Hysteroskopie v anestezii před KET po císaři. Máte zkušenost?

merope
7. čer 2021

Hezký den všem, nemáte některá zkušenosti s KET po předchozím císaři? Doktorka tvrdí, že je nutné zkontrolovat možné srůsty v děloze a to určitě v anestezii (nakonec tak nějak nespokojeně souhlasila s analgosedací), aby případné srůsty mohla ihned odstranit, jinak je to prý úplně zbytečné. Navíc se tvářila, že to musí být v cyklu těsně před KET, že jako při odsunutí KET by tam mohlo něco vzniknout - tak jsem nepochopila, zda jako před každým KET dělají hysteroskopii v anestezii?

Popravdě jsem se těšila, že tím, že mám zamražená embrya, tak se už anesteziím kolem IVF vyhnu a toto mne docela nemile překvapilo.

drep
7. čer 2021

@merope v ket a tak se nevyznám, ale nemyslím si, že hysteroskopii vydržíš “zaživa” bez uspání (musí projít ta čípek, ten skoro vždycky chytají do amerikánů). A rozdíl mezi analgosedací a anestezií je spíš terminologický než jakkoliv prakticky něco měnící pro tebe jako pro pacienta

katule1990
7. čer 2021

@merope Zkušenost sice nemám, ale přijde mi to zvláštní. Ženský přece po císaři taky většinou normálně otěhotní a hysteroskopie se nedělá. V čem by to bylo při KET jiný? Leda v tom, že pokud by KET(y) nevyšly, muselo by se na další IVF. Byla jsem na hysteroskopii po císaři kvůli zbytkům přirostlé placenty. Osobně bych jim v tvém případě hysteroskopii odmítla, je to zákrok v anestezii a šla bych do něj, jen kdyby byl nutný.
@drep Nejsem odborník jako ty, takže nechci tvrdit, že to vydržet jde, ale mně zaváděli embryo do dělohy a nešlo to, takže taky museli pomocí amerických kleští a dalo se to vydržet. Jako bolelo to, teklo mi hodně krve, ale vydržet to šlo. Nicméně hysteroskopie bude určitě na dýl, takže chápu, že by to bez anestezie nejspíš nešlo.

merope
autor
7. čer 2021

@drep Tak já už na ní právěže byla bez problémů (mám mírně posunutý práh bolesti, jako jo, něco jsem asi cítila, ale rozhodně mnohem míň nepříjemné než anestezie, vezmu-li stav po anestezii, kdy je mi pak celé odpoledne blbě a s třeštidlem doma něco jako spaní neexistuje). Ona zmiňovala to, že problém by nastal v okamžiku, kdyby se zjistilo, že potřebuje řešit nějaké srůsty.

@katule1990 Mně právě tvrdila, že tam můžou být srůsty, přes které se pak při KETu nedostane. Celé mi to přišlo divné, ale proto se tady ptám.

katule1990
7. čer 2021

@merope Aha, já jsem myslela, že to chtějí dělat proto, aby nebyly srůsty v děloze a byla větší šance uchycení embrya. Takhle to už teda nechápu vůbec. Jak by se tam mohla nedostat, vždyť jde přece přes čípek a ten při císaři nefikaj 😅. Mně se tam při ET taky nemohli dostat, a to jsem po žádném porodu nebyla. Doktor vzal ty americký kleště a pak se tam dostal. Fakt mi to přijde divný a nešla bych na to, nebo to minimálně zkonzultovala s jiným/nezávislým doktorem.

merope
autor
7. čer 2021

@katule1990 No ona to podávala jako že se musí dostat někam dál do dělohy a že tam kdyby byly srůsty, tak že se tam nedostane. Jako jo, riziko to asi je, ale teda co se dívám po netu, tak nikde nenacházím, že by to byl standard před IVF, tak ještě budu zjišťovat.

drep
7. čer 2021

@katule1990 my anesteziologové neradi koukáme na to, jak někoho něco bolí, takže máme v povaze předpokládat, že se něco nedá vydržet a je to lépe dělat v anestezii😂 což samozřejmě neznamená, že to nějaký odolný jedinec nevydrží. Jako medička jsem viděla potrat bez anestezie (tehdy se to platilo zvlášť a za tu absenci anestezie se dalo ušetřit) a dodneška to považuju za nejodpornější věc, co jsem viděla🙈 ale tam se hrdlo dilatuje, to už fakt hrozně bolestivý
@merope já bych asi (ale jsem v tomhle fakt spíš poučený laik, v ivf centru pracuju celkem krátce) jako hlavní problém viděla to, když tam manipuluje v děloze, tak nesmíš cuknout, pač by ji mohla perforovat. A asi jen diagnostika tak jde, ale kdyby už potřebovala snést polyp, popálit srůst nebo něco, tak to už by mi přišlo zbytečně nebezpečné

merope
autor
7. čer 2021

@drep Tak já chápu, že kdyby tam byly srůsty nebo něco, tak pak s tím potřebuje něco dělat. Zarazil mne ten automatický předpoklad, že tam asi něco bude a tudíž je to vůbec potřebné. Resp. tedy zda je opravdu ta pravděpodobnost tak vysoká, že to je automatický výkon a zda jsou jeho přínosy opravdu tak zásadní, že se to indikuje automaticky před každým KET po císaři / před prvním KET po císaři (?) automaticky.

