu, plnou kamenů, hrbolů a poradil si s nimi obstojně! Každopádně na větší každodenní terén to určitě není, to je zbytečné trápení jak naklepaného dítěte, tak kočárku a i rodiče ve výsledku. 🙂

    Nechybí ani super vychytávka do terénu nebo na jízdu po pláži, a to režim dvou kol. Pokud bydlíš v patře a každodenní vynášení kočárku do schodů Tě unavuje, tak tuto funkci také maximálně oceníš.


    Sportovní sedačka je měkce polstrovaná, obousměrná a plně polohovatelná až do úplného lehu.

    Polohuje se pomocí "páčky", kterou se zároveň provléká stříška. Bohužel se jedná o měkčí plast a poslední dobou čtu, že maminkám praskla. Proto je nutné dbát u polohování zvýšené opatrnosti a nedělat nic na sílu, páčku jde stlačit a polohovat jen v určitém úhlu, takže někdy to jde pěkně ztuha.

    Na zadní straně sedačky je šikovná kapsa na drobnosti.

    Dále nechybí ani polohování nožiček pro ještě větší pohodlí dítěte.


    Rozměrově patří také k těm větším na trhu. Co se týče samotné výšky, tak sezení je ve výšce stolu, to oceníš nejvíce v restauracích, kdy nemusíš shánět (mnohdy neúspěšně) dětskou židličku.


    Hluboká korba je polstrovaná a nabízí dítěti maximální pohodlí. Jelikož mám letní miminko, ocenila jsem nejvíce větrací okénka a že jde celý předek korby rozepnout. Díky otevřeným okýnkům krásně cirkuluje vzduch v korbě a nehrozí tak, že v ní bude 40 stupňů. Matrace je bohužel obyčejná pěnová, původně jsem ji chtěla vyměnit za nějakou lepší, ale jelikož byl lock down a syn v kočárku netrávil zas tolik času, tak nám nakonec vystačila.

    Nákupní košík je velmi prostorný a dá se uzavřít pomocí magnetu - tím se ovšem ale jeho prostor zmenší.

    Stříška je prodlužovací, s větracím okénkem a spodní strana je podšitá sametovou modro - šedou látkou. Ale kdybych měla říct, co mi vadí nejvíce a co považuji za největší "průšvih", byla by to právě stříška. A to jak u korby, tak u sporťáku. Jako majitelka i takových kočárků jako např. Bugaboo, jsem zvyklá na jejich opravdu dlouhé prodlužovací stříšky. V létě jsem proto musela sáhnout po nevzhledné sluneční cloně. U sporťáku je to o něco málo lepší, ale stejně ten jeden prodlužovací díl chybí, hlavně v poloze v leže. Na můj vkus je kočárek až moc otevřený, synovi často svítí do obličeje a budí ho to.

    Co se týče ještě terénu, nebyla problémem ani větší vrstva sněhu. V jedné ruce jsem tlačila kočárek a v druhé táhla na bobech starší děti. 🙂


    Skládání je jednoduché a zvládnu ho jednou rukou. Co oceňuji nejvíc je možnost skládání kočárku dohromady i se sportovní sedačkou a nebo fakt, že po složení stojí sám.


    Příslušenství k dokoupení

    Ke kočárku lze dokoupit lyže, terénní přední neotočná kola, svačinový pultík, stupátko pro staršího sourozence, přebalovací tašku, držák na pití, fusak a moskytiéru.

    Součástí kočárku jsou adaptéry na autosedačku Cybex a pláštěnka.

    Když jsme u autosedačky - já jsem zvolila Cybex Aton 5, stejně jako i na starší děti, jsem s ní moc spokojená a nebyl důvod ji měnit.

    null

    Údržba

    Celý vnitřek korby se dá rozepnout pomocí zipu a vyprat, to samé platí i u sporťáku. Nicméně nasazování potahu zpátky na kostru jde poměrně ztuha, takže čistím kočárek lokálně hadříkem s mýdlovou vodou.

    Jednou za čas je potřeba kočárek promazat silikonovým olejem, aby nevrzal. 1-2x ročně se doporučuje údržbový servis, kde se kočárek profesionálně vyčistí, promaže a utáhne.


    Pojďme si to hezky shrnout 🙂

    Výhody

    • Bezpečnostní poutko
    • Design
    • Lehkost a snadná manipulace během jízdy
    • Skladnost a jednoduché skládání dohromady i se sporťákem
    • Prostorná korba, která se dá z přední části celá rozepnout
    • Uzavíratelný košík na magnet

    Nevýhody

    • Krátká stříška
    • Vrzání
    • Pásy na kočárku se špatně rozdělávají
    • Matrace
    • Vyšší pořizovací cena

    S kočárkem, i s jeho jízdními vlastnostmi, jsem spokojená, mám s čím porovnávat a za mě je to opravdu kvalitní kočárek. Sice by mohla být cena podstatně nižší, ale holt se platí za značku, tak jako u všeho. 🙂 S klidným svědomím mohu napsat, že bych si ho pořídila znovu.

