IVF 2019 (obnovená skupina)
Holky, co jste byly ve skupině autorky @nikinu, která nakonec celou skupinu v rámci svýho duševního klidu a štěstí celou smazala, ráda bych s Vámi zůstala v kontaktu, ale nepamatuju si všechny Vaše nicky, tak když budete chtít, můžem pokračovat třeba tady.
@karbouda
@evunkas
@kackaa91
@lucik253
@catchulinecka
@kkacca
@bambulka247
Ahoj holky, jak se dari? 🙂
Ahoj holky mate nekdo zkusenost s negativnim TT 13. den po KET,ale bez ms? Mam jen hnedy crinone, ms bolesti byly 3. den zpozdeni,tak vubec nevim co si mam myslet..
@happinesss ahoj, klasické ne..pouze jednou nativ, z vlastního cyklu, oplození spermiemi bez zasahu, ale pouze 3 denní kultivace...vše bez stimula...mě chybí vejcovody..jinak ve me vše funguje jak má...ono to co jsem napsala bude znít fakt divně ..jako vyspat se zcizim chlapem atd...možná se tady ozvou lidi jak je to cele nemoralni atd..na druhou astranu ty se pri plne stimulaci..jako zdrava žena vystavujes rizikum rakoviny, ktere jsou s IVF přímo spojene ač se o tom samozřejmě moc nemluví že...to se do bussinesu moc nehodí...a když si dam na vahy soulož sněkym pro spermie a zvýsovaní rizika rakoviny...+ ta procedura , finanční náročnost, psychický naročnost, fyzický dopad na tělo...atd..tak mi příjde opravdu lepší vyřešit to nějak přirozeně než podstupovat ivf v plné stimulaci...
já chápu ženy které nemají své dítě, mají nějaký problém a bez ivf by prostě neotěhotněly..ano veřím, že jsme schopné se pro vytoužené mimi upsat i dáblu...prostě myslím že stojí zas to dát si na váhu pro a proti...a hlavně spermie můžes získat přeci i bez sexu...a pak je tam vpravit...a nebo po vysetreni, pokud teda budes v poradku bych prvne zvolila nativni cyklus bez stimulace...nevím jak jsi stara a jak se ti tvoří vajička atd..a to ti zjisti i gynekoložka....prostě začala bych od co nejméně invazivních věcí, s co nejmenší zátěží pro tělo i psychiku
Ahoj holky, vadilo by, kdybych se připojila? Všechny diskuze už jsou staré a tak mi přijde zbytečné psát do x let neaktuálních diskuzí 🙂
Je mi 29 let a s manželem jsme se začali snažit o mimčo před cca 2lety. Mám za sebou jeden samovolný potrat v počátku, jedno mimoděložní těhotenství, kde mi byl odebrán levý vejcovod. Pravý byl diagnostikován jako neprůchozí. Jedno zprůchodnění pravého vejcovodu už mám za sebou, takže nezbylo než IVF. Chodím do Karl.Varů. Manžel je zcela zdráv, spermiogram luxusní, já jinak také až na to, že nemám vejcovody. Žádné dítě nemáme.
První IVF nevyšlo kvůli hrozícímu OHSS. 1. KET jsem podstoupila teď začátkem srpna se 2 embryi. Bohužel to nevyšlo. Máme ještě mrazáčky na jeden pokus, který bude asi v půlce října.
Toť k mé diagnóze.
Jak je to psychicky náročné asi nemusím žádné z vás říkat. Děsím, že druhý pokus také nevyjde a budu muset celý ten proces injekcí, hormonů absolvovat t zase znovu. A že bude matka po 30 s tím se také srovnávám docela težko :(
Ale mám jinak skvělého muže, skvělý život, takže se snažím být optimista. Jen bych to ráda občas probrala s někým, kdo tím také prochází, podpořila se, povzbudila a tak 🙂
Mějte krásný den, Katka
@johan7 ahoj chápu že je to tvá skupina ale myslím, že by to tady taky mělo zaznít...ano chápu ivf pro neplodne ženy...avšak naprosto zdravá žena by měla zvážit rizika plne stimulace...a opět i chápu zdravé ženy které to podstupují protož jerjich partneři například přez špatný spermio chcou vlastní dítě...ale slečna psala že její přítel vlastní dítě mít nemůže, tím pádem je rozhodnutý příjmou geneticky cizí.....a to je také v pořádku...pokud jsou rozhodnuti pro ivf tak za mě bych prvně zkusila méně invazivní postupy..třeba jim to i doporučí, pokud je slecna hormonálně v porádku...navíc si myslím, že je to tady extréme otevřená skupina..píšou se tady trápení bolesti velmi intimní věci..tak proč dělat že by měla být soulož nebo jiný zpusob získání spermii pro účel oplodnění tabu....vím, že je to velmi specifické téma...na které bude každy říkat bože to je nemorální, to bych nikdy a podobně....ale je to jedna z možností. nechtěla jsem nikoho popudit...
