icon

Švagr chce, abychom se postarali o jeho miminko

jana.nina
18. pro 2016

Ahoj, jsem v dost zvláštní situaci a nevim jak ji řešit. Mám dva syny(13 a 3 roky) můj švagr je bezdomovec a jeho těhotná přítelkyně taky ( nebudu zde rozebírat proč, je to jejich věc)
Oni po manželovi a mě chtějí abychom se postaraly o jejich miminko. Jsou ochotni se ho úplně vzdát.
1 otázka: jak tuto situaci řešit právně - soud, sociálka
2 otázka: ona nebyla ani na jednom vyšetření - nemá žádné doklady ani průkazku pojištěnce a je to ke všemu slovenka
3 otázka: jak byste danou situaci řešily? Šly byste do toho? Já osobně mám strach!

Děkuju za pomoc, podporu a názory
Jana

Strana
z8
bunny123
19. pro 2016

Nezáviděníhodná situace...Rizik je asi víc, od toho, že si budou chtít k vám v budoucnu odložit další děti, až po zdravotní stav dítěte, protože nejenom, že rodička nechodila na prohlídky, ale také se nestravuje vyváženě a krabicovému vínu se také určitě nevyhýbá.

amazonka.k
19. pro 2016

@jana.nina Držím palce, postavili Vás do nezáviděníhodné situace, sobci...

panickatlamicka
19. pro 2016

@jana.nina odpovim ti velmi jednoduse. Ano, sla bych do toho. Proc? Protoze kazde dite, ktere se diky prime adopci ci pestounske peci vyhne pobytu v ustavu, se pocita.

bledulka84
19. pro 2016

@jana.nina jo, ale co uvedou k udajum matky, kdyz sama doklady nema? Nejsem právník, ale bala bych se, ze kvuli matce nemusi vystavit RL ani malemu, urcite si to nekde overte.
A porad to nemeni nic na tom, ze ty doklady potrebuje k soudu. Jak tam overi jeji totoznost? Tehle laxnosti bych se hodne obavala, muze to zkomplikovat veskery prubeh a bala bych se, aby kvuli tomu pak socialka dite sama neodebrala a neumistili ho uplne pryc. Mozna jsou to nejhorsi mozne scenare, ale jeste mate cas je vyresit vcas.

jana.nina
autor
19. pro 2016

@bunny123 furt lepší než feťačka, což u adoptovaných dětí není vyloučeno

trdelnik234
19. pro 2016

@jana.nina

akoze asi trosku od veci, ale mozno by bolo dobre pouvazovat o zbaveni svojpravnosti. No a vysterilizovat oboch.
Su to nejaki novodobi squateri, pseudo-umelci? KOlko maju rokov?

panickatlamicka
19. pro 2016

A samozrejme bych pocitala i s tim, ze miminko takovych "rodicu" bude nejspis drazdivejsi, plactive, narocnejsi a chovaci.

jana.nina
autor
19. pro 2016

@bledulka84 ano v tom máte pravdu. Doklady bude potřebovat na 100% to vím. Jen ji k tomu nemůžu dokopat aby to řešila

jana.nina
autor
19. pro 2016

@trdelnik234 jemu je 45 a jí je 30. Oba dluží státu za alimenty a on už za to i seděl. Ona se trestu vyhýbá pobytem v ČR.....

panickatlamicka
19. pro 2016

@trdelnik234 no sterilizovat je dost silny kafe, nemyslis? Stava se to malo, ale stava, ze se clovek zvedne ze dna. Neznas je, ted jsou to treba alkaci, fetky, co ja vim. Ale co kdyz za rok budou mit nakroceno do normalniho zivota?

luckaamilan
19. pro 2016

Pravdepodobne budete musiet zaplatit celu sumu za porod pred odchodom z porodnice. Ja rodila v Motole, som slovenka, v tej dobe pracujuca v Praze, pojistena v ceskej VZP a i tak som pred ochodon musela zajst dole na prizemi na cudzinecke, dat si vystavit doklad,ze nic nedlzim a az potom mi dali syna z novorodeneckeho a prepustacie papiere. Bolo to dost prisne.

panickatlamicka
19. pro 2016

@jana.nina tak tehotna bych si to radsi odsedela, nez byt pod mostem.

bledulka84
19. pro 2016

@jana.nina snad manzel zatlaci na brachu. A mozna nezbyde nez ji nalozit do auta a odvezt (treba i pod natlakem) na slovensko a vyridit to s ni. Misto, aby byla rada, ze se o male nekdo postara, tak dela toto:( drzte se, bude to chtit hodne sil!

jana.nina
autor
19. pro 2016

@panickatlamicka já je znám dost dlouho a sama bych jim to doporučila. Ona čeká 4 dítě a ani o jedno se nestará....on má 2 a je to jak přes kopírák

bledulka84
19. pro 2016

@jana.nina
Aha, takze ona je v patrani policie SK? No, tak to ji asi nedonutite si doklady vyridit.

jana.nina
autor
19. pro 2016

@bledulka84 zatím jsem ji v patrání nenašla ale vzhledem k tomu že neplatí výživné je to otázka dní kdy tam bude

panickatlamicka
19. pro 2016

@jana.nina ach jo 😢. Kez prozrou!

bledulka84
19. pro 2016
ilonne
19. pro 2016

@jana.nina Nikdo te nemůže k ničemu nutit. Ja osobně bych si miminko vzala, bylo by mi ho strašně líto. Na druhou stranu, pokud otehotni podruhé, potřetí atd. opět bude zadat po vás, abyste si miminko vzali?