    Pokud s koupí váháš, tak doufám, že Ti moje recenze alespoň trochu pomohla v rozhodování. Snažila jsem se být objektivní, v reálu jsem hodně puntičkářská a až přehnaně kritická, takže když jsem s něčím spokojená, tak to tak opravdu je. 🙂

    Těším se na Tebe v kočárkopedii a v mé kočárkové poradně, kde Ti s radostí a péčí zodpovím všechny otázky ohledně kočárků a vše kolem nich.

    Přeji krásné podzimní dny a pohodové kočárkování.
    Katka
    Kočárková poradkyně Modrého koníka

    #redakcni_recenze

    kocarkopedie
    27. led 2021    Čtené 3436x

    RECENZE KOČÁRKU Easywalker Rudey: Ultra solidní (nejen) městský pracant

    Jakmile nizozemskému Easywalker-u vyšel kombinovaný model Rudey, oči se mi rozšířily a myslela jsem jen na to, jaký je. Je to jen vylepšení mého oblíbeného Easywalker Mosey+? Je to něco úplně jiného, čerpající z unikátního designu? Bude takový "pomenší", jak na fotkách působí - nebo je to "jen" klasické (= zvláštní) produktové focení této ne zcela běžné společnosti, která si jde svou (= zvláštní) cestou...? Rudeyho jsme právě dotestovali, a mohu říci, že má množství vlastností, které (nejen) mně na trhu chyběly. Tak jako při žádném kočárku na světě, nesmíš čekat od kočárku zcela úplně všechno. A myslím si, že pak budeš velmi příjemně překvapená. Ať už jsi městská maminka, co denně jezdí "tankodrom" českých porozbíjených chodníků, nebo maminka na vesnici, která nechce ani nic přehnaně drahé, ale ani nic nekvalitní polské, kde nakonec sporťák stejně moc nevyužije…

    nullnull

    Kombinovaný kočárek EW Rudey jsme tedy dotestovali - a pocity, dojmy, zkušenosti, recenze z EW Rudeyho jdu shrnout níže. Nezalekni se, bude toho dost, neboť tento kočárek má co říct ... a i já 😀. A tobě by recenze Easywalkeráckého nového modelu Rudey hlavně měla pomoci se správně rozhodnout, zda koupit nebo nekoupit, zda by ti stál za to…

    V KRÁTKOSTI

    Plusy a mínusy kočárku:

    + cena - ano, pod 20 tisíc za dvojkombinaci při uvedení na trh je velmi pěkné číslo (hlavně na značku, která je známá kvalitním provedením!)

    + extrémně stabilní těžiště a celkově solidní, pevná a spolehlivá konstrukce

    + velká gumová - bezúdržbová kola vhodná i na nerovnosti

    + prostorná hluboká vanička s polohováním (vylepšená a zvětšená oproti jiným Easywalker hlubokým korbám)

    + prostorné sportovní sedadlo s vysokou nosností - zvládne i tři a půlročního

    + nekorýtkový sedací část - vhodná všestranná alternativa pro maminky a dětičky, které korýtka nemusí (a není příliš široký)

    + prostorný nákupní košík

    + kvalitní použité materiály

    + originální sedící doplňky

    + na velikost a šířku full-size kočárku kompaktní skládání - sedadlo se překládá do sebe

    + modularita

    + větraná stříška se dvěma náhledovými okénky

    + odolné materiály, které jsou eco-friendly: recyklované (+ krásné barvy, jejichž nabídka se bude jen rozšiřovat)

    + detaily - jako háčky na tašku, integrované body na doplňky jako LED světla / volant pro dítě, kapsy na vnější krytce košíku na nákupy, zakrytí zipu na vaničce, aby si děťátko neškráblo kůžičku o zip... klobouk dolů

    _____

    • širší konstrukce a celkový robustní pocit
    • kočárek je velmi stabilní (což je sice plus) - no možná až příliš, protože není takový obratně manévrovatelný (neotočíš ho na místě, čili nic do ultra úzkých uliček obchodů, a hodně nižší osoba bude muset zabrat i na obrubník)
    • vyšší rukojeť, takže ne zcela vhodná pro moc malé maminky (a její polohování vyžaduje dvě stlačení knoflíků, takže není úplně smooth)
    • dvojité jištění složené konstrukce, které je sice bezpečné, ale náročnější na rozevírání
    • složené sedadlo na druhou stranu není zajištěno, takže se může rozevírat při nakládání
    • stříška je, zejména vleže, spíše z kratších (i když krátká není) a po roztažení je na ní síťovaný panel bez extra krytky
    • škoda, že nenechali Rudey-mu po vzoru Mosey-ho posouvatelnou stříšku

    A V DÉLCE 😉

    Když jsem se muže zeptala na to, jaké by dal Easy Walker Rudey-mu minusové body, vzpomněl si akorát na to, že mu nešel "na místě", tedy velmi rychle otočit, když potřeboval. "Točivý moment" tohoto kočárku je tedy delší. To souvisí zejména s tím, jaký extrémně stabilní je. A tuto vlastnost on sám vícenásobně chválil - opravdu jsem měla pocit, že ho vcelku ohromila. Na další negativa si nevzpomněl. A to jsme kočárkovali do zimy navlečené větší, 3,5leté dítě (v otočném sporťáku, představ si to - ne běžný jev!), Takže člověk by čekal potíží a stížností podstatně více…