andreasvo
7. čer 2021

@merope Ahoj, nevím zda ti pomůžu ale napíšu mou zkušenost. Několikrát jsem podstupovala neúspěšný ket. Doktor na UTZ neviděl nikdy nějaké srůst, cysty nebo nějaké podobné věci. Přišel s variantou se do dělohy podívat a udělat popřípadě hysteroskopii. Na uspávací látky mám alergii takže odběr vajíček a hysteroskopii dělali bez uspávadel. Hysteroskopii dělali týden před MS zaškrabal prý něco "málo " dostala jsem MS přesně na datum. A následný ket byl úspěšný. Držím palce aby i tobě se podařilo

europa00
7. čer 2021

ahoj samotna hysteroskopie vůbec nebolí byla jsem 3 x bez jakekoliv anestezie doporučuji jen vzit hodku před ibalgin...do žádných kleští se čípek nebere, zavadí se tenká kanyla přes čípek do dělohy s kamerou....zákrok je vhodný pouze pokud máš bud dělohu v pořadku nebo mírné srusty, které vydržíš normalně hned si dát rozrušit, já tam srůsty měla zákrok uplně bezbolestivý. Větší srůsty nwbo myomy atd se asi řesí už normálně v plné narkoze ale to je už jasné. takže si stačí najít pracovistě kde dobrý doktor děla hysteroskopii normalne bez uspání, jedno z nejlepších je v havířove Mudr. Kovář, špička ve svém oboru a on jako první tyto zákrokyp rovaděl právě bez uspání, a má letitou zkušenost. Navíc ja to cele sledovala na televizi přesně co děla atd. bylo to velmi zajímavé .-) ano radím ti zajdi,...ja potracela prave kvůli srustum v děloze ktere mi vznikly po neodborne kyretaži po zamlklem těhu...přišlo se na to až po 5 letech a dělohu mi krasne zpravili. a pak určirtě nechat proběhnout jednu menstruaci a až pak ket....teda pokud by něco našli, pokud do tebe ani nerýpne tak asi můžes hned, ale tuším, že vždy berou vzorek na histologii.

drep
7. čer 2021

@europa00 když to právě není úplně pravda, nemusí to jít bez amerikánů, dneska zrovna naše elitní vedoucí lékařka dělala dg hsk a musela amerikány použít.
@merope ještě mi došlo, nevím jak ostatní ivf centra, ale u nás není anesteziolog každý den ani celou pracovní dobu. Když mají pocit, že to bez nás jít nemusí, tak si pacientku domluví den a čas, kdy jsme, dělá se to tak u nás, že pacientka je připravená jako kdyby šla na anestezii, ale zkusí bez nás a až když to nejde, tak uspáváme. Tak jestli to třeba nedělají podobně, aby pak nemuseli ženu zbytečně poslat domů, když to nepůjde a anesteziolog nebude.

merope
autor
7. čer 2021

@drep No ona se tvářila, že jako uspávat až když už je uvnitř nejde. Taky nevím proč.

@europa00 Tak ona ani neví, zda tam něco je. Tam šla indikace císař = automaticky hysteroskopie, což je přesně to, co se mi nelíbí, že ani nemá podezření, nic, srůsty jsem nikdy neměla, na hysteroskopii jsem byla. A říkala, že to musí být přesně ten cyklus před KET. Že v něm hysteroskopie a pak ještě kontrola před menstruací a se začátkem další menstruace nějaké hormony a KET.

drep
7. čer 2021

@merope to nevím proč. Běžně se to dělá u ketů, naprostá většina žen to zvládne bez uspání, ale pokud jde paní, co to minule nedala, tak se to zkusí. Já sedím, koukám a když paní řekne, že ne a že už chce uspat, tak oni přestanou, já napíchnu, uspím. Analogicky hsk, koukne, vidí problém, vyndá hysteroskop, já uspím a pokračuje. Ale já se nechci pasovat do role odborníka, já jsem furt hlavně špitální a záchranková a ivf mám jako takovou bokovku.

merope
autor
7. čer 2021

@drep Ok, to je dobrý nápad se po tomto poptat - protože mě nevadí ta hysteroskopie, nevadí mi předoperační (stejně mě internistka chtěla posílat na jaterky), ale vadí mi ta anestezie "jen kdyby náhodou zjistila, že je tam nějaký srůst a že by se musel rozrušovat".

zuzicek2013
8. čer 2021

@merope ahoj,mě byla doporučena Hysteroskopie po 3 neúspěšných KET,u nás v centru se to také dělá s uspáním. Někde se to dělá jen s umrtvením,ale já nepàtrala proč to tak dělají,je to krátký zákrok,byla jsem na sále max.15 min.po té jsem akorát 2 dny špinila jinak to bylo ok,sice se zatím nezadařilo,ale já věřím že to klapne. Chci udělat pro úspěch maximum,takže když mi to bylo nabídnuto,tam jsem neváhala. Jsem také po jednom cìsaři a sama jsem měla obavy jestli je "dole" vše ok. Pokud by ses na něco chtěla zeptat, klidně napiš

merope
autor
8. čer 2021

@zuzicek2013 Tak on je problém, že já po anestezii jsem minimálně den nepoužitelná a doma už mám jedno torpédo 🙂. Takže jako mít anestezii jenom kvůli kontrole když vím, že kvůli kontrole to být nemusí, mi přijde dost zbytečné.

veronikaopava
9. čer 2021

@merope ahoj,já jsem také po císaři,synovi jsou 3 roky, a v březnu jsem byla na hysteroskopii, ptze se nám víc než rok nedaří, byly mi zjištěný srusty,ony byly vidět i na utz,tak jsem podstoupila kyretaz, tabuz byla v narkoze samozřejmě,ta hystero byla jen s entonoxem a úplně na pohodu max 10 min,zjistila,že tam fakt jsou a za 14 dni operace ,ta byla asi 15min a já tedy snášela dobře narkozu,takže odpol už ok.zatim se nezadarilo, ale věřím,ze To je otázka casu