Je tu někdo, kdo adoptoval dítě romského etnika?
Je tu někdo, kdo adoptoval dítě romského etnika? Zajímají mě vaše zkušenosti 🙂
@alenka_p já psala, že nevím jak bych se zachovala když by mi po všem, ivf iui atd. řekli že nic.. to nevím. ALe tohle jsem nerešila. Omlouvám se, prostě do téhle "genové kategorie" bych nešla. Ale to nevme ani u bílého, ale tam je alespoň nejaká pravděpodobnost, že ano.. teda min. větší
@alenka_p reakce okolí budou špatné lidi jsou zlí. Ale to budou i v malém městě když to bude bílé dítě a budou si o tom rodiče doma mluvit, děti se dítěti vysmívat že je nevlastné a pod. ... prostě lidi. Spíš bych se zamyslela jak bych se s tím vyrovnala.
@luciamala1979 no vidíš, a já myslím, že to je úplně stejné riziko, jen odpadá právě ten negativní náhled lidí z okolí, kteří takové dítě odsoudí ještě dřív, než je k tomu důvod. Že jsi to neřešila, buď ráda, to odhlodlání vůbec podat žádost k adopci je na tom všem to nejtěžší....to smíření, že vlastní dítě prostě (asi - u nás to není ztracené) nikdy nebude
@luciamala1979 tak to už jsem psala, mně jde o to dítě, mně osobně jsou ty reakce celkem fuk, nehodnotím se podle toho co si o mně myslí ostatní 🙂
@alenka_p když to nemáte stracené mít vlastní, nevzdala bych to. A když jsou reakce fuk a zároveň byla diskuze kvůli reakcím okolí založena jak si upřesnila, tak nechápu o co pak jde?
@luciamala1979 nevzdala bych to? Co si pod tím mám představit?
@luciamala1979 píšu, že fuk je to mně, jde mi o děti. Kvůli těm ty reakce okolí řešit musím
@alenka_p reagovala jsem na tohle - 19:32 A diskuzi jsem založila proto, abych se připravila jaké ty reakce okolí asi můžou být,
nechme to. Držím palce ať Vám to vyjde, vlastní nebo adoptivní cestou, ať je dítě zdravé a dělá radost a progres 😉
@luciamala1979 teď už mi to přijde jako úplně zbytečné slovíčkaření, ale každopádně děkuji 🙂
@luciamala1979 Takže už vidím, že i tvé děti budou mít stejný názor ty... takže rod rasistů.. je mi to líto.. protože znám dost slušných Romů, ale pro vás jsou všichni stejný...
Pracuji nekolik let s detmi v detskem domove. Geny nepredelate. Romske deti maji specificke chovani a to vetsina ani ve sve rodine vubec nezila...
Navic "volani krve" od pubery je natolik silne, ze se vraceji ke svemu etniku...
@alenka_p Snad Vas moji otazkou neurazim, ale kdybyste se mohla rozhodnout, zda romske ditko hned a nebo bile ditko treba za dva roky? Tak jakou moznost byste volila? Nemyslim to absolutne ve zlem. Protoze, jak jsem psala, nikdy jsem nestala pred takovym rozhodnutim. A nedokazi si to predstavit.
a jinak poslední k diskuzi, pak už Vás tady nebudu rušit - považuji za absolutně neslušné, že člověk, proto že vyjádří názor v diskuzi, kt. nesouhlasí s názorem Vaším, je tady osočován a jmenován rasistem, krávou, je vyjádřovano k němu, jaké bude jeho dítě rasista a pod. Tak ještě jednou zakladatelke držím palce k správnému rozhodnutí a budu ráda za zpětnou vazbu později!
@luciamala1979 no myslím, že za pár let si na tuhle diskuzi ani jedna z nás nevzpomenem 🙂)
věřím, že ne. SNád si a pár let neřeknete, ty rasistky měli pravdu.
