icon

CAR poprvé, potřebuji poradit. Jak to funguje, co máme chtít a na co si dát pozor?

kajinka123
17. črc 2020

Ahoj lidičky. Čtu to tady dva dny a do toho to na mě doktor rychle vychrlil. Jsem z toho paf. Ve zkratce. Oba jsme zdraví, snažíme se teprve 3 měsíce, ale kvůli mému vyššímu věku nechceme čekat. Doktor nás tlačí kvůli pojišťovně. Máme na to 4 měsíce. Byli jsme poprvé v Caru, kde spermiogram ok, mé vyšetření také, ms a ovulace pravidelná, ještě se čeká na výsledky z krve (amh, hormony, ....). Doktor mě rovnou posílá na isci a pisci. Nevím ani co ty zkratky znamenají. Jen mi vysvětlil postup a ukázal ceny. Tak jsem se chtěla zeptat vás zkušených, jak to funguje, co máme chtít a na co si dát pozor. Nechceme být jen pračka na peníze. Nejsem si jistá, zda jim jde o naše zdraví. Nechce se mi ani do sebe prát těch 10 dnů injekční chemie.

brussali
17. črc 2020

@kajinka123
No, tak to vas krasne vyplasili.. Tezko radit, no. Kazdy car ma jine ceny, stalo by za to zjistit, kolik by vas stal treba jeden cyklus s temi metodami jeste za ucasti pojistovny a kolik je to bez. A rict si, zda to je pro vase moznosti neprekonatelny rozdil. Az budeš vedet, ze jsou treba vysledky z krve ok, vse nasvedcuje tomu, ze jste v poradku a muze to jit samo i doma, případně za ucasti kontroly doby ovulace lékařem a s planovanym stykem. Nevim, jaky je vas vek v souctu, na to jsou snad take nějaké tabulky, u vyssiho veku stoupa riziko vad, proto lekar navrhl ty metody, kde se rovnou vybere zdrave embryo. Celkove je to ale, za me (byli jsme na ivf v mych 33) hodne o pocitu pripravenosti zeny i domluve obou, na jake reseni budete cilit. I ten pocit, ze delam správně, muze byt pri ivf faktorem, který může hrat roli pri úspěchu.

kajinka123
autor
17. črc 2020

@brussali Oboum je 38 let. Nám až tak zas o peníze nejde. Jestli to bude stát 20 nebo 25 tis. My věříme, že by nám to někdy vyšlo přirozeně. Ale kdy viď. Už nejsem nejmladší. Říkáme si "no co, tak je jedno zda se ty spermiky s mým vajíčkem se setkají v děloze nebo ve zkumavce. Stejně mi ho tam dají zpět". Psychika je asi ok. Ovulaci si hlídám dle testu. U mě to funguje. Díky za odpověď

brussali
17. črc 2020

@kajinka123 asi je to i zavisle od pojistovny, mela jsem za to, ze i v 39 to kryje. I na metodach zalezi. My meli jeden cyklus s isci, bez pisci, bez mrazeni asi okolo 30 tisic v roce 2018. Bez pojištovny to muze byt asi i koelm 70 tisic, ale to si musite zjistit tam, kde byste pripadne byli. Mne predstava vlozeneho embrya take nevadila, spis jsem pocity zmiňovala proto, ze nektere zeny se hodne boji tech procesu, injekci, syndromu prestimulovani, pripadne jsou hodne citlive na bolest t. Pokud jstena veci kolem pripraveni a penize neresite, mozna by to pro vas byla rychlejsi a bezpecnejsi cesta. Ale určitě se nebojte vyptat svého lekare na vsechny alternativy, pak se budete cítit informovani, a správné rozhodnutí bude jasné.

volfici
17. črc 2020

@kajinka123 ahoj, pojišťovna hradí naprostý základ IVF do dne tvých 39. narozenin. Pak jsi samoplátce a ty rozdíly jsou v řádech desítek tisíc. My na IVF cyklus s PICSI, prodlouženou kultivací a asi ještě pár jiných procedur dopláceli 25 tisíc. Bylo mi měsíc před 39. Další cyklus by v tom samém složení stál už přes 70 tisíc. Takže to není rozdíl 5 nebo 10 tisíc.
Jinak nevím jaký máš CAR, ale doporučuji udělat i imunologii. Můžete mít nějakou vzájemnou alergii.
Většinou se pak ještě posílají embrya na genetiku, aby netransferovali taková, která mají vadu a došlo by k potratu.
Já hodně věcí nastudovala tady ve Wiki, pak přímo na stránkách CARu a jinak doporučuji psát si dotazy na papír a při příští konzultaci se ptát. Nespoléhej na to, že si budeš otázky pamatovat, já si to taky myslela, ale jak jsme vlezli do ordinace, tak samozřejmě okno.
Držím palce, ať se vám povede napoprvé 🍀

meronym
Autor odpověď smazal
merope
17. črc 2020

@brussali Už bohužel pár let nikoli. Takže ano, ten spěch je opravdu na místě a pokud neví, jak to vlastně všechno je, tak i kvůli věku doporučují ICSI resp. PICSI.