    Já sama jsem byla, přiznávám, ve velmi pozitivním očekávání, neboť od nizozemského Easywalker-u jsme již recenzovali modely Easywalker Harvey2 i Easywalker Charley, a já osobně velmi mohu i design a funkčnost modelu Mosey / Mosey+. A z toho vychází obnovený Rudey! Je mi jasné, že ten design není pro každého, a tak je to přesně v pořádku. Každá má ráda něco jiného, a za tím si půjde.

    nullnull

    Za mě u Rudey-ho, který vůbec není takový nápadný než jiné modely značky, vyhrává v první řadě funkčnost. I výrobce se k němu vyjadřuje jako k jejich "spolehlivé jízdě" ('the reliable ride'), tedy kočárku do každé situace spolehlivému. A s tím musím opravdu souhlasit. Pokud se o to nebudeš vysloveně snažit, nepřevrátíš ho ani na extrémních nerovnostech. K tomu je kočárek odolný, nechrastí (jasné, že materiál kol na štěrku slyšet budeš, ale to u každého modelu, jakož i u kolečka 😉)... je to pevný model, co unese i velké dítě a v košíku velký nákup (a přitom není obrovský po složení). Jak je pro mé kluky typické, museli odzkoušet i "tandemovou" jízdu, tedy že druhý syn Felix se nasoukal na zadní nápravu košíku. Kočárek to bez problémů ustál, takže jako nouzové řešení je jednoznačně vhodný i jako náskočná záchrana pro starší dítě, které už "fakt fakt fakt mami!" nedokáže jít dále po vlastních.

    Konfigurovatelnost

    EasyWalker Rudey, na moje ne tak zcela příjemné překvapení, je k dostání zatím jen jako dvojkombinace (konec 2020 / začátek 2021). Za mě má velký potenciál i jako čistě sportovní kočárek, a tak doufám, že výrobce či prodejci nabídnou i takovou možnost.

    Dvojkombinace konstrukce, sportovní nástavby a hluboké korbičky (plus pláštěnky na korbu) stojí od 18 600 Kč. Někteří prodejci k ní dávají zdarma i volantík na dětské madlo, který jinak stojí cca 500 korun, což je super bonus. A mého syna velmi potěšil. Kdysi, ještě menšímu (prvnímu) jsem synovi něco podobného, ale mnohem obtížněji se montujícího dokupovala i já... 🙂. Hlavně pro děti, které v kočárku až tak rády nejsou, je to velká pomoc - mít něco, co je rozptýlí na začátku jízdy, když jsou nejnespokojenější. Takže tuto úžasnou maličkost silně doporučuji, volant je kompatibilní i s cestovními modely od Easywalker-u.

    Dalšími možnostmi doplňků jsou samozřejmě adaptéry na autosedačky typu Maxi-Cosi / Cybex / Kiddy / Recaro a další se stejnou koncovkou, což už je standard a také nutnost, pokud budeš potřebovat trojkombinaci. Za ty zaplatíš zhruba tisícovku. Dostupný je (nebo bude, jako kde) i originální, do Rudey-ho sedící fusak, což je super možnost pro ty maminky, co chtějí mít kočárek komplet sladěný i s fusakem, který sedí přesně a netrčí. Samostatně se musí kupovat pláštěnka na sportovní kočárek (přes 700 za originál sedící, ale věřím, že i univerzální sedne), nebo originál moskytiéra (přes 600 Kč).

    Extra doplňky zahrnují: LED světlo přichytitelné na integrované úchytové body kočárku (buď na dětské madélko, odkud svítí jako "policejní" světlo a nejen zvyšuje viditelnost kočárku např. večer, ale také pomáhá vidět na cestu (a zabaví dítě alespoň tak, jako volant 😉), nebo na rodičovské rukojeti, kde pomůže pod nohy vidět tebe) (cca 600 Kč)... držák na telefon na bod na rodičovské rukojeti (cca 600 Kč). A držák na nápoj (cca 600 Kč), který jsme testovali také. Samotné vyhotovení i systém upínání stojánku na pití je dobrý a silně kvituji, že díky němu lze držáček dát i na vnitřní, nejen vnější stranu rukojeti, nebo do středu.

    Je to dohromady dost peněz, pokud se rozhodneš, že potřebuješ všechno. Ale nemyslím, že potřebuješ. Vyhodnoť své reálné použití a kup jen co opravdu používáš, klidně později (ne přímo s kočárkem). Modularita a konfigurovatelnost vždy stojí extra, ale za mě je to lepší, než mít všechno "v ceně", která je nakonec i tak vyšší, a z 5 věcí reálně využiješ jednu.