luckaamilan
19. pro 2016

Vezmite ju na jednodenny vylet na SR, kde vybavte kopiu rodneho listu, co trva par minut a rychlo naspat do CR a v Prahe na slovenskej ambasade vybavte pas. Podla mna na Sr obcanku ani zdravotnu pojistovnu nevybavite bez poho aby nezistili ze sa vyhyba trestu. Mozno je riskantn i ta ambasada, ale je to vzdy mensie "zlo". Kazdopadne je smutne, ze neplati alimenty na vlastne deti a vyhyba sa spravedlnosti, ja osobne by som ju, rodina nerodina, po porode sama zaviezla na Sr policiu, deti su predsa priorita a musi raz pochopit, ze ma ajnejaku zodpovednost!

barmarks
19. pro 2016

@jana.nina Já bych do toho asi šla,ale spíš jako do pěstounské péče.Pokud k tomu máte podmínky stát dá vždy přednost rodině.A po čase mohou dát rodiče souhlas a vy si ho třeba adoptovat.Vše by jste měli právně ošetřené a ze začátku by vám vypomohl stát.Také se může stát že děcko bude postižené a pak by jste na to nebyly úplně sami.Alkoholička je rozhodně větší zlo než narkomanka.

kika_21
19. pro 2016

@jana.nina Ano, šla, určitě. Maminku bych také zapojila do péče-vždyť situace se může změnit k lepšímu. Teď je to bezdomovec, ale za chvíli být nemusí.-myslím teď bratra.

blahova_andrea
19. pro 2016

@panickatlamicka já si taky nemyslím, že je to silné kafe, jen sterilizace stojí další prachy a nikdo je nemůže donutit. ale pokud je pravda, že oba už nevím kolik dětí mají, když dluží na alimentech a vlastně se vyhýbají placení na starší děti tím, že jako neexistují a pak si ještě klidně dál plodí a děti v podstatě rozdávají, aby se zbavili i další zodpovědnosti...co jiného na to napsat? ono je to hnusné to takto na plno říct, ale bylo by to jediné správné a logické řešení. i kdyby se zvedli ze dna a začali se starat o děti, které už mají, tak toho budou mít po zbytek života na triku tolik, že nebude na místě plodit dál a dál. jinak se z toho dna nelze vyhrabat. tak co tě tedy na příspěvku @trdelnik234 tak šokovalo? spíš ji obdivuju, že měla odvahu tak rázné řešení hodit do placu 😀

medulinek
19. pro 2016

ono vetisnou ti,co jsou bezdomovci dobrovolne - vetsinou proto aby si je nevyhmatl stat prave pro dluhy a jinou trestnou cinnost se zvedat ze dna nechce

isabelafuentes
19. pro 2016

Ja osobne bych do toho nesla. Ditete by mi bylo lito,ale zodpovedni jsou za nej jeho rodice,ne ja. Takze zadne vyciky svedomi bych nemela. Nemuzou na me prenaset svou rodicovskou odpovednost,dite si udelali sami. A to hlavni - prichod takoveho ditete do me vlastni rodiny by mohl mit spatny vliv na vychovu a vyvoj mych deti,a ty jsou na prvnim miste.

blahova_andrea
19. pro 2016

@luckaamilan ono ty papíry o zaplacení a bezdlužnosti se netýkají jen cizinců, to musí podstoupit v rámci kolečka při "vyzvednutí" miminka všichni 😉

blahova_andrea
19. pro 2016

@jana.nina a nepomohla by jí k vyřízení těch dokladů reálná výhrůžka o tom, že pokud je nebude mít, tak vše zkomplikuje a vy to malé nebudete moct dostat? oni si neověří ji, tak koho zapíšou do rodného listu? otec, když nejsou svoji, se musí k otcovství sám přiznat, aby byl uveden. proč by to švagr dělal, když už má dvě děti, které má přiznané a nestará se? proč se hlásit k dalšímu? pak je řešením opravdu ten babybox, ale to zas nehrozí, že by šlo miminko k vám. pokud jim na tom malém záleží aspoň trošku a chtějí vás "využít" jako náhradní rodiče, tak proto musí udělat aspoň to minimum, co se týká papírů, proboha!!!!

kika_21
19. pro 2016

@trdelnik234 No tak to raději nechodím ven-nechci, aby mě někdo odchytl jako kočku...

luckaamilan
19. pro 2016

@blahova_andrea
V motole urcite nie. Bola som v porodnici 10dni , vzdy sme boli 2 na izbe, vystriedalo sa vedla mna par cesiek a ja jedina som to musela vybavovat. Rok 2014. Osobne ma to dost sokovalo, pretoze som mala samozrejme stejnu karticku pojistenca jak tie cesky ...

blahova_andrea
19. pro 2016

@luckaamilan tak já rodila v brně, 2014 nevím jak to bylo, jsem to nesledovala, ale 2011 přítel musel jít dolů zaplatit za pobyt v porodnici a až s papírem, že nic nedlužíme jsme dostali syna. otec u porodu se tehdy platil, to hned po porodu na sále. pak se platila ta stovka za den nebo jak, tak jsme platili to. u dcery už pak fakt nevím, jestli to zrušili, ale přijde mi divné, že by to jedna platila a druhá ne, když kartičku máme všechny stejnou. že by to pak byly rozdíly v porodnicích? konkrétních?

Strana
z8