@kajinka123 Jaký má chlap spermiogram? Pokud špatný, tak určitě ICSI / PICSI. Pokud dobrý, tak to není tak moc potřeba. Dokonce vím, že to holky dělají tak, že jdou na cyklus IVF, zavedou embryo, zbytek zamrazí a zkusí rychle ještě jeden cyklus, zbytek taky zamrazí a pak postupně jdou na KET. Ona ta pojišťovna ušetří opravdu dost peněz, proto doktoři pak tak moc spěchají.

volfici
17. črc 2020

@merope další cyklus s již zavedeným embryem z prvního? Nebo tě chápu špatně?

merope
17. črc 2020

@volfici Nene, udělá se první cyklus, buď teda rovnou vše zamrazí a pak další anebo typicky se dělá ET. Pak se stejně 3 měsíce čeká - pokud se otěhotnění na poprvé nepodaří, tak se jde znovu do celé stimulace i pokud zbyly ještě "mrazáčky", právě proto, aby se to ještě stihlo na pojišťovnu. Ale teda nevím, zda je na tohle vůbec ještě čas.

volfici
18. črc 2020

@merope jo mě to bylo divný, jak to bylo napsaný. Tolik času už autorka stejně nemá. Snad se jim to povede napoprvé nebo bude mít aspoň velkou zásobu na kety. Tam už to není tak finančně náročné.

handulkak
18. črc 2020

@kajinka123 jak píše
@volfici
Ono už to potom bez pojišťovny není jen rozdíl 5tisic.
Já měla bez pojišťovny 6 cyklu a všechny okolo 70tisic a to většinou ještě nebylo nic k zamrazeni.

merope
18. črc 2020

@volfici Tak za 4 měsíce by se 2 cykly velmi teoreticky stihnout daly, ale nevím tedy, jak dlouho trvá schvalování pojišťovnou.

kajinka123
autor
20. črc 2020

@merope Spermiogram má o.k.

kajinka123
autor
20. črc 2020

@merope Schvalování pojišťovnu musím zařizovat já nebo car?

kajinka123
autor
20. črc 2020

@merope @brussali Už bohužel pár let nikoli. Takže ano, ten spěch je opravdu na místě a pokud neví, jak to vlastně všechno je, tak i kvůli věku doporučují ICSI resp. PICSI.
Přesně tak nám to říkali. Já s tím nemám problém. To se hold nedá nic dělat a udělám vše co je potřeba, aby to vyšlo. Ale jen nás zarazily komentáře o té vší chemie, která žena musí do sebe dostat. Nechceme, abych měla nějaké následky z toho.

kajinka123
autor
20. črc 2020

Ještě lidi co je to KET?

handulkak
20. črc 2020

@kajinka123 KET je transfer zamrazenych - rozmrazenych embryí.
Takže když to v cyklu, kdy ti je odeberou žádné nevrátí, zamrazi se a vrací se další cyklus po rozmrazeni.

mona91
20. črc 2020

@kajinka123 mužů se zeptat kam jste šli? Já co mám zkusenosti nejen se sebou ale třeba teď i se sestrou tak ICSI se používá hlavně v případě když spermiogram není nic moc a ty spermie proste ani v té misce se neprovratj do vajicka takže je tam musí strčit rovnou oni tu jednu vybranou tu nejlepší (to má teď za sebou sestra, první pokus nevyšel a teď jde na KET), ale co oni zjišťovali tak tohle hradí pojišťovna pouze v případ ze je spermiogram špatný takže jestli muž má dobrý tak si to zaplatíte (možná se pletu ale tohle bylo řečeno před půl rokem sestře ). Po mě i po sestře chtěli ještě před stimulaci průchodnost vejcovodu. Jako stimulaci se bohuzel zenska nevyhne 🤷‍♀️

handulkak
20. črc 2020

@mona91 ICSI je nadstandartni metoda. Manžel má úplně hrozny spermiogram a platili jsme ho pokaždé. Pojišťovna ho nehradi.

merope
20. črc 2020

@kajinka123 Hele, já přišla "pozdě" (jsem myslela, že to hradí až do 40-ti a to v té době hradila jen VZP a už nešlo přejít), tak jsme rok zkoušeli inseminace (v té době je naopak OZP platila) a stejně nic z toho - a popravdě tak zpětně jsem hodnotila, že jsem měla jít do IVF rovnou a co nejrychleji a po 3 cyklech bez výsledku se nenechat ukecat do čtvrtého s vlastními a rovnou do darovaných. Protože opravdu každý rok je potom šíleně znát. Já otěhotněla ve 43, rodila když mi bylo skoro 44 a máme mrazáčky a před tím jsem říkala jak určitě a teď prostě nevím, protože rodit ve 46 sice jde, ale ta únava je prostě mnohem horší než ve 30, kdy jsem byla schopná propařit 3 noci za sebou s pár hodinami spánku a pak fungovat.

Ale přesně jsem měla podobné úvahy - kupa hormonů, navíc píchat si injekce,... možná buď ráda, že jsi do toho takhle spadla ze dne na den a nemáš čas přemýšlet a odkládat to. Po prvním cyklu jsem si zvykla a pak už mi to tak nepřišlo.

