Jak širší rodina přijala, že chcete adoptovat dítě?

obyvatelka
10. zář 2015

Zdravim Vas 🙂 s manzelem jsme se rozhodli, ze vzhledem k tomu, ze se nam nedari uz dlouho pocit dite, tak ze pujdeme do adopce. Otazka na ty, co uz maji mimco adoptovane, jak a kdy jste oznamili rodine, ze jdete do adopce?
Moje mamka je socialni pracovnice, ale myslim si, ze ji to dost omezuje v jejim pohledu na vec, ze ma pocit, ze jsou vsechny deti z decaku nejak poznamenane a muze byr problem, kdyz si je clovek adoptuje. Babicka, jeji matka, je zase takova, ze se toho hrozne boji a mysli si, ze kazde dite z decaku vas v dospelosti podreze. Navic jsem si jista, ze na zpravu, ze budeme adoptovat, bude nejapne zertovat ve smyslu: ale jedine, kdyz si vezmete ciganka. My si chceme adoptovat bilou holcicku nejlepe, ale na jeji radobyvtipne poznamky nemam naladu.
Uvazovala jsem, ze jim na letosni vanoce koupim nejakou knihu o adopci, neco jako "Jak prijmout noveho clena rodiny" nebo neco takoveho, ale nevim, jestli jim to nechceme rict moc brzo, kdyz teprve vyplnujeme ty pocatecni papiry. Nicmene si zase rikam, ze cim drive, tim lepe, aby meli cas se na to pripravit.
Jake jsou prosim Vase zkusenosti?
diky za radu

katkakiki
10. zář 2015

Ahojky. Mám už jednoho adoptovaného syna - za měsíc mu budou 2 roky. Je to krásný a zdravý rošťák. Máme ho doma od 2 měsíců. Rodině jsme oznámili že jdeme do adopce až jsme byli na kurzu u psychologa. Má rodina s tím už + - počítala (měla jsem pár nezdařených IVF za sebou a dál jsem již pokračovat nemohla-zdravotní problémy). Bohužel rodina od manžela (hlavně mamka byla proti - podotýkám že s tchýni bydlím v jednom baráku). Celkem jsem se bála co a jak - jestli ho přijmou - říkala že dítě ano, ale jen vlastní. Mě to přímo neřekla, ale manžel říkal že s ní o tom mluvil. To víš - mrzelo mě to že to bere takhle. No ale když jsme domů přivezli ten malý uzlíček štěstí - úplně roztála a dokonce jak už byl kapku starší přiznala že nevěřila že by ho mohla takhle milovat. Je to supr babička, starostlivá a milující. Malý k ní strašně rád chodí a babi, ikdyž bohužel ze zdravotních důvodů se nemůže moc o něj starat - užívá si s ním každou chvilku. 😉

katkakiki
10. zář 2015

JO a kdyby jsi chtěla ještě nějaké rady ohledně adopce, tak je tady na MK skupinka:
Adopce, pěstounská péče a vše okolo 🙂

obyvatelka
autor
10. zář 2015

@katkakiki diky za odpoved 🙂 bohuzel tu skupinku neumim najit, v seznamu skupin nebyla. Poradis, jak na to, prosim?

maybe72
10. zář 2015

Zdravím Tě a přidám pár svých zkušeností...
Máme doma už 7 měsíců tříletého chlapečka, kterého jsme si vzali z kojeňáčku (zatím do předadopční péče) k našim dvěma vlastním dcerám. Reakce nejbližší rodiny i okolí byly různé. Část příbuzných nám fandí, část nás pozoruje skrz prsty a trousí průpovídky typu "teď je roztomilý, uvidíme za pár let", jeden jediný člověk nás odsoudil natvrdo a hned, že nás chlapeček za pár let zabije a zapálí nám chalupu, když je z toho děcáku...
Ale nejvíc jsme se setkali s velmi pozitivními ohlasy, lidé z našeho bydliště přijali chlapečka velmi vstřícně a pěkně, ve vesnici jsme žádné negativní ohlasy nezaznamenali, spíš se dozvídáme, že si nás za to lidi váží, obdivují nás a drží nám palce.
Nejbližší rodinu jsme informovali různě. Dcery se účastnily celého papírovacího a testovacího procesu, vše věděly od začátku, kdyby nechtěly nebo jim to vadilo, rozhodně bychom do adopce nešli. Žijeme v domě s mojí mamkou a babičkou, těm jsme vše oznámili těsně před absolvováním přípravky, obě měly radost a těšily se s námi. Manželovým rodičům jsme oznamovali hned, jak jsme byli zařazeni do registru žadatelů o adopci (aby se s tím stihli srovnat a přijmout naše rozhodnutí jako fakt, manželovu tatínkovi se to bohužel dodnes nepodařilo 😔 .
Pokud by Tě zajímalo něco dalšího, ráda se podělím... 😉
Držím palce, musíte počítat se vším a lépe mít připravené argumenty nebo věty k odbytí, lidé jsou různí, různě reagují a málokdo se s adopcí setkal... Držte se!

veruska007
10. zář 2015

@obyvatelka Z okolí znám maminku, co má dvě adoptované děti. Obě jsou ve věku mých dětí. Dlouho jsem netušila, že jsou adoptované, protože paní se nějakou dobu oblékala tak nějak neurčitě a "nové miminko" napřed vozila v hlubokém kočárku. Takže pro okolí to vypadalo, že jsou to její vlastní děti. Paní je dostala cca v půl roce věku dětí, každé zvlášť, jsou po 2 letech od sebe. Až po 3 letech jsem se dozvěděla, že děti jsou adoptované. Jsou ale hodné (stydím se to říct, ale ještě vychovanější než moje), úplně normální, člověk by to do nich neřekl. Potkávám se i s prarodiči a ti děti berou jako svá vlastní vnoučata.

katkakiki
10. zář 2015

Já jsem to našla takto:
klikni v liště nahoře Blogy
v levém sloupci je Seznam skupin
Vpravo okýnko na hledání
Zadáš adopce
A najde Ti skupinku…

Co se týče našeho okolí tak taky to přijali velice dobře - všichni nám prcka přáli (sousedé, kolegové v práci, kamarádi atd...) a klepu - zatím jsem se se špatným ohlasem nesetkala. Malý vypadá jako by nám z oka vypadl a kdo to neví, tak říká že je to celý tatínek - jen ty oči má prý po mě ... 😀 A já jim to nevymlouvám 😀

infokonik
10. zář 2015

@obyvatelka Ahoj. Posílám odkaz na Skupinu🙂
https://www.modrykonik.cz/group/5528/detail/