    Hluboká korba

    Začnu klasicky hlubokou korbou, protože to je nádstavba, kterou (mimo autosedačky) budeš využívat jako první. Ta Rudey-ho se na první pohled veeelmi podobá na vaničku Harvey 2-ky. Když se ale podíváš blíž, nebo ideálně porovnáš obě vedle sebe, spatříš, že jsou tam vcelku zásadní změny. Rudey-ho je podstatně prostornější, A !!! Je vybavena polohováním. Polohování / sklon nejde tak vysoko, jak dovolují např. polské vaničky, ale to je tak či onak pro dítě nevhodné. A když už chce sedět, třeba ho dát do sporťáku. Rudey umožňuje vyzdvihnout opěradlo mírně, přesně pro děti s refluxem. Takže zádíčka miminka neničí, ale pomoc maminkám s refluxní děťátkami poskytuje bez ohrožení jejich zdraví. Kvituji i "tričko-idní" bavlněný pratelný vnitřní materiál, který je mimořádně pohodlný na dotek, tak v plus zmíněný detail ochrany zipu, o který se tak děťátko nemá šanci poškrábat na nožce.

    Hluboká korbička se naklikává přímo na konstrukci, nepotřebuješ žádné adaptéry. Není nijak extra vysoko, ale není ani nízko. Za mě je tak akorát, a to jsem z těch vyšších (176 cm). Vybavená je poměrně hrubou, pohodlnou matrací, nánožníkem se zvýšeným okrajem a stříškou s třemi polohami: zcela sklopená, částečně sklopená, a zcela zatažená (reguluje se to vnitřními tlačítky). Typicky pro EW je, tak jako i sportovní sezení, vybavení sklopným kšiltem. Ochrana je dostatečná, i když ten zvýšený nánožník za mě může být do budoucna klidně ještě trošku vyšší 😉.

    Co se rozměrů hluboké korby týká... Na délku má přes 77 cm, což už je vcelku luxusní, a šířka je cca 31 cm, což je klasika a zcela stačí. Samotnou vaničku, pokud dítě nebude obrovské (myslím opravdu obříka), využiješ za mě i do 7-8 měsíců. Samozřejmě záleží i na ročním období a tvých vlastních prostorových očekáváních - a tedy i faktu, zda děťátko náhodou nechce už z vaničky ven kvůli lepšímu výhledu 😉.

    VLASTNOSTI SPORTOVNÍHO KOČÁRKU

    Design sporťáku se tak jaksi "drží při zemi", i když tedy ne doslovně. Může to na fotkách tak působit, ale Rudey mi vůbec nepřišel jako nízký kočárek. Naopak, spíše ho doporučuji vyšším rodičům - i kvůli nastavování rukojeti, které je spíše vyšší, i celkovému pocitu z kočárku, který je spíše větší. Vzhledově je to takový jednoduchý, prakticky zaměřený kočárek, co má všechno, co by na papíře "měl mít". Materiály jsou typické Easywalkerovské - odolné, jiné než u zbývajících kočárků; takové pastely, což je těžko vyfotit, neboť v každém světle působí jinak. A to je na nich fakt hezké.

    My jsme testovali Forest green variaci, co mi přišla nejpřitažlivější z aktuální nabídky, a je vybavena hnědou koženkou na madle a rukojeti. Dostupné jsou kromě ní ještě komplet černá (včetně kožených detailů) Shadow black a neutrální šedá s černou rukojetí a madlem pro dítě Steel grey. Chybí mi ta pastelová růžová přítomna u jiných EW modelů, ale věřím, že ji přidají - spolu s jinými barvami včetně speciálních a Fashion edic, které výrobce pravidelně doplňuje.

    Zejména u sportovního kočárku chci ještě jednou podtrhnout tu solidnost, stabilitu, spolehlivost tohoto vozu, protože to je vlastnost, která mně osobně utkvěla v paměti jako první. A přetrvávala během každého užívání Rudey-ho. Člověk by si myslel, že to tím pádem bude opravdu těžký kočárek, ale s váhou 11,5 kg patří mezi lehké - plnohodnotně funkční - kombinace, což je také jedinečná vlastnost tohoto kočárku.

    Rukojeť

    Madlo pro rodiče je tvarově klasika, s koženkou příjemnou na dotek i tlačení, a navíc vybavené háčky po obou stranách. Ty slouží k tomu, že pokud si na ni zavěsíš přebalovací tašku (ano, můžeš - samozřejmě ne 10kilovou 😉), tak neklouže dolů ke kočárku. Hezké, že tam jsou a umožňují zavěšení i jiných než jen nějakých origo tašek. A nechybí i moderní integrovaný bod na doplňky - uprostřed ručky je odnímatelná plastová krytka, kterou když dáš dolů, jde na ni jedním pohybem nacvaknout vylepšení jako LED světélko či držák na telefon, kdyby si během kočárkování chtěla realizovat např. videohovor s babičkou.