@mona91 V rámci IVF jsou vejcovody zcela zbytečné. Po mně to chtěli kvůli tomu, aby případně volili jiné metody a chtěli to před inseminací. Oni to chtějí hodně právě kvůli tomu, že pokud se zjistí jiný problém, tak se řeší nejdřív ten a teprve poté případně IVF.

@kajinka123 Hlavní problém s hormony je větší riziko na rakovinu prsu. Pokud to jen trošku stihneš, skoč si ještě před IVF na ultrazvukové vyšetření, je to za 250 Kč a budeš vědět, zda je vše ok. Protože kdyby tam byl nějaký problém, je nejlíp do toho nejít.

Jo a ještě jedna rada - rovnou si zjisti info o adopci, já začala zjišťovat ve 40ti a zjistila jsem, že chtějí rozdíl mezi matkou a dítětem max 40 let. Když si rovnou od září uděláte i kurzy pro adopční rodiče, tak pokud vám IVF nevyjde, máš šanci na adopci vlastního miminka. Ono než to mimi dostaneš, tak to taky trvá - a kdybys otěhotněla, tak se prostě z registru vyškrtneš nebo to pozastavíš a tak.

Držím pěstičky.

mona91
20. črc 2020

@handulkak no a segra myslela ze ho budou platit a v Iscare jim to vyřídili s pojišťovnou a tohle neplatili. Bylo to teď v lednu.

@merope Já jsem měla průchodnost před inseminaci jasný tam to chápu, ale po segre to chtěli taky přitom našli zjevnou příčinu v tom ze je špatný spermiogram 🤷‍♀️

handulkak
20. črc 2020

@mona91 to je zvláštní. My byli na celém IVF 7x a vždy jsme ICSI platili.

mona91
20. črc 2020

@handulkak mě to taky překvapilo a vlastně segru taky. Počítali s tím ze si to budou platit, řekli jim ze maj k tomu diagnózu ze to zkusí a vyšlo to takže ušetřili. Ale s pojišťovnou to vyrizoval car takže netusim podrobnosti

handulkak
20. črc 2020

@mona91 říkám, ze je to zvláštní. 😁
Protože jsem byla i na pojišťovně - kvůli nějakému nedorozumění a i tam mi bylo řečeno, ze tohle jsou metody, které oni proste nehradi/ nedělají spoluúčast.
Myslím si, ze by mi to tam třeba řekli, nebo v CAR, když už tam chodíme takovou dobu.
Ale zeptám se tam na to. 😁

mona91
20. črc 2020

@handulkak já do téhle fáze díky bohu nedospěla měla jsem jen inseminaci a před ivf jsem zjistila ze jsem těhotná takže mě to taky ve výsledku překvapilo. Nevím jestli tam třeba nehraje roli i věk sestře i svagrovi je 32.

merope
20. črc 2020

@mona91 Tak to je divný, protože pokud se jde jasně do IVF, tak nechápu. Jestli to nedělali nějak rutinně?

mona91
20. črc 2020

@merope řekli ze spermio je špatný ale ze tam je mizivá šance ze to vyjde normálně tak možná proto ale prislo mi to spis trochu alibisticke jako kdyby otěhotněla normálně ať nevypadaj jak blbci nebo nevím 🤷‍♀️

kajinka123
autor
21. črc 2020

Tak mi přišly výsledky z krve. Vše negativní a amh 2,95. Dobře, nevadí mi, že si to zaplatím. Já se bojím té chemie. Na diskuzích všude zmiňují ohss, pak hrozí rakovina prsu, vaječníků, že jim vzali 40 vajíček atd. Když jsme oba zdraví, asi zkusím ten kratší program, tu stimulaci 3 dny. Když jsem tam byla minulý týden, tak jsem zrovna měla ovulaci a hned zprava i zleva. Tak snad nepotřebuji do sebe cpát hormony 10 dní

volfici
21. črc 2020

@kajinka123 já myslím, že je to hodně individuální. U nás dopadl už první cyklus, první transfer, neměla jsem vůbec žádné potíže během stimulace. Nebýt těch injekcí, ani bych nevěděla, že stimuluju. Zase naopak kamarádka měla před lety takový ohss, že se díky volné tekutině v břiše malém udusila (tlak na bránici a plíce). Vytáhli z ní asi dvacet litrů vody. Ale to je totální extrém. Většinou se vždy všude dočteš spíš ty horší zkušenosti, to platí obecně o všem. Mysli pozitivně a vše dobře dopadne.

twins_sovovi
24. črc 2020

Holky jak je to když by jsme měly mrazacky a nepovedl by se nám první pokus tak při tom druhém se hradí zase celý ivf nebo jen něco díky 🤗

volfici
24. črc 2020

@twins_sovovi hradí se jen poplatek za KET. Já loni na podzim v Gennetu 7000. Ovitrelle byla bez doplatku. Jiné léky jsem neměla. Plus jsem ještě platila za embryo glue (nadstandardní metoda).