Švagr chce, abychom se postarali o jeho miminko

jana.nina
18. pro 2016

Ahoj, jsem v dost zvláštní situaci a nevim jak ji řešit. Mám dva syny(13 a 3 roky) můj švagr je bezdomovec a jeho těhotná přítelkyně taky ( nebudu zde rozebírat proč, je to jejich věc)
Oni po manželovi a mě chtějí abychom se postaraly o jejich miminko. Jsou ochotni se ho úplně vzdát.
1 otázka: jak tuto situaci řešit právně - soud, sociálka
2 otázka: ona nebyla ani na jednom vyšetření - nemá žádné doklady ani průkazku pojištěnce a je to ke všemu slovenka
3 otázka: jak byste danou situaci řešily? Šly byste do toho? Já osobně mám strach!

Děkuju za pomoc, podporu a názory
Jana

nutricnihodnota
18. pro 2016

@jana.nina S technickou stránkou věci Ti bohužel neporadím, ale sama za sebe vím, že bych ho nemohla nechat státu, nebo cizím lidem. Je to rodina 🙂. Každopádně by to chtělo, začít ihned řešit nejen právní věci, ale i toho doktora.

jana.nina
autor
18. pro 2016

@nutricnihodnota ano vím že není moc času, jen mám rozporuplné pocity. Díky kamarádce vím kam se obrátit pokud jde o tu právní stranku. Ale doktorka? Kdo ji ošetří když není občan ČR a nemá doklady!!

sara84
18. pro 2016

@jana.nina osetri ji,tj porodi v nemocnici, ale bude dluzit za porod! A to je ranec...A nevim,.jak dite. Teoreticky by melo mit obcanstvi a tim i pojisteni po otci. Ma svagr doklady? Ma prukazku pojistence? Dite bych si vzala...vycitala bych si, ze je v ustavu. Ale fakt mit pravne vse cistr, at za rok/ dva neprijdou, ze ho chteji...

j.a.n.i
19. pro 2016

@sara84 Zas takovy ranec to neni, za muj porod si porodnice uctovala asi 7000,-

sara84
19. pro 2016

@j.a.n.i to jsem si myslela, ze bude vice teda. No ja oba porody pobem, tak u me by to ranec byl :(

medulinek
19. pro 2016

pokud z toho máš strach a divné pocity,nešla bych do toho. Možná mě tu holky ukamenují,ale nejsi jim ničím povinná,takže ti nikdo nemůže nic zazlívat. Nakonec můžeš trpět ty,tvé děti,manželství i to dítě. Co manžel na to?

trdelnik234
19. pro 2016

@jana.nina

Ahoj, pokial sa na to necitis, nerob to. Je to velmi komplikovane. Najlepsie by bolo, keby si dietatko adoptovala uplne cudzia rodina. Dieta by tam bolo prijate z laskou, bez minulosti a nielen preto, ze bio rodicia su bezdomovci.
Ak by som bola na tvojom mieste, tak by som svagrovku dotlacila na gyndu, pomohla jej spisat papiere k adopcii a nechala na seba na socialke a vsetkych instituciach kontakt.

Ak si ale naozaj dieta planujete osvojit a starat sa o neho, tak mu prosim nikdy ale naozaj nikdy a za ziadnych okolnosti nepripominajte, ze mat byt vdacne za to, co ma a drzat pusu a krok, lebo ak by vas nebolo, tak by skoncil na ulici ako jeho rodicia.
Uz aj tak to bude mat v zivote tazke. No a samozrejme ziadnu vdacnost od neho necakajte, ono sa na svet nepytalo.
P.S svagrovka nech si necha podviazat vajecniky, ked je jej milsi chlast a ulica.

alyssa18
19. pro 2016

Já bych do toho osobně nešla. Zodpovědnost za to dítě mají v prvé řadě jeho rodiče, a když už je nenakopne ani tohle, aby s životem něco dělali, tak proč by to za ně měli dělat jiní. V tomhle člověk musí myslet na to, aby byl v budoucnu schopen zaopatřit hlavně svoje děti. Možná jsem zlá, ale to je můj názor.

markiiska
19. pro 2016

Je to velká zodpovědnost, nevím jaké máte vztahy, jestli se někdy vídáte...ale já bych do toho taky nešla...

jana.nina
autor
19. pro 2016

@alyssa18 ano máš pravdu ale to malé za to nemůže

@trdelnik234 nejsem z těch co by někomu předhazoval moje dobré skutky a úmysly. Děkuji za názor 😉 moje pocity jsou smíšené spíš proto že nevim do čeho bych se pustila ohledně papírů a kolotoče okolo. Mimi bych brala jako svoje vlastní....jinak to nejde

@medulinek manžel je na tom stejně jako já....srdce říká jdi do toho ale rozum nás zrazuje

jana.nina
autor
19. pro 2016

@sara84 švagr snad doklady má co vím. Budu volat na sociálku a okresní soud abych se dozvěděla víc

bledulka84
19. pro 2016

A chces dite do adopce nebo byste to chteli resit jako pestouni? Pokud se nepletu, tak v tomto pripade byste na dite dostavali alespon nejake penize od statu, kdyz od rodicu se neda ocekavat vubec nic. Hele a resite nejak i treba to, jestli nefetuji nebo nechlastaji, aby dite nemelo nasledky nebo abstinencni priznaky? A jak se k tomu vsemu stavi tvuj muz a jeho rodice? Nebo nemate v blizkosti rodinu, co by po miminku touzila, ze byste zvolili primou adopci?

