IVF a duševní porucha

aklin
30. dub 2019

Ahojky, premyslime o IVF, ale ma to jeden hacek, jsem nachylna na deprese, nyni beru antidepresiva a vysadit je pro me nemyslitelne. Moje psychiatricka mi to nedoporucuje. Touto cestou hledam snazilky/maminky, ktere podstupuji/podstoupily IVF se stejnym problemem, aby se se mnou podelily o zkusenosti.

merope
30. dub 2019

Jsou antidepresiva, která se mohou i v těhotenství. Ale počítej s tím, že těhotenství a po IVF zvláště je opravdu psychicky náročné. Co se mě týče, tak po psychoterapii jsem byla v pohodě a postupně se to v těhotenství rozjelo natolik, že ke konci jsem panikařia neskutečně a po porodu nedonošence jsem se hroutila totálně. Psychiatrickou diagnózu ani nemám - pro psychoterapie v soukromém zařízení diagnóza netřeba 🙂. Na druhou stranu mít na to nějaký papír, možná se mnou budou jednat trochu jinak.

Rozhodně bych se ptala po psychoterapii a v těhotenství ji nepodcenila.

aklin
autor
1. kvě 2019

@merope Jedno dite mam a to se zazrakem podarilo. Nez jsem otehotnela brala jsem psycho dryaky, pres ktere jsem otehotnela. A cele tehu jsem brala psychofarmaka. Takze mam zkusenost. Jen nevim jak by moje psychika reagovala na tu hromadu hormonu.

svija
1. kvě 2019

Držím palce, mám taky psychiatrickou diagnózu a kdybych otěhotněla, tak by se to muselo zvládnout s léky. Mám 2 děti, kdy jsem potřebovala antidepresiva vždycky až po porodu a ani tak to úplně sranda nebyla. Asi rok jsme se snažili o třetí, ale už se mi bohužel nepodařilo otěhotnět. Do IVF nejdeme, manžel je proti a mě už bude 39 🙂.

merope
1. kvě 2019

@aklin Já měla vždy problémy nikoli s hromadou hormonů, ale s tím, že pořád jenom čekáš a čekáš - a pak přijde menstruace. Prostě toto mi přijde šíleně psychicky náročné, prostě to, že ať děláš to nejlepší, co můžeš, stejně to vyjít prostě nemusí a pravděpodobněji to napoprvé nevyjde než vyjde. Pokud tušíš, co a jak bude během těhotenství, tak bych do toho na tvém místě šla - aspoň jeden pokus a pak uvidíš. Zase nejsi na tom tak, že to je první dítě = nemusel by ti tolik vadit neúspěch, jako u lidí, jejichž první dítě to je a je to takové to "buď - anebo".

merope
1. kvě 2019

@svija Popravdě - kvůli třetímu bych do IVF nešla 🙂. A zvláště ne ve tvém věku, kdy ta pravděpodobnost je opravdu stále nižší a nižší.

svija
1. kvě 2019

@merope - já vím, já taky nepůjdu, bála bych se, že mi ty hormony a všechno okolo tu hlavu zase rozhodí a budu v pr.. 🙂.

aklin
autor
1. kvě 2019

@merope mozna bych to zvladla. Pokud by prvni pokus nevysel, dost by me stvalo ze jsme zbytecne vyhodili penize. :-/ Prece jenom to neni levna zalezitost. Momentalne se cistim po hormonech z predchozich pokusu IUI, az na to otekani celeho tela jsem to zvladala na vybornou. Ke vsemu jsem si chvalila, ze netrpim na PMS. Do podzimu mam cas na premysleni.

merope
1. kvě 2019

@aklin Pravděpodobnost otěhotnění IVF závisí na mnoha faktorech, mimo jiné na věku. Je to tuším tak kolem 50%.

pulecp
2. kvě 2019

@aklin Jak dlouho ta AD bereš?

aklin
autor
2. kvě 2019

@merope bude mi 31 let. Takze jsem celkem mlada. Ale potize s otehotnenim mam. Prvni dcera se zadarila po 2,5 letech.

aklin
autor
2. kvě 2019

@pulecp uz to bude rok. Jinak od posledniho vysazeni jsem byla 2 roky cista. Bohuzel kdyz je muj organismus pretizen, deprese se prilizi. Jsem nazoru radeji byt na praskach a byt spokojena, nez byt silenou matka.

pulecp
2. kvě 2019

@aklin Vzniká to tedy z přetížení? A jak si organizmus přetěžuješ?

merope
2. kvě 2019

@aklin Otázkou je důvod problémů - jsou probémy, kde je IVF triviální pomoc, protože je problém, který to odstraní a pravděpodobnost je vysoká. Asi bych to minimálně zkusila kvůli vyšetřením, co bu ti měli udělat - hladiny hormonů a tak.

aklin
autor
2. kvě 2019

@merope to mam v planu.