@katkah1990 ahoj 🙂 já tě povzbudím 🙂 matka po 30tce je naprosto bězná vec dneska .-) myslím, že uplně v pohodě....mám jedno dítě prirozene narozene mesic pred 30 tkou....pak si pamatiji jak jsem rikala že jestli druhe tak max do 35 aby se narodilo, ze pozdeji v žadném případě...ted je mi 36, a uplně se mi to zmenilo...dokonce si dokážu predstavit mít další dítě do 40 klidně....takže času más hodně neboj...a znova jsme u nativu....mám stejný problém co ty..nemám vejcovody, měla jsem srusty v děloze proto jsem i potracela a přisla nakonec o vejcovody..srusty rozrušeny ale uz mi zbyva jen ivf....já jsem rozhodně pro nativ..silně ho zvažuji, i když jsem si rikala že už se na to vykašlu..podstoupila jsem nativ 1 x tri denní kultivace a nic....ale ted asi jeste nechávam dvere otevřené..je mi 36...ted jsem si byla nechat udelat hormonalni profil. pry naprosto v pořadku, že pry mmám dveře ještě otevřene dokořan..ovulace každy měsíc (jen mi to je bez ivf k ničemu) takž jak mi rupne v bedne a ziskam zase odvahu třeba opět zkusím nativní cyklus....není to taková zátež pro tělo a asi je ten proces celkove kratší...tak ti budu držet palce at ti to ted výjde...a neboj ses uplná mladice...no stres
@europa00 Tohle není moje skupina, jen se tady daly dohromady holky, co podstupují IVF a rozhodly se pro to z nějakého důvodu, samozřejmě holek, co to IVF odsoudí je tady x, ale ani těm nepatří cizí rozhodnutí jakkoliv odsuzovat. Vůbec to neber jako útok, ale psychika holek, co jsou v tomhle procesu je velice na hraně a tak to prostě je, ať si kdo chce, co chce říká a přijde mi nevhodný komukoliv cokoliv vymlouvat a hodnotit, pakliže se pro něco rozhodnou. Určitě je fajn mít i názor od Tebe a nativ je snem každý z nás, ale tohle je spíš na zvážení toho konkrétního páru a třeba dokonce i o tom na základě Tvých informací bude někdo uvažovat, což je fajn, spíš jsem jen poukazovala na to, že tohle asi nebylo to, co chtěla slyšet, ale třeba se mýlím. Nezlob se, jestli to vyznělo jakkoliv útočně, nebylo to tak myšelno, jen jí dokážu pochopit 🙂
@katkah1990 Katko, vítej 🙂 tyhle obavy jsou u tohohle procesu uplně normální, myslím si, soudě dle toho, co tady všechny popisujeme, takže buď otevřená. Člověk se na jednu stranu strašně těší, ale o to větší je pak i ten stres a čím víc neúspěchů, tím větší strach...ale jsi ještě mladá, mě třeba bude 36 a teď vše podstupujeme poprvé. Necítím se stará 🙂 teda...třeba ty páteční večery, resp. sobotní rána zvládám hůř než ve dvaceti 😀 s KETem v říjnu nás tady bude možná víc, tak to budeme sdílet.
@johan7 Tak tak, presne takovy "navod" jak ziskat spermie nepotrebuji, myslis spravne. 🙂
K rozhodnuti jsme dosli po dlouhem rozhodovani.
