Co je dlouhý a krátký protokol při IVF?

eimmy
25. srp 2010

ahoj, chtěla jsem se zeptat co je tzv. krátký a dlouhý protokol při stimulaci na IVF. Od kterého dne cyklu se začíná u kterého stimulovat a jak dlouho se píchají injekce a kolik (1, 2 x denně )
díky moc Eimmy

len
25. srp 2010

Zjednodušeně - dlouhý protokol začíná zastavovací injekcí již v předchozím cyklu (obvykle cca týden před MS) a samotná stimulace začíná až v dalším cyklu (obvykle cca 14 dní po zastavovací injekci). Také má variantu, že zastavovací injekce (sprej) nejsou jednorázové, ale užívají se každodenně po delší dobu ještě před zahájením stimulace.

Krátký protokol naopak začíná až v daném cyklu rovnou stimulací (obvykle od 2.DC) a teprve ke konci stimulace se zároveň dopíchávají ty zastavovací.

ALE co CAR, to trochu rozdílný postup a existuje x variant s agonisty či antagonisty, takže dost často se rozdíly mezi jednotlivými protokoly stírají a vzájemně se překrývají - co někde nazvou jedním způsobem, jinde se může jmenovat jinak a pojmy "dlouhý" či "krátký" protokol jsou značně zjednodušující..
Společné by měly být tři druhy léků - samotná stimulace (FSH k růstu folikulů), injekce (sprej) zastavovací (které brání předčasnému prasknutí folikulu) a potom jednorázová injekce cca 36 hodin před punkcí, která dozrání folikulu přesně načasuje. To, v jakém pořadí, množství či tempu a také jaké přesně léky jsou podávány, potom tvoří celkově daný protokol.

katkar6
29. srp 2010

moc hezky to mají vše ohledně IUI a IVF a další vysvětlené na stránkách GEST Praha.
http://www.gest.cz/index.php?
http://www.gest.cz/cz/crm_ivf_ivf.php?pg=4&PHPS...