Švagr chce, abychom se postarali o jeho miminko
Ahoj, jsem v dost zvláštní situaci a nevim jak ji řešit. Mám dva syny(13 a 3 roky) můj švagr je bezdomovec a jeho těhotná přítelkyně taky ( nebudu zde rozebírat proč, je to jejich věc)
Oni po manželovi a mě chtějí abychom se postaraly o jejich miminko. Jsou ochotni se ho úplně vzdát.
1 otázka: jak tuto situaci řešit právně - soud, sociálka
2 otázka: ona nebyla ani na jednom vyšetření - nemá žádné doklady ani průkazku pojištěnce a je to ke všemu slovenka
3 otázka: jak byste danou situaci řešily? Šly byste do toho? Já osobně mám strach!
Děkuju za pomoc, podporu a názory
Jana
Já se nezlobím na nikoho za jeho názor, pouze se snažím vysvěstlit svůj postoj k danému názoru.
Pár věci tady zmiňovanych mě ani nenapadlo....mám o čem přemýšlet.
Opravdu do toho nejdu bezhlavě. Proto tady s vámi diskutuju. Snažím se najít nejlepší cestu....
@jana.nina - možná bych se ptala, proč to neudělají jeho rodiče (babi s dědou)...pak bych se ptala, proč jsou nezodpovědní...pak bych se ptala co její rodina na Slovensku?
Nakonec bych do toho nešla, protože to dítě, bude mít pořádný chaoz v té hlavě, když ho budou chtít nevštěvovat a tak...no a to dítě šanci dostane i u jiných lidí, ne vlastních příbuzných a oni by to neměli tak jednoduché s tím navštěvováním, buď by se museli zařídit tak, aby mohlo s něma být, nebo se jej nadobro vzdát a nevěděli by kde je a to tak asi má být, nejde se to vzdát a vlastně nevzdat a pak tomu dítěti zasahovat do života...No je toho pak hodně v dospívání a tak a také si myslím, že jedním dítětem tohle nemusí končit...
Osobně bych z těchto důvodů do toho nešla...
Vyjímku bych udělala, kdybych nemohla mít své vlastní děti a stejně bych o adopci uvažovala, ale jinak asi ne...
A co se týče toho, jak se tady čertíš, no víš, nebude to procházka růžovým sadem a to ti tady všechny píšeme...a vůbec nechápu proč se tady stavíš do role, že to je tvá zodpovědnost, každé dítě má biologického otce i matku, samo se nesplodí. A ty sama nespasíš chyby ostatních, ano úmysl je dobrý, žel bohu nevím, zda se dostaví ten kýžený efekt...
@jana.nina Neříkám že děláš chybu! Jen píšu, aby jsi dobře zvážila rizika, která mohou mít dopad na vaší rodinu a to bez ohledu, jestli rodiče znáš, nebo ne. To si myslím, nemá vůbec v tomto případě souvislost. Prostě se rozhoduj ne proto, že to dítě znáš, ale proto, zda to chceš postoupit, nebo ne. Není to o anonymní diskuzi. Je to ale bohužel o tom, že za pár let ti vůbec nikdo nemusí zpětně poklepat na rameno jako že "good job!" ale můžeš se sama sebe ptát, jestli to za to stálo. Nikdo tu neříká, že jsi špatný rodič! Vůbec nikde to tu nezaznělo a jsem si jistá, že to tak nikdo ani nemysel. Není to o tobě, ale o tom miminku a jeho rodičích.
Co vyhledat sociální pracovnici, dětský domov, nebo rodiče dětí adoptovaných z podobného sociálního prostředí? Nemyslím to rýpavě, ale možná by odborný a zasvěcený pohled pomohl? (ať už tak, nebo tak, přeci jen budou to případy z praxe)
@jana.nina No a to nevadí-prostě je to jen jejich názor, tak mají ty bratrovy děti vlastně štěstí, že on má ségru, která všemu nerozumí.Chaos v hlavě má i můj syn-nechápe zrovna, kde jsou zakopáni dinosauři- a chce ale znát adresy-ne jen tady na louce-no hrůza! Celou procházku o tom mluvíme-i přes uhlí a ropu, ale fakt marné...Asi to vysvětluju složitě.😨
@journals já to taky nemyslela zle. Samozřejmě je to hlavně o tom že oni dva jsou nezodpovědní blbci a svoje problémy a chyby hážou na lidi kolem sebe. Každopádně budu muset kontaktovat minimálně sociálku.....ať tak nebo tak to malé do životních podmínek jeho rodičů přijít nemůže
@jana.nina Není problém v tom, že víte, kdo je rodič. Problem vidim v tom, že "rodiče" budou chcit vidavat své dítě. Az za pár let přijdou s tím, že s dítkem chtějí jet na Slovensko poznat rodinu "maminky", co vy na to? Pošlete je do háje, protoze je dítě "vase". Nebo mu sbalite a vyslete ho? Co když se dají do kupy (jak byste chtěla) a budou ho chtít vidavat častěji nebo kecat do toho, ja jakou školu má dítě chodit, proc nemuze chodit po nocich venku ("biomama říkala, že by mi to dovolila"!) atd atd.? Necháte si zasahovat do života?