Nehlede na to, ze si opravdu nedokazu predstavit, ze si vybiram nekde nejakeho frajera, který by mi aspon trikrat mesicne daroval sve DNA do te doby, nez bych otehotnela..
@europa00 Ahoj, ptala jsem se ostatnich holek, co me ceka za vysetreni a podobne.
Diky za tvou radu ohledne nativu. Samozrejme, ze do sebe nechci ladovat prebytecne davky hormonu.
Neco o nas...
Je mi 32 a mam dceru 7 let prirozenym otehotnenim. (Samozrejme z predchoziho vztahu)
Partner podstoupil v 1 roce operaci a chemoterapii pro nador na nadledvince, ktera mu byla odstranena. Nasledkem chemo je spermiogram prazdny. Podstoupili jsme 3x IUI, kdy jsme pouzili darcovske spermie. Po neuspechu, jsme se rozhodli pro IVF. Me zatim nevysetrovali.
Myslim si, ze opravdu neni jina cesta. Jako predstava, ze si hledam darce DNA mezi znamymi lidmi je nepredstavitelna. Uz jen ten pocit s nim spat...to opravdu neni reseni. A ziskavat spermie jinak a pak si je tam vpravovat je teda blbost. A to nemluvim o tom, jak by to bral chlap doma. A co teprve darce...by si nenarokoval dite?? No neeee, to nejde proste.
@europa00
Ahoj, asi máš pravdu, že dneska už je to celkem normální mít dítě po 30. Ale víš, jak to mi holky máme. Jasné plány, jasné představy a najednou to nevychází a všechno je tímpádem špatně :( :D Manžel chtěl miminko co jsme se poznali, to já to spíš brzdila a teď si říkám, že jsme klidně mohli začít dřív.
Zeptám se asi trošku hloupě. Co je nativní cyklus? Předpokládám nějaký přirozený? Co to přesně znamená?
Nás čeká v říjnu 2. KET a přemýšlím, jestli brát estrofem. Ty dávky jsou opravdu hrozné (3x denně). Jsem relativně mladá a se sliznicí jsem nikdy problém neměla pokud vím. Když bych ho nechtěla, musí mi ho nutit? Má i jiný význam než pro růst sliznice? Jinak jsem brala ještě pár dní před a do TT utrogestan vaginálně.
Nic hrozného. Horší je cyklus IVF, který bych nerada podstupovala znovu..
@happinesss jj chápu tě, a ano od znamych by to v podstatě asi ani takto nešlo právě kvuli narokum na odcovství....špíše mě t napadlo jako v teorii tygra jestli jsi ten film viděla .-) prislo mi to tam velmi nekomplikovane .-)ale ano vše má své uskali, jak ivf tak teorie tygra .-)
víš pokud budete mit tu možnost volila bych co nejmene invazivni formu..ses mlada...nech si udealt hormonalni profil...at zjisti jestli mas pravidelne ovulaci staci ti jedno vajičko...u nativu je i vetsi pravdepodobnost kvalitniho vajička newž tech umele vyhonených stvase ze z 20 třreba do zdarneformy preziji dve ...je to individualni...a když daji darcovske spermie tak jsou tam dobre paramerty vybiraji spise mladsi muze s kvalitnimi spermiemi..nebaal bych se tedy oplodnení přimo v misce bez zasahu...preci jen to oplodneni je nec omezi nebem a zemi a vajičko si vybira konkterení spermii se kterou se chce spojit...u ivf rizeneho prenosu spermie do vajicka tak nekdy vznika něco co by jinak nikdy nevzniklo..takže poud je ta moznost je dobre vejce a dobre spermie nechala bych to na prirode....pak bych asi dle typu pracovista a jejich zkusenosti zvilila bud 3 denni nebo 5 denni kultivaci....o nekterych pracovistich se tvrdi ze proste kultivovat neumi, proto jim zacnou bortit vajička...ale ktere jsout dobre a blbe nevím vsichni totiz tvrdi ze to umi.....takže u nativu pokud budes mit dobrou sliznici bohate staci 7-8 mm...tak šup tam s nim...jo vlastne pred odberem se musi pichnou ovitile..tomu se nevyhnes, ale zatim jsem necetla moc blbach reakci na nej....bez nej to nejde jedsniou jsem to zkusila a fakt se neda vychytat dozrani vajicka bez nej..takže ikdy filik uz byl veliky tak vajičko se mi jeste neodlepilo od steny foliku a tim padem se odsala prazdna tekutina....podruhe jsem brala ovitrile a uz ok....meli jsme 3 denni kultivaci nahrerne 8 bunečne vajičko bez znamky fragmentace...jenze jsem byal nachcipla a zrejme s rozlezlym streptokokem v pochve to jsem nevedela...