icon

Dát nebo nedat dítě k adopci?

slavikova24
6. led 2016

Zdravím, jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství a přítel mě náhle opustil z nejasných důvodu. Já zůstala sama se svou čtyř letou dcerou s kterou jsem už tři roky vedena jako samozivitelka. Prosím poradte co mam dělat

Strana
z9
cheynee
6. led 2016

A co třeba uvažovat nad takovými situacemi předem a vytvářet si nějaké finanční rezervy? To Tě nenapadlo, že se může stát, že zůstaneš sama? 😕

myjusiatko
6. led 2016

@cheynee a teba by to napadlo?
Je len strašná škoda, ako často spolu ľudia žijú na psiu knížku. To sa potom odchádza lahko. :/

amj
6. led 2016

@japona tak ti přeju at to nemusíš nikdy řešit... Zbylo mi treba na mesic na jidlo 500,- pro obe. Otec nezájem - mysli si ze to je luxus co po nem chci ( 2000,- / mes) a rozhodne tolik me stat dcera nebude a nemůže. Jeste bych za to mohla jet k mori - slova jeho partnerky. Fakt se nekdo muze zblbnout za chvili ani nemrkneš

japona
6. led 2016

@amj Dle vašeho bloku máte dceru a syna. To manžel zavrhl jen dceru? Nebo syn není jeho?

japona
6. led 2016

Blogu

amj
6. led 2016

@japona syn neni jeho ;) mam novou rodinu, manžela a syna. Dcera ma mého manžela jako pravého tatínka. A manzel ma obe deti jako vlastní. Bohuzel ne vsechny maminky nakonec maji možnost začít znovu...

japona
6. led 2016

@amj Jo aha🙂 To je super, že máte novou rodinu a dcera opravdového tatinka!

amj
6. led 2016

@japona tak tak. Jen ten druhý čas od času žádá o svěření dítěte do vlastní péče, snížení výživného (které neplatí) změnu návštěv atd.. 😀

lucisa
6. led 2016

@amj mimo téma - obdivuji drzost některých tatínků, kteří alimenty neplatí, ale nárokují si právo na děti. Jako někteří vychcaní spoluobčané, znají jen svá práva, povinnosti je nezajímají - moc smutné ☹ A ještě nechápu to, že otec doloží, že nepracuje a nemá tudíž z čeho platit alimenty. A že ta maminka to dítě živit musí a taky musí najít z čeho, to nikoho nezajímá....

amj
6. led 2016

@lucisa je ty jsi přesně můj člověk!!
Jenže těch tanínků (teda znám osobně i jednu maminku) co neplatí - tak těch je ted nějak hodně. Paní na sociálce vždy všem vykládá, že nelze slučovat placení výživného a návštěvy - že i když neplatí, nárok na návštěvu má. To bych vždycky střílela!!!

lucisa
6. led 2016

@amj jj, je mi to jasné, také to z okolí vidím a slyším, ale nechápu, proč bych to neměla slučovat. Když nebudu navštěvovat práci, taky mi nikdo nezaplatí - v nadsázce řečeno.
A dítě beru jako jeden "celek" - mám k němu práva, ale i povinnosti, nemůžu uplatňovat jen to, co se mi hodí. Resp. já bych takto uvažovala, ale chápu ty různé kličky, ach jo, je to o ničem.... drž se 😉

cattus
6. led 2016

@cheynee ne vždy se dá z něčeho našetřit. Já vlastní blbostí jsem skončila s exekucí na krku. Na účet mi z výplaty chodí tvz nezabavitelné minimum cca 7500,- a platím 6000,- nájem.. tak a teď "babo" raď, z čeho bych měla šetřit? Sice s partnerem žijeme taky na psí knížku, ale vím, že by nás ve sračkách nenechal. A i se podle toho chová. A navíc mám rodinu, která mi v začátcích hodně pomohla. Bydlím v Praze a jak se říká, v Praze je draze, tak o některých věcech to platí dvojnásob. Naši mi nepomáhají finančně, ale vlastně ano, protože spoustu věcí pro prcka mi koupili u nich v maloměstě, kde stojí v bazárcích kolikrát i polovinu toho, co v bazárcích v Praze. A můžu s klidným svědomím říct, že náš syn nebude mít nic extra značkového, 90% z druhé i třetí a čtvrté ruky, ale věci jsou pěkné a čisté. Ano, babička se praštila přes kapsu, a pro svého prvního vnoučka koupila kompletní nové vybavení do postýlky, ale bylo to její vlastní rozhodnutí. Spoustu věcí jsem dostala od kolegyní z práce za bonboniéru nebo prostě jen tak, že se toho rády zbaví. No a co, že jsou mezi nima růžové dupačky nebo červená bodíčka s mašličkama? Na doma to bohatě stačí.