Pokud by o dítě stali, nechají si ho sami. Pokud ne, dali by ho k adopci. Pokud vymýšlí, který příbuzný se bude starat, vidim to také jako vycuranost svagrovcu, aby se nemuseli obtěžovat s miminem a současně bylo poblíž..
@jana.nina "jen" poručník jsem záměrně napsala v uvozovkách, protože tím nechci nijak snižovat funkci poručníků a pěstounů
Zdravé bílé volné novorozeně nezůstane v kojeňáku a pokud budeš vědět, že ta žena hodlá anonymně porodit, můžeš o všem předem promluvit se sociálkou, sama uvidíš co ti k tomu řeknou ... většinou nemají problém dát alespoň vědět, že dítě už je v rodině a že je v pořádku.
Že dítě není vaše neutajíš, nejsi těhotná, nežiješ ve vzduchoprázdnu, máš dvě děti, které budou vědět že se mimčo nenarodilo tobě, které chodí do školy/školky, bude to vědět tvoje rodina, manželova rodina, budou to vědět lidé v porodnici, bude to vědět sociálka, lékařka ... a v neposlední řadě tvůj švagr s partnerkou budou vědět kam dítě šlo ... to prostě neutajíš ... to je realita, ne předsudky.
Ale pokud jsi rozhodnutá si to mimčo vzít, tak ti držím palce. Nevidím v tom ale nějakou tvoji/vaši odvahu, ale spíš naivitu. Promiň, ale píšu z vlastních dlouholetých zkušeností.
@jana.nina Jasné, já tomu rozumím a rozumím i tvé snaze pomoci. Trochu mě zaráží, co tu některé maminky píšou, je vidět jak absolutně netuší která bije.
Je fajn, že o tom přemýšlíš a to ze všech úhlů. Co se týče té sociálky, najdi někoho rozumného, kdo na tebe bude mít čas, třeba přes znémé, aby jsi měla klid s ním všechno probrat. Miminko by jim zřejmě nedali ani kdyby ho rodiče chtěli a sociálka by to řešila stejně. Jsem si ale jistá, že pokud si uděláš čas a obejdeš si víc institucí - kojeňák, DD, sociální pracovnici, speciálního pedagoga, tak ti určitě rádi řeknou své zkušenosti.
Každopádně to, že víte, kdo je rodič bych brala spíš jako přitěžující okolnost než to, aby Vám to v rozhodování pomohlo.
@kvakuskamyslím, že je to fajn, že si rodina zakladatelky umí poradit. Že i manžel s tím souhlasí-kdyby byla naivní, udělala by to bez přemýšlení. Držím jí palce.Jsem ráda, že jednomu dítěti nehrozí pobyt v kojeneckém ústavu-už to by bylo super-ať už jednou najde cestu k mamince a tátovi, či ne.👍
@jana.nina srdce je někdy moudřejší.
@jana.nina nevím odkud jste,pokud praha brno,ostrava a dalsi velka mesta,tak je sance na utajení,ale pokud jste z mensiho mesta,tak verte tomu,ze to nekde prosakne,ja vas nijak preci nezrazuji,je to v podstate vase vec a myslim,ze jste byla rozhodnuta uz pred napsanim prispevku,jen pisu,co se muze stat a na co se pripravit.
Mám dojem, že se ptáš na názor, ale dopředu už ses rozhodla, protože kdokoliv Ti tu napíše, nedělej to, hned oponuješ. No, tak do toho teda jdi. Já bych se bála, že si jednou pro dítě přijdou a mě to srdce utrhne.
Pokud bych měla právně pojištěné, že mi ho jednoho nemůžou vzít (když si to třeba rozmyslí), tak bych si to dítě 100% vzala.
@babanci tak to me by zas vic trhalo srdce vedomi, ze dite stravilo x mesicu ci let v kojenaku. A prima adopce neni az tak jednoducha a casta. Krom toho si myslim, ze zcela zpretrhat pouta s biologickou rodinou neni dobre. Kazdy chce mit jasno v tom, odkud pochazi. Nac to tedy v tomto pripade znemoznovat?