(ted na to teprve gynekolozka prislal tak se davam dokupy) proto se asi vajičko ani neuchytilo....ale to se proste muze stat....nativ vyšel na 15 000 korun....a muzes ho v podstawe opakovat kazdy mesic...nehradi ho pojistovna...když zvolis prodlouzenou kultivaci tak asi kolem 20 000 zálezí na pracovisti....takove leky jako utogestan atd jsou tusim zdarma...na udrzeni..taky muzes a nemusis..záleží jak se citíš...zjisti si info o nativu...mozna te budou tlacit do plne stimulace nenech se hned zvyklat..ver svemu telu....teda pokuds citis ze fungujes jak mas..a to ti overi i tvuj gynekolog..udelaj si hormonalni profil 2-5 den cyklu...a druhy kolem 20- 23?? nebo tak nejak...sledujte ovulaci abys vedela kdy priblezne v jake casti cyklu ti dozrava folikul..kdy priblizne praska.....tohle jsou vsechno neinvazivni veci ktere ti neublizi...a muzete se do tohu pustit .-)
@katkah1990 ahoj pokud je žena zdrava a problém je například pouze ve vejcovodech atd..není hormonální, tak je dobrý nativ...na internetu najdes spousty indfo nazvala bych ho asi nejšetrnější ivf...v podstatě se cele ivf ridi dle tveho vlastního cyklu...takže vhodný pro ženy co samy běžně ovulují atd...estrofen jako takovy stimuluje asi rust vajiček a sliznici + progesteron napomaha udržet prípadne tehotenství...zjisti si jestli je estrogen u tebe nutny a v jake mire jestli treba nestaci jedna tobolka denne....ono prave estrogenove hormony podporují rust bunek a prave i tech nadorovým...proto nejsem moc zastance plnych ivf pokud nejsou uplne nutne a je si zena vedoma všech rizik...nativní cyklus je k telu opravdu setrnějsí...v podstatě nesrovnatelny v klasickým ivf....nejsem odborník v ivf centru ti to vysvetli lepe..ale pozor je dobre mit dobre centrum .-) napriklad me ve dvou jinych centrech furt tlacili do klasicxkeho..ze pry jsem blba ze prece muzu mit 20 vajec misto jednoho a podobne kecy...a k cemu ja nechci 20 detí...dneska holka nemuze rok otehotnet a uz ji cvou IVF jako jedinou moznost...kamošak otehotněla po roce a pul cinske mediciny po 6 letech snazení...nepodlehla tlaku okoli a povedlo se....to sice není nas pripad pac nemame vejcovody...ale nač do sebe prat tunu hormonu...když to jde i mene invazivna..jestli se rozhodnu jeste nekdy oplodnení podstoupit opet zvolim pouze nativ.
@evunkas Ahoj Eví, děkuju, teď jsme v jednom kole s tou svatbou, takže jsem tohle trochu upozadila 🙂 ještě máme teď hlavní sezonu a trochu nestíhám i pracovně, takže to vše budeme řešit nejspíš až v průběhu října potom. Tak to je za chviličku, ty jo, hrozně to letí, ale nakonec je i dobře, že sis dala čas a ze všeho se více či méně dostala. Jsi silná a jsem strašně ráda, že do toho jdete! Strašně Ti fandím.
@europa00
Děkuji za vysvětlení 🙂
Ty jsi podstoupila jakou léčbu? Píšeš, že tě také čeká v říjnu KET. První nebo? A IVF bylo v nativu nebo klasické? Kolik máte embryí?