A pro zakladatelku:
I když jak říkám s partnerem žijeme na psí knížku, fyzicky spolu nebydlíme. I když třeba teď ano, protože chce mít kontrolu, kdyby se něco dělo. Má malý byt 1+1 a dělá jen noční a ač to bude znít divně, potřebuju aby se vyspal, aby vydělával. Takže společné bydlení budeme řešit až po narození prcka někdy v létě. Buď přestavíme 1+1 na 2+1 a nebo jeho byt pronajmeme a půjdeme společně do většího. A já sama bydlím v jedné místnosti ve vilce, kde mám společnou koupelnu, pračku a WC s dalšími 3 lidmi. A stejně do toho jdu.
A věřte mi, že jsem tenkrát, když se lámal chleba, jestli si dítě nechat nebo ne, byla připravená i na to,že s mimčem budu sama. I za cenu toho, že bych musela pracovat až do poslední chvíle, a pak se modlit, aby mi mateřská pokryla náklady na bydlení a jídlo a zároveň aby otec dítěte platil. Byla jsem připravená i na to, že požádám rodiče o pomoc, aby mi někde u nich ve městě našli byt, kam bych se mohla s prckem nastěhovat, respektive s nástupem na mateřskou.
Prostě podle mě se všchno dá vyřešit, jen člověk nesmí propadat hned beznaději...

amj
6. led 2016

@lucisa mela bys delat na Soc!!! Spousta samoživitelek by ti chodila ruce líbat. Ja uz to neřeším... Je to 9 let - a stále dokola

lucisa
6. led 2016

@amj tam bych dlouho nevydržela, asi bych brzy dostala po tlamě od někoho, komu bych nedala ani kačku, když nerobí 😀

englerova14
6. led 2016

@slavikova24 Vaše situace rozhodně není jednoduchá. Nýní Vás velmi bolí, jak se k Vám partner zachoval a je to velmi čerstvé. Není rozumné dělat radikální rozhodnutí, které by Vás mohli velmi poznamenat do budoucna. Máte ještě čas. Jak jste sama psala, je to miminko velmi chtěné. Znáte-li otce, uveďte ho v rodném listu dítěte. Máte nárok, požadovat po něm výživné, příspěvky na oblečení, kroužky, školu, výlety. Pokud odmítne, nebojte se dát to k soudu. Sice je to běh na dlouhou trať, ale stojí to za to. Vzhledem k životní situaci, v níž se nacházíte, by Vám měl být právník přidělen státem. Neobírejte se o jeho peníze, i když ho nejspíš nechcete více vidět. Máte na ně nárok. Také si zkuste zajít na sociálku a vyložte svůj případ. Se dvěma dětmi a jako samoživitelka máte nárok na řadu přídavků. A pokid jde o oblečení, hračky, kočarek atd, jsou zde i na emiminu sekce 'daruji', kde maminky pomáhají maminkám v nouzi. Mnoho věcí si i lze půjčit.
Přeji mnoho sil, ať je Vaše rozhodnutí správné.

sweetkitten
6. led 2016

Jak to cítíš ty? Chceš ten plod nebo nechceš? Na nějaký potrat uz je pozdě? Zase bych měla strach, že během těhotenství k plodu přilnu a pak ho nedokážu dát k adopci....

gabriiela
6. led 2016

dle mého je zakladatelka už rozhodnutá, že to dítě nechce, jinak by spíše hledala způsoby proč si ho nechat... ale těžko ji tady soudit a odhadovat... podle mě spíš chtěla jen slyšet, že dělá dobře... a vlastně asi ano, dělá dobře.. lepší dítě v cizí milované rodině, než ve své a nechtěné 😒 já nevidím žádný problém v tom žít s dětma v 1plus1, ani v tom, že by chlapeček doma chodil v růžové a na ven bych mu koupila na bazárku pár modrých kousků... 😖

slavikova24
autor
6. led 2016

@gabriiela bože vy jste tak chytrá!!! Nejde jen o to nevíte vůbec nic a mluvit zda jsem nebo nejsem rozhodnuta ... Až budete jednou v téhle situaci tak možná pochopitelně protože mluvit svůj názor je jedna věc ale vézt chytře řeči které bohužel v některých případech nejsou ani reálné tak to je moc ... Prosím už nekomentujte můj příspěvek moc vám děkuji 🙂

gabriiela
6. led 2016

@slavikova24 jejda vy jste si na mě asi zasedla :D tady Vás tolik maminek uráží a vy jdete jen po mě :D dobře už komentovat nebudu... ale jedno vím jistě, nikdy nebudu ve Vaší situaci 🙂

slavikova24
autor
6. led 2016

A vy chytře matky které tady píšou že já jsem zvyklá na nadstandart,že mě první dítě je zvyklé na značkové hadriky atd...prosím vás odpovidejte na můj dotaz a nerozebirejte to na co je nebo není moje dítě zvyklé a na co ja! Představ té si že mě dítě má třeba takové výdaje za léky protože od narození je nemocné že to je také důvod proč uvažují nad takovou věci! Myslíte si snad že nechci dítě pro které jsem udělala tolik věci abych ho měla a udržela konečně ... Bohužel má životní situace není zrovna nejjednodušší a proto vaham nad tím zda na to jsem připravena a nebo raději udělám nějaký manželský či normální pár šťastný kteří mu dají to co já nikdy nedam protože na to mít nebudu ...