    Nastavování je teleskopické a dobré je na něm, že rukojeť navzdory tomuto systému nepůsobí vyheganě a netřese se, jak to u některých značek bývá. Její nastavování je jednoruční, což je také plus, ale celý úkon sestává ze stlačení nejprve spodního jistícího knoflíku a potom středního většího knoflíku. Není to úplně hladký proces, třeba si zvyknout, neboť to spodní jištění není na nastavování ruček zcela běžné. Spíše se používá na skládání kočárků, zejména těch cestovních. Takže zcela přirozené mi nepřišlo. Je to samozřejmě jen maličkost...

    A ještě jedna důležitá věc o rukojeti. Je poměrně vysoká, takže nic pro malinkaté maminky či nižší rodiče celkově. Vypadá, jakoby měla / mohla jít ještě níže, ale nejde, její možnosti jsou mezi mnou odměřenými 102, 106 a 110 cm (3 možnosti nastavení). 110centimetrová výška rukojeti v nejvyšší poloze, btw, umožní kočárkování i opravdu vysokým tatínkům, což je dobrá zpráva pro manželky např. basketbalistů 😉.

    Stříška

    Stříška je za mě nejzavádějící částí kočárku, a to zejména co se promo fotek týká. Za mě to pro většinu méně zkušených maminky bude z fotek prodejců a e-shopů vypadat, že tento kočárek ji má fakt krátkou. Není to pravda. Jasně, že existují i delší stříšky, ale její umístění a sklon plus extra rozšiřovací panel na běžné stínění 100% stačí. Super je její hrubší, odolný a nepromokavý UV ochranný materiál, pevný sluneční kšilt, co se dá sklopit, dostatek větrání, jakož i dvě náhledová okénka. Naopak, očekávala jsem i výškové nastavování - posouvání po opěradle, a to Rudey nemá.

    Na stříšku mám reálné dva body, které bych vytkla - ale možná ani ne já, spíše maminky, co si na právě těchto dvou vlastnostech dávají více záležet. Prvním je délka stříšky při poloze vleže - je OK - no mohla by být delší, vždyť to známe... Myslím, že maminky mají rády spíše stříšky, které zakryjí co možná největší plochu děťátka, když spí. Zde stříška pěkně zakryje akorát tak hlavu a možná ramena. Je to běžná situace při kočárcích s otočným sedadlem, kde se stříška hýbe spolu s opěrkou zad. Mou druhou výčitkou - i když mně popravdě tato věc nějaké stresy nedělá - je, že rozzipsovatelná prodlužovací část je 90 % síťka. A ta nejde zakrýt, jedině tedy její zpětným zazipsováním a tedy zkrácením stříšky na základní délku. Na léto super, větrání je vždy vítané, ale maminky, co nemají dobrý fusak nebo se bojí "profukování kočárku" v chladu, větru, prostě nebudou nadšené. Já radím hlavně mít dobrý fusak, a nebude to nějaký zásadnější problém - je každopádně dobré o tom vědět předem.

    SEDADLO A SPORTOVNÍ VERZE

    Sedák a jeho ložná plocha

    Víš, jak často v poradnách mluvím o tom, že otočné modely ti s největší pravděpodobností prostorem (ani těžištěm) neustojí celé kočárkovací období, a 9 z 10 maminek si koupí kromě full-size (plnohodnotného) ještě jeden lehčí, neotočný, prostornější / no skladnější a lehčí druhý sporťák? Tak zde, pokud tedy něco vysloveně lehoulinkého potřebovat nebudeš, to až tak neplatí. Co se prostoru i funkčnosti týče, já bych v tomto kočárku mého třetího, Dinka, odkočárkovala od narození až do teď. A to se už tedy aktuálně kočárkuje jen zřídka - a stále jako 3 a půl r. vejde.

    Sedadlo je dostatečně prostorné, se stříškou v dobré výšce a sklonu, a potěší tě i vcelku dobrým úhlem sezení. 90 stupňů to úplně není, ale je to určitě spíše kolmější sedací poloha. To je dáno i tím, že se polohuje páčkou. Páčka je elegantně skryta pod textilií vzadu, co opravdu přidává na čistotě looku kočárku, ale tedy někdy musíš šmátrat, dokud se k ní dostaneš. Samotná zádová opěrka má možnost 3 poloh (úplný leh, pololeh / polosed, no a samozřejmě úplný sed). Na výšku má pár milimetrů pod 47 cm. Může se zdát, že jsou i kočárky s vyšší opěrkou, ale jak říkám, hodně je dáno i umístěním a úhlem stříšky, a nám do kočárku pod stříšku, nenatlačený, vešel i tři a půlroční Ferdinand.

    Stejně opěrka nohou má možnost naklopení ve třech polohách. Kromě toho také nabízí i možnost prodloužení, tedy její teleskopického vysunutí podobně, jako nabízejí např. full-size-ové Joolz (Day linie např.). I tento fakt významně napomáhá prostornosti sedadla i pro starší dítko - celková délka vleže s vysunutou opěrkou je cca 93,5 cm. I šířka 33,5 cm je dobrým rozměrem, prostorným na otočný sportovní kočárek. Rozměry sedadla jsou za mě opravdu velkorysé, a to hlavně z osobní zkušenosti, neboť na papíře vypadají relativně normálně.