@jujatko nedělám to kvůli kratší čekací době. Kdybych si mohla vybrat, chtěla bych vlastní biologické dítě, přirozeně. Pokud budeme mít adoptované, tak je mi ale upřímně jedno, jestli bude bílé, žluté, černé, červené....nebo jedno, to je blbě napsáno, každá skupina má svoje specifika a je nutno takové dítě přijmout se vším všudy. Ale prostě chceme miminko a romské má pro nás úplně stejnou hodnotu jako neromské ;)
@luciamala1979 no ale těžko někdy poznám, jestli moje dítě v pubertě případně začne blbnout kvůli barvě pleti, citové deprviaci z toho, že není u bio rodičů, nebo prostě proto, že puberta je taková zatěžkávací zkouška, že jí dítě nezvládne samo o sobě...;)
@alenka_p ale spoznáte, to v tom projevu najdete 😉
@luciamala1979 opravdu? 🙂
@alenka_p Děkuji za odpověď. Já si myslím, že je asi horší se vůbec rozhodnout, zda dítě adoptovat nebo ne. A trochu mimo téma. Pochopila jsem, že vlastní dítko není vysloveně nemožné. Známí byli na nespocet inseminací, 4 IVF, 7 let snazení, lítání všude možně. Vše bez jakéhokoli úspěchu. Adopci zamítl manžel. A po sedmi letech se jim narodila holčička.
Ještě jednou - moc drží palce, protože to, co je v cizině zcela běžné, tak tady je stále tak trochu tabu a předsudky jsou tu silně zakořeněné. Moc Vám fandím!
@jujatko tak sex s manželem samozřejmě provozujeme dál, ale metody asistované reprodukce už podstupovat nehodláme...jinak máš pravdu, k adopci jsme se rozhodli (resp. já, manžel byl pro v podstatě od začátku chození do CAR) po několika letech dlouhého rozmýšlení, dřív jsem ji také odmítala, k tomu člověk musí nějak dojít 🙂 Ta další rozhodnutí už byla naprosto přirozená a rychlá, bez nějakých větších debat (ohledně požadavků na dítě) 🙂
@alenka_p Ono to jiné etnikum v sobě zahrnuje třeba i poloviční nebo čtvrtinové romy, kteří vizuálně ani jako romové nevypadají. Ale tím, že mají romské etnikum v anamnéze, tak už nespadají do toho většinového. A základní pravidlo je, že se vybírají rodiče pro dítě, ne dítě pro rodiče. Takže oni se i budou snažit, aby to dítě zapadlo do vaší rodiny a nevyčnívalo v různých aspektech.
On člověk po těch všech školeních a testech, formulářích, je takový upřemýšlený - my jsme taky pořád řešili, jaké nemoci jsou pro nás schůdné, jaká anamnéza. A člověk se dostane do bodu, kdy chce tu náruč otevřít co nejvíc, protože se na to prostě po tom všem cítí. Ale pořád je to hodně teoretizování a museli jsme si dávat pozor na to, abychom nepřecenili své síly. Věděla jsem, že první dítě je vždycky největší záhul a proto už jsme právě i u tohoto druhého byli opatrnější. Teď zpětně vidím, že navzdory svým představám mi bohatě stačí u dcery astma a úzkostnější povaha 😀 Ale navíc - ač je majoritního etnika - tak se téměř každodenně setkáváš s tím, že úplně neumíš odhadnout směr chování a reakcí toho dítěte. U syna, který je vlastní, jsem to uměla vycítit, protože má v sobě naší genetickou výbavu a jeho reakce jsou podobné těm našim. Ale u ní prostě často nevím. A to jsou jen takové drobnosti, které Tě čekají u každého adoptovaného dítěte. Věřím, že nějakej drobek na vás už čeká, nebo se třeba ještě nenarodil, ale bude přesně tím, který je určený pro vás. A věřila bych v tomhle poradnímu sboru, který se opravdu snaží "spárovat" uchazeče s dítětem tak, aby to bylo do budoucna to nejlepší.
@alenka_p opravdu, to píšu z vlastní zkušenosti reakcí mého syna / dcery. a mrkni, potvrdila Vám to i werumka

@luciamala1979 A diskuzi jsem založila proto, abych se připravila jaké ty reakce okolí asi můžou být, radit nepotřebuju, obrázek jsem si udělala ;)