@panickatlamicka myslím,že bílé miminko v kojenaku dlouho nepobude
@panickatlamicka pokud se matka dítěte vzdá a dítě převezme sociálka, tak se nejedná o přímou adopci ... dítě jde k dočasným pěstounům a jakmile je právně volné okamžitě jde do rodiny ... čím dál častěji jsou těmi dočasnými pěstouny právě ta rodina, která dítě potom adoptuje, takže dítě se do kojeňáku vůbec dostat nemusí ... prověřených potenciálních rodičů je dost ...
@medulinek myslis? Nebyla bych tak naivni, nic ve zlem. A kazdy den navic je spatne. Proste mi prijde jako totalni nesmysl dite trapit kojenakem, kdyz tomu tak nemusi byt. I kdyby zakladatelka byla jen v roli docasne pestounky a pozdeji bylo dite adoptovane, i tato varianta je lepsi ( nerikam, ze nejlepsi) nez aby dite stravilo byt mesic v KU.
@kvakuska ja vim. Nebo to vysvetleni nepatrilo mne?
@panickatlamicka vy si umíte představit situaci že máte u sebe dítě...A pak vám ho vezmou? Teda máte náturu...A i pro to dítě to musí být šílené...Není to myš
@kvakuska jinak tech volnych pestounu je dost, bohuzel deti se k nim mnohdy nedostanou. Proc, tot otazka. Nedelam si iluze, ze v kojenaku jsou pouze deti, na ktere nezbyl docasny pestoun. To je nesmysl.
@lajla
@lajla co to prekrucujes na nejakou mou naturu? Proboha! Ne, jsem hovado a bylo by mi to u zadku, ze mi nekdo odnesl dite. Smarja.Ale dite proste v kojenaku trpi, je to tak slozity pochopit? Ty bys ho nechala trpet v kojenaku? . A szivani s novou rodinou neni tak, ze z docasne pece miminko najednou seberou. A po x letech uz tezko pujde treba 10 lete dite do bio rodiny, neni-li to zadouci. Mame takovy pripad v rodine. Ted se mlada slecna zijici u pestounu ( prarodice) rozhoduje, zda ve svych 13 letech pujde k prave mamince, ci nikoli. Nikdo nikoho odnikud netrha.
@panickatlamicka zalezi na forme pestounstvi. Miminka jdou vetsinou do docasky,ta slecna ve vasi rodine je asi u pestounu dlouhodobych,to je rozdil. U docasne pestounske pece je dite v rodine i pryc velmi rychle,temer ze dne na den... funguje to opravdu jako rychla spojka mezi instituci a rodinou
@journals ano, ale urcite ne "nasilne", predpokladam. 🙂 ta spoluprace vyvrcholi predanim miminka. Tak je to, ze? 🙂
@panickatlamicka Proč by to mělo být násilné? Přechodní pěstouni do toho jdou s tím, že je to krátkodobé. Může jít o pár dní, týdnů, měsíců. Nikdo neví, ale kdyby se rozhodli, že si ho nechají, tak si myslím, že jim ho stejně vezmou. V tom případě by šlo řekla bych o profesní selhání, ale nevím, nikdy jsem to nezkoumala.
Jen motáš dvě úplně odlišné věci dohromady. Ty děti si přechodné pěstouny ani nemusejí pamatovat. Opravdu se to děje hlavně u miminek, než se vyřídí papíry a najde se vhodná rodina, takže dítě tam není roky, aby si zafixovalo nějaký vztah k pěstounům, ale je tam pouze krátce, řekněme v řádů týdnů. A jak jsem tu už napsala, nejde tuhle problematiku vidět jen povrchně stylem "vím přesně, že bych si dítě vzala", není to všechno tak jednoduché a růžové jak se zdá. Nicméně to zadavatelka ví a proto o tom přemýšlí ze všech stran 😉
@panickatlamicka napsala jste to sama
@lajla no vidim, ze diskuze s vami nema cenu. A to jsem s vami jinde souhlasila. Hezky den.
@journals narazim na to, ze se tu predhazuje: „trpela bych, kdyby mi dite nekdo sebral."
Muze to evokovat myslenku, ze nahle nekdo prijde, dite mi vytrhne z naruci a preda bud pravym ci adoptivnim rodicum. Obe myslime to same. 🙂 pripady selhani organu v peci o dite se urcite take deji, ale podle me se jde primarne tou spravnou cestou ( vypustime-li z toho vseho zbytecne pobyvani deti v ku).

@journals napadá mě jedna věc. Já dělách chybu že bych do toho šla ale když se dá anonymě k adopci tak je to správně. Jen proto že vím kdo je jeho rodič budu špatná, kdybych si adoptovala a neznala rodiče tak to bude cajk ( riziko alkoholu a drog stejné)
Nerozumím tomu!!!