    Pozor! Je jasné, že starší a větší dítě nebude mít komplet celé nohy uvnitř v kočárku (v lehu). Počítej prosím s tím, že je to otočný model sporťáku, a ty také z fyzikálního hlediska nemohou mít tak dlouhé sedadlo, jako je např. dlouhé dva a půl, tříleté dítě, protože by byly obrovské (i po složení). Odrostlému dítku budou nožky při spinkání mírně čouhat, a to je normální a vůbec to nevadí. Toto u 99 % kočárků nastane i v případě, že už máte sportovní kočárek neotočný.

    A ještě jedno upozornění. 22kilogramová nosnost je super věc, ale realisticky má 22kg dítě tak 6 a více let. Kočárek tuto zátěž snese (testováno s 5 a půl ročním Felixem, dokonce i ovladatelnost je OK), ale na délku mu už samozřejmě stačit nebude. Celkově poradím brát maximální zatížení vždy s rezervou - je dobré ho mít, znamená odolnější konstrukci, ale určitě to nebrat tak, že 22kg dítě v něm bude pohodlně usazené (nevejde se).

    5 let, < 22 kg, zimní oblečení (ilustrace pro představu)

    Materiály a funkce sedací nástavby

    Sedadlo je pěkně polstrované a potažené ekologickým materiálem z recyklovaných PET lahví. Na dotek jsou potahy příjemné, nic speciálního, ale působí odolně. Plus je také jeho snadná údržba - je to materiál, který přetřeš či mírně vykartáčujeme, a je po špíně.

    Co se vybavení týče, samozřejmostí jsou pětibodové bezpečnostní pásy. Systém nastavování je jednoduchý - jedná se o klasický systém, kde výšku nastavuješ provlékáním. Možná je to víc otrava (na první pohled), ale znamená to také, že i starší či levnější fusaky budou sedět, plus tedy, děťátko si pásy tažením se dopředu neposune / nepřestaví (jak by to bylo u těch moderních posouvacích). Vítám také druky u polstrování popruhů, díky čemuž se při navlékání / svlékání při poutání děťátka stále polštářky nesklouzávají. Toto by měl mít za mě každý kočárek, neboť napravovat pokaždé polštářky na pásech je neskutečná otrava a nikdy nekončící boj (tedy, končí tehdy, když polštářek ztratíš a odhodíš od hněvu i ten druhý, true story 😉).

    Vrchní popruhy se puzzle systémem provlékají s bočními, a tak se zasouvají do efektní kruhové přezky. Já osobně nemusím ten systém zapínání jeden zasuň do druhého a až poté zaklikněte, protože pokud se dítě třepe nebo je navlečené, rádo to vyklouzává - a můžeš začít znovu... ale tady je to takové pevnější, takže to není až takový problém. Preferovala bych každopádně buď systém, kde jsou popruhy spojené nebo zaháknutelné napevno, nebo kde se každý popruh zaklikáva do základny - přezky samostatně. Easywalker Harvey2 v této oblasti každopádně oproti EW Rudey vede - neboť to puzzle systémem řešeno nemá. Ale to je samozřejmě individuální preference, a moderní kočárky jaksi systém puzzle provlékání pásů dost preferují.

    Sedadlo je samozřejmě vybaveno dětským madlem. To je pokryto stejnou koženkou, jako rodičovská rukojeť, a rovněž má uprostřed odnímatelný klip zakrývající místo na nakliknutím volitelných doplňků. Na něj s největší pravděpodobností nacvaknout dětský volant, je to opravdu skvělý a můj asi top doplněk k EW Rudey-mu. Hlavně na začátku jízdy si syn rád zatroubil (mírně to píská, ale není to zvuk rychlého bolení hlavy, no worries) a volantíkem potočil. Ano, fakt jde točit 😉, a tak příjemně to kliká - dítě může "řídit" kočárek (samozřejmě jakože). Jiná maminka mi velmi chválila LED světlo na madlo, což takto nacvakává na cestovní její sportovní kočárek Easywalker Jackey - a vidí díky tomu na cestu. Věřím, že i pro děťátko to bude vzrůšo, mít "pod palcem" svícení kočárku.

    null

    Dětské madlo lze zcela vykliknout a odejmout, nebo vysunout jen na jedné straně a odklopit. Pozor, nedělej to silou - nejde na první šup odklopit o 180 stupňů - jde cca 90, pak jím třeba potočit a spustit dolů. Je to vcelku intuitivní, ale obvykle je prvním pocitem, že "proč to nejde úplně na stranu" ... ono to jde, jen třeba párkrát pozkoušet, dokud si zvykneš na správné úhly.

    Extra odkládací prostor, btw. představují i mini kapsy na zadní části zádové opěrky sedadla. Super na mobil, klíče, drobnosti…

    Konstrukce

    Už jsem zmiňovala tu solidnost, nebo..? 😉 Fakt, ta je na tomto kočárku hodně podstatná. A je to super, EW Rudey si svou "práci" dělá poctivě a děťátko stabilně povozí v každém věku (v každém, ve kterém se do něj vejde, samozřejmě). Projde i nerovnosti a jámy, kola má totiž dostatečně velké. To opravdu oceníš zejména při hodně rozbitých a hrbolatých chodníků v okolí.