My měli 32 oocytů, ale kvůli OHSS bylo zamraženo. 8 embryí po 4. Z prvních 4 přežily 2 do fáze 5 denní blastocysty a teď máme ještě 4, tak doufám, že jedno dvě nám taky zůstanou a lepší kvality než ty první. Dali jsme si obě co přežily, jelikož už nešlo jedno znovu zmrazit, tak než likvidace, tak jsme dali obě. Nechytly se bohužel. Tak snad v říjnu bude více štěstí 🙂
Jedna kamarádka nedávno porodila, druhá bude rodit v říjnu, tak to je na tom asi nejhorší, pozorovat všechny mimina a těhule kolem sebe..
@katkah1990 ahoj jsi me pletes ..me nečeká KET...podstoupila jsem jednou pouze nativ...s jednim vajičkem přirozene vyprodukovaným..bohužel se neujako, zřejmě přes moje pronlemy..našli mi streptokoka co mi dela paseku..ted se ho snazim zbavit...proste po vsech těch peripetiích když jsem potracela a fut se ve me nekdo hrabal, tak děloha i pochva dostala zahul...drive jsem to nemela to vim...po všch kyretažich začaly t problemy od te doby se vezu...proto ted ani zadny nativ nepostupuji...ve stavu jakem jsem by to ani nemelo moc sanci...když jdes do nativu bez stimulace más pouze to jedno embrio...tk pokud mate mrazačky tak už stačí jen naplanovat vložení ne? jen nechapu jak to muzou zamrazovat po 4??? jak je pak jako rozmrazi všechny naraz?? a co budsou se zbxytkem dělat? nebo to počítají že některe nepřežijí? nemelo by se mrazit kazde zvast? pokud vim tak už samotne zamrazení je risk rozmrazeni taky neumim si predstavit zase zpet zamrazi a pak rozmrazit...a proc se čeka u tebe až na říjen? muzeš prece jit ve svem vlastním cyklu ne? na vložení..ale to už bych kecala pac o klasickem prubehu ivf nevim skoro nic...ale meal jsem zsa to ze staci max trochu naqbudit sliznici....
jinak ja do klasickeho ivf nepujdu nikdy takovou hranici jsem si stanovila...jeste jedno ditko by bylo fajn, ale pokud ne svet se nezbori...nechavam si to pouze jako otevrenou moznost dokud tedy mam svou ovulaci...spise se chci dat zdravotne dokupy...ty potraty kyretaze, odstraneni srustu, atd bylo zahul na telo a hlavne psychiku...a jeste se necitim ok...hlavne kvuli tomu streptokokovi...ktereho se ted budu snazit zbavit..jen pry to jde velmi tezko
@katkah1990 PS: takže žadnou lečbu jsem nepodstupovala...pač dle všech testu a nechala jsem si delat snad vse...od genetiky, rozbor plodu, genetiky nasi, imunologie, krtervni testy na vse, hormonaslni profil atd...jsem v naprostem poradku ..problem byl v deloze, ktera byla po prvni kyretazi srostla a proto jsem pak porad potracela...bohužel deloha nikohjo nenapadla ač jsem se na to ptala asi 8 doktoru...vsichni rikali ze jsem blazen, že by to poznali naultrazvuku..hovno velebnosti pokud delouhu nemas tema srustama az tak zdeformovanou tak nepoznaji nic...až když jsem nbyla kvuli srustum neplodna bez vejcovodu , me podporil doktor z ivf centra a dal mi za pravdu a posala me na hystereskopii delohy a tam se potvrdily srust 1(3 dělohy..pry embria (co jsem cekaal prirozenou cestou) nemeli moc šančí se v tom uchytit...+ opakovane zanety delohy po vsech tech hravanich ve me...ruka v ruce ze mi to proste tu delohu zhuntovalo...tak se snazim dat dokupy nejen kvuli pripadnemu tehu ale proste kvuli sobe.

@europa00 Nejsem si úplně jistá, jestli jsi tady ve skupině IVF správně, pokud jí odmítáš a tohle opravdu asi @happinesss slyšet nechtěla, nechtěla názor nebo posuzování, chtěla vědět, co jí čeká, evidentně jsou rozhodnuti. A na názor - vyspat se s nějakým “dárcem” snad ani reagovat nemusíme, to je fakt mazec. Holky tady se podporují a vzájemně si radí, jak to všechno překonat, ne to, jestli je IVF v poho nebo není.