slavikova24
autor
6. led 2016

@gabriiela nikdy neříkej té nikdy!!! Já v takové situaci také neměla být a ejhle stalo se ... Nemáte ani tušení co vše může nastat 🙂

domorodka
6. led 2016

@japona samoživitelkou oficiálně ano... ale žila s tím otcem - tak jsem pochopila já. Porozuměla jsme tomu tak, že dcera je jeho. Pak měla být dvojčata se stejným tatínkem, který bude nakonec otcem synovi. Tak jsem porozuměla já. Ale četla jsem s dětmi na krku... tak jsme třeba neporozuměla správně ? 🙂

gabriiela
6. led 2016

@slavikova24 já jsem dobře fin. zabezpečená, takže vím, že nikdy nebudu řešit, že bych dala dítě pryč z finančního důvodu. to je vše.

englerova14
6. led 2016

@slavikova24 Nestresujte sebe a miminko hloupými řečmi chytrých horákyň, nestojí Vám to za to a jim dělá dobře, že Vás mají tam, kde chtějí💜

luj89
6. led 2016

@slavikova24 Původně jsem chtěla poradit, ale když čtu Vaše arogantní komentáře k dobře míněným radám ostatních, napíšu jen toto: Nezakládejte diskusi, když nechcete slyšet rady.
Ano, opravdu nikdo nevíme v jaké přesně jste situaci. Proto nám to buď popište detailněji nebo diskusi příště nezakládejte vůbec.

buldrik
6. led 2016

Tezko radit ... Asi bych nad tim premyslela, jestli soucasna (spatna) situace ma v budoucnu sanci na vyrazne zlepseni a kdyz ano, jak preklenout to spatny obdobi. Takze treba, jak dlouho jeste budes muset platit na leky pro prvni decko.
V zadnym pripade si nemyslim, ze si zijes nadstandard, naopak (fakt nektere prispevky tady me nadzvedavaji ze zidle).
Naklady - jestli mas jeste veci po prvnim (kocarek, postylku a tak) bude to jednodussi, obleceni sezenes zadarmo, jak uz tady jini psali. Velky vydaj jsou plinky (fascinovala me tady jedna maminka, jejiz decko melo spotrebu 3pleny na den. To musely byt opruzeniny !). Pruser muze byt mliko. Ale hlavne se ti odlozi nastup do prace.
A ted pozitiva. Alimenty, snad pomoc od kamaradek, rodiny... Mozna novy pritel .. A za par let prace. A veci se meni, jeden den jsi na dne a dalsi ... Mas jeste 5 mesicu vymyslet bojovy plan 🙂 pred 5ti lety jsem bydlela v pronajatym bytecku 25 m2, bez uspor (a deti:p) ted mam vlastni domek (nekradu a nemam bohatyho manzela 🙂, super rodinu a zivot je fajn 🙂

japona
6. led 2016

@domorodka Aha, to me nenapadlo, že by byla (pro stát) samozivitelka a zila ve spolecne domácnosti s přítelem..

lucisa
6. led 2016

@luj89 bohužel, po přečtení poslední stránky mám ze zakladatelky diskuse stejný dojem. Nesoudím její situaci, do té se může dostat leckdo, víc mě mrzí, že reaguje nepřiměřeně. I na kritiku se dá reagovat s grácií a slušností.
A hlavně, pokud se rozhodne dítko si nechat a obrátí se tady pro pomoc, hodně maminek si vzpomene na její chování a třeba si tu pomoc rozmyslí, k její škodě samozřejmě 😢

bartovka83
6. led 2016

Chapu, jak moc je to tezke. Me manzel opustil po 12letech, v dobe, kdy jsem cekala nase druhe dite. Pokud je vaše dcerka nemocná a potřebuje léky, které musíte platit, zkuste zažádat o zvýšení alimentu. Já jsem to teda pochopila tak, že holčičku máte z předchozího vztahu. Na toto miminko dostanete alimenty od jeho otce a plus můžete uplatňovat vyživovací povinnost na vás po dobu kdy budete na mateřské resp. rodičovské. Holcici oblečky se dají vyměnit za oblečení na chlapečka. Kroužek vyberte dcerce jeden, který by ji opravdu bavil. A v 1+1 se určitě žít dá. Nebude to třeba lehké, ale píšete, ze jste to miminko moc chtěla tak za něj trochu bojujte. Přemýšlela jste třeba co řeknete dcerce? Jsou ji čtyři, takže si asi všimne, ze jste těhotná? A co když vám to bude vyčítat až bude starší. A to nemluvím o vás, jak to bude těžké. Rozhodnutí je na vás a držím palce ať se rozhodnete správně.

myjusiatko
6. led 2016

Urcite by som si napisala v klude na papier coho sa bojis a skusila by som si ku kazdemu bodu pripisat ako sa to da riesit. Snazila by som sa hladat dovody pre miminko, nie pre adopciu. Drzim palce. 🙂

Strana
z9