jana.nina
autor
19. pro 2016

@markiiska manžel se s nimi vídá a skoro denně si telefonují. Mě srdce říká ať dám tomu maličkýmu šanci...

jana.nina
autor
19. pro 2016

@bledulka84 nejsou to feťáci. Jen si prostě po pár kopancích od živoza vybraly tento způsob života. Manžel rodiče už nemá a má na to stejny pohled jako já. Problém zprvu bude na straně mé rodiny.

jana.nina
autor
19. pro 2016

@bledulka84 a právně bych to řešila fornou poručenství - zatím. Vzhledem k tomu že je to příbuzenstvo

veru263
19. pro 2016

Ahoj, naši takhle adoptovali od mamky brachy. Napis soukromou zpravu, pokud chces 🙂 nechci to řešit uplne verejne 🙂

jana.nina
autor
19. pro 2016

@veru263 koník má výpadek...zkusím to později 😉 děkuju

mariejosef
19. pro 2016

@jana.nina jako zdravotnik vim ze ji musi akutne osetrit a bez dokladu je problem v ramci eu by neco mela zadara ale chce to prukazku a nebo se bez primo do porodnice poradit,kdy ma tp?je to rodina,ze asi bych si mico vzala do pestoundke pece,lehke to nebude,ale mas sanci udelat pro miminko to nejlepší dat mu rodinu ❤

mariejosef
19. pro 2016

@jana.nina kazdopadne ti fandim 👍

amazonka.k
19. pro 2016

@jana.nina Já bych jim nabídla pomoc, aby se mohli postavit na nohy a postarat se o své dítě, tím bych začala...

littleluu9
19. pro 2016

Já bych nemohla žít s vědomím, že ten malý tvoreček, který za nic nemůže a přišel na svět plný očekávání skončí někde v ústavu, nebo že bude někde bezdomovčit se svou matkou. Ano, pravděpodobně bude mít abstinenční příznaky, možná i nějaké zdravotní problémy. Ale opravdu si nezaslouží skončit někde odložený nebo aby mu nedej bože jeho matka v afektu ublížila (zrovna jsem dnes četla jak v Brně rodiče utýrali k smrti 5měsíční děťátko). Komunikuje s vámi švagr a matka dítěte? Jsou ochotní podepsat papíry a dítěte se vzdát ve váš prospěch? Chtělo by to konzultaci s právníkem, nevím jak to přesně probíhá. U nás byla jedna matka alkoholička, děti jí sebrali a měli je v péči jejich prarodiče - ale nevím jestli to bylo svěření do péče nebo pěstounství nebo adopce? Chtělo by to zjistit o někoho zkušeného jaké jsou možnosti a z toho vycházet. Můžete jít i do pěstounství, ale tam bych se hrozně bála, že se ta matka jednou rozhodne změnit svoje feťácké působiště, dítě si odvede s sebou a už ho nikdy neuvidím.. Nejlepší by bylo aby na ně ztratila právo.

jana.nina
autor
19. pro 2016

@mariejosef řekly jí že za zakladní osetření chtějí peníze když nemá průkazku poj. A tu jí nikdo nevydá bez OP a zen ji nikdo nedá bez rodného listu.....to ny musela na Slovensko

A vím že tímto bych tomu malému pomohla 😉 děkuju

littleluu9
19. pro 2016

@jana.nina Aha, tak teď to dočítám, že nefetují a že bys byla poručník. Jak to vlastně probíhá? Může ti pak matka dítě jen tak ze dne na den odvést? Nebo ne?

jana.nina
autor
19. pro 2016

@littleluu9 ano komunikují s námi. V tento moment je nejlepší poručenství vzhledem k příbuzeneckému vztahu

Děkuji za názor 😉

trdelnik234
19. pro 2016

@jana.nina
Sprav to tak, ako to citis. Drzim palce, nech sa vsetky tie papierove veci vybavia bez zbytocnych natahovaciek a nehc je babatko zdrave. Mozno to bude dievcatko, ktovie. A kedy by sa malo narodit?
Mozem si ta pridat k oblubenym?

mariejosef
19. pro 2016

@jana.nina je to tezke kolik stoji osetreni jako samoplatce?

jana.nina
autor
19. pro 2016

@amazonka.k za pomoc jim byla z mé strany nabídnuta několikrát....marně

jana.nina
autor
19. pro 2016

@trdelnik234 ano přidej si mě 😉 mělo by se narodit komcem března

bledulka84
19. pro 2016

@jana.nina ale stejne bych je primnela, aby si ona zaridila doklady (pripadne ji i odvezla na slovensko), protoze je bude potrebovat, a nejak si vyresila zdravotni pojisteni, nevim, jestli to pujde v CR, ale aspon na slovensku, porad plati, ze je taky obcan EU, takze aby mela hrazeny porod, pokud nechcete zaridit porod u vas doma se soukromou PA. Idealni by taky bylo, aby absolvovala alespoň nejakou prohlidku na gynde, abyste vedeli, ze je mimi v poradku a v jakem je zhruba tt. A pak samozrejme ty pravni zalezitosti. Budou to starosti, ale vase rozhodnuti chapu a fandim vam 🙂

jana.nina
autor
19. pro 2016

@mariejosef za základ - jen krev a utz chtěly 5 tisíc