icon

Možnosti při nesouhlasu s adopcí dítěte manželkou

blees
26. črc 2024

Dobrý den,
rychle nastíním situaci. Švagr je gambler a udělal si 2 děti s alkoholičkou a i přes snahu pomoci, kdy on je i v insolvenci, tak jsou oba tam, kde byli na začátku. Jde o to, že žena je hned akční a chce si jedno z dětí vzít (bude mu 5), i když máme hypotéky a řešíme, že asi nebudeme mít jak vybavit nábytkem dům. Možná jsem trochu sobecký, ale myslím si, že není vhodné si brát teď další dítě (my máme dvě vlastní 5 a 9) , když i díky stylu života rodičů má dost zdravotních problémů. Prostě s tím nesouhlasím, ale žena to vzala, že to vezme jen na sebe atp. Jaké mám tedy možnosti? Děkuji za odpovědi.

Strana
z3
benetka
28. črc 2024

@blees jako přímých příbuzných by se vás týkala jen pěstounská péče ne adopce. Pěstounská péče tzv příbuzenská kdy berete příspěvky na dítě.

journals
28. črc 2024

@somalicats narovinu - kolik takových dětí jsi osobně potkala? Kolik rodin s adoptovanými dětmi z problémového prostředí znáš? Je to všechno na úrovni “nikdy jsem nezažila, ale…” nebo máš v téhle oblasti osobní zkušenosti a zážitky?
Ono se to takhle totiž řekne strašně jednoduše, ale čím víc víš, tím víc bys váhala.

guliii
29. črc 2024

Nenapadlo vás zajít třeba k nějakému manželskému poradci nebo mediátorovi? Tohle je hodně těžká situace a oba na ní máte jiný názor, mohlo by to poznamenat váš vztah. Možná by neškodilo, aby i někdo nestranný vysvětlil vaší ženě jak to máte a vám jak to cítí ona. Myslím, že to potřebujete hlavně spolu probrat, tady vám asi nikdo řešení nedá.

vitezove
31. črc 2024

@blees tohle ale neni vec o ktere se premysli logicky. Ty zemres. Manzelka taky. Chces aby si deti vzal pribuzny co je bude mit rad nebo aby sli do decaku? Delate to kvuli tem detem. Jsou to vasi pribuzni. Btw vemte si je do pestounske pece a budete mit par korun k dobru a nemusis resit, jestli je uzivite.

Jdou to nevinné deti, ktere nejspis nikdy nezazili hezke detstvi a rodinu. Kdyz pujdou do decaku, uz se z toho nikdy nedostanou. Mate moznost opravdu zmenit nekomu zivot. Opravdu ho zachranit. Logika zde fakt nemá místo.

veroniquecz
31. črc 2024

@vitezove nemá místo? Podle mě právě má. Ty se na to divaš z pozice toho dítěte, ale musíš se na to dívat z pozice rodiče. Moje rodina je pro mě “posvátná” a tohle je věc, která by ji opravdu dokázala rozložit. Ty bys dokázala ohrozit svoji rodinu a svoje dítě, aby se pro tebe cizí děti nedostaly do děcaku?

prejeta_zaba
31. črc 2024

@vitezove ale oni neumírají. Oni cíleně zanedbavaji své děti, s příbuznými asi taky nebudou mít top vztah, zakladatel toho má se svou rodinou sám dost (manželka skončila na práškách po chvilkové péči o ty děti)...a má to celé zachraňovat? A proč? 🤷‍♀️ V tomhle není srdce, že bys měla milované synovce nechat zavřít do děcáku. V tomhle je právě čistě jen ta logika. Převrátit si život naruby kvůli sysifofské práci? To si musí oni dva zvážit. Ale nepředstavovala bych si romantický happy end.

prejeta_zaba
31. črc 2024

@somalicats a k čemu jim bude papír od lékaře, když už teď vidí, že děti jsou problémové, zanedbané, roky se jim nikdo nevěnoval? To se jako abrakadabra na místě vyřeší? Myslíš, že je chytré si ke svým poměrně malým dětem vzít další dvě, které nejsou zvyklé na žádnou výchovu, pravdepodobně je budou fyzicky napadat, ničit jim věci, utíkat z domu atd.? Jak to asi vezmou vlastní děti? Myslíš, že budou šťastné a vše tiše tolerovat? Ne, budou žárlit, dělat naschvály, upozorňovat na sebe a nenávidět rodiče za to rozhodnutí. Tohle se podle mě nedá vyřešit bez pomoci odborníka. A spíš je na místě si přiznat, že to nelze, než pár let dělat samaritána a pak v lepším případě skončit na antidepresivech, s rozvrácenou rodinou.

vitezove
1. srp 2024

@veroniquecz Ano. Přesně to dělám. Mám doma šťastné, spokojené dítě a žádáme o pěstounskou péči, abychom pomohli někomu, kdo to štěstí neměl.

veroniquecz
2. srp 2024

@vitezove i za situace, že by to byly děti alkoholiku bez základních návyků?

amazienka
2. srp 2024

@vitezove Jaké máte požadavky na dítě? Věk, etnikum, zdraví, kontakty s bio rodinou?

marimanta
2. srp 2024

@veroniquecz
@amazienka vzhledem k tomu, že @vitezove má malé dítě, bude na 99% přijímat dítě menší, takže asi 0-3 roky 🙂 Do zprostředkované PP se umisťuje dítě tak, aby bylo nejmladší v rodině.
Což tu ještě nepadlo směrem k zakladateli, protože i to je celkem důležitý faktor, ačkoli se to třeba nezdá.

amazienka
2. srp 2024

@marimanta Podle mě, pokud se jedná o příbuzenskou péči (což je nezprostředkovaná), tam to být nemusí.
Taky moc nerozumím tomu, že by si vzali jen jedno ze dvou. Pro ty děti by bylo lepší, aby do PP šly spolu. Byť do cizí rodiny.

marimanta
2. srp 2024

@amazienka jj, asi jsem to blbě napsala, u příbuzenské to samozřejmě neplatí, tam jsou ty děti dané 🙂, ale to, že do rodiny přijdou třeba starší děti než vlasti, může být další díl průšvihu.
Na rozdělování dětí mám stejný názor. Blbý je, že všichni tvrdí, jak se sourozenci nerozdělují, ale taky to není vždy pravda... Sourozence našeho pěstouněte chtěl kraj umístit jinam...

Strana
z3