    K velkým gumovým kolům, které navíc mají i mírný dezén, takže neprokluzují, se přidává k terénnejším vlastnostem i odpružení. To je přítomné individuálně na všech kolech, a nárazy pěkně tlumí. Pokud se veeelmi vynasnažíš, malé děťátko i mírně pohoupete, Rudey ti to umožní. Ale nečekej až tak měkké pružení, jak má Harvey, a také nečekej nějaký houpací kočárek, jakými jsou ty robustní polské modely. Takovým Rudey není.

    Brzda je, světe div se, klasická. Tedy shora našlápneš, abys pedál zaklikla dolů, a tím kočárek zabrzdila. Odbrzdíš ji vytlačením zdola nahoru, tedy uvolněním pedálu. Není to těžké a boty mi to nezničilo, ale jsme už asi všichni rozmazlení, protože kolébkové brzdy nebo stiskni-stiskni typ aktivován pouze shora už je relativně standardním - a toto potom působí jako krok zpět. Brzda každopádně funguje a drží dobře, je jednoduchá na obsluhu... A výhodou jednodušších systémů je také menší možnost, že se něco pokazí nebo zadrhne. Pozitivem je i umístění brzdy vpravo dole, takže nepřekáží tvému či tatínkovému kroku.

    Celkově jsem do kočárku nekopala navzdory tyče mezi koly, která ho ještě o to zpevňuje, a to jsem, jak jsem zmiňovala, spíše vysoká. Podvozek a jeho řešení je promyšlené a nedělalo problémy.

    Shrnula bych to jako velmi dobře vybavený městský kočárek vhodný i na časté nerovnosti, jámy, vesnici (s chodníky, ne vysloveně na každodenní pole a les)... A tedy, občasně i terén. Naopak, na každodenní těžký terén to za mě není právě pro tu velkou stabilitu, která v případě, že musíš kočárek velmi často pozvednout a kolem kořenů v lese např. každou chvíli zatáčet to není. Rudey-mu se více daří, pokud má na otáčení a celkovou manipulaci kolem sebe trochu prostor. Není to mini lehoulinký kočárek na kočárkování jednou rukou v nákupáku - na běžném povrchu to samozřejmě jde, ale na větší či prudší zatáčení a nadzvedávání budeš už potřebovat ruce dvě. A to je další věc, se kterou je třeba počítat. Širší a stabilnější kočárek dělá jámám a vychýlením odpor - ale tento odpor musíš i ty ovládat a zvládat tím, že manipulovat přes překážky s ním budeš oběma rukama.

    Skládání

    Jedna z nejlepších věcí na poměrně velkém, širším kočárku, co toho vcelku dost ustojí, je to, že se skládá naplocho. A to i s nasazeným sedadlem - v obou směrech! Tím, že se sedací část překlopí do sebe pomocí páčky (jednoručně), sklápění rukojeti níže je také jednoruční, a konečné zatlačení knoflíku a pootočení válečku také zvládneš jednou rukou, celé skládání probíhá ve více krocích - ale jednou rukou. Což je dobrá zpráva. Druhým pozitivem je přítomnost až dvou jištení/páček auto-lockového proti-samovolnému-rozložení jistícího mechanismu, díky kterým je konstrukce po složení zajištěná proti rozložení. Je to fajn vynález zejména při vykládání / nakládání do auta. Takové jištění by ale bylo fajn mít i na sedadle, neboť přeložené sedadlo při nějaké větší manipulaci lze otevřít - není zajištěno... a to je už méně šikovné. Dvě páčky jistícího mechanismu mají i svou velkou nevýhodu - rozkládání je obouruční. Mně to vždy chvíli trvalo, než jsem páčky našla a odjistila. Takže je celé otevírání tak trochu nemotorné.

    Skládání se sedadlem ve směru jízdy

    Skládání a rozkládání každopádně není složité, zvláště pokud to párkrát vyzkoušíš "nanečisto"... a složený kočárek není samozřejmě nejmenší, ale vzhledem na celkovou velikost a schopnosti kočárku ho lze považovat za skutečně kompaktní a vhodný i do menších kufrů aut (samozřejmě ne těch úplně mikro). Rozměrově je to 82 na výšku, 62 na šířku a 43 na výšku, je-li na konstrukci nasazené sedadlo.

    Skládání se sedadlem v protisměru jízdy

    Korbičku je také možné trochu zploštit, ale až tak mnoho místa to neušetří, je to jen malá změna. Konstrukce s korbou ale složit, logicky, nejde.

    Skládání podvozku (po sundání hluboké korby)

    Nákupní košík

    Koš na nákupy je za mě opravdu vymakaný. Velikost je výborná, opravdu je prostorný, dlouhý, široký i dostatečně hluboký. Nemyslím, že se ti do něj něco nevejde - pokud je třeba, věřím, že zvládne i odrážedlo, nákup, případně deku a bundy a nabalenou přebalovací tašku... Výrobce udává nosnost nákupního košíku 5 kg, no a rozměry koše pro představu jsou (ber to přibližně, košík není 100% symetrický) 56 x 46 x 22 cm (v x š x h).

    Košík na nákupy nelze uzavírat, ale to je za mě plus (vejde se více věcí), a z tvé strany na boku lze odkrýt bočnici se dvěma (větší a menší) síťovanýma kapsama na gumičku na drobnosti, kapesníky, případně cokoliv, co chceš mít oddělené a neztratit. Já jsem do menšího například dávala krytky na úchyty na doplňky, ať je někde nezaložím a nezapomenu 🙂 .

    SHRNUTÍ

    Tento simplicista je za mě skutečně solidní pracant. A maminky zaměřené právě na takové charakteristiky si v Rudey-m najdou to své. Je takovým středem všeho - spojuje otáčení, klasické sedadlo s úplným lehem, ok váhu i rozměr po složení... Takový městský kočárek s extra vlastnostmi i mimo město. Hlavními výhodami, kromě ceny, která je vůči kvalitě a výkonu více než pěkná, vidím - skutečné - multifunkční využití na různých terénech i v různorodých situacích, kompatibilitu se vším, co potřebuješ od narození až do (v podstatě) konce kočárkování, a k tomu nabídku originálních extra doplňků, které má dostupné jen málokterá značka.

    A to nejlepší jsem si nechala na konec - výrobce tomuto kočárku a jeho výdrži, kvalitě, odolnosti tak věří, že na něj dává 10letou záruku. Něco to asi o provedení říká, a maminka, které záleží například na odkočárkování alespoň dvou dětí jedním kočárkem, bude o tomto modelu určitě minimálně uvažovat. Mě Easywalker Rudey každopádně určitě nezklamal, naopak - mám pocit, že zaplnil díry, které na trhu pokrývá jen málo modelů, pokud vůbec nějaké.

    Oproti konkurenci: jeho vlastního bratra EW Harvey2 za mě překonává jak umístěním předních kol, složenými rozměry i jednodušším skládáním, tak i plochou sedadla. Mnoho přinese i extra výhoda nekorýtka. Oproti Bugaboo Fox 2-ce je těžší, ale tedy skladnější, jakož i cenově dostupnější. Nemluvě o nekorýtkovosti a prodlužovací opěrce nohou. Dovolím si ho uvést i jako rivala Babystyle Oyster 3-ky, oproti kterému je pevnější a vhodnější na náročnější nerovnosti... A oproti Mutsy kombinacím je prostornější, ale tedy méně odpružený.

    nullnull

    Easywalker Rudey bych proto procentuálně zhodnotila na 90%, tedy 9/10. Body ztrácí, alespoň v mých očích, za maličkosti jako jištění konstrukce na dvou místech versus nezajištění složeného sedadla, příp. stříška s rozšířením síťkou. Jedinou reálnou a vážnější výtkou, co na něj mám, by byla širší konstrukce a z ní vyplývající těžší zatáčení nebo velmi rychlá manipulace. A já jako raketa ji přece jen občas i potřebuji.

    Celkově je to ale výborný a překvapivě prostorný všestranný pomocník, a pokud bych hledala něco solidně stabilního, co toho i hodně vydrží, byla by to jedna z mých prvních voleb a doporučení. A o to víc ve své cenové kategorii (do 20 000 korun za dvojkombinaci s otočným sedadlem určenou nejen na perfektní chodníky).

    _____

    Shrnutí v číslech: 

    Rozměry rozložený: 110x62x109 cm 

    Rozměry složený: 82x62x43 cm 

    Výška rukojeti: 83-105 / 76-107,5 cm 

    Rozměry sedací části (ložné plochy): 47 cm (zádová opěrka), 33,5 x 24,5 cm (plocha sedadla), 93,5 cm (celková délka vleže) 

    Vnitřní rozměr hluboké vaničky - matrace: 77x31 cm 

    Průměr kol vpředu: 20,3 cm ~ 8 inch 

    Průměr kol vzadu: 27,9 cm ~ 11 inch 

    Rozměry nákupního košíku: 56x46x22 cm 

    Nosnost ve sportovním sedadle: 22 kg 

    Nosnost košíku na nákupy: 5 kg

    Za možnost důkladně ho odzkoušet v reálných podmínkách našeho domova i okolního prostředí děkuji značce Easywalker.

    _____

    Recenze nebyla zaplacena a všechny názory a hodnocení kočárku jsou mé vlastní, zohledňující reálné výhody, ale i nevýhody testovaného kočárku. Cílem je skutečně pouze snaha zprostředkovat každé mamince, která o tomto - nebo jiném - kočárku uvažuje, jeho reálné silné i slabé stránky.

    Vidíme se v Kočárkopedii, na mém Kočárkopediáckém profilu na Modrém koníku, na mém osobním profilu eliniatko (oba sleduj, pokud tě zajímají nové články) nebo v Kočárkové poradně 🙂.

    Měj se krásně, (nejen) při kočárkování,

    Eli

    #redakcni_recenze